|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ArturP
|
 - PIEKŁO I DIABEŁ -
CZY NAJWIĘKSZYM ZWYCIĘSTWEM SZATANA JEST ABY LUDZIE PRZESTALI WIERZYĆ W BOGA?
A największym jego wrogiem Jezus Chrystus i wszyscy ci, którzy idą za Nim?Kim jest Demon? Dlaczego Bóg dopuszcza aby Diabeł mógł kusić Kościół i ludzi? Czym jest wolna wola? Podobnież to wolna wola doprowadziła do upadku Anioła. Diabeł jak to więc było: Oto słowa Izajasza: " ... O jakże spadłeś z nieba, ty gwiazdo jasna, synu jutrzenki ! Powołany jesteś na ziemię, pogromco narodów. A przecież, to ty mówiłeś w swoim sercu, wstąpię na niebiosa, swój tron wyniosę ponad gwiazdy Boże i zasiądę na górze narad na najdalszej północy. Wstąpię na szczyt obłoków i zrównam się z Najwyższym. A oto strącony jesteś do krainy zmarłych, na samo dno przepaści.... " (K. Izajasza 14:12-15)  Z tej treści wynika, że Lucyfer mimo swojego piękna posiadał wielką pychę i chciał dorównać Bogu. Również był zazdrosny o człowieka, który stanął mu na drodze. Aby rozwinąć ten temat należy wspomnieć o upadłych aniołach wypędzonych z Nieba za sprzeciwianie się Bogu. Jednym z nich był anioł oskarżyciel - Sataneal. Mieszkał w siódmym niebie, był na świecie jednym z wysłanników Boga, służyło mu 2 miliony aniołów. On kusił Ewę w raju jako wąż. Jak mówi legenda uwiódł ją i spłodził Kaina. Po stworzeniu świata człowiek był doskonałym tworem i posiadał wolną wolę, której nie miały anioły.Anioły były posłuszne Woli Boga. Robiły wszystko co im kazał. Służyły również wiernie człowiekowi - tak jak kazał Bóg. Przyszedł czas, że Bóg dał częściową wolę aniołom, chciał zobaczyć jak zachowają się w nowej roli. Lucyferowi mocno nie spodobało się, że musi służyć człowiekowi. Przekonał znaczną część aniołów by zbuntowały się przeciw Bogu i zabiły Adama wierząc, że kiedy Adam zniknie Bóg ponownie będzie kochał tylko aniołów. Nastąpiła w niebie wojna, która trwała przeszło 200 lat. Część aniołów pozostała w służbie Boga a przeciwni Bogu spadli nocą z nieba na Ziemię jako gwiazdy. W tej grupie był też Lucyfer. Podczas upadku całkowicie zniszczył sobie swoje skrzydła a jego ciało zostało przebite przez miecz Archanioła Michała, który strzegł bram raju. Lucyfer ukrył się w jaskini i opatrywał własne rany, przebywał w niej 7 dni. Był poszukiwany przez Archanioła Michała i Gabriela. Znaleźli go i ponownie walczyli ze sobą. Ostatecznie przegrał Lucyfer i został wtrącony na wieki wieków do piekła. Miał tam pozostać na zawsze. Bóg także za nieposłuszeństwo wygonił z raju Adama i Ewę. Jest długa lista "upadłych aniołów": Szatan, Lucyfer, Abadam, Asamadeusz, Lewitian, Azazel, Balam, Azael, Azibeel...  Ale najbardziej znanym "upadłym aniołem" jest Lucyfer. Aby lepiej zrozumieć jego postać należy zajrzeć do Starego Testamentu. Lucyfer z hebrajskiego "hehel" - znaczy najjaśniejszy, znany też jako "gwiazda poranna" lub "najjaśniejsza gwiazda". Stał się twórcą niewłaściwych zasad. Został zarządcą świata materialnego, stworzył potęgę Tyru, Babilonu, Persji, Grecji i Rzymu. Wszystko co ma związek z Lucyferem nie jest zbyt jasne, ciągle zasłonięte całunem niewiedzy.
We wszechświecie są granice pomiędzy polami świadomości, tak w Królestwie Niebieskim jak i w najciemniejszych głębinach. Boskie Istoty tworzą prawdę i sprawiedliwość a Lucyfer tworzy fałszywe zasady i rozsiewa kłamstwo, które wprowadza w życie materialne. Tylko w materii spotyka się światło z ciemnością, jak dzień z nocą, dwie przeciwne sobie energie wpływające nieustannie na ludzką duszę. Niezmierna jest przepaść między światłem i ciemnością. [u]Wolna wola pozwala wybrać człowiekowi drogę zarówno w kierunku światła jak i ciemności. Decyzja zależy tylko od niego. " ... Stawiaj mężny opór szatanowi, mając wzrok wiary ciągle skierowany na Boga, Pana Zastępów, który walczy z tobą i dla ciebie. Miej bezgraniczne zaufanie do Bożej dobroci, ponieważ zwycięstwo jest zupełnie pewne. Czy nasz Bóg nie jest bardziej zainteresowany naszym zbawieniem, aniżeli my sami? Czy nie jest On silniejszy od całego piekła? Któż będzie mógł sprzeciwić się Królowi Niebios i zwyciężyć go? (Ojciec Pio) Każdy mistyk mówił o piekle: św.Pio, św.Fausyna PIEKŁO - Wizja piekła ukazana św. Faustynie Dziś byłam w przepaściach piekła, wprowadzona przez Anioła. Jest to miejsce wielkiej kaźni, jakiż jest obszar jego strasznie wielki. Rodzaje mąk, które widziałam: • pierwszą męką, która stanowi piekło, jest utrata Boga; • drugie - ustawiczny wyrzut sumienia; • trzecie - nigdy się już ten los nie zmieni; • czwarta męka - jest ogień, który będzie przenikał duszę, ale nie zniszczy jej, jest to straszna męka, jest to ogień czysto duchowy, zapalony gniewem Bożym; • piąta męka - jest ustawiczna ciemność, straszny zapach duszący, a chociaż jest ciemność, widzą się wzajemnie szatani i potępione dusze, i widzą wszystko zło innych i swoje; • szósta męka jest ustawiczne towarzystwo szatana; • siódma męka - jest straszna rozpacz, nienawiść Boga, złorzeczenia, przekleństwa, bluźnierstwa. Są to męki, które wszyscy potępieni cierpią razem, ale to jest nie koniec mąk, są męki dla dusz poszczególne, które są męki zmysłów, każda dusza czym grzeszyła, tym jest dręczona w straszny i nie do opisania sposób. Są straszne lochy, otchłanie kaźni, gdzie jedna męka odróżnia się od drugiej; umarłabym na ten widok tych strasznych mąk, gdyby mnie nie utrzymywała wszechmoc Boża. Niech grzesznik wie, jakim zmysłem grzeszy, takim dręczony będzie przez wieczność całą; piszę o tym z rozkazu Bożego, aby żadna dusza nie wymawiała się, że nie ma piekła, albo tym, że nikt tam nie był i nie wie jako tam jest. Ja, Siostra Faustyna, z rozkazu Bożego byłam w przepaściach piekła na to, aby mówić duszom i świadczyć, że piekło jest. O tym teraz mówić nie mogę, mam rozkaz od Boga, abym to zostawiła na piśmie. Szatani mieli do mnie wielką nienawiść, ale z rozkazu Bożego, musieli mi być posłuszni. To com napisała, jest słabym cieniem rzeczy, które widziałam. Jedno zauważyłam, że tam jest najwięcej dusz, które nie dowierzały, że jest piekło. Kiedy przyszłam do siebie, nie mogłam ochłonąć z przerażenia, jak strasznie tam cierpią dusze, toteż jeszcze się goręcej modlę o nawrócenie grzeszników, ustawicznie wzywam miłosierdzia Bożego dla nich. O mój Jezu, wolę do końca świata konać w największych katuszach, aniżeli bym miała Cię obrazić najmniejszym grzechem. W internecie krąży film PIEKŁO: http://www.youtube.com/watch?v=J47EyUcPkmM&feature=related
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
Pn sty 10, 2011 20:14 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: - PIEKŁO I DIABEŁ -
ArturP napisał(a): CZY NAJWIĘKSZYM ZWYCIĘSTWEM SZATANA JEST ABY LUDZIE PRZESTALI WIERZYĆ W BOGA? viewtopic.php?f=46&t=11638 (największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi że nie istnieje) ArturP napisał(a): Diabeł jak to więc było: Było to już poruszane w tych tematach: viewtopic.php?f=27&t=26529 (Bunt Lucyfera), viewtopic.php?f=27&t=24541 (Skąd się wziął szatan..?). O Kainie i jego pochodzeniu: viewtopic.php?f=1&t=21334 (Adam i Ewa a Kain). O piekle: viewtopic.php?f=46&t=10855 (Piekło nie istnieje!), viewtopic.php?f=27&t=19613 (Piekło - jak to wygląda....?), viewtopic.php?f=31&t=22032 (Piekło o. F.X. SCHOUPPE SJ), viewtopic.php?f=27&t=17528 (Gloria Polo - trafiona przez piorun stała u bram piekła  !), viewtopic.php?f=27&t=26152 (Piekło i jego wieczne męczarnie), viewtopic.php?f=46&t=19751 (Na czym polega kara piekła?), viewtopic.php?f=27&t=19978 (Czyim dziełem jest piekło ?), viewtopic.php?f=27&t=15695 (Dla czego Bóg stworzył piekło??), viewtopic.php?f=46&t=8556 (Miłosierdzie Boga a piekło...), viewtopic.php?f=29&t=9907 (WIZJE PIEKŁA W SZTUCE).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sty 10, 2011 20:48 |
|
 |
ArturP
|
Dziękuję Ci ślicznie Elbrus za linki.
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
Pn sty 10, 2011 20:52 |
|
|
|
 |
fa1l
|
Primo: Albo ktos mnie oszukal albo mam stara wersje wiary. Przeciez nie bylo jeszcze sadu ostatecznego (albo mnie cos ominelo) wiec i nie ma piekla jeszcze. Pieklo opisane jako jezioro siarki o ile dobrze kojarze ma zostac stworzone po paruzji i stworzeniu nowego jeruzalem. A do tego czasu zle duszyczki zreszta i dobre tez po prostu spia i czekaja az je wzbudzi z martwych chrystus i odddzieli jak pasterz oddziela owce od kozlow. I jedni pojda do diabla a drudzy do obcowania z Bogiem izraela.
Duo: Te wizje [edit - saxon] ktore miala faustyna opisuja chyba zycie ziemskie. 1.Przeciez na ziemi jestesmy oddzieleni od Boga 2. Wszyscy maja wyrzuty tylko nie wszyscy to pokazuja ze swoich czynow 3.Kazdy mysli ze jest wieczny. Wszyscy umra tylko nie ja 4.Utrapien na tym swiecie jest troche wiecej od biedy przez choroby itd przenika ale nie niszczy 5.Na ziemi rowniez sie wszyscy widzimy chociaz po 16 jest juz ciemno. Swoje zlo widze i widze zlo innych jak wlacze telewizor i wiadomosci 6. Podobno wladca tego swiata JEST szatan ktory rzadzi na tyle ile mu Pan Bog pozwoli 7. Rozpacz rowniez jest tylko kazdy dzis ja przezywa w swoich 4 scianach. Sa przeklenstwa na wszystko i wszytkich itd.
Cierpimy te wszystkie meki z calej historii swiata razem az po dzis dzien. Alkoholik jest dreczony alkoholem hazardzista dlugami, zabojca wiezieniem, itd. Seksoholik myslami o nierzadnicach
|
Pn sty 10, 2011 20:56 |
|
 |
ArturP
|
martinh napisał(a): Pozdrawiam [color=#000080]najwiekszym sukcesem szatana jest ze on maprawo istnienia jeszcze , ze Bög byl i jest na tyle laskaw ze go natychmiast nie uniecystwil za jego podle czyny wobec Boga.[/color]Szatan , diabel lub jakies inne licho nie jest tak groznym przeciwnikiem jak czlowiek , ktöry zawsze sie zbuntowal przeciw Bogu i Jego woli. Wszystkie przymierza jakie Bög zawarl z ludzmi zostaly zerwane przez ludzi. Anajwiekszä zbrodniä bylo zamordowanie , tak zamordowanie wyslannika Boga , syna Jego JEZUSA. Czlowiek wykorzystywal i czyni to nadal, milosc Boga do ludzi, dobroc , wspanialomyslnosc , laske , jakä darzy Bög ludzi. Ludzka kreatura znajdzie zawsze jakies usprawiedliwienie na swoje niecne czyny i zlo jakie czyni wobec Boga , ludzi , zwierzät , natury Tu się mylisz, szatan manipuluje człowiekiem, jest bytem, niewidzialnym dla nas ludzi.. Ile wiemy na temat Szatana (jest trochę postów), ale ile wiemy na temat tego że jest Istotą Wyższą? Wyższą, bardziej przebiegłą. Należy pamiętać że Lucyfer był bardzo wysokiej rangi (jak tak to można nazwać) Aniołem, można również domyślać się że dużo wiedział lub miał dostęp do wiedzy. Gdy Aniołowie dostali wolną wolę część się zbuntowała, czy można domyślać się że szatan korzysta z wiedzy, zna słabości człowieka wie jak nim manipulować? On kłamie wam, lecz kłamie umiejętnie, a większość z was przyjmuje te pozornie pociągające kłamstwa i wedle nich żyje. Przez co uczy swojego sposobu życia innych ludzi, którzy zazdroszczą wam powodzenia i naśladować was pragną. Co gorsza, w ten sposób rodzice wychowują swoje dzieci.
|
Pn sty 10, 2011 22:33 |
|
|
|
 |
margerita
|
Najwiekszym zwyciestwem szatana jest to gdy ludzie mysla,ze nie ma szatana i piekla.
|
Wt sty 11, 2011 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ArturP napisał(a): Z tej treści wynika, że Lucyfer mimo swojego piękna posiadał wielką pychę i chciał dorównać Bogu. Również był zazdrosny o człowieka, który stanął mu na drodze. Aby rozwinąć ten temat należy wspomnieć o upadłych aniołach wypędzonych z Nieba za sprzeciwianie się Bogu. Jednym z nich był anioł oskarżyciel - Sataneal. Mieszkał w siódmym niebie, był na świecie jednym z wysłanników Boga, służyło mu 2 miliony aniołów. On kusił Ewę w raju jako wąż. Jak mówi legenda uwiódł ją i spłodził Kaina.
Po stworzeniu świata człowiek był doskonałym tworem i posiadał wolną wolę, której nie miały anioły.
Anioły były posłuszne Woli Boga. Robiły wszystko co im kazał. Służyły również wiernie człowiekowi - tak jak kazał Bóg. Przyszedł czas, że Bóg dał częściową wolę aniołom, chciał zobaczyć jak zachowają się w nowej roli. Lucyferowi mocno nie spodobało się, że musi służyć człowiekowi. Przekonał znaczną część aniołów by zbuntowały się przeciw Bogu i zabiły Adama wierząc, że kiedy Adam zniknie Bóg ponownie będzie kochał tylko aniołów. Nastąpiła w niebie wojna, która trwała przeszło 200 lat. Część aniołów pozostała w służbie Boga a przeciwni Bogu spadli nocą z nieba na Ziemię jako gwiazdy. W tej grupie był też Lucyfer.
Podczas upadku całkowicie zniszczył sobie swoje skrzydła a jego ciało zostało przebite przez miecz Archanioła Michała, który strzegł bram raju. Lucyfer ukrył się w jaskini i opatrywał własne rany, przebywał w niej 7 dni. Był poszukiwany przez Archanioła Michała i Gabriela. Znaleźli go i ponownie walczyli ze sobą. Ostatecznie przegrał Lucyfer i został wtrącony na wieki wieków do piekła. Miał tam pozostać na zawsze. Bóg także za nieposłuszeństwo wygonił z raju Adama i Ewę. Jest długa lista "upadłych aniołów": Szatan, Lucyfer, Abadam, Asamadeusz, Lewitian, Azazel, Balam, Azael, Azibeel... A te rewelacje, to skad, jesli moge zapytac? Albo szatan jest "bytem wyzszym", albo ma skrzydla, potrzebuje jaskini, jako aniol nie mial wolnej woli (!), czlowiek byl "doskonaly" i ... mozna tak dalej bajki opowiadac. Tylko po co? Zeby jeszcze wiecej ludzi stwierdzilo, ze w takiego "materialnego" szatana to oni na pewno nie wierza?
|
Wt sty 11, 2011 13:00 |
|
 |
merkaba
|
sa dwa sądy jeden po śmierci a 2 to będzie szczegółowy
|
Wt sty 11, 2011 16:51 |
|
 |
Elbrus
|
merkaba napisał(a): sa dwa sądy jeden po śmierci a 2 to będzie szczegółowy Się pokićkało. Ten po śmierci jest zwany szczegółowym, a 2 będzie Sąd Ostateczny.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt sty 11, 2011 17:38 |
|
 |
WIST
|
Ze względu na mnogość tematów, oraz dość szerokie spektrum tematyczne zamykam. Proszę też o korzystanie z wyszukiwarki.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt sty 11, 2011 18:42 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|