Autor |
Wiadomość |
Niedoskonały
|
 Skąd się wzięła religia.
Witajcie. Nie dawno obejrzałem pewien dokument. Jest on nacechowany emocjonalnie jednak są w nim zawarte również treści merytoryczne. Mam nadzieję na komentarz i krytykę tego dokumentu szczególnie ludzi którzy znają się na początkach chrześcijaństwa, powstaniu biblii, historii itp. Chciałbym żebyście ocenili co ten dokument przekazuje prawdziwego a co jest nie do końca prawdą. Jeśli macie jakieś badania czy oficjalne informacje sprzeczne z podanymi tam, chętnie zobaczę. A tutaj link... http://www.youtube.com/watch?v=EGteSl56jJU
|
Pn lis 08, 2010 19:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Skąd się wzięła religia.
Nie gniewaj się, ale jesteś kolejnym przypadkiem zjawiska pt.: 1. Nie interesuję się swoją religią 2. Oglądam jakieś propagandowe g.... ktgóre potem nie daje mi spokoju 3. Szukam ratunku
I dobrze że szukasz ratunku, tylko jak sobie wyobrażasz - że ktoś zrobi Ci tu dokładny wykład na temat sześcioczęściowego filmu naładowanego manipulacją tak gęsto, ze aż z ekranu wyłazi ? Można odpowiedzieć na forum na konkrety, ale nie na taki propagandowy kombajn.
|
Pn lis 08, 2010 20:40 |
|
 |
istnecacko
|
Inteligentny czlowiek stworzyl chrzesciajnstwo na wzor i podobienstwo istniejacych wierzen, a co wiecej ten czlowiek juz wiedzial jak to wplynie na ludzi. Ciekawe kto to byl.
_________________ Istnecacko
|
Pn lis 08, 2010 23:15 |
|
|
|
 |
ZbanowanyUSER
zbanowany na stałe
|
Marek MRB napisał(a): Nie gniewaj się, ale jesteś kolejnym przypadkiem zjawiska pt.: 1. Nie interesuję się swoją religią 2. Oglądam jakieś propagandowe g.... ktgóre potem nie daje mi spokoju 3. Szukam ratunku Lepiej nie wiedizeć niż źle wiedzieć. Cytuj: I dobrze że szukasz ratunku, tylko jak sobie wyobrażasz - że ktoś zrobi Ci tu dokładny wykład na temat sześcioczęściowego filmu naładowanego manipulacją tak gęsto, ze aż z ekranu wyłazi ? Można odpowiedzieć na forum na konkrety, ale nie na taki propagandowy kombajn. Obejrzałem do 2 części (włączenie) i jak na razie wszelkie fakty co do których jestem świadom się zgadzały (40-latenia luka między 33 a 72 kiedy o Jezusie nikt nie wspomina) Paweł nie zna ewangelii. Nie wiem co będzie dalej ale póki co jest ok
_________________ Tu Snufkin: Znowu mi mody/admini zawiesili konto, nie wiem za co.
|
Wt lis 09, 2010 12:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZbanowanyUSER napisał(a): Obejrzałem do 2 części (włączenie) i jak na razie wszelkie fakty co do których jestem świadom się zgadzały (40-latenia luka między 33 a 72 kiedy o Jezusie nikt nie wspomina) Paweł nie zna ewangelii. Jaaasne. Tobie widzę już ta substancja z filmu weszła do głowy 
|
Wt lis 09, 2010 13:13 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Wierzacego nic nie zdziwi. Mamy w miare dokladne zyciorysy wielu ludzi, opisy panstw, swiadectwa w posostalych budowlach itp.. O Jezusie wiemy niewiele. Dziwne, ze Bog w tak waznej sprawie pozostal malo dokladny. Wierzacego to nie zraza. Jemu sie wydaje, ze kiedy po raz setny przeczyta tych kilka zdan, jest najmadrzejszy, jest "uczonym w Pismie". Teraz on ma prawo i obowiazek pouczac innych. Choc to tylko kilka zdan, ale sto razy przeczytane! Stokrotnie rozwazone! Wierzacy jest nieskomplikowanym czlowiekiem. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt lis 09, 2010 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pouczać ? Czy ja wchodzę na forum wojujących ateistów i trolluję, jak Ty ? Czy to raczej tu wpada banda niedouczonych "proroków ateizmu" i usiłuje nas "oświecać" rewelacjami a la dan Brown ?
|
Wt lis 09, 2010 14:19 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Banda, to raczej grupa zorganizowana. Poducz sie troche. Na inne forum nie wchodzisz, prawdopodobnie zostawilbys slady na monitorze. Przeczytaj rowniez co znaczy troll, bo i tego nie wiesz.
|
Wt lis 09, 2010 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Wierzacego nic nie zdziwi. Mamy w miare dokladne zyciorysy wielu ludzi, opisy panstw, swiadectwa w posostalych budowlach itp.. O Jezusie wiemy niewiele. Dziwne, ze Bog w tak waznej sprawie pozostal malo dokladny. Wierzacego to nie zraza. Jemu sie wydaje, ze kiedy po raz setny przeczyta tych kilka zdan, jest najmadrzejszy, jest "uczonym w Pismie". Teraz on ma prawo i obowiazek pouczac innych. Choc to tylko kilka zdan, ale sto razy przeczytane! Stokrotnie rozwazone! Wierzacy jest nieskomplikowanym czlowiekiem.  Bóg mało dokładny, "Bóg umarł"......i wierzącego nie zraża, bo wiara to nie księgi, to serce i rozum. Od wieków różnej masci "odkrywcy" chcą wyrugować Boga....i stale nieskutecznie 
|
Wt lis 09, 2010 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Banda, to raczej grupa zorganizowana. Owszem. Jak widać. Cytuj: Poducz sie troche.Na inne forum nie wchodzisz, prawdopodobnie zostawilbys slady na monitorze. Przeczytaj rowniez co znaczy troll, bo i tego nie wiesz.No widzisz No proszę, a pisałeś że to wierzący myslą że są najmądrzejsi i chcą wszystkich nauczać... 
|
Wt lis 09, 2010 14:51 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
To i na oczy Ci padlo? Wyraznie napisalem - PODUCZ SIE! Ja uczyc nie mam zamiaru. Alus, tu byl linkowany film, natrafilem na inny. Wprawdzie obejrzalem tylko cz.1 (nie mam na razie czasu), ale sprobuj zerknac i Ty, co na to powiesz? http://www.youtube.com/watch?v=r2j_ivDQ ... re=related
|
Wt lis 09, 2010 14:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): To i na oczy Ci padlo? Wyraznie napisalem - PODUCZ SIE! Ja uczyc nie mam zamiaru. To nie uważasz się za mądrzejszego ? Pewnie masz rację...  A jednak przychodzisz na forum ludzi wierzących, a nie oni na forum ateistów. Ale to oczywiście wierzący według Ciebie są be, bo nie chcą słuchać "oświeconych" tekstów. I pewnie się jeszcze z tym czerwonym pomponem na nosie masz za Stańczyka, co ? Niejeden klown tak o sobie lubi myśleć 
|
Wt lis 09, 2010 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co ja na to? - Fryderyk Nietzsche, Zmierzch Bogów. Zatem nic odkrywczego.
|
Wt lis 09, 2010 15:20 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): ......i wierzącego nie zraża, bo wiara to nie księgi, to serce i rozum. I Księgi (z dużej litery, bo Święte). Alus napisał(a): Od wieków różnej masci "odkrywcy" chcą wyrugować Boga....i stale nieskutecznie  Oni nie starają się rugować Boga (bo to niemożliwe) a religie (i to nie wszystkie). Marek MRB napisał(a): A jednak przychodzisz na forum ludzi wierzących, a nie oni na forum ateistów. Na które fora ateistyczne wierzący nie wchodzą?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt lis 09, 2010 15:29 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: To nie uważasz się za mądrzejszego ? Cos ostatnio stales sie ograniczony. Uwazam! Jestem rowniez leniwy. Ot co!  Marek MRB, ja Ci dam cos do przemyslenia. O Jezusie jest rzeczywiscie malo napisane. Z tego "malo" powstal olbrzymi przekaz, uwzgledniajacy rozne rodzaje mszy, mase swiat, swietych ludzi itp. zjawisk. Osobiscie widze duze przerysowanie, jednak nigdy nie napisze "Marek MRB jest glupi bo to i to". Moze nie szanuje czolobitnie przekonan innych, ale osobe jak najbardziej. Oczywiscie dziwi mnie wiara w wniebowstapienie ZYWCEM Matki Boskiej, moge o tym dyskutowac, ale nie bede rozkazem zmuszal innych do zmiany zdania. Ty natomiast czujesz sie jak pan na wlasnym folwarku. Wypowiedz ateisty musi byc wypowiedzia idioty. Ten ktory nie podziela zdania patriarchy MarkaMRB, jest trollem z V Kolumny. Zapamietaj, to forum jest miejscem dyskusji ludzi roznych przekonan. Nawet ja, znieksztalcony debilizmem, mam tu prawo zabrac glos. Nikt nie zaprzeczy Twojej duzej wiedzy biblijnej. Szkoda tylko, ze zapominasz czasami co napisano o pysze, uleglosci i milosci do innych. Na zakonczenie; skoro Twoj obraz Boga jest tym wlasciwym, jak to sie dzieje, ze szeregi katolikow topnieja. Glupota ludzka sie rozwija czy moze "blad w twierdzeniach Marka MRB"?
|
Wt lis 09, 2010 15:43 |
|
|
|