Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 Nie wierzyć - powody 
Autor Wiadomość

Post Nie wierzyć - powody
Jestem ateistą - zostałem nim stosunkowo niedawno, stwierdzając, że nie muszę wierzyć w coś nie do poczucia zmysłami, a mam powody by założyć, że wszystko można wytłumaczyć rozumem (taką tendencję wyraźnie pokazuje historia). To są powody dla których jestem ateistą. Podajcie swoje powody dlaczego mamy nie wierzyć, i dlaczego mamy wierzyć?
Nie ukrywam, że po części moim celem jest "nawrócenie" na ateizm. Albo raczej przedstawienie moich wątpliwości by decyzja o wierze była bardziej świadoma. Bo uważam, że świat bez religii byłby po prostu lepszy. *
Spójrzmy na historię Jezusa i porównajmy ją do wcześniejszych bóstw. Narodzenie z dziewicy, śmierć i zmartwychwstanie po 3 dniach powtarza się w 5 czy 6 religiach przedchrześcijańskich, nie mających większego związku z judaizmem. Porównanie Horusa z egipskiej Księgi Zmarłych z 1500 r p.n.e. do Jezusa jest zaskakujące. Jego mama była cudownie zapłodnioną przez boga Ozyrysa dziewicą, która nazywana była Izis-maria. Jego przybrany ojciec był cieślą. Ochrzczony przez Anubisa Chrzciciela w wieku lat 30, który niedługo po tym został ścięty. Później normalka, chodzenie po wodzie, leczenie chorych, uzdrawianie ślepych, sparaliżowanych, wyganianie złych duchów. Wreszcie wskrzeszenie Asara (albo Azara nie pamiętam), dla ciekawości dodam, że to imię na hebrajski tłumaczy się Łazarz. Oczywiście Horus miał 12 uczniów, jeden go zdradził, został ukrzyżowany i po 3 dniach 2 czy 3 kobiety przyszły do jego grobu, a tam kamień odwalony, a Horusa nie ma bo zmartwychwstał jako zbawca ludzkości (zmarł za nasze grzechy) i zasiada po prawicy Ojca :brawo: Horusa nazywano Barankiem Bożym, Dobry Pasterz, Pomazaniec Boży, Prawda, Światło.**
Można doszukiwać się znacznego podobieństwa z Dionizosem (np. też zmienił wodę w wino, narodziny z dziewicy, śmierć za nasze grzechy).***

A teraz źródła:
* http://holysmoke.org/icr-pri.htm
http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html
Podobnych jest wiele, korzystałem jeszcze z tego(http://www.youtube.com/watch?v=CK5kYesDZ3E), ale zdaję sobie sprawę, że nie jest do końca wiarygodne (bo nie chce mi się tego sprawdzać, za dużo informacji).
** http://www.eioba.pl/a76923/czy_plagiat_ ... by_mo_liwy
Można tu znaleźć więcej porównań i głębszą krytykę wiary.
Film "Religiolous" - nie jest co prawda obiektywny, lecz nie wierzę by w pełnometrażowym filmie podawano wierutne kłamstwa, w szczególności, gdy znalazłem inne źródła na potwierdzenie tego no i powołują się na rzetelne dowody naukowe (ta Księga Zmarłych jest w jednym z muzeów)
*** http://www.youtube.com/watch?v=F87pqzITrBQ
Film na Youtube, lecz robiony na podstawie poważnej książki.

Wt sie 31, 2010 11:38

Post Re: Nie wierzyć - powody
Proponuję zapoznać się z tym:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Horus

Jak to się ma do tego o czym napisałeś ?

Spotkałam się już z filmikiem w którym porównywano Jezusa i Jego historię do egipskich bóstw, jednak nic nie pokrywało się z tym co znalazłam w innych źródłach.

Wt sie 31, 2010 12:31

Zdaje sobie z tego sprawę. "Egiptolodzy notują kilka form Horusów, które traktują jako osobne bóstwa." a na wiki przedstawiona jest tylko jedna. Inne źródła mówią o tym, poczytaj moje. Poza tym powołują księgę liczącą 3500 lat, znajdującą się w jednym z muzeów - dla naukowców łatwe do zweryfikowania i nikt nie umieściłby bzdurnych teorii w filmie dosyć naukowo podchodzącym do religii. No a jak idziemy do wikipedii to dobra:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Llogari_Pujol
"Nieprzychylni Kościołowi katolickiemu komentatorzy niekiedy interpretują skrót IHS jako pochodzący od staroegipskich bóstw solarnych Izydy, Horusa i Seta (Isis, Horus, Seb)"
"Kult Matki Bożej(...) był też wyznawany w starożytnym Egipcie (Izyda i Horus) i również przedstawiany w ten sposób."

No i zapomniałem, według źródeł użytych przeze mnie Horus też urodził się 25 grudnia (podobnie jak większość bóstw tego typu) i przyszli do niego 3 królowie, z tymi samymi darami, oczywiście prowadzeni przez gwiazdę.

Wt sie 31, 2010 13:02

Może i są jakieś podobieństwa, jednak mi nie wystarczą teksty z sieci. Wolałabym jakieś empiryczne dowody, a to raczej nie będzie możliwe.
W każdym razie jest to sprawa wiary, czyli indywidualna dla każdego człowieka. Do mnie takie argumenty nie przemawiają. :)

PS. Filmik o którym wspomniałam w poprzednim poście:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 1700087937

Temat bogów o podobnych historiach zaczyna się mniej więcej od szesnastej minuty. Zaczyna się oczywiście od Horusa.
Osobiście sprawdziłam kilka bogiń i bogów, i wszystkie mają inne historie od tych przedstawionych na filmie. To jak dla mnie jest dowód na to, że ateiści i przeciwnicy naszej wiary robią wszystko by pokazać, że wierzymy w zabobony, włącznie z wciskaniem ludziom kitu. ;)

Wt sie 31, 2010 13:22

Empiryczne dowody ponoć są, lecz potrzeba znajomości języka egipskiego i wyjechać do jakiegoś dalekiego muzeum. Cały sęk tkwi w tym, że politeistyczne bóstwa sprzed Jezusa miały wiele postaci, lecz jedno imię i wyznawcy, pomimo iż wyznawali tego konkretnego boga pod różnymi postaciami to należeli do jednej religii. A co jeśli to jest prawda? Podobno (też powołuje się na źródła, a nie na własnoręczne czytanie dowodów) pierwsi doktorzy Kościoła (chyba, w każdym razie ludzie w Kościele ważni, teologowie) twierdzili, że podobieństwo do starożytnych religii jest wynikiem działalności szatana. A mój przyjaciel (wierzący) twierdzi, że nawet jeśli by tak było to po prostu w dawnych księgach zawarte było proroctwo tego co się wydarzy. Te fakty (czy raczej przypuszczenia, choć dla mnie są wiarygodne nie uznam za ignoranta tego, który sprawdzi to wszystko i nie uwierzy) nie sprawiły, że zostałem ateistą, poznałem je już po rezygnacji z wiary.

Wt sie 31, 2010 14:02
Jeżeli istnieje kilka wersjii tej bajki, to już dla mnie samo za siebie mówi. Oczywiście dla pczeciwników katolików, któraś z tych wersjii musiała być bardzo upodobniona do chrześcijaństwa. Z kolei przeciwnicy islamu też pewnie mają swoją wersj :D :D e.

Wt sie 31, 2010 14:07

Tylko że te argumenty były już tu podawane i były dyskutowane. Proszę Cię Kapi abyś zorientował się w treściach podobnych poruszanych na tym forum. Zasadą jest że nie powielamy dyskusji, bo i jaki w tym cel? Oraz jaki sens w tym aby każdy miał swój oddzielny temat poruszany już wcześniej?

Wt sie 31, 2010 14:29

Jak temat już był - kasujcie. A najlepiej do kosza, zablokować i w ostatnim poście podać link do tematu pierwotnego. Nie chciało mi się sprawdzać wszystkiego (przejrzałem tak z grubsza, bardzo z grubsza) bo forum obszerne (no i to byłoby troszkę bezsensu, gdyby każdy przed założeniem tematu przeglądał całe forum, w szczególności jeśli to nowy użytkownik)

Wt sie 31, 2010 14:49

Jest tu opcja wyszukaj. Ona bardzo ułatwia korzystanie z forum: search.php.

Wt sie 31, 2010 14:54
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]