Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Erupcja Wulkanu Eyjafjoell i proroctwo Joela 
Autor Wiadomość

Post Erupcja Wulkanu Eyjafjoell i proroctwo Joela
~~~~~~~~~~~
Erupcja Wulkanu Eyjaf J O E L L

Czy imię tego Islandzkiego wulkanu, czas wybuchu, to co się wydarzyło i dzieje na niebie i ziemi w tych dniach w Rosji, Polsce i na całym świecie ma związek z tym co kilka wieków przed Chrystusem zapowiedział prorok Joel...? Porównajcie te fragmenty :

Jl 2:1-2 "Zatrąbcie na rogu na Syjonie! Krzyczcie na mojej świętej górze! Niech zadrżą wszyscy mieszkańcy ziemi, gdyż nadchodzi dzień Pana, gdyż jest bliski!(2) Dzień ciemności i mroku, dzień pochmurny i mglisty. Jak zorza poranna kładzie się na góry, tak nadciąga lud wielki i potężny, któremu równego nie było od wieków i po nim już nie będzie aż do lat najdalszych pokoleń."

Jl 2:12-13 "Wszakże jeszcze teraz mówi Pan: Nawróćcie się do mnie całym swym sercem, w poście, płaczu i narzekaniu!(13) Rozdzierajcie swoje serca, a nie swoje szaty, i nawróćcie się do Pana, swojego Boga, gdyż On jest łaskawy i miłosierny, nierychły do gniewu i pełen litości, i żal mu karania!"

Jl 2:15-17 "Zatrąbcie na rogu na Syjonie, ogłoście święty post, zwołajcie zgromadzenie!(16) Zgromadźcie lud, poświęćcie zebranie, zbierzcie starszych, zgromadźcie dzieci i niemowlęta! Niech oblubieniec wyjdzie ze swej komory, a oblubienica ze swej komnaty!(17) Niech kapłani, słudzy Pana, zapłaczą między przedsionkiem a ołtarzem i mówią: Zmiłuj się nad swoim ludem, Panie, i nie wystawiaj na hańbę swojego dziedzictwa, aby poganie szydzili z niego! Dlaczego mają mówić wśród pogańskich ludów: Gdzie jest ich Bóg?"

Jl 2:27 "I poznacie, że Ja jestem wśród Izraela i że Ja, Pan, jestem waszym Bogiem i nie ma innego; i lud mój nigdy nie zazna wstydu."

Jl 3:3-4 "I ukażę znaki na niebie i na ziemi, krew, ogień i słupy dymu.(4) Słońce przemieni się w ciemność, a księżyc w krew, zanim przyjdzie ów wielki, straszny dzień Pana."

Jl 3:1-5 "A potem wyleję mojego Ducha na wszelkie ciało, i wasi synowie i wasze córki prorokować będą, wasi starcy będą śnili, a wasi młodzieńcy będą mieli widzenia.(2) Także na sługi i służebnice wyleję w owych dniach mojego Ducha.(3) I ukażę znaki na niebie i na ziemi, krew, ogień i słupy dymu.(4) Słońce przemieni się w ciemność, a księżyc w krew, zanim przyjdzie ów wielki, straszny dzień Pana.(5) Wszakże każdy , kto będzie wzywał imienia Pana, będzie wybawiony; gdyż na górze Syjon i w Jeruzalemie będzie wybawienie - jak rzekł Pan - a wśród pozostałych przy życiu będą ci, których powoła Pan."

Jl 3:16-18 "Przychodźcie śpiesznie, wy, wszystkie okoliczne narody! Zbierzcie się! Panie, sprowadź tam swoich bohaterów!(17) Niech poruszą się ludy i przyjdą do Doliny Józafata, bo tam zasiądę, aby sądzić wszystkie okoliczne narody.(1Cool Zapuśćcie sierp, gdyż nadeszło żniwo! Przyjdźcie, zstąpcie, bo pełna jest prasa; pełne są kadzie, gdyż złość ich jest wielka!"

Jl 1:13-15 "Przepaszcie się i narzekajcie, wy kapłani, zawodźcie, wy słudzy ołtarza! Przychodźcie, noc spędzajcie we włosiennicach, wy słudzy mojego Boga, gdyż dom waszego Boga pozbawiony jest ofiary z pokarmów i płynów!(14) Ogłoście święty post, zwołajcie zgromadzenie, zbierzcie starszych, wszystkich mieszkańców ziemi do domu Pana, waszego Boga, i głośno wołajcie do Pana!(15) Ach! Cóż to za dzień! Bo bliski jest dzień Pana, a przychodzi jak zagłada od Wszechmocnego."

Jl 3:21-22 "Pan zagrzmi z Syjonu i wyda swój donośny głos z Jeruzalemu, tak że zadrżą niebiosa i ziemia. Lecz dla swojego ludu Pan jest ucieczką i twierdzą dla synów Izraela.(22) I poznacie , że Ja, Pan, jestem waszym Bogiem, który mieszkam na Syjonie, świętej mojej górze. Wówczas Jeruzalem będzie święte, a obcy już nie będą przez nie przechodzili."

Zachęcam do badania całości proroctwa Joela, związku z konkretnymi dniami wydarzeniami, wersami i wypowiedzi jak to odbieracie.

* kilka linków na temat

http://forsal.pl/grafika/414076,39572,w ... olska.html

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... asiad.html

http://www.curio.pl/cache/10394.htm?eng ... e&id=10394

http://www.wprost.pl/ar/192522/Islandia ... az-powodz/

http://www.gazetacodzienna.pl/index.php?p=wwiad&id=3833

" Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jest zdania, że Europejczycy powinni "starać się pozostawać w domach", jeśli pył wulkaniczny znad Islandii zacznie opadać na ziemię. Rzecznik WHO David Epstein przyznał, że organizacja nie wie, jakie są konkretne zagrożenia zdrowotne, powodowane przez chmurę pyłu wulkanicznego. Polskie służby na razie uspokajają - chmura może być szkodliwa dla zdrowia, kiedy zacznie opadać na ziemię i połączy się z cząsteczkami wody."

cytaty : Biblia Warszawska 1975
=> przydatna wyszukiwarka biblijna
http://apologetyka.com/biblia/

=> zapraszam do materiałów na
http://zielgora.pl/modules.php?name=For ... opic&t=248

=> zachęcam do przesłania Dobre dzieje
http://imladis.p2a.pl/viewforum.php?id=85
http://imladis.p2a.pl/viewforum.php?id=85&p=2

Ef 5:10 "Dochodźcie tego, co jest miłe Panu"
Rz 8:14 "Bo ci, których Duch Boży prowadzi, są dziećmi Bożymi."

~~~~~~~~~~~~

Wiara Bogu prowadzi tam gdzie nie prowadzi niewiara

- tedeus Dobre dzieje
~~~~~~~~~~~~
tedeus - Natanael Nowa Sól 03:57 18.04.2010 / 04 lyyar 5770
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

N kwi 18, 2010 2:57

Post Re: Erupcja Wulkanu Eyjafjoell i proroctwo Joela
Po mojemu to ta przepowiednia już dawno się zdezaktualizowała zakłada min. istnienie Świątyni Jerozolimskiej. Oczywiście można to sobie różnie, twórczo interpretować ale w ten spsób zawsze znajdzie się jakaś przepowiednia czy fragment który mozna akurat dopasować do aktualnych wydarzeń eliminując większość szczegułów albo interpretując je jako skomplikowane metafory/symbole. W tym wypadku chyba jedynym związkiem ma być chyba ten "Dzień ciemności i mroku, dzień pochmurny i mglisty." co ma chyba przywodzić na myśl pył wulkaniczny... problem w tym, że ten pył jest praktycznie niewidzialny (ja np. podziwiam właśnie bezchmurne niebo) ale jeśli ktoś chce wierzyć w przepowiednie takie szczeguły są pewnie mało istotne.

N kwi 18, 2010 11:43

Ludzie nie straszcie się bo inni wierzą w takie bzdury i popadają w nerwice, nic wielkiego się nie dzieje, klika zbiegów okoliczności, przypadek, zły los i wulkan który od wieków wybuchał, nie zachowujmy się jak dzicz oddająca chwałę piorunom i ogniowi i nie naciągajmy tekstów niby przepowiedni Michald, Nostradamusów, i innych Mesjaszów, których w tamtych czasach były setki, a to że się przebiło kilku ze swoimi pismami..no cóż mieli fart

N kwi 18, 2010 18:41

Na wszystkich bogów, jak można wierzyć w takie rzeczy? Nie zdziwiłbym się, gdyby większość owych "proroków" miała problemy z głową.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pn kwi 19, 2010 9:27

Cytuj:
Dzień ciemności i mroku
Wystarczy udać się w strefę koła podbiegunowego.
Tam takich dni jest sporo - całkowitych "egipskich ciemności".
Cytuj:
dzień pochmurny i mglisty
To dotyczy Wysp Brytyjskich, tak?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 19, 2010 10:21

Myślę że Natanael tudzież Logos zbyt dużo fantazjuje, mam nadzieję
że nie skończy się to wklejaniem kilometrów tekstu z zasobów komputera, poprostu czasem trzeba spasować z fatalistyką i zaufać Boskiemu Planowi.
Zbyt wielkie ekscytowanie się czasami ostatecznymi i tworzenie wokół siebie
otoczki proroka prowadzi do sekciarstwa. Przynosi więcej złego niż dobrego.
Myślę że ten temat nie służy pogłębieniu wiedzy ani wiary lecz samą ekscytacją
własnej interpretacji.

Pn kwi 19, 2010 18:56

Czy Świadkowie Jehowy już zareagowali ? Przecież to cały ciąg Wielkich Znaków: skandal pedofilski w Wielkiej Nierządnicy, tragedia w Smoleńsku, zapowiedź przyjazdu przywódców światowych, wybuch wulkanu paraliżujący Europę, w tym samym czasie trzęsienie ziemi w Tybecie.. no, dalej, na co czekacie ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 20, 2010 7:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]