Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 WG BOGA WSZYSCY NIEWIERZĄCY SKOŃCZĄ W PIEKLE: 
Autor Wiadomość

Post WG BOGA WSZYSCY NIEWIERZĄCY SKOŃCZĄ W PIEKLE:
Czemu tak uważam ? Nie ja. tak mówi Nowy Testament.

NASZE DOBRE UCZYNKI NIC NIE ZNACZĄ JEŻELI NIE ZACZNIEMY CZCIĆ BOGA;

"Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził Go z martwych,
zbawiony będziesz. Albowiem sercem wierzy sie ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu. - List Św. Pawła do Rzymian 10:9-10

"Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu. Przystępujący bowiem do Boga musi uwierzyć, że On istnieje i że wynagradza tych, którzy Go szukają" - List do Hebrajczyków 11:5

"Kto wierzy w Niego, nie będzie osądzony; kto zaś nie wierzy, już jest osądzony dlatego, że nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego" - Jana 3:18

"I rzekł im: Idąc na cały świat, głoście ewangelię wszystkiemu stworzeniu. Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto NIE UWIERZY, będzie POTĘPIONY" - Ewangelia św. Marka 16:16

"Każdy więc, który mnie wyzna przed ludźmi, i Ja wyznam przed Ojcem moim, który jest w niebie. Lecz kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego ZAPRĘ SIĘ I JA przed moim Ojcem, który jest w niebie." - Mt 10:33

"Albowiem łaską zbawieni jesteście PRZEZ WIARĘ, i to nie z was: Boży to dar; NIE Z UCZYNKÓW, aby się kto nie chlubił" - Efez. 2:8-9

"I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni" - Dzieje Apostolskie 4:12

"Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowania w sprawiedliwości, aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany" - II List do Tymoteusza 3:16

A zatem Słowo Boże nie pozostawia miejsca na wątpliwości: Uwierzyć w Chrystusa = być zbawionym. Odrzucić Chrystusa = być potępionym. Cóż, wychodzi na to że jeśli: Dalajlama, Björk, Woody Allen, Jodie Foster, Stephen Hawking, Terry Pratchett czy Andrzej Sapkowski nie nawrócą się i nie uwierzą, podzielą "piekielny los": Stanisława Lema, Alberta Einsteina, Marii Skłodowskiej-Curie, Jacka Kurońa, Leszka Kołakowskiego, Karola Darwina, Johna Lennona, Józefa Piłsudskiego, Gabriela Narutowicza czy Leonarda Da Vinci ...

...........................................

Jakże dosadnie wpisują się w to słowa Nietzsche'go: "Nie mogę uwierzyć w boga, który chce być chwalony cały czas."

Z pamiętnika Boga: "DNIA ÓSMEGO STWORZYŁEM ATEISTÓW. WIĘCEJ NIE PIJĘ..."

Większość wierzących traktuje swoje życie jako stan przejściowy, po ktorym spodziewają się jakieś "nagrody" albo "kary. Pytanie:

1. Czy nigdy nie zastanawialiście się że to wszystko może byc jedynie naszym WIELKIM MARZENIEM ?

2. Że może Bóg to tylko chęć bycia takim jak On - Chęć bycia nieśmiertelnym i wiecznym ? Czy naprawdę tak trudno przyjąć że liczy się tylko TU I TERAZ - a po naszej śmierci bedzie dokładnie to co i przed narodzinami - NICOŚĆ.

Ale jeśli już jesteście tak pewni swojej wiary że już nic was nie przekona, pomyślcie;

Czy gdyby Bóg/Transcadentalny Twórca Wszechswiata/"Pierwszy Poruszyciel" istniał, naprawdę; byłby aż tak małostkowy, abyście go:

- nieustannie czcili
- święcili regularnie wyznaczone przez niego dni
- składali mu ofiary dziękczynne
- oddawali swoje pieniądze na budowę kolejnych świątyń ku jego chwale
- klękami przed wykonanymi ludzką ręką obrazami, figurkami czy rzeźbami
- bądź przed innymi ludźmi, nazywając ich wielebnymi, świętymi lub Ojcami ?

A co gdyby Bóg powiedział że NIE OTRZYMAMY życia wiecznego, Czy wtedy też staralibyście się wypelniać dekalog i 2 przykazania miłości ? Czy miało by to dla was sens, mimo ze wiedzielibyście iż NIC za to nie otrzymacie ?

Życie mamy TU I TERAZ i od nas zależy jak je wykorzystamy w stosunku do siebie i innych. To nasze geny, edukacja, szacunek do bliźnich i innych ras, postępowanie i osiągniecia, są najlepszym co możemy pozostawić dla naszego gatunku i potomnych. Rozumiał to Piłsudski, który bardziej niż w Boga wierzył w siłę polskiej armii, rozumiał to Zbigniew Religa, któremu brak wiary nie przeszkadzał w ratowaniu ludzkiego życia, rozumieli to wreszcie wszyscy znaczący reprezentanci świeckiego humanitaryzmu czy niewierzący naukowcy. A że to właśnie wśród ateistycznych umysłów narodziły się również 2 najkrawsze "mity" w historii ludzkosci - to tylko dowodzi że żadna wiara czy idea nie zastąpi podstawowych zasad ludzkiej etyki i moralności.

N lut 28, 2010 19:31

Post Re: WG BOGA WSZYSCY NIEWIERZĄCY SKOŃCZĄ W PIEKLE:
Cytuj:

Na szczęście żadnego piekła niema więc kogo to obchodzi?

N lut 28, 2010 20:35

Powiedz to blisko 2 mld. chrześcijan którym Kościół serwuje taką "wiedzę".

N lut 28, 2010 22:22

nobodylikeyou2099

to ma sens, co piszesz, ale mnie niepokoi jeszcze jedno - czy nie ma jeszcze czegoś innego.

Zobacz, w pierwszym Kościele musiało być jakieś bardzo mocne przesilenie, które gorliwym Żydom i wyznawcom tylko Jednego Boga, poza którym nie ma innych bogów - pozwalało uznać Jezusa za Boga, równego Jahwe.

W historii było bardzo wielu wielkich ludzi, ale nikomu nie przyszło na myśl, aby obwołać ich Bogiem.

Tu jednak to się stało.

Fakt, to były czasy obwoływania Mesjaszy, ale Jezus wyrósł poza mesjanizm.

Ci, którzy byli z Jezusem - zaczęli wielbić Go jako Boga czyli niejako przeciwstawili się swojemu dotychczasowemu Bogu.

To doświadczenie Jezusa jako Boga musiało być na tyle wielkie, że pozwoliło tym gorliwym Żydom na przezwyciężenie tego zakazu.

We wszystkim zgadzam się z Tobą - ale to nie wszystko, nobodylikeyou2099.

To dno jest głębsze - i dlatego chociaż to wszystko widzę i dostrzegam = nie jestem wcale taki pewny, że chrześcijaństwo nie ma odbicia w rzeczywistości - a przynajmniej to, czego doświadczyli pierwsi członkowie Kościoła.

Byli to ludzie inteligentni - Jakub Brat Pański kierował przecież całym Kościołem.
Św. Paweł - także. Pomimo różnych idei w swoich pismach - głosił to, czego doświadczył ten pierwszy Kościół - wplatając swoje przemyślenia.

Jest coś jeszcze - czuję to, ale nie znam i nie umiem jeszcze określić.

To nie jest wszystko takie proste.

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

N lut 28, 2010 23:23

Cytuj:
WG BOGA WSZYSCY NIEWIERZĄCY SKOŃCZĄ W PIEKLE

Lepiej poczytaj np Św. Tomasza to pierwsze miejsce, żeby się dobrze wyedukować w teologii katolickiej :) . Bo najpierw trzeba wiedzieć z czym się polemizuje. Temat jest fałszywy.

Dodane:
Cytuj:
Czemu tak uważam ?

Ojj przepraszam najmocniej, nie zauważyłem, że to tylko Twoje mniemania oparte na luźnej interpretacji Biblii. W takim razie wierz w co chcesz ;) .

N lut 28, 2010 23:36

"Lepiej poczytaj np Św. Tomasza to pierwsze miejsce, żeby się dobrze wyedukować w teologii katolickiej :) . Bo najpierw trzeba wiedzieć z czym się polemizuje. Temat jest fałszywy."

Czy to ten dżentelmen który na temat kobiet pisał m.in. że "Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych" a "Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów" ? :)

No wybacz ale jeżeli ty do odczytywania tak prostych werstów jak Mk 16:16 czy Efez. 2:8-9 - potrzebujesz pomocy katolickich teologów, to faktycznie każdy odmienny pkt. widzenia jest dla ciebie "fałszywy" :)

Pn mar 01, 2010 6:40

"to ma sens, co piszesz, ale mnie niepokoi jeszcze jedno - czy nie ma jeszcze czegoś innego."

Dzięki za uznanie x5 :)

"Zobacz, w pierwszym Kościele musiało być jakieś bardzo mocne przesilenie, które gorliwym Żydom i wyznawcom tylko Jednego Boga, poza którym nie ma innych bogów - pozwalało uznać Jezusa za Boga, równego Jahwe"

To się stało dopiero w IV (ok. 300 lat po Chrystusie) i raczej nie wyszło od Żydów (w sensie przedstawicieli wczesnego chrześcijaństwa) ale od przedstawicieki Kościoła.

Polecam obadac np. ten termin:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arianizm

Pn mar 01, 2010 6:49

nobodylikeyou2099 napisał(a):
Czy to ten dżentelmen który na temat kobiet pisał m.in. że "Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych"

Mam nadzieję, że rozumiesz, że nie chodzi o wartość przed Bogiem, ale wartość praktyczną :) . A to już nie jest dziedzina teologii, cokolwiek by się o tym myślało.

"Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów" ? :)

Co do tego kiedy dusza wstępuje w zarodek to wynikało z wiedzy medycznej tamtego okresu, Islam podobnie sprawę ujmował póki nie posunęły się do przodu badania prenatalne. Spędzenie płodu jednak zawsze było grzechem.

Przekonanie o tym, że dziewczynki pochodzą z gorszego nasienia prawdopodobnie wynikało z prostego faktu, że są słabsze fizycznie i przeważnie intelektualnie niż faceci (nie zawsze!!). Ale jeżeli są słabsze, to faceci mają moralny obowiązek się nimi opiekować i swoje umiejętności im podarowywać, bo przed Bogiem wszyscy są równi a silniejszy, powinien pomagać słabszemu. Ja tu nie widzę nic zdrożnego.

Cytuj:
No wybacz ale jeżeli ty do odczytywania tak prostych werstów jak Mk 16:16 czy Efez. 2:8-9 - potrzebujesz pomocy katolickich teologów, to faktycznie każdy odmienny pkt. widzenia jest dla ciebie "fałszywy" :)

Jeżeli chcesz rozmawiać tylko na podstawie Biblii to lepszym pomysłem byłoby wklejenie tego na forum Świadków Jehowy :) .

Pn mar 01, 2010 11:54

"Jeżeli chcesz rozmawiać tylko na podstawie Biblii to lepszym pomysłem byłoby wklejenie tego na forum Świadków Jehowy :)"

Wiesz, wątpię aby słowa Jezusa były tak bardzo skomplikowane jak chciałby tego krk. Są to słowa które
adresowane były do każdego - niezależnie od poziomu jego wykształcenia i skupiają się całkowicie na tym jak osoba powinna się kontaktować z Bogiem.

O innym warunku mówił wcześniej: "Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego. (...) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego. Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest. Nie dziw się, że ci powiedziałem: Musicie się na nowo narodzić" (Ewangelia Jana 3, 3 - 7).

Poza przypowieściami (np. na temat uschnięcia drzewa które nie miało owoców), odznaczają się zatem prostotą, która była wyjątkowa wśród rabbich. Na uboczu pozostawiają ceremonie i skomplikowane interpretacje Pisma. Moglibyśmy powiedzieć, że nie ma w nich żadnych zbędnych ozdób. Każde słowo przemawia wprost do serca, zmuszając osobę do reakcji tu i teraz na królestwo Boże:

"I rzekł im [Chrystus]: Idąc na cały świat, głoście ewangelię wszystkiemu stworzeniu. Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto NIE UWIERZY, będzie POTĘPIONY"

Powyższy werset nie oznacza więc; "raczej będzie potępiony" albo "będzie mu znacznie ciężej", ale tak jak obydwaj to rozumiemy - choć jeden z nas jako głęboko wierzący nie dopuszcza do siebie myśli iż Bóg mógłby być tak zawistny.

Sama znajomość katolickiej teologii też na niewiele się tu zda, bowiem Kościół nie posiada jednolitego stanowiska w sprawie zbawienia tych który stracili wiarę lub nigdy nie przekonali się do nauk Pawła z Tarsu i jego kompanów.

Chociaż nie, papież Bonifacy VII w 1302 3. wydał już bullę "Unam Sanctam", w której zawarł fundamentalne poglądy dla przyszłości Kościoła jak np. :

1. Niezależność władzy świeckiej od duchowej jest herezją manichejską;
2. Poza Kościołem katolickim nie ma zbawienia ani odpuszczenia grzechów;
3. Jeśli władza ziemska błądzi, powinna być osądzona
przez władzę duchową, a jeśli najwyższa władza
duchowa błądzi, jej sędzią może być tylko Bóg, nie człowiek;
4. Posłuszeństwo Biskupowi Rzymu jest konieczne do
osiągnięcia zbawienia.

Więc chyba lepiej zrezygnuje z apostazji :D

Wt mar 02, 2010 19:49

Czy rzeczywiscie slowa Jezusa z Ew Marka byly skierowane do kazdego,tak jak napisales?

Wt mar 02, 2010 21:00

"I rzekł im [Chrystus]: Idąc na cały świat, głoście ewangelię wszystkiemu stworzeniu. Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto NIE UWIERZY, będzie POTĘPIONY"

Powyższy werset nie oznacza więc; "raczej będzie potępiony" albo "będzie mu znacznie ciężej", ale tak jak obydwaj to rozumiemy - choć jeden z nas jako głęboko wierzący nie dopuszcza do siebie myśli iż Bóg mógłby być tak zawistny.

Powiem więcej, powyższy werset w ogóle nie dotyczy wszystkich ludzi, a tylko tych, którzy usłyszą ewangelię, jeżeli się dobrze wczytasz.

Dodane:
white mnie uprzedził ^^

Wt mar 02, 2010 21:20

Luke_Nuke napisał(a):

Powiem więcej, powyższy werset w ogóle nie dotyczy wszystkich ludzi, a tylko tych, którzy usłyszą ewangelię, jeżeli się dobrze wczytasz.

Naturalnie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o tych, którzy nie tylko usłyszeli, ale poznali i uwierzyli. Przecież aby odrzucić Jezusa, należy Go najpierw poznać. Co więcej Chrystus mówi: "Nie każdy kto mówi:Panie,Panie,wejdzie do królestwa niebieskiego" (Mt 7, 21)

Wt mar 02, 2010 22:35

I dobrze.
Ja nie chcę iść do nieba. Nikogo bym tam nie znał, wszyscy znajomi wybierają się do piekła. W niebie zresztą ponoć fatalnie karmią, bo dla tych paru osób nie opłaca się gotować, a w piekiełku ciągła balanga i grill... :)

Wt mar 02, 2010 22:38

No napisał(a):
Cytuj:

Na szczęście żadnego piekła niema więc kogo to obchodzi?

Skąd ta pewność?

Wt mar 02, 2010 22:53

A skąd pomysł, że miało by być ;-)

Wt mar 02, 2010 23:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona