Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Bałwochwalcze modlitwy... 
Autor Wiadomość

Post Bałwochwalcze modlitwy...
Nawiązać chcę do tego wydarzenia

http://www.tvn24.pl/0,1672151,0,1,nowa- ... omosc.html

czy to nie bałwochwalstwo modlić się do przedmiotów...? Tym bardziej do fragmentu samolotu czy też platyny, złota itp.?
Czy to Wotum Narodu to nie taki złoty cielec? Rozumiem tradycje rozumiem obyczaje wielowiekowe...ale czegoś tu nie rozumiem... oddawanie hołdu kawałkom samolotu, czy złotym obrączkom wg. mnie jest nie na miejscu, czemu ma to służyć? Za chwilę oprawią w obraz Kaczyńskiego i powieszą obok Maryi i każą się do niego modlić...

Jak wy to widzicie?

So wrz 04, 2010 15:51
Post Re: Bałwochwalcze modlitwy...
Rozmyślacz napisał(a):
czy to nie bałwochwalstwo modlić się do przedmiotów...? Tym bardziej do fragmentu samolotu czy też platyny, złota itp.?

Nikt się nie modli do tych przedmiotów. Ja rozumiem że ktoś kto nie zna katolików, patrząc z boku mógłby pomyśleć że modlą się do figurki. Ale wystarczy się choć troszkę zapoznać z tą wiarą, poznać tych ludzi lub zapytać się ich do kogo się modlą, a odpowiedz stanie się jasna. Myślałem że jak ktoś jest czynny na takim forum ma to minimalne rozeznanie. Poza tym modląc się do Matki Boskiej, składamy nasze modlitwy Panu Jezusowi za jej wstawiennictwem. Rozmyślaczu dalej próbujesz atakować bez wstępnego rozeznania o czym piszesz. Kiedy modlę się w swoim pokoju przed ścianą, to wbrew pozorom nie modlę się do ściany. :)

So wrz 04, 2010 16:32
Moze to byc niebezpieczenstwo dla ludzi slabej wiary, ktorzy "modla sie do obrazu".
Jednakze cala Tradycja Kosciola zawsze uwazala, ze dany obraz jest tylko pomoca w modlitwie. On moze nam w jakis sposob pomagac uswiadomic sobie obecnosc czy wstawiennictwo danego swietego. Otaczamy szacunkiem obrazy nie ze wzgledu na nie same ale ze wzgledu na te swieta osobe, ktora ten obraz przedstawia.
Nie wyrzucisz przeciez i nie podepczesz zdjecia drogiej Ci osoby.Jak ktos nosi lub caluje zdjecie swojego dziecka, zony , meza to nie caluje tego papieru, nie przekazuje temu zdjeciu swoich uczuc, tylko wyraza w ten sposob uczucie do osoby , ktora jest na tym zdjeciu.
W historii Kosciola istnialo cos takiego jak ikonoklazm czyli obrazoburstwo, niszczono wtedy na potege ikony uwazajac je za balwochwalstwo.
Kiedy przyszla reformacja, Zwingli i Kalwin niszczyli i wyrzucali z kosciola wszelkie mozliwe rzezby, obrazy itp. Obecnie nie przeszkadza naszym Braciom Odlaczonym zawieszanie obrazu Marcina Lutra.
A co do kawalka blachy z samolotu, obraczki itp. Sa to tzw. wota. Rzeczy majace jakas wielka wartosc artystyczna, emocjonalna czy historyczna. Czlowiek chce to w taki symboliczny sposob "przekazac" Bogu tak jak chcialby oddac Bogu kawalek swojego zycia zwiazanego z tym ofiarowanym przedmiotem.

So wrz 04, 2010 16:58
zbanowany na stałe

Ja w wielu wypadkach nie rozumiem katolikow. Moze wytlumaczycie ktory jest bardziej wierzacy, ten modlacy sie "przez" maly medalik, czy ten ktory musi widziec obraz Matki Czestochowskiej? A jak sie ma sila wiary w wypadku trzymania malego medalika przed Obrazem Czestochowskim, pod krzyzem, przy wnetrznosciach ktoregos swietego? Czy ona jest znikoma, czy juz zanikla?
Czemu nie przywraca sie swietych gajow Slowian? Duzo miejsca na wieszanie swiecidelek, a przeciesz wystarczy stwierdzic; "My sie nie modlimy do gaju, przez gaj do Boga.".
Podobno Jezus mieszka w sercach kazdego. Widocznie niektorym daleko dalej do wlasnego serca niz mysla.

So wrz 04, 2010 17:08
Dural, a Żydzi to się pewnie przez ściane modlą do Boga. Tak też można stwierdzić i co z tego.

So wrz 04, 2010 17:17
zbanowany na stałe

Na przyklad to, ze niepotrzebnie poniszczyliscie zabytki. Po co rozwalac Swiatowida, kiedy mozna sie "przez" niego modlic do Jezusa. Podpisac pod Poniatowskim Kaczynski i isc do domu. Dac dziecku suchy chleb, powiedziec "Jedz kielbaske, zdrowy bedziesz" i spokoj. Wreszcie, po co pracowac? Rzucam hslo "Pracujemy przez odpoczynek". Tak tez mozna.

So wrz 04, 2010 17:38

Pozdrawiam :-)
JEZUS wyraznie powiedzial i nauczal jak mamy sie modlic

Mateusz 6,5-21:" A gdy się modlisz, nie bądź jako obłudnicy; albowiem się oni radzi w bóżnicach i na rogach ulic stojąc, modlą, aby byli widziani od ludzi; zaprawdę powiadam wam, iż odbierają zapłatę swoję. 6 Ale ty, gdy się modlisz, wnijdź do komory swojej, a zawarłszy drzwi swoje, módl się Ojcu twemu, który jest w skrytości; a Ojciec twój, który widzi w skrytości, odda ci jawnie.

7 A modląc się, nie bądźcie wielomówni, jako poganie; albowiem oni mniemają, że dla swojej wielomówności wysłuchani będą. 8 Nie bądźcież tedy im podobni, gdyż wie Ojciec wasz, czego potrzebujecie, pierwej niżbyście wy go prosili.

9 Wy tedy tak się módlcie; Ojcze nasz, któryś jest w niebiesiech! Święć się imię twoje;

10 Przyjdź królestwo twoje; bądź wola twoja jako w niebie, tak i na ziemi.

11 Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj.

12 I odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom;

13 I nie wwódź nas na pokuszenie, ale nas zbaw ode złego; albowiem twoje jest królestwo i moc i chwała na wieki. Amen. 14 Bo jeźli odpuścicie ludziom upadki ich, odpuści i wam Ojciec wasz niebieski; 15 A jeźli nie odpuścicie ludziom upadków ich, i Ojciec wasz nie odpuści wam upadków waszych.

16 A gdy pościcie, nie bądźcież smętnej twarzy, jako obłudnicy; szpecą bowiem twarzy swoje, aby byli widziani od ludzi, że poszczą; zaprawdę powiadam wam, odbierają zapłatę swoję. 17 Ale ty, gdy pościsz, namaż głowę twoję, i umyj twarz twoję, 18 Abyś nie był widziany od ludzi, że pościsz, ale od Ojca twojego, który jest w skrytości; a Ojciec twój, który widzi w skrytości, odda ci jawnie.

19 Nie skarbcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza psuje, i gdzie złodzieje podkopywują i kradną; 20 Ale sobie skarbcie skarby w niebie, gdzie ani mól ani rdza psuje, i gdzie złodzieje nie podkopywują, ani kradną. 21 Albowiem gdzie jest skarb wasz, tam jest i serce wasze."

Jana 8 , 21 Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten jest, który mię miłuje; a kto mię miłuje, będzie go też miłował Ojciec mój; i ja go miłować będę, i objawię mu siebie samego.

Jesli ludzie czynia inacze lub modla sie do obrazow lub figurek to ich sprawa, jest to zle bo Biblia "mowi" ze

Pierwsze przykazanie

»Ja Jestem Pan, Bóg twój. Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie. Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko lub w wodzie poniżej ziemi«.

Ksiega wyjscia ,20-4
Nie czyń sobie obrazu rytego, ani żadnego podobieństwa rzeczy tych, które są na niebie wzgórę, i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią

Tak wiec nie znajomosc Bibli prowadzi do nieporozumien i falszu

Załączniki:
Y.jpg
Y.jpg [ 2.4 KiB | Przeglądane 2745 razy ]

So wrz 04, 2010 19:23

Hallo " Dural" jestes cynikiem i szyderca ????
Lub bawisz sie i kpisz z ludzi???

So wrz 04, 2010 19:28
Martinh,
widze , ze jestes biegly w Pismach i zarzucasz tu niektorym postepowanie niezgodne z Biblia. Ba, twierdzisz, ze ci ludzie czynia cos zlego.
Zacytowales Ksiege Wyjscia rozdz.20,4.
A jak odniesiesz sie do sprawy cherubow skoro tak bardzo gorszysz sie tym , ze katolicy robia sobie rozne obrazy i podobizny?

Przeczytaj z Ksiegi Wyjscia rozdz 36,35 a nastepnie rozdz. 37,7-9.
Tam tez mamy do czynienia z balwochwalstwem?
Jestem ciekaw Twojego zdania.
pozdrawiam

So wrz 04, 2010 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]