|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Przyczyny zaufania pokładanego w Kościół Katolicki
Autor |
Wiadomość |
Davos
|
 Przyczyny zaufania pokładanego w Kościół Katolicki
Witam. Jeśli podobny temat już był, to bardzo przepraszam. Ja nic takiego nie znalazłem. Jeśli jednak to proszę moderacje o zamknięcie tego tematu.
Zastanawiają mnie przyczynny zaufania katolików do nauk głoszonych przez Kościół rzymskokatolicki. Jak wiemy religii na świecie jest wiele, a nawet w obrębie chrześcijaństwa nie ma zgody co do głoszonych treści. Dlaczego więc katolicy decydują się obdarzyć swoim zaufaniem akurat ten, a nie inny Kościół, tą a nie inną religie.
Wiem doskonale, że podstawą wiary katolickiej jest Biblia. Wiem także, że inaczej jest ona interpretowana przez różne odłamy chrześcijaństwa. Zdaje sobie sprawę także, że katolicy wierzą, że w Kościele działa Duch Święty, który nie pozwala by głoszona przez kapłanów wiara, odbiegła, od Prawdy.
O co chce się zapytać dotyczy tej właśnie kwestii. Budowanie zaufania, do drogi ukazywanej przez Kościół na podstawie tego, że głoszą nauki zawarte w PŚ jest dla mnie błędnym kołem. W pierwszej kolejności trzeba zaufać, że dobrze ją interpretują, w drugiej, że faktycznie działa tam siła nadprzyrodzona i ostatecznie w to, że treść Biblii faktycznie jest Objawiona.
Jakie są więc pierwotne przyczyny tego zaufania?
|
Pt wrz 23, 2011 18:01 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Przyczyny zaufania pokładanego w Kościół Katolicki
Davos napisał(a): Dlaczego więc katolicy decydują się obdarzyć swoim zaufaniem akurat ten, a nie inny Kościół viewtopic.php?p=582976#p582976 - Dlaczego jesteś chrześcijaninem?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt wrz 23, 2011 20:11 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
|