|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
gerda
|
 poszukiwanie (nie?)wiary
Witam, W sumie nie wiem od czego zaczac.. Mam Mala coreczke, ma co prawda dopiero poltora roku, ale mysle, ze to juz najwyzszy czas aby zaczac ja uczyc o Bogu. Ale ja sama nic o nim nie wiem. Pewnie jak wiekszosc Polakow zostalam wychowana w rodzinie katolickiej, nauczono mnie pieknych historii o niebie i okrutnych diablach. Ale moja wiara nigdy nie zdazyla ponad to urosnac. A poniewaz ja dojrzalam, to wiara zostala gdzies daleko z tylu.. Nie mam z kim porozmawiac. Pewnie mialam pecha, ale na swojej drodze zawsze spotykalam 'mentorow', a nie ludzi gotowych do dialogu, do odpowiedzi - nie raz na trudne - pytania. Moglabym przegladac to forum i prawie kazdy watek wydaje sie ciekawy. Ja tak malo wiem o wlasnej wierze.. Gdzie mam szukac?? Mysle, ze to najwyzszy czas sie okreslic. Wierze czy nie. Czy chce zeby moje dziecko takze (nie?) wierzylo?
|
So sty 29, 2011 21:20 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: poszukiwanie (nie?)wiary
gerda napisał(a): Gdzie mam szukac?? Jeśli chodzi o forum, to znajdziesz odpowiedzi w dziale 'Prawdy wiary'. Jeśli jednak wolisz coś bardziej skondensowanego: http://www.katechizm.opoka.org.pl/gerda napisał(a): Mysle, ze to najwyzszy czas sie okreslic. Wierze czy nie. No właśnie - my za ciebie tego nie zrobimy. gerda napisał(a): Czy chce zeby moje dziecko takze (nie?) wierzylo? Czy my mamy ci doradzać, jak wychowywać dziecko?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So sty 29, 2011 21:25 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
proponuje poszukać w necie książek o wychowaniu dziecka w wierze katolickiej- pedagogika eklezjalna, lub książek o tym jak mówić dziecku o Bogu
_________________ 1 KOR 13
|
So sty 29, 2011 21:49 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Mysle, ze to najwyzszy czas sie okreslic. Wierze czy nie. Ja tutaj widze pewna niescislosc. Przypuszczam, ze jak kazdy przecietny rodzic, kochasz swoje dziecko. Jesli nie wiesz czy wierzysz czy nie, czemu jestes przekonana o potrzebie nauki corki? Ja bym swojego dziecka nie smial wystawiac na jakies "nauki psyche-ustawiajace" do ktorych sam przekonania nie mam. Skad bierze sie u Ciebie taka potrzeba?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N sty 30, 2011 0:29 |
|
 |
Selgrado
|
Co by nie powiedzieć, to jedno jest pewne: żeby wychowywać dzieci (również własne) do życia w
wierze, to chyba należy samemu się "wychowywać" do tejże wiary, a mam tu na myśli coś w
rodzaju samoformacji religijnej.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
N sty 30, 2011 0:56 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
gerda napisał(a): Witam, W sumie nie wiem od czego zaczac.. Mam Mala coreczke, ma co prawda dopiero poltora roku, ale mysle, ze to juz najwyzszy czas aby zaczac ja uczyc o Bogu. Ale ja sama nic o nim nie wiem. Pewnie jak wiekszosc Polakow zostalam wychowana w rodzinie katolickiej, nauczono mnie pieknych historii o niebie i okrutnych diablach. Ale moja wiara nigdy nie zdazyla ponad to urosnac. A poniewaz ja dojrzalam, to wiara zostala gdzies daleko z tylu.. Nie mam z kim porozmawiac. Pewnie mialam pecha, ale na swojej drodze zawsze spotykalam 'mentorow', a nie ludzi gotowych do dialogu, do odpowiedzi - nie raz na trudne - pytania. Moglabym przegladac to forum i prawie kazdy watek wydaje sie ciekawy. Ja tak malo wiem o wlasnej wierze.. Gdzie mam szukac?? Mysle, ze to najwyzszy czas sie okreslic. Wierze czy nie. Czy chce zeby moje dziecko takze (nie?) wierzylo? .......................................... Napisalem tu na forum ....Wierzyc nie wierzyc.... temat ...Modlitwa Ktora zmieni twoje zycie a w nim umiescilem modlitwe ktora pozwoli przyjac Jezusa do twojego serca oddaj Mu swoje serce a On pokieruje juz twoim duchowym zyciem i da Ci odpowiedzi na wszystkie nurtujace cie pytania .......
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N sty 30, 2011 9:07 |
|
 |
blaszizzz
Dołączył(a): Wt lut 01, 2011 1:07 Posty: 1 Lokalizacja: Hull, Anglia
|
Myślę,że powinnaś najpierw skoncentrowac się na sobie i swoich uczuciach. Twoje dziecko jest jeszcze za małe,żeby zrozumiec tak skomplikowane tematy. Pamiętajmy,że wyobraźnia dziecka rozwija się dopiero w wieku przedszkolnym. Życie jest zaskakujące,a człowiek zmienny, sama miałam kiedyś załamania wiary; nie byłam pewna...pamiętam jak kiedyś ksiądź podarował mi gazetkę, był w niej ten artykuł: http://adonai.pl/cuda/?id=7pomyślałam coś w tym musi byc, z dnia na dzień czułam jak powraca mi wiara. Życie jest pełne cudów...tych małych i tych wielkich, świadczących o ogromnej miłości kogoś...wystarczy tylko szeroko otworzyc oczy i umysł...powodzenia!
|
Wt lut 01, 2011 1:30 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|