Autor |
Wiadomość |
Wito
|
 Kradzież czy nie ?
Witam . Mój brat sobie wymyślił że potrzebuje jakiegoś znaku z plaży (zakaz wjazdu rowerów , taki mały ) i poprosił żebym poszedł z nim. Pytałem się go po co mu to , i że jest głupi . Poszedłem z nim i oczywiście nie przyłożyłem ręki do tego tylko stałem i patrzałem czy ktoś idzie bo gdyby ktoś go nakrył to pewnie też bym miał przekichane ;( I teraz nie wiem czy też mam grzech ? Przecież nie przyłożyłem się do tego tylko poszedłem z nim do towarzystwa bo jakbym nie poszedł to by mnie wyśmiewał długi czas ; ( Pomóżcie .
Z góry dziękuje za pomoc .
Pozdrawiam.
|
N lis 21, 2010 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kradzież czy nie ?
Brałeś w tym udział i stojąc na straży mu w tym pomogłeś. Dla mnie ocena jest jednoznaczna. Pozdrawiam
|
N lis 21, 2010 19:34 |
|
 |
Elbrus
|
Wito napisał(a): Poszedłem z nim i oczywiście nie przyłożyłem ręki do tego tylko stałem i patrzałem czy ktoś idzie bo gdyby ktoś go nakrył to pewnie też bym miał przekichane ;( Ochrona złodzieja i pomoc w uniknięciu odpowiedzialności. Wito napisał(a): I teraz nie wiem czy też mam grzech ? Przecież nie przyłożyłem się do tego Wyżej się przyznałeś, że przyłożyłeś. Nie musi to być dosłowna ręka - sama twoja obecność i bierność - brak reakcji, brak próby wpłynięcia na zaniechanie tego czynu - już jest przyłożeniem ręki. Wito napisał(a): tylko poszedłem z nim do towarzystwa Nie do towarzystwa, tylko do pomocy - sam to na początku przyznałeś. Wito napisał(a): bo jakbym nie poszedł to by mnie wyśmiewał długi czas ; ( Wymówka - bezużyteczna.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N lis 21, 2010 19:38 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jestes bohaterem. Zwalczacie z bratem naftowa osmiernice arabsko-rosyjskiego sprzysiezenia, oplatajaca mackami Polske rowerzystow i pieszych. Nasza Polske. Jestem z Was dumny. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N lis 21, 2010 20:14 |
|
 |
Yrsa86
|
Witam! Polecam posłuchać co na ten ( i nie tylko) temat ma do powiedzenia ks. Piotr Pawlukiewicz w "Katechizmie poręcznym" z dnia 17 lub 24 października. Plik można ściągnąć ze strony http://www.xpiotr.pl - i nie bedzie to kradzieżą 
|
N lis 21, 2010 20:37 |
|
|
|
 |
Wito
|
To jak mam się z tego wyspowiadać?
Jak ksiądz będzie kazał to zwrócić ?
Przecież nie jestem w posiadaniu tego znaku .
|
N lis 21, 2010 21:54 |
|
 |
Elbrus
|
Wito napisał(a): To jak mam się z tego wyspowiadać? Pomagałem w kradzieży/dewastacji mienia publicznego - drogowskazu.Resztę dopowiesz (szczegóły zajścia, okoliczności), jeśli będzie taka potrzeba/prośba księdza. Wito napisał(a): Jak ksiądz będzie kazał to zwrócić ?
Przecież nie jestem w posiadaniu tego znaku . Powiedz to spowiednikowi i spytaj się, jak wpłynąć na brata, jak go przekonać do odłożenia znaku - nie jego własności przecież - na miejsce.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N lis 21, 2010 21:59 |
|
 |
WIST
|
Ja proponuje zamiast się bać wyśmiania to raczej zachowywać się dojrzalej od brata. I zanim zrobisz coś o czym już zawczasu wiesz że będzie potem męczyć sumienie, to wpierw unikaj takich sytuacji. Po prostu trzeba było powiedzieć bratu że popełnia głupotę i nie iść z nim.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lis 21, 2010 22:04 |
|
 |
Wito
|
Tylko znając mojego brata , on tego znaku nie odniesie choćby nie wiem co ;(
|
Wt lis 23, 2010 10:59 |
|
 |
WIST
|
To jest jego grzech zatem. A Ty więcej do takich spraw nie przykładaj ręki i nie bój się wyśmiania, bo niby czego - wyśmiany za odmowę zrobienia czystej głupoty. Natomiast dobrze aby rodzice się o tym jakoś dowiedzieli, bo to w tym momencie ich odpowiedzialność.
WIST
|
Wt lis 23, 2010 12:38 |
|
 |
Wito
|
Czyli muszę się z tego spowiadać czy nie ?
|
Wt lis 23, 2010 17:56 |
|
 |
Selgrado
|
A sumienie co ci podpowiada? Zacznij robić szczegółowy rachunek sumienia, a resztę załatwiaj u spowiednika.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Wt lis 23, 2010 18:22 |
|
 |
Elbrus
|
Elbrus napisał(a): Wito napisał(a): Poszedłem z nim i oczywiście nie przyłożyłem ręki do tego tylko stałem i patrzałem czy ktoś idzie bo gdyby ktoś go nakrył to pewnie też bym miał przekichane ;( Ochrona złodzieja i pomoc w uniknięciu odpowiedzialności. Wito napisał(a): I teraz nie wiem czy też mam grzech ? Przecież nie przyłożyłem się do tego Wyżej się przyznałeś, że przyłożyłeś. Nie musi to być dosłowna ręka - sama twoja obecność i bierność - brak reakcji, brak próby wpłynięcia na zaniechanie tego czynu - już jest przyłożeniem ręki. Wito napisał(a): tylko poszedłem z nim do towarzystwa Nie do towarzystwa, tylko do pomocy - sam to na początku przyznałeś. Wito napisał(a): bo jakbym nie poszedł to by mnie wyśmiewał długi czas ; ( Wymówka - bezużyteczna.
|
Wt lis 23, 2010 18:29 |
|
 |
WIST
|
Wito, a czy Ty w ogóle czytasz to co jest tu napisane? Naprawdę po co kila razy pytasz o to samo? Masz w tym temacie wszystkie odpowiedzi jakich potrzebujesz. A najgorsze jest to że sam do nich powinieneś dojść.
WIST
|
Wt lis 23, 2010 23:15 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Mysle, ze osoby typu Wito powinny pisac ile maja lat. Jesli wiecej niz dziesiec (a na to wyglada), powinny szukac pokrzepienia gdzie indziej. Wito zdaje sobie sprawe z bledu. Sumienie go gryzie. I co? Na co liczy? Liczy, ze napiszemy "Nic takiego, nie przejmuj sie!". A guzik!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 24, 2010 9:56 |
|
|