Autor |
Wiadomość |
Aikwa
|
Reinkarnacja, Jezus
W 553r. na soborze w Konstantynopolu idea reinkarnacji została wykreślona z nauk chrześcijańskich z powodów politycznych na życzenie cesarza Justyniana I. Więc normalnie po śmierci Jezusa wierzono w reinkarnacje a może nawet wcześniej tego nie wiem.
Jezus został przepowiedziany w Bhavisya Puranie tysiące lat wcześniej, tak samo jak Mahomet, czy Budda (Budda w Śrimad Bhagavatam). Nikt nie zna oryginalnych nauk Jezusa na 100%, ponieważ pewne rzeczy zostały zatarte przez czas a potem zmieniane na przestrzeni dziejów, ale na tyle ile da się.
Co o tym myślicie ? I proszę o szacunek nic wam nie chce wmówić tylko poznać wasze delikatne zdanie.
_________________ Nie myśl sobie, że dobrą drogą jest ćpanie Banie sobie popsujesz, a wykręcenie zostanie Pytanie ile możesz przyjąć narkotyków Tylu dobrych dzieciaków pokończyło na odwyku !
|
Wt wrz 14, 2010 19:11 |
|
|
|
|
WIST
|
Re: Reinkarnacja, Jezus
Pozostaje prosić mi o źródła tej wiedzy. Które dokumenty tego soboru wykreślają reinkarnacje jako coś co wczesnie było elementem wiary chrześcijan?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt wrz 14, 2010 19:52 |
|
|
Aikwa
|
Pierwotny zapis Biblijny wyraźnie mówił o wędrówce dusz, czyli reinkarnacji. III Rozdziałów Orygenesa w 553 roku n.e. na Soborze zwanym Konstantynopolitańskim II, mówiących o tzw "preegzystencji dusz", czyli inaczej reinkarnacji.
_________________ Nie myśl sobie, że dobrą drogą jest ćpanie Banie sobie popsujesz, a wykręcenie zostanie Pytanie ile możesz przyjąć narkotyków Tylu dobrych dzieciaków pokończyło na odwyku !
|
Wt wrz 14, 2010 20:27 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zwolennicy reinkarnacji (np. New Age) powoluja sie na nauke Orygenesa ale niestety, jest to falszywy trop, gdyz myla dwa pojecia: preegzystencje z reinkarnacja.
To ze Orygenes mowi ze przed narodzeniem czlowieka istnieje dusza nie jest zadnym argumentem na reinkarnacje,czlowiek zostaje przez Boga obdarzony dusza w chwili poczecia a wiec przed narodzeniem. W Komentarzu do Ewangelii Mateusza Orygenes zdecydowanie odrzucil nauke o reinkarnacji. @Aikwa, jakiz to pierwotnny zapis biblijny mowi o reinkarnacji?
Jest wiele miejsc w Biblii ( zwlaszcza Nowy Testament), ktore mowia o tym, ze czlowiek umiera i duszyczka nie wedruje sobie poprzez kolejne wcielenia. Klasyczny tekst pochodzi z Listu do Hebrajczyków, 9 rozdział,wersy 27-28: "A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują". Ponadto z innych ksiag biblijnych np.: Ksiega Koheleta 9,5-6, Ewangelia Jana 5,28-30, list do Koryntian 15,50-53 list do Tesaloniczan 4,13-18.
Biblia mowi o inkarnacji (wcieleniu) kiedy mowi o narodzeniu Jezusa jako czlowieka. Natomiast o reinkarnacji nie ma w ogole mowy, gdyz teksty biblijne mowia o tym, iz czlowiek raz umiera aby potem zmartwychwstac. Nie ma tu koncepcji reinkarnacji i samsary.
|
Śr wrz 15, 2010 17:27 |
|
|
WIST
|
Proszę o skan pierwotnego zapisu Biblijnego, oraz wyjaśnienie co to jest?
WIST
|
Cz wrz 16, 2010 19:42 |
|
|
|
|
Snufkin
zbanowany na stałe
|
bramin napisał(a): To ze Orygenes mowi ze przed narodzeniem czlowieka istnieje dusza nie jest zadnym argumentem na reinkarnacje,czlowiek zostaje przez Boga obdarzony dusza w chwili poczecia a wiec przed narodzeniem. o a to się pozmieniało. Św Tomasz prawił przecież, a za nim dogmat kościelny że u chłopców dusza zstępuje 7 dnia po narodzinach a u dziewczynek 28 dnia (jak to obliczył nie powiedział ale to przecież dogmat = nie potrzebuje wyjaśnienia). Jakoś te dusze nie mogą się zdecydować. Nawet myślę, że tak się spieszą, żeby dać argument w łapę przeciwnikom aborcji ale to tylko moje przypuszczenia.
|
Pt wrz 17, 2010 10:57 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin, napisz mi, prosze, od kiedy jest to to dogmatem i jaki papiez ustanowil ten dogmat. Bylbym bardzo wdzieczny za te informacje. Nie chcialbym umrzec w nieswiadomosci
|
Pt wrz 17, 2010 11:38 |
|
|
Aikwa
|
WIST już lecę szukać i skanować po to żeby ci tu wkleić. To chyba ty powinieneś mi wytłumaczyć a nie ja tobie
|
Pt wrz 17, 2010 15:20 |
|
|
Elbrus
|
Aikwa napisał(a): To chyba ty powinieneś mi wytłumaczyć a nie ja tobie Przecież to ty mówiłeś o "pierwotnym zapisie biblijnym". Możesz powiedzieć jak on wyglądał i skąd to wiesz?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt wrz 17, 2010 15:41 |
|
|
Aikwa
|
Chodzi mi o tą sprzed usunięcia 3 rozdziałów Orygenesa mówiących o preegzystencji dusz czyli inaczej reinkarnacji.
|
Pt wrz 17, 2010 19:02 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
A, to Orygenes był jednym z autorów Biblii? Ciekawych rzeczy się tu można dowiedzieć.
|
Pt wrz 17, 2010 19:21 |
|
|
Elbrus
|
Aikwa napisał(a): mówiących o preegzystencji dusz czyli inaczej reinkarnacji. Nie do końca jest tak jak mówisz. Reinkarnacja jak sam przedrostek (re-) wskazuje, dotyczy POWTÓRNYCH ( wielokrotnych) wcieleń. Możliwe że Orygenes mówił o inkarnacji, czy wcieleniu się stworzonej przez Boga duszy do określonego ciała (poczętego zarodka). Czy aby na pewno była tam mowa o powtórnym wcieleniu i życiu na ziemi po śmierci? Szczerze wątpię.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt wrz 17, 2010 20:12 |
|
|
WIST
|
Cytuj: Pierwotny zapis Biblijny wyraźnie mówił o wędrówce dusz, czyli reinkarnacji. Oto Twoje slowa. Czekam na dowod. Publikacja, a może nawet teksty źródlowe, które wskażą że teksty zostały zmienione. Dla ososby która pisze prawdę to nie będzie problem. Dziwne że jeszcze tego nie zrozbileś, chyba nie uwaasz że mam Ci tak poprostu uwierzyć że jakiś pierwotny zapis zostal zmieniony. Ty twierdzisz, Ty udowodnij.
WIST
|
Pt wrz 17, 2010 20:37 |
|
|
Aikwa
|
WIST Dużo zapisów biblii zostało usunięte przez te wszystkie lata. Więc dzisiejsza biblia różni się od tej sprzed 2000lat. http://www.youtube.com/watch?v=U3w2j-Io3vA
|
So wrz 18, 2010 11:52 |
|
|
WIST
|
Nie jest to prawda, nic nie zostało usunięte. You tube nie jest dla mnie źródłem. Proszę o prace naukowe. A najlepiej o teksty pierowtne, ktorych zdaje się nie posiadamy, no ale to Ty mówisz że teksty sprzed 2000 lat wyglądały inaczej i co ważne, z powodu celowej manipulacji póxniejszych przepisywaczy. Ale to trzeba udowodnić.
WIST
|
So wrz 18, 2010 12:42 |
|
|
|