Dlaczego Maryja jest Królową Polski?
Autor |
Wiadomość |
nieja
zbanowany na stałe
|
 Dlaczego Maryja jest Królową Polski?
Chciałem poznać odpowiedź na pytanie: Dlaczego Maryja jest uznana za króla Polski, a nie np króla świata, albo Europy lub Watykanu? Przecież Maryja pojawiała się również w innych krajach, pamiętamy Fatima, Guadelupe? chyba. Dlaczego właśnie Król (królowa) Polski? Do zadania tego pytania, skłoniła mnie wyczerpująca wypowiedź tego katolika: http://www.youtube.com/watch?v=3B6xxiSHHSoKtóry podkreślił, że Maryja jest prawowitym królem polski.
|
Pt gru 18, 2009 16:27 |
|
|
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
 Re: Dlaczego Maryja jest Królową Polski?
Przesadziłeś 
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Pt gru 18, 2009 16:32 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
Nie, uważam, że pytanie nie jest przesadzone, Przecież nawet w pieśniach kościelnych śpiewamy: "Polski tyś królową Maryjo", albo "Maryjo Królowo Polski, tyś chlubą ludu bożego".
Chodzi mi o to dlaczego tylko Polski, To Czesi i Niemcy już gorsi i Maryja nie może być ich królową?
|
Pt gru 18, 2009 16:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nieja, twoje trollowanie najbardziej szkodzi tobie. googlem i wikipedia potrafi poslugiwac sie dzisiaj kazde dziecko, ale jak widac nie kazde dziecko rozumie przeczytany tekst. Moze jednak sprobujesz? http://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/05-03.php3http://pl.wikipedia.org/wiki/Naj%C5%9Bw ... owa_Polskizycze powodzenia. W razie gdybys nie zrozumial przeczytanego tekstu to zapytaj, chetnie ci to przetlumaczymy z polskiego na nasze.
|
Pt gru 18, 2009 17:05 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
Tak, jak ktoś poszukuje odpowiedzi na trudne pytania, najlepiej nazwać go trollem. Ale nie ważne.
Z powyższego tekstu wyczytałem, że jest to taki tytuł, który wymyślili sobie Polacy. Maryja nie powiedziała nigdy, że "Jestem waszą królową Polacy". Czyli to takie nadanie jej tytułu przez polskich katolików?
|
Pt gru 18, 2009 21:23 |
|
|
|
 |
Witold
|
Nie, nie Polacy. Wymyślił to sobie pewien Szwed, niejaki Jan Kazimierz Waza. Podczas potopu szwedzkiego, kiedy prawie cała Rzeczpospolita była zajęta przez Szwedów i Rosjan, Jan Kazimierz we Lwowie oddał ją pod opiekę Matki Boskiej którą utytułował królową Polski. Działo się to w prima aprilis roku pańskiego 1656.
|
Pt gru 18, 2009 21:36 |
|
 |
monika001
|
nieja napisał(a): Z powyższego tekstu wyczytałem, że jest to taki tytuł, który wymyślili sobie Polacy. Maryja nie powiedziała nigdy, że "Jestem waszą królową Polacy". Czyli to takie nadanie jej tytułu przez polskich katolików? Maryja objawiła się w Licheniu jako Bolesna Królowa Polski z orłem białym na piersiach; pragnęła, aby Polacy się do Niej modlili w takim właśnie wizerunku. Matka Boża jest jedna w wielu wizerunkach. Pewnie wynika to z tego, że dana społeczność ma większą "łatwość" modlitwy do Matki Boskiej, której obraz jest w jakiś sposób jej bliski.
|
Pt gru 18, 2009 21:49 |
|
 |
ashkel86
|
Ja mam lepsze pytanie. Dlaczego Maryję oficjalnie określa się jako Najświętszą **Pannę** ? Przecież była ona mężatką ! Zatem skąd to się wzięło ?
|
Pt gru 18, 2009 22:28 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Panna = dziewica. To inne określenie. Dawniej jak ktoś był panną to był i dziewicą 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 18, 2009 22:29 |
|
 |
kaloryfer
|
Jak już o Maryji i dziewictwie to mam pytanie. Na jakiej podstawie nazywa się Maryję "ZAWSZE dziewicą"? (tj. nawet po urodzeniu Jezusa).
|
Pt gru 18, 2009 23:18 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
PAN JEZUS został Poczęty przez DUCHA ŚWIĘTEGO. Urodził się natomiast w Światłości.
Moim zdaniem i my tak mielibyśmy się Rodzić, gdyby nie było grzechu pierworodnego. Następstwo grzechu tego jest natomiast m. in. takie, że kobieta rodzi swoje dziecko w cierpieniach i jest ono obciążone grzechem pierworodnym, podczas gdy Mama BOŻA była Czysta - Urodziła się nie posiadając tego grzechu.
Czyli Mama BOŻA do dzisiejszego dnia nigdy nie była obciążona żadnym grzechem i jest nadal Dziewicą.
|
So gru 19, 2009 4:58 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ale to nie jest temat: 'Zapytam, o to, co mi przyjdzie do głowy'! Tu jest konkretny wątek.
A o zawsze dziewicy już dyskutowano. Zapraszam do wyszukiwarki, a później do lektury.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 19, 2009 9:15 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
frater napisał(a): podczas gdy Mama BOŻA była Czysta - Urodziła się nie posiadając tego grzechu. Nie była. Ciążył na niej grzech pierworodny jak na wszystkich ludziach. Nie spotkałem nigdzie w Biblii zapisu, mówiącego o tym, że grzech pierworodny nie objął wszystkich ludzi, albo że Maryja urodziła się inna. Cytuj: Czyli Mama BOŻA do dzisiejszego dnia nigdy nie była obciążona żadnym grzechem i jest nadal Dziewicą. Skąd możemy wiedzieć, czy wszechmogący Bóg nie wyśle jej kiedyś na ziemie i nie pozwoli współżyć z człowiekiem płci męskiej? Na tej podstawie twierdzenie: Zawsze dziewica, jest niewłaściwe. Ponieważ u Boga wszystko jest możliwe ! Również to, że Maryja zostanie powtórnie wysłana na Ziemię. Spekulacja na temat przyszłego losu Maryji, jest troszkę na wyrost, nie na miejscu i godzi we wszechmoc Boga. 
|
So gru 19, 2009 19:27 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Przypominam o czym jest temat! O Maryi Królowej Polski, a nie Dziewicy, Niepokalanie poczętej i wniebowziętej...
Nieja - założyłeś ten temat, więc powinieneś wiedzieć, o czym tu się dyskutuje!
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 19, 2009 19:47 |
|
 |
Rojza Genendel
|
nieja napisał(a): Dlaczego Maryja jest Królową Polski? Żeby zamknąć usta wszystkim, którzy oskarżają Polaków o antysemityzm. Przecież królową antysemickiego państwa nie mogłaby być Żydówka...
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So gru 19, 2009 19:56 |
|
|
|