|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Książka, która oddaliła go od Boga
Autor |
Wiadomość |
Tragedia
|
 Książka, która oddaliła go od Boga
cześć. Poruszę temat, bo jest on dla mnie nie do zrozumienia - człowiek wierzący, który ukończył studia teologiczne i biblijne, w jednym dniu odszedł od Boga. Odszedł za sprawą jednej książki! Człowiek ten stał się joginem i zaczął nauczać wiary w swojego ducha. Tu o nim więcej: http://bit.ly/blxBdm - czy dążenie do świętości, oddawanie się dla Boga przez tyle lat (ukończył dwa kierunki teologiczne) jest tak kruche, już nic nie znaczy?
|
Cz mar 04, 2010 16:52 |
|
|
|
 |
Sadomaczo
|
 Re: Książka, która oddaliła go od Boga
Krucha była jego wiara. Tak jak krucha jest wiara księży, którzy w końcu odchodzą od swych obowiązków.
|
Cz mar 04, 2010 20:08 |
|
 |
WIST
|
Aizen chyba za dużo sobie pozwalasz?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N mar 07, 2010 0:29 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Tylko wymienił jednego Boga na innego. W czym problem. 
|
N mar 07, 2010 11:55 |
|
 |
donpedro
|
No cóż, kręte są ścieżki życia, czasami trzeba trochę zboczyć z drogi, żeby zobaczyć swoje życie z właściwej perspektywy i docenić to co życie nam daje. Taki "syn_marnotrawny" jak już wróci (jeżeli wróci) to wtedy ma wiarę mocniejszą, bo docenia to co mógł stracić
_________________ Zrozum aby uwierzyć, uwierz aby zrozumieć.
|
N mar 07, 2010 15:39 |
|
|
|
 |
Tragedia
|
a nie zastanawialiście się nigdy nad tym, że kiedyś wiara była mocna - bo ludzie tego potrzebowali - opresja, wojny, brak zaufania, wszędzie śmierć lub nierozwiązane problemy - księża i 'stworzony' bóg - czy raczej kontynuacja cudownej opowieści trafili na żyzny grunt, na którym wykiełkowała... wiara.
Teraz, ludzie zaczynają patrzeć szerzej, mniej problemów i gromadzona wiedza pozwalają zobaczyć to z bardziej obiektywnego punktu widzenia. Emocje to domena słabych. Kościół się starzeje, a młodym (jak kiedyś mógł dać schronienie czy bochenek chleba) nie ma obecnie nic do zaoferowania (poza wspólnymi wycieczkami i nakazami bożymi).
Czasem można pomyśleć, że obecnie kościół stara się opóźnić rozwój ludzi. Kościół zaniża średnią - bo im mniej wiedzy posiadasz, tym bardziej wierzysz w Boga.
To luźne przemyślenia, które pojawiły mi się czytając o tej osobie, która za sprawą 1 książki odeszła od Boga.
|
Pn mar 08, 2010 13:16 |
|
 |
kriss73
|
Sadomaczo napisał(a): Krucha była jego wiara. Tak jak krucha jest wiara księży, którzy w końcu odchodzą od swych obowiązków. Może po prostu poznają od podszewki, że to wszystko lipa i uciekają od tej ściemy. Wielu księży ma niezły majonez w głowie. Szczególnie celibat sprawia, że świrują. Potem słyszymy o molestowaniu dzieci, kochankach, także gejach i innych kwiatkach. Wystarczyłoby pozwolić księżom wstępować w związek małżeński i sprawa byłaby czysta/naturalna. Niestety... żeniaczki wam zabronią bo kościelny majątek rozprowadzicie i będzie bieda w kościele.
|
Cz mar 11, 2010 11:39 |
|
 |
Tragedia
|
Otóż to. Ile w Kościele jest prawdziwej wiary, a ile władzy osób, które potrafiły się 'urządzić'?
|
Cz mar 11, 2010 12:06 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tragedia napisał(a): Otóż to. Ile w Kościele jest prawdziwej wiary, a ile władzy osób, które potrafiły się 'urządzić'? Myślę, że takiej proporcji nie wyrazisz liczbami - oczywiście, na korzyść wiary przekraczającej występki ludzi którzy wiarę/Kościół/Boga wykorzystali do realizacji swoich partykularnych interesów (niestety, duchowni czasem również).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz mar 11, 2010 13:53 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Bo to w ogóle jest świństwo żeby przychodził taki ksiądz i na siłę do kościoła ciągnął. Mojego kolegę to w czterech pobili i zataszczyli na mszę. Od tego czasu mieszka u ciotki i boi się pod domem pokazać bo tam już czekają proboszcze z gumowymi krzyżami..
|
Cz mar 11, 2010 16:05 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Czasem można pomyśleć, że obecnie kościół stara się opóźnić rozwój ludzi. Owszem, Kościół stara się opóźniać - ale nie rozwój, tylko upadek cywilizacji.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt mar 12, 2010 9:35 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt mar 12, 2010 11:52 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Zawsze mam trudnosci w zrozumieniu zawartosci ukrytej pod slowem - Kosciol. Kosciol stoi na strazy. Kosciol pomaga Haiti. Kosciol wyraza ubolewanie. To sa proste i czeste wypowiedzi. Kosciol gwalci dzieci. Aaa, to juz nie, z tym sie trudno zgodzic. Dlaczego? Czy chodzi o wielkosc czesci ktora robi to a nie robi tego? A moze w jednym wypadku "przyjelo sie" tak mowic, a w tym drugim nie? Jednym slowem, co znaczy Kosciol... (tu wstawic wyraz kluczowy)?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt mar 12, 2010 11:59 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
|
Pt mar 12, 2010 14:42 |
|
|