Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 9:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Tajemna Ewangelia Marka 
Autor Wiadomość
Post Tajemna Ewangelia Marka
Nie wiem czy słyszeliście ale podobno ewangelia Marka początkowo była dłuższa. Pisał o tym Klemens Aleksandryjski w II w. Znalazłem w internecie kilka fragmentów z Tajemnej Ewangelii Marka.
Cytuj:
.......I przychodzą do Betanii, i była tam pewna kobieta, której to brat umarł. A przyszedłszy pokłoniła się Jezusowi i mówi mu: „Synu Dawida, zlituj się nade mną!” Zaś uczniowie karcili ją. A rozgniewawszy się Jezus odszedł z nią do ogrodu, gdzie był grobowiec; i zaraz dał się słyszeć z grobowca głos wielki. Podszedłszy Jezus odtoczył kamień od drzwi grobowca i wszedłszy zaraz tam, gdzie był młodzieniec, wyciągnął rękę i podniósł go, chwyciwszy za rękę. Zaś młodzieniec ujrzawszy go, umiłował go i zaczął prosić go, „żeby mógł z nim być”. I wyszedłszy z grobowca przyszedł do domu młodzieńca; „był bowiem bogaty” A po sześciu dniach dał mu Jezus polecenie; „i gdy nastał wieczór, przychodzi” młodzieniec do niego, „odziany w prześcieradło na nagim [ciele]”. I pozostał z nim owej nocy. Uczył go bowiem Jezus „tajemnicy Królestwa Bożego”. Stamtąd zaś, powstawszy, zawrócił poza Jordan......(EwTMk II.23-III.6)

Cytuj:
....I była tam siostra mło­dzieńca, którego to Jezus miłował, i matka jego, i Salome. A Jezus ich nie przyjął....(EwTMk III.7-11)

Ten młodzieniec odziany w prześcieradło na nagim ciele występuje też w Ewangelii Marka. Chcieli go pojmać jak Jezusa ale zostawił prześcieradło i uciekł nagi od nich

Cytuj:
A pewien młodzieniec szedł za Nim, odziany prześcieradłem na gołym ciele. Chcieli go chwycić, lecz on zostawił prześcieradło i nago uciekł od nich. Mk 14,51

Nie chce was obrażać, ale czy Jezus mógł być homoseksualistą ? Co o tym sądzicie. Ten młodzieniec nagi odziany w prześcieradło jest podejrzany.

So sty 18, 2014 19:26

Post Re: Tajemna Ewangelia Marka
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TB/ew_marka_taj.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Secret_Gospel_of_Mark#Forgery.3F

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sty 18, 2014 19:44
Moderator

moherdance napisał(a):
Nie wiem czy słyszeliście ale podobno ewangelia Marka początkowo była dłuższa. Pisał o tym Klemens Aleksandryjski w II w. Znalazłem w internecie kilka fragmentów z Tajemnej Ewangelii Marka.

Całkiem rozsądne opracowanie jest tutaj
moherdance napisał(a):
Nie chce was obrażać, ale czy Jezus mógł być homoseksualistą ? Co o tym sądzicie. Ten młodzieniec nagi odziany w prześcieradło jest podejrzany.

No nie wiem.
Niektórzy mówili, ze zadawał się z prostytutkami.
Inni, że z grzesznikami.
Inni, że z samym diabłem.
Teraz okazuje się, że wystarczy wspomniec cytat o nagim młodzieńcu, by oskarżyć Jezusa o kontakty z gejami.
Przykładowe wyjasnienie znaczenia tej postaci jest tutaj a także tutaj

So sty 18, 2014 19:50
Zobacz profil WWW
Z podanego opisu bardziej wychodzi, że Jezus był mocarzem.
Groby bogatych Żydów zamykane były okrągłym płaskim kamieniem, który przetaczało kilku mężczyzn.

So sty 18, 2014 19:57

Cóż, wątek jakoby Jezus był Olbrzymem również przecież został - nie tak znowu dawno - poruszony :D

viewtopic.php?f=46&t=34349&hilit=olbrzymem

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sty 18, 2014 20:07
JedenPost napisał(a):
Cóż, wątek jakoby Jezus był Olbrzymem również przecież został - nie tak znowu dawno - poruszony :D

Nie znam - omijałam posty założyciela wątku.

Przepraszam - sprawdziłam - i raz się odezwałam, o wyginięciu gigantów podczas potopu.

So sty 18, 2014 20:32

JedenPost napisał(a):

Cóż, wystarczy otworzyć apokryficzną Ewangelię Piotra, zawierającej relację z samego Zmartwychwstania:

And so those soldiers, having seen, awakened the centurion and the elders (for they too were present, safeguarding). [39] And while they were relating what they had seen, again they see three males who have come out from they sepulcher, with the two supporting the other one, and a cross following them, [40] and the head of the two reaching unto heaven, but that of the one being led out by a hand by them going beyond the heavens. [41]

http://www.earlychristianwritings.com/t ... brown.html

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N sty 19, 2014 20:14

Jeśli ten chłopak był Gejem , nie ma to żadnego znaczenia gdyż Bóg nie potępiał nikogo nawet homoseksualistów którzy szukali , szukają i będą szukać Boga

Pt sty 31, 2014 20:43

medieval_man napisał(a):
Teraz okazuje się, że wystarczy wspomniec cytat o nagim młodzieńcu, by oskarżyć Jezusa o kontakty z gejami.
Gejostwo dałoby się zobaczyć w znacznie mniej oczywistym fragmencie:

A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci?
Odpowiedział Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś baranki moje.
I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie?
Odparł Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś owce moje.
Powiedział mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie?
Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: Czy kochasz Mnie?
I rzekł do Niego: Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham.
Rzekł do niego Jezus: Paś owce moje.

(Jana 21:15-17)

Gdyby kierować się pewnymi nurtami hermeneutyk, byłoby można dostrzec w tych słowach homoseksualną przysięgę małżeńską.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt sty 31, 2014 21:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]