Dwójmyślenie wymagane do uwierzenia ???
Autor |
Wiadomość |
ashkel86
|
 Dwójmyślenie wymagane do uwierzenia ???
Dwójmyślenie oznacza - umiejętność wyznawania dwóch sprzecznych poglądów i wierzenia w oba naraz.
Większość religii wymaga zaprzeczenia własnym zmysłom poznawczym. W religii 2+2 może się równać 5. Jednak np. przy budowaniu statku zawsze musi być to 4.
Polski katolik na lekcji biologii dowiaduje się jak wygląda rozmnażanie człowieka. Tymczasem na lekcji religii słyszy, jakoby jakaś Żydówka 2000 lat temu, zaszła w ciążę z Duchem Świętym. Informacje z obu źródeł wzajemnie się wykluczają , jednak wierny powinien wierzyć je oba.
Czy zatem chcą uwierzyć jest konieczne używanie dwójmyślenia ?
|
Cz maja 20, 2010 11:59 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
 Re: Dwójmyślenie wymagane do uwierzenia ???
Cytuj: Polski katolik na lekcji biologii dowiaduje się jak wygląda rozmnażanie człowieka. Tymczasem na lekcji religii słyszy, jakoby jakaś Żydówka 2000 lat temu, zaszła w ciążę z Duchem Świętym. Informacje z obu źródeł wzajemnie się wykluczają , jednak wierny powinien wierzyć je oba. Niby w jaki sposób się wykluczają ?  Przecież wyraźnie się podkreśla, że dziewicze poczęcie było cudem, czyli zdarzeniem niezwykłym (a nie zwykłym), wykraczającym poza biologię (a nie wydarzającym się w jej ramach), więc gdzie tu sprzeczność ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz maja 20, 2010 12:45 |
|
 |
ashkel86
|
Johnny99 napisał(a): Niby w jaki sposób się wykluczają ?  Przecież wyraźnie się podkreśla, że dziewicze poczęcie było cudem, czyli zdarzeniem niezwykłym (a nie zwykłym), wykraczającym poza biologię (a nie wydarzającym się w jej ramach), więc gdzie tu sprzeczność ? Tylko widzisz nikt nie udowodnił tego dziewiczego poczęcia. To jedynie świadectwo dwóch ewangelistów z przed 2000 lat. Gdyby ja powiedział ,że moja dziewczyna jest w ciąży z Duchem Świętym , wyśmiano by mnie. Jednak już zdanie apostołów jest dla wiernych nie podważalne, prawda absolutna. Może dam Ci inny przykład. Nie związany z chrześcijaństwem. Pewien Imam i jednocześnie dr medycyny spec. ginekologia; podczas konferencji naukowej , ze śmiertelną powagą ogłosił ,że kobieta może być w ciąży 2 lata. Tak , bowiem napisano w jakieś sunnie o pewnym proroku islamskim. Zatem pomimo całej wiedzy biologicznej , był święcie przekonany ,że kobieta może być w ciąży nie 9 mc-y , a dwa lata. Zatem jak widzisz w religii 2+2 może się równać 5
|
Cz maja 20, 2010 14:28 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: , więc gdzie tu sprzeczność ? Sprzecznosc to jest, bo jak na biologii winien odpowiedziec maly chrzescijanin na pytanie; "Czy sa wyjatki w rozmnazaniu czlowieka?"? Gdyby w stanach udalo sie kreacjonistom przeforsowac projekt "dopelnienia" szkoly ich nauka, sprzecznosci byloby duzo wiecej.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz maja 20, 2010 15:40 |
|
 |
mazli
|
Dural napisał(a): Cytuj: , więc gdzie tu sprzeczność ? Sprzecznosc to jest, bo jak na biologii winien odpowiedziec maly chrzescijanin na pytanie; "Czy sa wyjatki w rozmnazaniu czlowieka?"? Sprzeczności nie ma - biologia do tej pory nie udokumentowała ŻADNEGO wyjątku. Chyba, że Biblia jest dla kogoś udokumentowaną rozprawą naukową. Nie powiem Duralu, że było niepokalane poczęcie - powiem tylko, że ja wierzę, iż nastąpiło w tym jednym przypadku.
|
Cz maja 20, 2010 19:21 |
|
|
|
 |
ashkel86
|
Sprzeczność jest. Jak można bowiem wierzyć ,że ktoś narodził się 2000 lat temu bez nasienia mężczyzny. A zaraz potem wykładać na uniwersytecie o rozmnażaniu człowieka ?
Innymi słowy chcąc być wierzącym trzeba wierzyć w dwa sprzeczne światopoglądy i akceptować je oba.
Może nie Maryjny przykład. Salomona podaje się jako przykład mądrości. Jednak patrząc na jego słynny wyrok , człowiek chwyta się za głowę. Dzielenie dziecka na pół jest jego najlepszą radą ? A co jeśli żadna z matek by się odezwała ? Zachowanie matki (fałszywej) ,która zgadza się na przepołowienie dziecka to jakiś absurd. W kiepskich serialach też tak się dzieje. Postacie zachowują się jak idioci , ponieważ ... fabuła tego wymaga.
Biblia mówi nam o nim "Bóg dał Salomonowi mądrość i rozsądek nadzwyczajny oraz rozum nieogarniony, jak piasek na brzegi morza. Toteż mądrość Salomona przewyższała wszystkich ludzi Wschodu i Egipcjan. (...) Wypowiedział bowiem trzy tysiące przysłów, a pieśni jego było tysiąc pięć" (1 Krl 5, 9-12)."
Jeśli Bóg dał mu mądrość to czemu nie starczyło jej na tyle ,aby żyć wg. podstawowego przykazania "nie cudzołóż". Przecież posiadał kilkaset żon i nałożnic , prawda ?
Gdyby to nie był Salomon , a zwykły człowiek uznano by go za człowieka obłudnego wręcz głupiego. Jednak skoro biblia mówi "jest mądry" to jest mądry.
I to właśnie dzieje się przy ocenie zachowań postaci biblijnych. Jak Mojżesz każe zabijać niewiernych to wcale nie należy tego traktować dosłownie - to symbol , alegoria ! Przy Mahomecie to katolik z pełną powagą powie morderca, watażka,pedofil itp.
|
Cz maja 20, 2010 20:45 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Mazli, nie rozwinalem mysli i nie zrozumiales. Maly katolik ma dwie odpowiedzi na to pytanie. Jedna prawdziwa na lekcji biologii, druga religii. I lepiej zeby nie pomylil na ktorej siedzi, bo tu i tu pala!  Uczen nie powinien zmieniac zdania co 45 minut, chyba, ze robi to dla swietego spokoju. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz maja 20, 2010 22:29 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Tylko widzisz nikt nie udowodnił tego dziewiczego poczęcia. No i co z tego ? Cytuj: Jednak już zdanie apostołów jest dla wiernych nie podważalne, prawda absolutna. Jak to niepodważalne (nawiasem mówiąc, Ewangelii raczej nie napisali apostołowie), przecież je podważasz  I nie prawda absolutna, tylko prawda wiary  Cytuj: Pewien Imam i jednocześnie dr medycyny spec. ginekologia; podczas konferencji naukowej , ze śmiertelną powagą ogłosił ,że kobieta może być w ciąży 2 lata. Tak , bowiem napisano w jakieś sunnie o pewnym proroku islamskim. To oznacza, że ten imam albo nie potrafi odróżnić wiary od nauki, albo.. może wie coś, czego my nie wiemy ? Nie widziałem tej konferencji..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 21, 2010 6:55 |
|
 |
amadeus35
|
ashkel86 napisał(a): Dwójmyślenie oznacza - umiejętność wyznawania dwóch sprzecznych poglądów i wierzenia w oba naraz.
Większość religii wymaga zaprzeczenia własnym zmysłom poznawczym. W religii 2+2 może się równać 5. Jednak np. przy budowaniu statku zawsze musi być to 4.
Polski katolik na lekcji biologii dowiaduje się jak wygląda rozmnażanie człowieka. Tymczasem na lekcji religii słyszy, jakoby jakaś Żydówka 2000 lat temu, zaszła w ciążę z Duchem Świętym. Informacje z obu źródeł wzajemnie się wykluczają , jednak wierny powinien wierzyć je oba.
Czy zatem chcą uwierzyć jest konieczne używanie dwójmyślenia ? uwierz tylko w jedna wersje przyjmij Jezusa do swojego serca..... i nie bedziesz mial wiecej watpliwosci.... 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pt maja 21, 2010 7:13 |
|
 |
amadeus35
|
I jeszcze jedno zauwazylem bardzo wiele przypadkow gdzie wlasnie ci naukowcy ktorzy wciskaja falszywe informacje na temat ze jest woda na Marsie i przekonuja o ewolucji wielomilionow lat ktory miala na ziemi sami udaja sie do Domu chrzescijanskiej modlitwy i blagaja Boga o przebaczenie....... tak wyglada wlasnie podwojne myslenie 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pt maja 21, 2010 7:17 |
|
 |
filippiarz
|
Nie mylmy myślenia z poglądami - jak ktoś myśli poglądami to jest robotem, a nie człowiekiem  Dlatego nie ma "dwójmyślenia" w przypadku posiadania teoretycznie sprzecznych poglądów - wynikają one ze spójnego, koherentnego myślenia. Poglądy to tylko poglądy - są zależne od kontekstu i sytuacji.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt maja 21, 2010 8:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ashkel86 napisał(a): Dwójmyślenie oznacza - umiejętność wyznawania dwóch sprzecznych poglądów i wierzenia w oba naraz.
Czy zatem chcą uwierzyć jest konieczne używanie dwójmyślenia ? Nie ona jedna i nie ma w tym aż takiego cudu. Z biologicznego punktu widzenia tak naprawdę dziewicą w 100% przestaje się być z chwilą urodzenia dziecka. To kwestia bilogicznej konstrukcji błony dziewiczej. Kolejna sprawa to dziewica - partenos. Popularne w starozytnej Grecji, oznaczajace samodzielną kobietę i niezależną. W KK taki model by nie pzreszedł. Co do cudu poczęcia Boga bez udziału mężczyzny to było kilku innych podobnie poczętych bogów. Tak sie narodzil Horus, Mitra. Egipski Ptah prawie 3 tysiace lat pzred Chrystusem stwarza bogów słowem i duchem (skąd my to znamy, prawda?:) ) W Grecji sposor było śmiertelnych ludzkich pań, noszących w łonie dzieci poczete z Bogów, tzw Herosi, którzy po śmierci mogli stać się równoprawnymi mieskzańcami Olimpu. Budda narodzony pół tysiaca lat pzred Jezusem według legendy zrodził się z Kwiatu Lotosu, czyli też cud. Co ciekawe perski bóg Mitra zrodozny z dziewicy, też się urodził 24 grudnia nocą  Tu jednak trzeba pamiętać o swietach solarnych, które chrześcijanie sobie przywłaszczyli. Najciekawszym jest fakt, ze Boze narodzenie to narodzenie wielu różnych bóstw, podobnie jak posiadanie choinki w domu, to pogański zwyczaj ku czci pogańśkich bóstw. W sumie jak bym była bóstwem to bym się obraziła, ze czci się mnie nie wtedy gdy tzreba ale w czasie i w sposób przynależny innym bogom. Na szczęscie nie jestem bóstwem. Czy trzeba tu dualizmu myśowego? Myślę, ze nie,m bo wszak to co pochodiz od Bóstw, Bogów czy Jednego Boga jest boskie właśnie pzrez swoją inność i wyjątkowość od reguły. Jeśli każdy rodzi się w sposób tradycyjny ze zwiazku męskiej i zeńskiej komorki to mamy ludzi, a jeśli ktos jeden pocznie sie lub urodzi jakos inaczej to mamy bóstwo. I chyba ta wyjątkowść przyjścia na swiat też wskazuje ze jest to ktos wyjątkowy.
|
Pt maja 21, 2010 8:52 |
|
 |
mazli
|
ashkel86 napisał(a): Sprzeczność jest. Jak można bowiem wierzyć ,że ktoś narodził się 2000 lat temu bez nasienia mężczyzny. A zaraz potem wykładać na uniwersytecie o rozmnażaniu człowieka ?
Zwyczajnie - mając zbadany i udokumentowany proces rozmnażania bez udokumentowanego wyjątku wykładasz na uczelni, że konieczne jest nasienie. Natomiast Twoja prywatna wiara, nieudokumentowana i nieodnotowana historycznie, że ktoś kiedyś począł się z Bożej przyczyny nie ma tutaj nic do rzeczy.
|
Pt maja 21, 2010 11:24 |
|
 |
ashkel86
|
amadeus35 napisał(a): I jeszcze jedno zauwazylem bardzo wiele przypadkow gdzie wlasnie ci naukowcy ktorzy wciskaja falszywe informacje na temat ze jest woda na Marsie i przekonuja o ewolucji wielomilionow lat ktory miala na ziemi sami udaja sie do Domu chrzescijanskiej modlitwy i blagaja Boga o przebaczenie....... tak wyglada wlasnie podwojne myslenie  Wytłumacz mi jedną rzecz odnośnie tej ewolucji. Jak można jej zaprzeczać ? Czy taki pies domowy nie jest dowodem ewolucji ? Ogólnie każde zwierze domowe czy gospodarskie jest dowodem ewolucji. Zmienia się ich inteligencja, wygląd ,zachowanie, tryb życia, preferencje pokarmowe. mazli napisał(a): Zwyczajnie - mając zbadany i udokumentowany proces rozmnażania bez udokumentowanego wyjątku wykładasz na uczelni, że konieczne jest nasienie. Natomiast Twoja prywatna wiara, nieudokumentowana i nieodnotowana historycznie, że ktoś kiedyś począł się z Bożej przyczyny nie ma tutaj nic do rzeczy. Czyli twoja wiara jak najbardziej jest oparta na dwójmyśleniu. Z jednej strony masz masę wiedzy naukowej o rozmnażaniu człowieka w którą zapewne wierzysz ; z drugiej świadectwo paru Żydów sprzed 2000 lat w które również wierzysz.
|
So maja 22, 2010 19:20 |
|
 |
Alfa F1
Dołączył(a): So sty 20, 2007 11:25 Posty: 107 Lokalizacja: Wrocław
|
Słyszałem, iż istnieją biologicznie potwierdzone wypadki (bardzo rzadkie) zajścia w ciążę bez udziału mężczyzny, choć niecudowne. Jakże możecie przemawiać w imieniu nauki, jak możecie "ekskomunikować" chrześcijan od nauki, skoro sami nie znacie jej dość dobrze?
A "dwójmyślenie" zostało potępione jeszcze w średniowieczu. W XIII wieku europejscy interpretatorzy nauki Awerroesa stworzyli koncepcję "podwójnej prawdy": prawdy płynące z Pisma i z badań są różne, ale obie "prawdziwe". Obaleniem tych poglądów zajmował się św. Tomasz z Akwinu. Kościół występuje zatem przeciw "dwójmyśleniu".
Zarzut co do zaprzeczania logice przez religię. Prawda, do zbudowania statku potrzeba czasem, aby 2+2=4 albo aby dwie proste równoległe nigdy się nie przecinały. Twierdzić jednak, iż tak jest zawsze i koniecznie- to tamowanie rozwoju nauki. Dziś wiemy przecież, że dwie proste równoległe w niektórych układach współrzędnych mogą się przeciąć. Czy stoi coś na przeszkodzie, by tworzyć nowe matematyki? By rozwijać naukę? Tak. Są to pretensje niektórych scjentystów do "prawdy absolutnej" głoszonej przez naukę. Popatrzmy z innej strony: czy poezja spełnia wymogi naukowe? A skoro nie- to czy jest zbędna lub fałszywa? Podobnie filozofia, którą religia w jakiś sposób reprezentuje. Istnieje wiele oryginalnych systemów filozoficznych, które poszerzyły nasze horyzonty myślenia, a które przecież negują samo istnienie świata! Osobiście widzę wpływ solipsyzmu nawet na utylitaryzm preferencyjny Singera, a przecież solipsyzm i skrajne odmiany psychologizmu zaprzeczają nieraz logice ("logika to wytwór jaźni").
Radzę przestudiować zagadnienie przed podniesieniem jakichkolwiek zarzutów.
_________________ "O przyjdź do mnie, mój Jezu, złóż najświętszą głowę!
Przyjdź! - na przyjęcie Twoje serce me gotowe!
Jak na miękkim kobiercu
Wypoczniesz w moim sercu
Ono jest Twoje!"
|
So maja 22, 2010 20:33 |
|
|
|