Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 16:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Dwa pytania 
Autor Wiadomość

Post Dwa pytania
1. Chodzi mi o piekło. W jakiejś książce o tematyce katolickiej przeczytałam, że piekło to stan duszy bez Boga. Stan wiecznego wykluczenia jedności z Bogiem. Jednak jeżeli bez Boga nic nie może istnieć, to znaczy że piekło jest wieczną śmiercią? Jezus mówił o ogniu... Dzieci w Fatimie też miały wizję ognia, co wskazywałoby na to, że ci grzesznicy którzy wybrali piekło SĄ... ale jak mogą BYĆ bez Boga?
2. Dlaczego w Modlitwie Pańskiej mówimy "Ojcze nasz, któryś JEST W NIEBIE"? Przecież Bóg jest wszędzie?

Liczę na pomoc i z góry dziękuję.

Pt gru 31, 2010 11:31

Post Re: Dwa pytania
mmxx napisał(a):
1. Chodzi mi o piekło.
W jakiejś książce o tematyce katolickiej przeczytałam, że piekło to stan duszy bez Boga.
Stan wiecznego wykluczenia jedności z Bogiem.
Jednak jeżeli bez Boga nic nie może istnieć, to znaczy że piekło jest wieczną śmiercią?
Jezus mówił o ogniu...
Dzieci w Fatimie też miały wizję ognia, co wskazywałoby na to, że ci grzesznicy którzy wybrali piekło SĄ...
ale jak mogą BYĆ bez Boga?
Dusze w piekle mogą być i żyć bez Boga, dlatego że są utrzymywane przy życiu:

Ten /Syn/, który jest odblaskiem Jego chwały i odbiciem Jego istoty, podtrzymuje wszystko słowem swej potęgi
(Hbr 1:3)

Są utrzymywani przy życiu, żeby mogli wiecznie cierpieć.
W innym przypadku ich dusze zostałyby zniszczone (unicestwione).
Bóg wybrał tą pierwszą ewentualność, ponieważ nas kocha.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt gru 31, 2010 11:41

nie wiem czy pozwalanie na wieczne cierpienie jest oznaką miłości...przypuszczalnie dusze w piekle wolałyby jednak unicestwienie.
ta forma miłości,bardziej mi się jednak kojarzy z okrucieństwem,takie złośliwe dręczenie za to ze człowiek odrzucił Boga---gdzie tu miłość?

Pt gru 31, 2010 12:20
zbanowany na stałe

Popieram renate155, ja bym tam wolał żeby Bóg zadał mi pokutę i po jej odbyciu unicestwił na wieczność, w wieczną mękę raczej nie wierzę, taka możliwość wykluczałaby stwierdzenie, że Bóg jest miłością, dobrocią, mądrościa itd.

Pt gru 31, 2010 12:34

renata155
Może w tym że mówiąc po ludzku - nie ma serca niszczyć tego co stworzył. Inna rzecz że trudno byłoby trochę mówić o wolnej, woli, gdyby wybór dotyczył jedynie jedne opcji. Coś co nie istnieje nie może żyć wedle własnej woli, w tym przypadku bez Boga.

mmxx
Co do reszty, to tak jak napisał Elbrus. Z tym że mylące jest tu bycie bez Boga. Problem wynika z tego że sami od Boga odchodzimy. W tamtym życiu będzie to brak obcowania z Bogiem, oglądania go twarzą w twarz - brak relacji. Lecz nadal będziemy istnieć z woli bożej bo On nie niszczy swojego stworzenia (tu na pewno ktoś wyskoczy z potopem, ale to nie temat o tym), ale sens tego życia będzie żaden, czyli śmierć duchowa.

Co do drugiego pytania - czy istotnie chodzi o niebo, czyli to co jest nad nami? A czym jest Królestwo Niebieskie? Taki niebieski zamek? Myślę że to niebo należy rozumieć jako "przestrzeń" gdzie jest Bóg. W gruncie rzeczy to wszystko są ludzkie pojęcia, trudno opisać nimi doskonałego Boga. Opisać miejsce w którym jest. Raczej co z tego wynika i tak jest z ową definicja piekła. To nie koniecznie miejsce gdzie jest gorąco, a nawet jeśli to nic istotnego. Istotne jest to że piekło to stan bez Boga. Wieczna samotność i złość. Wieczna dlatego że dusza sama się potępiła swoją nienawiścią, zazdrością itd. Już nie umie się opamiętać. I to jest istotne, a nie kolor tapet w piekle. Nie jest to samo co niebieskie niebo nad nami.

Pt gru 31, 2010 12:39
zbanowany na stałe

A co sądzicie o wizjach piekła świętych, Jana Bosco czy Faustyny ? Strachy na lachy ?

Pt gru 31, 2010 12:45

gargamel..w wizjach o czyśćcu zawsze na plan pierwszy wysuwa się stwierdzenie-ze cierpieniem tych dusz jest oddalenie od Boga..jak zapewne każdy wie,istnieje także cierpienie duchowe..np,gdy ktoś nie odwzajemnia naszego uczucia,lekceważy,odtrąca-często czujemy wtedy fizyczny ból,choć jest to tylko ból duchowy..dusze czyśćcowe cierpią tęskniąc---i z tym gotowa jestem się zgodzić ;)
Prawda jest też ,ze nie jesteśmy wstanie odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące natury Boga,i Jego dróg..być może tego rodzaju wizje,są pewną formą jaką człowiek jest wstanie przyjąć,i nazwać,wypowiedzieć--równie dobrze ,czyściec może być innym..ale tak niepojętym,ze człowiek nie jest w stanie oddać słowami jego pełni--i dlatego PB dopuszcza tej formy widzeń

Pt gru 31, 2010 12:53
renata155 napisał(a):
nie wiem czy pozwalanie na wieczne cierpienie jest oznaką miłości...przypuszczalnie dusze w piekle wolałyby jednak unicestwienie.
ta forma miłości,bardziej mi się jednak kojarzy z okrucieństwem,takie złośliwe dręczenie za to ze człowiek odrzucił Boga---gdzie tu miłość?

A czy byłoby miłoscią przetrzymywanie na siłę przed obliczem Boga kogoś, kto szczerze nienawidzi Boga????....watpię....

Pt gru 31, 2010 12:56
zbanowany na stałe

Bóg mógłby dusze przygarniać i 'leczyć', łatwiej jest powiedzieć; chcesz do piekła, proszę bardzo !
W takiego Boga wierzycie ???

Pt gru 31, 2010 13:00

alus?..jak odnosisz się do ludzi którzy ciebie nie lub a?--ja ich zostawiam w spokojku,choc w sercu ciut ciężko jeśli mi na nich zależy--polecam ich w modlitwie,ale nie ingeruje-pamiętam...podtrzymywanie ich bycia na siłe ,i dla cierpienia---to bezsens--chyba że nie do końca z tym piekłem jest tak jak Pan pozwolił mam poznać...żadna kochająca czystą miłością osoba,nie chce cierpień kochanej osoby.
więc albo Bóg nie potrafi jednak kochać i przebaczać do końca.....albo piekło nie jest wieczne
wierzę w Boga mądrego i sprawiedliwego...i absolutnie nie mądrością i sprawiedliwością ludzka...wiec cokolwiek człowiek o Bogu nie powie--jest to tylko ludzkie gadanie

Pt gru 31, 2010 13:05
renata155 napisał(a):
alus?..jak odnosisz się do ludzi którzy ciebie nie lub a?

Własnie - nie ingerujesz - nie zmuszasz aby cię polubiły i przebywały w Twoim towarzystwie.

Cytuj:
Bóg nie potrafi jednak kochać i przebaczać do końca.....albo piekło nie jest wieczne
wierzę w Boga mądrego i sprawiedliwego...i absolutnie nie mądrością i sprawiedliwością ludzka...wiec cokolwiek człowiek o Bogu nie powie--jest to tylko ludzkie gadanie

Czytałas "Dzienniczek" św. Faustyny??.....Bóg przez całe człowieka wychodzi mu na przeciw, stawia ludzi, zdarzenia, które mają pomóc w zrozumieniu i przyjęciu Boga.
"Choćby grzechy były jak szkarłat, zbieleją jak snieg".....obietnica Jezusa - kto choć raz w życiu odmówi Koronkę do Bożego Miłosierdzia w intencji zbawienia, uniknie potępienia.
RAZ tylko.....a Koronkę odmawia się średnio 12-15 minut......a ile minut trwa nasze życie.....
Naprawdę zbawienie nie wymaga heroizmu ponad siłu człowieka....świętemu łotrowi wystarczyło jedno zdanie.....

Pt gru 31, 2010 13:16

piekło jest łaską i darem Boga
ci którzy ewentualnie sa w piekle wybrali swoje wymarzone miejsce na wieczność, gdyby Bóg ich na siłe zaciągnąl do Nieba , to by jeszcze gorzej cierpieli
szatan dobrowolnie i swiadomie przebywa w piekle, gdyby mu sie znudziło lub by miał dośyc ciepienia i dokonał skruchy przed Bogiem zawitał by w Niebie
drzwi piekła są zamknięte od środka a nie od zewnatrz przez Boga
chyba nie jest tak źle skoro szatan tam siedzi
ale piekło jest straszne nie z powodu cierpienia, ale z powodu zamknięcia sie na Boga, miłośc, dobro, miłosierdzie

moim zdaniem oprawcy z oświęcimia porzez zeszmacenie swego człowieczeństwa byli bardziej nieszczęsliwi niz Ci którzy byli tam mordowani i torturowani
jestesmy wolni ale jesteśmy też własnością Boga, także wszystko nam wolno ale nie ze wszystkiego odnosimy korzyść

warunkiem udzielenia miłosierdzia jest żal jakikolwiek, ale grzech przeciw Duchowi swiętemu nie może byc odpuszczony z wiadomych powodów
to nie z Bogiem jest coś nie tak tylko z nami , którzy skarzeni grzechem wiemy lepiej jak powinno być i jesteśmy lepsi od Boga objawionego w Biblii

Pt gru 31, 2010 13:17

Metanoia napisał(a):
szatan dobrowolnie i swiadomie przebywa w piekle, gdyby mu sie znudziło lub by miał dośyc ciepienia i dokonał skruchy przed Bogiem zawitał by w Niebie
drzwi piekła są zamknięte od środka a nie od zewnatrz przez Boga
chyba nie jest tak źle skoro szatan tam siedzi
Szatan nie siedzi w piekle, skoro zdarza mu się kusić ludzi (nawet Jezusa kusił)
i doprowadzać do opętania człowieka (wszedł przecież w ciało Judasza).
No a poza tym jest bogiem tego świata, więc po co miałby siedzieć w piekle?
Czyżby jedną z jego cech była semi-omniprezencja (cząstkowa wszechobecność)?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt gru 31, 2010 13:28
czasowo zablokowany

mmxx napisał(a):
. Chodzi mi o piekło. W jakiejś książce o tematyce katolickiej przeczytałam, że piekło to stan duszy bez Boga. Stan wiecznego wykluczenia jedności z Bogiem. Jednak jeżeli bez Boga nic nie może istnieć, to znaczy że piekło jest wieczną śmiercią?

A np. sławny Pan Lucyfer? On jakoś nie zmarł bez Boga, a oddzielił się od niego całkowicie. Niektorzy mówią że stan ten (odłączenia od Boga), to stan niezależności od Boga, gdy człowiek (jego dusza) może żyć bez Boga, oraz że złączenie z Bogiem jest właśnie śmiercią duchową. Nazywają to tak dlatego, bo wierzą, że po złączeniu z Bogiem człowiek traci swoja indywidualnosc, staje sie tym Bogiem, a on nim. Tak jak juz kiedys podalem przyklad z kropla i oceanem, gdzie kropla symbolizuje czlowieka a ocean Boga. Gdy wpadnie ona do oceanu nie jest juz soba, nie jest kropla i nigdy nie bedzie, rozplywa sie w oceanie, ale jednoczesnie staje sie nim. Ocean ja "pożera". Będzie żyła wiecznie w nim, ale nie bedzie juz kropla.

Elbrus napisał(a):
Są utrzymywani przy życiu, żeby mogli wiecznie cierpieć.
W innym przypadku ich dusze zostałyby zniszczone (unicestwione).
Bóg wybrał tą pierwszą ewentualność, ponieważ nas kocha.

Świetna teoria :D kaze wiecznie cierpiec bo was kocha. _-_

Pt gru 31, 2010 13:32
zbanowany na stałe

Elbrus napisał: "wszedł przecież w ciało Judasza"
Skoro szatan wszedł w Judasza to czy ten powinien ponieść konsekwencje swojej zdrady, przeciez to szatan winien. Jak to z tym jest ?

Pt gru 31, 2010 13:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona