Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 do Majkel ze Stalowej, wątek: "Mój atak na kościół" 
Autor Wiadomość

Post do Majkel ze Stalowej, wątek: "Mój atak na kościół"
Moderator Wist zamknął dyskusję Majkela ze Stalowej, poniewaz nie było w niej dyskusji.
Skoro więc ja chcę podyskutować rozumiem, że mogę założyć wątek, który najwyzej się potem scali.

Majkel ze Stalowej

Cytuj:
Jedynym Prawem jest Prawo dane od Boga.

To zdanie jest błędne, istnieją również inne prawa, np. stanowione prawo cywilne.

Cytuj:
Nie jest ono zapisane nigdzie, lecz stanowi centrum naszego życia, naszych sił witalnych - jest źródłem woli życia.

To, że zwierzęta posiadają wolę życia wynika z ewolucyjnej gry. Dotrwały do naszych czasów te, które taką wolę przejawiały, każde które nie przejawiało, szybko ginęło.
Wola życia nie jest więc wynikiem prawa bożego, tylko doboru naturalnego.

Cytuj:
Życie zaś jest pełne prawdy, radości i seksualności.

Jest również pełne kłamstwa, smutku i zaburzeń seksualnych.

Cytuj:
Grzech jest odejściem od świadomości Boga.

Ok, możesz wprowadzić tą definicję. To nieistotne.

Cytuj:
Świadomość Boga zaś to naturalny lęk przed Wysokością, Głębokością, Długością i Szerokością.

Bełkot. Pojęcia z dużej litery "Wysokość", "Głębokość", "Długość", "Szerokość" nie posiadają definicji, są tylko romantycznymi ochami i echami. Twoje zdanie ma wartość poznawczą zdania: "Misie są srutu-tutu". Ponieważ nie wiemy co to są "srutu-tutu", "Wysokość", "Głębokość", "Szerokość" zdania w których używasz pojęć bez treści nie są ani prawdziwe ani fałszywe. Są nonsensowne.

Cytuj:
Ten kto zatracił lęk przed Bogiem, stracił możliwość kochania rzeczy takimi, jakimi są.

Nie ma nic dobrego w kochaniu rzeczy.
Poza tym non sequitur.

Cytuj:
Widzi więc jedynie swoje ego w perspektywie przedmiotu, który jest pozornie wyizolowany, niepowiązany z Całością, z Bogiem.

Non sequitur.

Cytuj:
Ten, kto nie widzi różnicy między przedmiotem a podmiotem, jest Synem Bożym, ponieważ myśli kategoriami boskimi, uniwersalnymi, jego dłonie potrafią dawać, a usta pocieszać, ponieważ lęk przed Bogiem jest automatycznie odpowiedzialnością za Świat.

Non sequitur, istnieje wiele innych opcji, powinieneś udowodnić swoje tezy.
Poza tym teologiczny gniot, ale to już kłopot chrześcijan z tobą rozprawiających, nie Mój kłopot.

Cytuj:
Dalej: moc tkwi w spermie.

Zgaduję, że nie chodzi o moc w sensie jakim je fizyka definiuje.
Zatem powinieneś zdefiniować swoje pojęcie.
W innym przypadku jest to zdanie nonsensowne, bełkot. Jw.

Cytuj:
Sperma jest płynem życia.

bełkot

Cytuj:
Im więcej spermy, tym więcej życia.

bełkot
poza tym, sama sperma nie wystarczy by życie się zrodziło

Cytuj:
A zatem najpierw był Adam, później Ewa.

Dlaczego "a zatem"? Z czego "a zatem"? Non sequitur.

Cytuj:
Najpierw była sperma

Bełkot
Co było najpierw kosmologia dopiero ustali, ale nie była to sperma.

Cytuj:
Najpierw była sperma, która efektownie oddaje to, co jest istotą Kosmosu - Informację.

Sperma jest informacją? Bełkot.

Cytuj:
Jezus był Mężczyzną - czystość seksualna pozwalała mu cieszyć się żywym kontaktem z Bogiem w prawdzie, co z kolei dawało mu Siłę w wypełnianiu własnej misji.

Czy mógłbyś nam objaśnić szerzej swoją refleksję? A gdyby Jezus była kobietą - czystość seksualna nie pozwalałaby jej cieszyć się żywym kontaktem z Bogiem w prawdziwe, co z kolei dawało by jej Siłę w wypełnianiu własnej misji? A jeśli płeć nie miałaby jednak znaczenia, to po co napisałeś: "Jezus był Mężczyzną"? Wszak to truistyczny banał, nic nie wnoszący do sprawy.

Cytuj:
A ponieważ życie jest pełne seksualności - Jezus, Który był pełen życia, mógł dawać je w obfitości tym, którym szczególnie brakowało miłości i "wilgoci istnienia".

Non sequitur. Życie jest nie tylko pełne seksualności, istnieją organizmy jej pozbawione a żywe. O czym więc mówisz?

Cytuj:
Prawdziwa modlitwa jest wzniesieniem swych oczu ku niebu. Jest słuchaniem. Chcemy wiedzieć, co Bóg chce od nas. Tak jak pisałem, podstawą jest lęk przed Bogiem. Jest on naturalny i ukryty. Człowiek modlitwy boi się nieba i tego, co się wokół niego dzieje, ponieważ wie, że to BÓG JEST I DZIAŁA. Poza tym człowiek modlitwy nieraz przeżywa nieuzasadniony i niewytłumaczalny wstyd - wówczas woli się gdzieś schować. Widzi więcej i czuje bardziej, niż inni.

Non sequitur, tam gdzie twierdzisz, że "człowiek modlitwy widzi więcej i czuje bardziej, niż inni". To dopiero powinieneś dowieść.

Cytuj:
Na wyższym poziomie zrozumienia rzeczy możemy popaść w chwilową depresję, związaną z tęsknotą za Ciałem Chrystusa, lecz gdy wszystko minie nie widzimy już siebie, nie widzimy ludzi, a raczej wibrujemy jako żywa komórka czegoś Ogromnego.

Zrozumienie oparte na sofizmatach myślowych to jazda bez trzymanki i tylko na tym polega jej wysokość, że odbiłeś durniu od słonecznych wybrzeży zdrowego rozsądku i logiki, twój tekst jest pełen stwierdzeń z niczego nie wynikających, pozostała grupa to zdania nonsensowne.

Cytuj:
Narazie to sedno zagadnienia.

Nie, na razie jest to głupi bełkot.
Gdyby to ode Mnie zależało zbanowałbym ciebie za głupotę.

Cz mar 11, 2010 22:55

Post Re: do Majkel ze Stalowej, wątek: "Mój atak na kościół"
Wystarczyło dać znać że jest jednak wola dyskusji, pytanie czy Autor Majkel ma taką wolę.

Cz mar 11, 2010 23:54
zbanowany na stałe

a po co on się przypałętał?

Pn mar 15, 2010 22:53
zbanowany na stałe

:D Usmialem sie! Jedno zdanie "od serca" bardziej przekonuje niz caly wywod! :D

Wt mar 16, 2010 6:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]