Nie ma Boga ? Nie ma go, a jak jest to nic nam do tego
Autor |
Wiadomość |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
 Nie ma Boga ? Nie ma go, a jak jest to nic nam do tego
Boga nie ma ale za to jest Człowiek, z którym mogę porozmawiać. Co wy na to 
|
Pt gru 25, 2009 17:19 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
 Re: Nie ma Boga ? Nie ma go, a jak jest to nic nam do tego
A ja na to - nie zgadzam się
|
Pt gru 25, 2009 17:24 |
|
 |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
A czemu Bóg miałby istnieć  Jeśli istnieje to dajmy mu spokój. Po co modlimy się każdego dnia zawracając mu głowę jeśli ją w ogóle ma.
|
Pt gru 25, 2009 17:28 |
|
|
|
 |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
Zapraszam do refleksji, pomyślmy trochę nad sensem Boga.
|
Pt gru 25, 2009 17:38 |
|
 |
mazli
|
homo_sapiens napisał(a): Zapraszam do refleksji, pomyślmy trochę nad sensem Boga. Facet, przyjmując iż istnieje Bóg/Stwórca/Ociec - nie możemy się zastanawiać nad sensem Jego istnienia, tylko ewentualnie o celu, powodzie istnienia, przeznaczeniu człowieka.
|
Pt gru 25, 2009 18:01 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
homo_sapiens napisał(a): A czemu Bóg miałby istnieć  Jeśli istnieje to dajmy mu spokój. Po co modlimy się każdego dnia zawracając mu głowę jeśli ją w ogóle ma. Nie widzę żadnej przyczyny, dla której Bóg miałby istnieć, tak samo jak nie widzę przyczyny, dla której istnieje człowiek, kaktus czy krzesło. Czy to jednak ma jakiekolwiek znaczenie dla samego faktu istnienia danego bytu? Chyba nie. A jeśli Bóg akurat chce żebyśmy mu zawracali głowę, to czemu tego nie robić? Jeśli On nie chce, żebyśmy Mu dali spokój, ale sam zachęca do modlitwy, do relacji z Nim - oczywiście możemy to zaproszenie odrzucić, ale równie dobrze (nawet lepiej) możemy je przyjąć
|
Pt gru 25, 2009 18:06 |
|
 |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
A czemu nie możemy się zastanawiać nad sensem jego istnienia, może on tak naprawdę nie istnieje, jest w naszej wyobraźni. Czy nie mogło by tak być ?
|
Pt gru 25, 2009 18:07 |
|
 |
Kamyk
|
A jaki miałoby sens zastanawianie się nad sensem istnienia czegokolwiek? Kość ogonowa u człowieka nie ma absolutnie żadnego sensu, a sobie istnieje. Nasze (subiektywne nierzadko) odczucie, czy coś jest sensowne czy nie, nie wpływa nijak na fakt istnienia bytu
|
Pt gru 25, 2009 18:11 |
|
 |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): Jeśli On nie chce, żebyśmy Mu dali spokój, ale sam zachęca do modlitwy, do relacji z Nim - oczywiście możemy to zaproszenie odrzucić, ale równie dobrze (nawet lepiej) możemy je przyjąć Czy kiedykolwiek Bóg zaprosił człowiek do rozmowy ? Kamyk napisał(a): Nie widzę żadnej przyczyny, dla której Bóg miałby istnieć, tak samo jak nie widzę przyczyny, dla której istnieje człowiek, kaktus czy krzesło
Na krześle można usiąść a to już jakiś sens istnienie tego bytu.
|
Pt gru 25, 2009 18:16 |
|
 |
mazli
|
homo_sapiens napisał(a): Kamyk napisał(a): Jeśli On nie chce, żebyśmy Mu dali spokój, ale sam zachęca do modlitwy, do relacji z Nim - oczywiście możemy to zaproszenie odrzucić, ale równie dobrze (nawet lepiej) możemy je przyjąć Czy kiedykolwiek Bóg zaprosił człowiek do rozmowy ? Homo_sapiens a słyszałeś kiedyś o Abrahamie lub Mojżeszu? A o Jezusie Chrystusie? On będąc jednością z Ojcem zapraszał do rozmowy całe tłumy.
|
Pt gru 25, 2009 18:19 |
|
 |
Kamyk
|
homo_sapiens napisał(a): Na krześle można usiąść a to już jakiś sens istnienie tego bytu. A Bóg może mnie zbawić i dać najsilniejszą dawkę szczęścia - to większy sens
|
Pt gru 25, 2009 18:22 |
|
 |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
mazli napisał(a): Homo_sapiens a słyszałeś kiedyś o Abrahamie lub Mojżeszu? A o Jezusie Chrystusie? On będąc jednością z Ojcem zapraszał do rozmowy całe tłumy. A słyszałeś o Pinokiu i Rycerzach Jedi ?
|
Pt gru 25, 2009 18:26 |
|
 |
Kamyk
|
Porównanie dosyć idiotyczne. O ile Pinokio i Rycerze Jedi powstali z premedytacją jako postacie fikcyjne, o tyle Jezus jest postacią historyczną, z dużym prawdopodobieństwem można to powiedzieć również o Abrahamie i Mojżeszu
|
Pt gru 25, 2009 18:29 |
|
 |
homo_sapiens
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): A Bóg może mnie zbawić i dać najsilniejszą dawkę szczęścia - to większy sens Może ale nie musi. A jakim prawem Bóg może zbawiać ludzi ? Jak na razie nie słyszałem aby w wiadomościach mówili, że ktoś został zbawiony i dostał najsilniejszą dawkę szczęścia. Podaj przykład.
|
Pt gru 25, 2009 18:31 |
|
 |
Kamyk
|
O mnie też nikt nigdy nie mówił w wiadomościach, czy to znaczy, że mnie nie ma albo że mnie być nie może?  Przykład - Maryja  P.S - "Może ale nie musi" to żaden argument, w ten sposób można odeprzeć wszystko
|
Pt gru 25, 2009 18:33 |
|
|
|