|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ColorlessLady
Dołączył(a): So lip 31, 2010 1:00 Posty: 19 Lokalizacja: Wrocław
|
 Problem ze spowiedzią.
Witam,
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie udanie się do spowiedzi i przyznam, że czuję taką szczerą, wewnętrzną potrzebę. Jak wiadomo, jednym z warunków jest szczery żal za grzechy i postanowienie poprawy i tu pojawia się mój problem. Jak kościół zapatruje się na homoseksualizm - wiemy. Skąd jednak mam wiedzieć, co sam Bóg o tym myśli? Jednakże spowiada mnie ksiądz... Skoro jestem w stałym związku z kobietą, kocham ją i nie wyobrażam sobie kiedykolwiek się rozstać, to nie mogę nigdy wyspowiadać się, dobija mnie ten fakt ilekroć jestem w kościele, zwłaszcza dziś kiedy to był pierwszy piątek miesiąca...
A czy homoseksualiści będący singlami także nie mogą się wyspowiadać? W końcu ta orientacja jest uważana za grzech, a za grzechy powinno się wyrażać żal, a jak mamy żałować czegoś co jest cechą nas nie do zmiany?
PS Moja dziewczyna wciąż choruje, dodatkowo dziś miałam przerażający sen związany z tym co jej jest i nawet kiedy odejdzie... Przeraziłam się nie na żarty, pozostaje mi wierzyć że Bóg wysłucha mych próśb, choć skoro mam duszę niespowiadaną od kilku lat, będzie ciężko...
|
So wrz 04, 2010 1:56 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Problem ze spowiedzią.
Po pierwsze: Bóg myśli to samo co Kościół w tej materii, gdyż Kościół przekazuje Boże objawienie. Po drugie: sama orientacja nie jest grzechem. Single, o ile są singlami z wyboru, czyli nie chcą podejmować aktów seksualnych nie grzeszą samym byciem homoseksualistą. Grzechem są natomiast akty seksualne w związku homoseksualnym. Ale nie same akty fizyczne, ale także samo dopuszczenie możliwości, że gdy nadarzy się okazja to będziemy uprawiać seks... Zaś jeśli ktoś decyduje się na życie w pojedynkę, rezygnując ze swoich przyjemności dla dobra wyższego to może przystępować do spowiedzi (o ile nie ma innych czynników uniemożliwiających jej przyjęcie).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So wrz 04, 2010 9:21 |
|
 |
renata155
|
jeśli nie wiesz co mówi Bóg-to może czas zajrzeć do pisma?
|
So wrz 04, 2010 10:22 |
|
|
|
 |
Rozmyślacz
|
Szumi: "Po pierwsze: Bóg myśli to samo co Kościół "...myślę że jest na odwrót Kościół nie myśli i nie robi tak jak chce Bóg..
|
So wrz 04, 2010 16:00 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jakby to krótko napisać Rozmyślaczu: mylisz się.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So wrz 04, 2010 17:07 |
|
|
|
 |
ColorlessLady
Dołączył(a): So lip 31, 2010 1:00 Posty: 19 Lokalizacja: Wrocław
|
Kiedyś znałam jednego agnostyka, on wierzył w Jezusa, natomiast w Boga nie, hm, jego sposób myślenia był dość specyficzny. Czasem napominał mi o tym, że kościół czyta wybrane fragmenty jakie im się podobają itp... Jednakże nie chce mi się do końca w to wierzyć, bo chrześcijanie to nie tylko emeryci ze zbyt słabym wzrokiem by kartkować Pismo Święte, nieprawdaż? I gdyby coś zatajano, to ktoś prędzej czy później by tego dowiódł...
|
So wrz 04, 2010 23:33 |
|
 |
Elbrus
|
Rozmyślacz napisał(a): Szumi: "Po pierwsze: Bóg myśli to samo co Kościół "...myślę że jest na odwrót Kościół nie myśli i nie robi tak jak chce Bóg.. Dla człowieka niewierzącego lub wierzącego w innego Boga jest/może być tak jak piszesz, a dla wierzącego jest tak jak pisze szumi, można się z tym pogodzić? Chyba będzie trzeba, bo Pismo Święte nie pozostawia złudzeń, w kwestii tego jak Bóg postrzega akty homoseksualne.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N wrz 05, 2010 3:42 |
|
 |
kaktusssek
|
Nie można traktować homoseksualizmu jak np. kradzież. To nie jest też kwestia wyboru. Jeśli facet jest homo to znaczy, że brakuje mu cząstki męskości, wg mnie przyczyny należy szukać w dzieciństwie. Myślę, że analogicznie jest w przypadku kobiet, doświadczeniach życiowych.
Moim zdaniem należy starać się prosić o łaskę, być pokornym. Dużo się modlić i stawiać Boga na pierwszym miejscu, być cierpliwym, a wszystko powróci do porządku.
Życzę powodzenia
|
Wt wrz 07, 2010 7:10 |
|
 |
renata155
|
Elbrus..jeśli ktoś naprawdę wierzy,i naprawdę mu zależy na przyjaźni z Bogiem..to niemożliwe,staje się do przyjęcia..a Pan Bóg zawsze znajdzie wyjście w życiu człowieka--trzeba tylko chcieć Mu zawierzyć
|
Wt wrz 07, 2010 8:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|