Dlaczego nie nawiedzają nas masowo zmarli krewni?
Autor |
Wiadomość |
Peter
|
 Dlaczego nie nawiedzają nas masowo zmarli krewni?
W książkach i sieci roi się od relacji ze "spotkań" ludzi z duchami zmarłych krewnych. Jeśli są one rzeczywiście czymś więcej niż literacką fikcją, to dlaczego zjawisko to nie występuje powszechnie? Codziennie ktoś umiera zostawiając najbliższą rodzinę, dlaczego więc nie mamy do czynienia z nawiedzaniem przez duchy na wielką skalę? Tylko nieliczne chcą się kontaktować z żyjącymi krewnymi? A może to kolejna z "wielkich tajemnic wiary"?
|
So maja 08, 2010 11:52 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Dlaczego nie nawiedzają nas masowo zmarli krewni?
I zawołał [bogacz]: Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu. Lecz Abraham odrzekł: Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać. Tamten rzekł: Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki. Lecz Abraham odparł: Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają. Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą. Odpowiedział mu: Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą. (Łk 16,24-31)
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So maja 08, 2010 12:17 |
|
 |
mazli
|
Peter napisał(a): ...dlaczego więc nie mamy do czynienia z nawiedzaniem przez duchy na wielką skalę? Tylko nieliczne chcą się kontaktować z żyjącymi krewnymi? Peter cóż można poradzić - chyba odpowiedzieć może Ci tylko tylko jeden z takich duchów.
|
So maja 08, 2010 12:21 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą. A gdyby mozna wybrac z dwoch wykladow: 1. Profesor Peduszko; "Opis piersi Igi Wyrwal, plansze czarno-biale i kolorowe" 2. Iga Wyrwal; "Moje piersi w wygladzie i dotyku" to ktory wybrac? Co ciekawsze, co bardziej namacalne, bardziej wiarygodne? Ja wiem swoje, profesor profesorem, a Iga Iga. Usiasc z duchem, porozmawiac, wymienic sie spostrzezeniami, to wiecej niz 1000 jego opisow, w dodatku czasami wyglaszanych przez lekko puknietych ludzi.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
So maja 08, 2010 13:48 |
|
 |
Peter
|
I akurat tym kilku (nastu, dziesięciu?) spośród miliardów wolno i odpowiedź na pytanie dlaczego akurat im znów brzmi: "to wielka tajemnica wiary"?
|
Śr maja 12, 2010 23:17 |
|
|
|
 |
WIST
|
Nie wiem czy można to nazwać wielką tajemnicą wiary, to chyba tak troche przekornie napisałeś Peter? Jestem ciekaw też czy to pytanie ma kwestionować sens wiary w duchy, czy raczej efektem poszukiwania odpowiedzi na zadane pytanie.
Ja powiedział bym że poprostu brak nam wiedzy na ten temat. Podobnie już samo założenie jest subiektywne, bo co to znaczy że roi się od relacji ze "spotkań"? Oraz w sumie nie ma moźliwości ocenić ile z nich jest prawdziwych. Także na niejasnym założeniu buduje się pytanie o rzeczy co do których brakuje nam danych. Czy to chociaż spekluacje będą?
Napewno zacytowany przez Szumiego fragment wiele nam tu wyjaśnia, ale nie wątpię że nie zaspokaja do końca ciekawości. Tylko czy nam ta wiedza jest potrzebna, czy ma tylko być odpowiedzią dla odpowiedzi?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr maja 12, 2010 23:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Peter, pzrede wszystkim nie każdy potrafi widzieć duchy i czasem bywa tak, ze jakaś istota czy byt stoi tuż obok Ciebie a i tak jej nie widzisz. Ile znacz osób, które widziały swego ducha opiekuńczego (czy tez jak wola niekórzy anioła stróża)?
Szamani np kontaktują się i parcuja z różnymi duchami, takze duchami przodków i zobaczenie czy poczucie takiego ducha jest dla nich czymś zwyczajnym.
Co do samych duchów, nie wszystkie relacje ze spotkań z nimi dotyczą faktycznie obecnosci ducha zmarłej osoby, czasem są to tylko projekcje wspomnień. Zwykle dotyczy to sytuacji gdy widziało się jakiegoś ducha, który coś tam robił. Wiekszość zamków ma takie swoje duchy. I mówię to zupelnie poważnie. Chodzi o to, że jeśli jakaś osoba zostawiła silny ślad energetyczny w postaci jakiś emocji, to ślad ten utrwla się dosć mocno w energetyce otocenia i czasem manifestuje sie jak obraz z pzreszłosci. Ale jest on tylko wspomnieniem.
Kolejna sprawa z duchami to fakt, ze większosć z nich po śmierci odchodzi. Mówi się, ze do swiatła lub idą do nieba czy piekła. To juz kwestia tego, w co kto wierzy. Generalnie jakby tego miejsca nie nazwać dusze po śmierci opuszczają ciało i odchodzą do innego wymiaru. Niekóre jednak zodtają, bo mają np nierozwiązane sprawy, lub zwyczajnie nie sa ws tanie rozstać się z tym ziemskim padołem. I to one najczęsciej manifestują w taki czy inny sposób swoja obecnosć. A że trzymają się raczej miejsc, które znają i osób które znają to i rodzinom się pokazują. Tyle, że nie każdy, jak juz pisałałam, umie je widzieć.
Kwestia też jakie duchy do nas przychodzą. Bo kategorii duchów jest dość wiele. Jesteśmy nimi otoczeni z kazdej strony. Bo w zadadzie wszystko co żyje ma swego ducha, a szmani miejscy twierdzą, ze w zasadzie każdy pzredmiot też ma swego ducha. nie każdy, ale faktycznie wiele tego ducha ma, i jak sie umie widzieć to mozna je zobaczyć i słyszeć. A nauczyć się widzieć byty, duchy i anioły moze każdy. Pytanie tylko czy naprawdę chce to widzieć i czy jest na to gotowy. Bo po tej drugiej stronie swiat nie tylko jest pełen miłych istot i duchów przodków. Są tam też te mniej przyjazne, by nie powiedzieć wrogie istoty.
|
Pt maja 14, 2010 7:20 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Bo kategorii duchów jest dość wiele. A mozna wiedziec czym sie roznia? Jak sie nauczyc je widziec, ja chce?!
|
Pt maja 14, 2010 12:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy to stosowne miejsce na taki temat. Napisz na pw to ci opowiem
|
Pt maja 14, 2010 12:47 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
W takim razie sie zastanowie. Widzisz mam duzo tzw. sexapilu i obawiam sie, ze kontakt prywatny moze zburzyc Twoje zycie osobiste, a ja daleko, daaaleko! Nie chce bys cierpiala! 
|
Pt maja 14, 2010 12:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poodba mi sie Twoje poczucie humoru, ale badź pewien ze nic we mnie nie zburzysz. Jak cos wiesz jak mnie znaleźć
|
Pt maja 14, 2010 13:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dużo ludzi opowiada o snach w których krewni przekazują im jakieś informacje. Jednak wiadomo że takich rzeczy nie rozgłasza się wszem i wobec, bo można zostać wyśmianym.
Mnie osobiście to nie spotkało- ale słyszałam opowieści. Jednak trzeba bardzo z tym uważać, bo nasz mózg jest kreatywny i moze byc tak, ze produkujemy to, co chcemy zobaczyć.
|
Cz cze 10, 2010 23:27 |
|
 |
ziele_force
|
Cytuj: Tylko czy nam ta wiedza jest potrzebna, czy ma tylko być odpowiedzią dla odpowiedzi? Ja tam widzę wiele zastosowań takich duchów  Jeżeli oczywiscie istnieją. @Shamanka Skąd mam wiedzieć, że twoje opisy, przyznam że ciekawe i barwne, są prawdziwe? Nie zaspokajają mnie zapewnienia, że mówisz poważnie  Jestem daleki od wyśmiewania. Po prostu dla mnie, jako sceptyka, takie opowieści wydają się jedynie manipulacją.
|
Pt cze 11, 2010 23:15 |
|
 |
Jamsen.
|
Peter napisał(a): W książkach i sieci roi się od relacji ze "spotkań" ludzi z duchami zmarłych krewnych. Jeśli są one rzeczywiście czymś więcej niż literacką fikcją, to dlaczego zjawisko to nie występuje powszechnie? Codziennie ktoś umiera zostawiając najbliższą rodzinę, dlaczego więc nie mamy do czynienia z nawiedzaniem przez duchy na wielką skalę? Tylko nieliczne chcą się kontaktować z żyjącymi krewnymi? A może to kolejna z "wielkich tajemnic wiary"? Co o stanie umarłych mówi ten werset? Kaznodziei 9:5Cytuj: Bo żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego ani już nie mają zapłaty, gdyż pamięć o nich poszła w zapomnienie.
|
Pn cze 14, 2010 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ziele_force napisał(a): Cytuj: Tylko czy nam ta wiedza jest potrzebna, czy ma tylko być odpowiedzią dla odpowiedzi? Ja tam widzę wiele zastosowań takich duchów  Jeżeli oczywiscie istnieją. @Shamanka Skąd mam wiedzieć, że twoje opisy, przyznam że ciekawe i barwne, są prawdziwe? Nie zaspokajają mnie zapewnienia, że mówisz poważnie  Jestem daleki od wyśmiewania. Po prostu dla mnie, jako sceptyka, takie opowieści wydają się jedynie manipulacją. Szczerze to sama do wielu rzeczy podchodzę sceptycznie ale z drugiej strony wiem co wiem i co widzę. Nie wyjaśnię tego osobie, która nie widzi i nie wierzy.
|
Wt cze 15, 2010 12:13 |
|
|
|