Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 16:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Pilgrzymka show... 
Autor Wiadomość

Post Pilgrzymka show...
http://www.pielgrzymka.lublin.pl

czytam oglądam i mam wrażenie że teraz ludzie chodzą na pokaz, galerie multimedia filmy relacje, forum, zdjęcie i inne, składki ubezpieczenie - niejako biznes, czy pielgrzymka nie jest prywatną sprawą każdego? Tutaj widzę jak na imprezie typu Woodstock, patroni medialni, relacje na żywo...

myślałem zawsze ze w skromności moc i siła wierzących...

a to mnie rozwaliło "Kobiety i mężczyźni nocują oddzielnie..." takie zasady pielgrzymkowe...

a teraz biznes "Od 21 lipca, do czasu wyjścia pielgrzymki, przed Archikatedrą Lubelską czynny będzie sekretariat pielgrzymkowy. Zapisy odbywać się będą w godz. 10.00-17.00. Koszt wpisowego dla każdego pielgrzyma wynosi 75 zł. Opłata uwzględnia m.in. transport bagaży i pojazdy służbowe Pielgrzymki, prom przez Wisłę, kupno lekarstw i materiałów opatrunkowych, baterii do nagłośnienia, tzw. gadżety pielgrzymkowe, informatory, koszt dokumentacji Pielgrzymki oraz ubezpieczenie NW.

Dla mniej zamożnych pątników przewidziana jest prawie 35% zniżka, czyli kwota wpisowa dla pątnika wynosi 50zł – zniżka jest możliwa tylko za zgodą Księdza Proboszcza, który dla potrzeb Pielgrzymki wydaje specjalne zaświadczenie.
Pielgrzymka posiada specjalną promocję dla rodzin:

*
2 osoby z rodziny wpisowe 120 złotych,
*
3 osoby i więcej wpisowe 160 złotych.
"

nie rozumiem to znaczy nie płacisz nie idziesz???

Jeszcze zaznaczenie specjalne na końcu "Przypominamy, że udział w Pielgrzymce wynosi w tym roku 75 zł. "

Za darmo nie mogę iść...?

1000 osób daje - 75tys razy ....X daje niezłą sumę

czy nie można dziś w kościele za darmo zrobić czegokolwiek ?
wszystko przeliczone jest na zł?

So lip 31, 2010 21:22
Moderator

Post Re: Pilgrzymka show...
No a idziesz z plecakiem na plecach?
Nie. Trzeba kupić paliwo do samochodów.
Podczas pielgrzymki nie jesz?
Raczej jesz. A nie wszystko jest darem sponsorów...
Poza tym na co są te pieniądze zostało w tym ogłoszeniu wyjaśnione.

Nie są one dla organizatorów.

(J 8, 32b)

So lip 31, 2010 21:41

Nie wszystko jest przeliczone na pieniądze. Ale pielgrzymka to przede wszystkim bardzo wielu wiernych, za których zdrowie, a nawet życie ktoś jest odpowiedzialny. Zatem potrzebne jest ubezpieczenie w razie gdyby coś się stało. Samo wyprodukowanie znaczków pielgrzymkowych, koszulek itp. to też pewien koszt i niestety nikt nie robi tego za darmo. Ktoś musi zawozić Twój bagaż, ktoś inny przywieźć wrzątek, żebyś mógł po trudach podróży, czasem w strugach ulewnego deszczu ogrzać się kubkiem ciepłej herbaty.
Piszesz, że show... Że galerie, że strona internetowa... W pielgrzymce, w której idę powstała grupa Złota. To ludzie, którzy pomimo gorącej chęci pójścia na pielgrzymkę muszą - zazwyczaj ze względów zdrowotnych- pozostać w domach. Zbierają się codziennie na Eucharystii. To dla nich szczęście, móc usłyszeć za pośrednictwem internetu konferencję, którą codziennie głoszą dla pielgrzymów ojcowie duchowni...
Piszesz, że biznes. Niestety świat to nie jest Utopia i za takie rzeczy jak ubezpieczenie, paliwo i żywność trzeba płacić. Ale na szczęście nie zawsze... Codziennie na pielgrzymce spotykasz się z ludźmi o wielkich sercach, którzy mimo tego, że Cię nie znają, wpuszczają Cię pod swój dach, byś mógł się wykąpać, częstują tym, co mają, a często nie mają wcale wiele.
Czy ludzie chodzą na pokaz? Wiesz, gdybym chciała pokazać innym, jaka jestem fajna, raczej wybrałabym inną alternatywę. Nie bolące nogi z asfaltówką, zabandażowane stopy z mnóstwem pęcherzy, liczne niewygody i złość na samego siebie, że już nie mam siły iść. W tym jest COŚ więcej.

Pn sie 02, 2010 9:20

oczywiście że możesz iść za darmo...sam sobie ;)...
chodzę w tej pielgrzymce od lat,sama z dziećmi..w tym roku niestety jest to to niemożliwe i bardzo nad tym ubolewam.
wiesz ilu ludzi tam pracuje?..nad bezpieczeństwem,nad sprzętem?..nagłośnienie(prądu w kieszenie nie nosisz)..transport bagaży(paliwo..naprawa uszkodzeń)...karetki,leki ,opatrunki..legitymacje,znaczki,pielgrzyma-ubezpieczenie pielgrzymów--ta kwota jest niezmienna jest niezmienna od kilku lat..uważam to za plus.
To że Życiński przeznacza ileś tam własnej kasy żeby ktoś poszedł za darmo..to też nie żart--ci ludzie tam naprawdę są..i naprawdę mają tylko tyle w ile zostali zaopatrzeni od organizatorów--plecak,napoje,jakieś konserwy i trochę kieszonkowego..dzięki temu że mnie stać na zapłatę za siebie i dzieci..ktoś ma szanse na tą zniżkę..płaci wiec tylko tyle ile jest konieczne.
Szoł..strony internetowe..no wiesz..mnie to cieszy-mam nadzieje że będę mogła wysłuchać konferencji dziennych..mam nadzieje że będę mogła oglądać zdjęcia mojej grupy,i zobaczyć ludzi których tylko tam co roku spotykałam.
Byłeś kiedyś na tej pielgrzymce?..może najpierw idź..a potem narzekaj
kobiety i mężczyźni śpią osobno..no i co?--małżeństwa śpią razem ;)
po za tym to osobno..hmm..no osobno,w oddzielnych śpiworach

Pn sie 02, 2010 10:16
Trochę dziecinne podejście masz. A dlaczego trzeba płacić, a skąd się biorą pieniądze??? Już chyba nie miałeś czego wymyślić to przyczepiłeś się do pielgrzymek i do tego że tam trzeba też za różne rzeczy płacić i nie wszystko jest za darmo. Jeżeli chcesz pojechać na taką pilgrzymkę a Cię na nią nie stać, to mimo braku pieniędzy a za to z chęciami nie ma problemu żebyś na nią nie pojechał. Ale pewnie się nie wybierasz i z nudów zakładasz takie bez sensu tematy.

Pn sie 02, 2010 12:21

zapytalem z ciekawości bo nie mialem swiadomosci że sie skałdkuje na takie przedsięwzięcie ...
zawsze myślałem ze się idzie idzie idzie i w tym sens a tu widzę że to jak orkiestra świątecznej pomocy - nieźle zorganizowana

a dla ciekawostki powiem wam że ostatnio widzialem pielgrzymkę prawosławną ok 10 osób pop, wierni i krzyż ... nieźle co ?

jakoś sobie radzą spryciule :)

Pn sie 02, 2010 16:25

Jakby katolickie pielgrzymki liczyło 10 osób też by nie miały składem, ubezpieczenia ani nawet strony www. Większa ilość osób wymaga odpowiedniej logistyki

Pn sie 02, 2010 19:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]