Piłat- zbrodniarz, czy wykonawca Woli Bożej?
Autor |
Wiadomość |
infantryman
|
 Piłat- zbrodniarz, czy wykonawca Woli Bożej?
Potępiamy często Piłata...
Ale on NIE MÓGŁ ZROBIĆ INACZEJ! Gdyby uniewinnił Chrystusa to Jego misja byłaby zaprzepaszczona. Jezus przyszedł na ziemię po to, by zginąć za nasze grzechy, więc Piłatu dał Mu to, czego On chciał!
|
Pn mar 07, 2005 14:46 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
TEGO NIE WIESZ
Nie dowiemy się tutaj, jak by się potoczyła sprawa, gdyby Piłat powiedział "nie"
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pn mar 07, 2005 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piłat urzędnik Imperium Romanum, nawet prze ułamek sekundy nie myślał o uwolnieniu Jezusa.
Jako namiestnik Judei świetnie był zorientowany w działalności Chrystusa, to było jego obowiązkiem - wiedzieć co się dzieje na terenach powierzonych mu pod nadzór.
Rozmowy Piłata z faryzeuszami i licytacja "Jezus-Barabasz" to okazja odegrania się, drwiny z Żydów.
Rzymianie świetnie wiedzieli, że Żydzi nimi pogardzają, w odwecie nie znosili Żydów i starali się ich upokorzyć.
Zawieszona z polecenia Piłata tabliczka na krzyżu:"Jezus Nazareński Król Żydowski" była uwieńczeniem, szczytem drwiny z Żydów.
Piłat wcale nie współczuł Jezusowi i nigdy nie zaryzykowałby uszczerbku w swojej karierze na rzecz Żyda - a tym tylko był dla niego Jezus.
|
Pn mar 07, 2005 16:06 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Poslugujac sie normalnym ludzkim rozumowaniem to mozna by napisac ze Bog ustawil ten scenariusz aby Pilat wydal go na meke....aale tak nie bylo poniewaz musialby zlamac zasade wolnej woli u czlowieka
Jedyne wytlumaczenienie nasuwa takie.Bog wie co sie bedzie dzialo na swiecie do jego poczatku do skonczenia swiata wlacznie.I dlatego wiedzial jaki werdykt wyda Pilat
To nasuwa kolejna implikacje.Bog wie juz przy urodzeniu kazdego czlowieka czy pojdzie do nieba czy taki czlowiek skonczy w piekle
|
Pn mar 07, 2005 16:09 |
|
 |
Agniulka
|
gabriel napisał(a): Jedyne wytlumaczenienie nasuwa takie.Bog wie co sie bedzie dzialo na swiecie do jego poczatku do skonczenia swiata wlacznie.I dlatego wiedzial jaki werdykt wyda Pilat
Trudno żeby było inaczej, zważywszy że Bóg jest poza czasem 
|
Pn mar 07, 2005 17:33 |
|
|
|
 |
Luiza
|
"Rzekł więc Piłat do Niego: >Nie chcesz mówić ze mną? Czy nie wiesz, że mam władzę uwolnić Ciebie i mam władzę Ciebie ukrzyżować?< Jezus odpowiedział >Nie miałbyś żadnej władzy nade Mną, gdyby Ci jej nie dano z góry. Dlatego większy grzech ma ten, który Mnie tobie wydał<".
(J. 19, 10-12)
Jeśli lęk przed zamieszkami jest zbrodnią, to Piłat jest zbrodniarzem. W jakimś miejscu (nie znajdę teraz) czytałam, że Piłat pozwalając na śmierć Jezusa, zapobiegł przelewowi krwi wielu. Zbrodniarz?
W dalszym ciągu, mam w sobie przekonanie, że takie osoby jak: Judasz, Piłat, czy cały Naród Wybrany to narzędzia w ręku Boga (trudne powołanie). Dlaczego w dalszym ciągu? Niedawno ksiądz podczas rozmowy na czacie dotyczącej Judasza powiedział: "Bóg powołuje do dobra". Wniosek: doprowadziłby do zbawienia, nawet jeśli te "złe postacie" - wybrałyby dobro. Zapewne tak! Jeszcze tylko jedna myśl, gdyby ludzie dobrze wybierali, nie potrzebny byłby krzyż.
pzdr
ps
Osobiście Piłatowi wdzięczna jestem, za jedno pytanie i stwierdzenie;
"Cóż to jest prawda?" (J. 18, 38)
"Oto człowiek." (J. 19,5)
|
Pn mar 07, 2005 18:14 |
|
 |
gabriel
|
Luiza napisał(a): "Rzekł więc Piłat do Niego: >Nie chcesz mówić ze mną? Czy nie wiesz, że mam władzę uwolnić Ciebie i mam władzę Ciebie ukrzyżować?< Jezus odpowiedział >Nie miałbyś żadnej władzy nade Mną, gdyby Ci jej nie dano z góry. Dlatego większy grzech ma ten, który Mnie tobie wydał<". (J. 19, 10-12)
Jeśli lęk przed zamieszkami jest zbrodnią, to Piłat jest zbrodniarzem. W jakimś miejscu (nie znajdę teraz) czytałam, że Piłat pozwalając na śmierć Jezusa, zapobiegł przelewowi krwi wielu. Zbrodniarz? W dalszym ciągu, mam w sobie przekonanie, że takie osoby jak: Judasz, Piłat, czy cały Naród Wybrany to narzędzia w ręku Boga (trudne powołanie). Dlaczego w dalszym ciągu? Niedawno ksiądz podczas rozmowy na czacie dotyczącej Judasza powiedział: "Bóg powołuje do dobra". Wniosek: doprowadziłby do zbawienia, nawet jeśli te "złe postacie" - wybrałyby dobro. Zapewne tak! Jeszcze tylko jedna myśl, gdyby ludzie dobrze wybierali, nie potrzebny byłby krzyż.
pzdr
ps Osobiście Piłatowi wdzięczna jestem, za jedno pytanie i stwierdzenie; "Cóż to jest prawda?" (J. 18, 38) "Oto człowiek." (J. 19,5)
Generalnie jesli chodzi o pilata to byly a niego donosy do cezara od "zyczliwych " mu osob ze nie radzi sobie w tej okupowanej prowincji
Tak wiec pilat byl niejako na muszce u cezara a kiedy tlum zawolal ze nie jestes przyjacielem cezara ,Pilat zaczal sie bac ze kolejny list do cezara zakonczy jego kariere polityczna ( w tym czasie moglo to oznaczac np bycie obiadkiem dla lwow )....i wg mnie dlatego wydal Jezusa na smierc
|
Pn mar 07, 2005 18:24 |
|
 |
gabriel
|
Agniulka napisał(a): gabriel napisał(a): Jedyne wytlumaczenienie nasuwa takie.Bog wie co sie bedzie dzialo na swiecie do jego poczatku do skonczenia swiata wlacznie.I dlatego wiedzial jaki werdykt wyda Pilat Trudno żeby było inaczej, zważywszy że Bóg jest poza czasem 
Dla ludzkiej psychiki to raczej neiciekawa swiadomosc wiedzac ze ktos sie rodzi , widziec go jako niewinne niemowle..a pozniej wiedziec ze bedzie sie smazyl w piekle 
|
Pn mar 07, 2005 18:26 |
|
 |
Luiza
|
Cytuj: Generalnie jesli chodzi o pilata to byly a niego donosy do cezara od "zyczliwych " mu osob ze nie radzi sobie w tej okupowanej prowincji Tak wiec pilat byl niejako na muszce u cezara a kiedy tlum zawolal ze nie jestes przyjacielem cezara ,Pilat zaczal sie bac ze kolejny list do cezara zakonczy jego kariere polityczna ( w tym czasie moglo to oznaczac np bycie obiadkiem dla lwow )....i wg mnie dlatego wydal Jezusa na smierc
Generalnie mogłabym się z Tobą zgodzić. Jednak zatrzymujesz się na ludzkim wymiarze. Piłat dbający o swoją posade, zwykły karierowicz. Może i tak! Jeśli jednak te zwykłe okoliczności splatają się ze "Zbawczymi Wydarzeniami", to jest we mnie przekonanie, że są one na usługach, tych "Wielkich" a nie odwrotnie. Tyle!!!
pzdr
ps "(...) Ja bowiem nie znajduję w Nim winy" (J. 19, 6)
|
Pn mar 07, 2005 20:05 |
|
 |
gabriel
|
Luiza: Cytuj: Może i tak! Jeśli jednak te zwykłe okoliczności splatają się ze "Zbawczymi Wydarzeniami", to jest we mnie przekonanie, że są one na usługach, tych "Wielkich" a nie odwrotnie. Tyle
Moglabys jasniej okreslic , co masz przez to na mysli  ?
|
Pn mar 07, 2005 20:34 |
|
 |
Luiza
|
Cytuj: Może i tak! Jeśli jednak te zwykłe okoliczności splatają się ze "Zbawczymi Wydarzeniami", to jest we mnie przekonanie, że są one na usługach, tych "Wielkich" a nie odwrotnie. Tyle Moglabys jasniej okreslic , co masz przez to na mysli  ?
Bardzo proszę. Oznacza to tyle, że w życiu nie ma przypadków. To na jakich ludzi trafiamy, nie jest zbiegiem okoliczności. To jakie wydarzenia mają miejsce w naszym życiu, to wszystko ma służyć nauce i realizacji Bożego planu. Tak było z Jezusem; taka Palestyna, taki Naród Wybrany, taki Piłat - krótko realizacja Bożego planu. Może się mylę.
ps.
(Oczywiście istnieje wolność, możemy wybierać inaczej, możemy nie zgadzać się z Bożym planem. On i tak będzie stawiał ludzi, przywoływał sytuacje itp.)
|
Pn mar 07, 2005 22:19 |
|
 |
Agniulka
|
Luiza napisał(a): Bardzo proszę. Oznacza to tyle, że w życiu nie ma przypadków. To na jakich ludzi trafiamy, nie jest zbiegiem okoliczności. To jakie wydarzenia mają miejsce w naszym życiu, to wszystko ma służyć nauce i realizacji Bożego planu. Tak było z Jezusem; taka Palestyna, taki Naród Wybrany, taki Piłat - krótko realizacja Bożego planu. Może się mylę
To by znaczyło że Piłat był tylko bezwolnym narzędziem w rękach Boga... ?
|
Pn mar 07, 2005 22:58 |
|
 |
Luiza
|
Cytuj: To by znaczyło że Piłat był tylko bezwolnym narzędziem w rękach Boga... ?
Nadinterpretacja moich słów. W swojej wypowiedzi pisałam również o wolności człowieka. Proszę to zauważyć! Bóg w ludzkie życie, wplata swoje plany. Podobnie było z natchnieniem Pisama Świętego. Słowo Boże napisane przez człowieka (również grzesznego) pod natchnieniem Duch Świętego. Stąd teraz problemy z interpretacją (nie chodzi tylko o grzech, ale też mętalność, kulturę w której powstawało). Słowa człowieka, zawierające Boże przesłanie. Jeśli Piłat byłby marionetką, to każdy człowiek byłby nią. Wtedy zapewne nie byłoby grzechu. Czy Bóg pozwoliłby na grzech? Osobowość Piłata, była wynikiem jego wyborów. Bóg "wszedł" w tą postać, aby wypełniać plan Zbawienia. Pytanie, czy Piłat był tego świadomy? Wydaje się, że nie.
pzdr
|
Wt mar 08, 2005 7:15 |
|
 |
Agniulka
|
No właśnie, ale na ile Piłat mógł "pomieszać" te szyki Bogu ?
|
Wt mar 08, 2005 9:01 |
|
 |
Luiza
|
Agniulka napisał(a): No właśnie, ale na ile Piłat mógł "pomieszać" te szyki Bogu ?
Postaram się odpowiedzieć, przepraszam, jeśli nie na temat (nie czuję intencji tego pytania).
Czy ktokolwiek, mógłby "pomieszać" Boży plan zbawienia człowieka. Plan, który realizował się od wielu tysięcy lat. Cały Stary Testament, to oczekiwanie i przygotowanie do jego realizacji. Syn Boży przychodzi na ziemię, wszystko gotowe i ot wielka postać Piłat, wszystko niweczy. Odpowiedź nasówa się sama.
Gdzie jest problem?
Zastanawiamy się czy Piłat był zbrodniarzem, czy realizował Boży plan. Wg mnie to drugie.
Czy Piłat był wolny. Wg mnie jak najbardziej.
Czy Piłat mógł, obronić Jezusa - tak. Bóg zbawiłby człowieka, bez udziału Piłata. Problem w tym, że wg mnie musiałby znaleźć się Piłat2. I nad nim też byśmy się zastanawiali "czy był zbrodniarzem, czy wypełnial wolę Boga". Piłat3, Piłat4, Piłat5...
Dlaczego tak, bo gdyby ludzie wybieraliby dobro - Jezus nie musiałby umierać na krzyżu.
Bóg znając wybory człowieka, wchodzi w nie. Ukierunkowuje je na dobro. Tak widzę, włączenie osoby Piłata w Boży plan zbawienia człowieka.
pzdr
|
Wt mar 08, 2005 21:14 |
|
|
|