| Autor | Wiadomość | 

| Venerator 
   |   Rada...Witam! jestem młodym człowiekiem, który nie za bardzo wie co chce robić w życiu... Czy uważacie że Wiara pomoże mi w odnalezieniu mojej ścieżki? 

| 

| Śr mar 09, 2005 1:44 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| Fatal error 
   |   Re: Rada...Witam.
 Venerator napisał(a): jestem młodym człowiekiemMożesz nam zdradzić ile masz lat? Venerator napisał(a): który nie za bardzo wie co chce robić w życiu...No i dobrze, że nie wiesz! Najważniejsze jest odkrycie Woli Bożej . Aby tę wolę odkryć konieczna jest modlitwa. Venerator napisał(a): Czy uważacie że Wiara pomoże mi w odnalezieniu mojej ścieżki?Masz na myśli modlitwę?_________________
 Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr

| 

| Śr mar 09, 2005 3:16 | 

| 

|  | 

| Agniulka 
   | Jezus Chrystus jest jedyną Drogą Prawdą i Życiem
 więc jesteś blisko  _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

| 

| Śr mar 09, 2005 7:49 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| vandee 
   | Moja rada - wystrzegaj się ludzi którzy twierdzą. że znają "jedyne prawdy". Kieruj się rozumem. 

| 

| Śr mar 09, 2005 9:57 | 

| 

|  | 

| Venerator 
   | lat mam 17... ale do końca do Boga przekonany nie jestem...
tyle jest rzeczy w Kościele które mnie tak denerwują... pomijając te różne afery pedofilskie, to rzadko widuję księdza który żyłby tylko z przedmiotami koniecznie mu do tego potrzebnymi...

| 

| Śr mar 09, 2005 10:56 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| Agniulka 
   | Wybacz ale nie widzę powiązania między prawdziwością zbawienia w Chrystusie a tym, czy ksiądz żyje "wyłącznie z przedmiotami niezbędnymi do życia"   _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

| 

| Śr mar 09, 2005 11:18 | 

| 

|  | 

| vandee 
   | Venerator
 Księża żyją niezgodnie z przykazaniami i głoszonymi przez samych siebie naukami gdyż wiedzą że....Boga nie ma   . Wejdź sobie na topic - dowody na nieistnienie Boga i przejrzyj kilka ostatnich podstron. Masz jeszcze młody otwarty umysł więc obiektywnie ocenisz co jest prawdą.

| 

| Śr mar 09, 2005 12:10 | 

| 

|  | 

| Agniulka 
   | Wejdź wejdź uśmiejesz się jako i my  _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

| 

| Śr mar 09, 2005 12:21 | 

| 

|  | 

| Venerator 
   | Agniulka napisał(a): Wybacz ale nie widzę powiązania między prawdziwością zbawienia w Chrystusie a tym, czy ksiądz żyje "wyłącznie z przedmiotami niezbędnymi do życia"   Racja. Ale jak człowiek nie wierzący może przekonać sie do wiary, kiedy jej głowni przedstawiciele działają niezgodnie z jej dogmatami?

| 

| Śr mar 09, 2005 12:35 | 

| 

|  | 

| Agniulka 
   | Hmmm... Trochę siedzę w tej teologii ale jeszcze nie słyszałam żadnego dogmatu o ubóstwie. Czy możesz mnie oświecić? _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

| 

| Śr mar 09, 2005 12:48 | 

| 

|  | 

| Asienkka 
   | vandee napisał(a): Venerator Księża żyją niezgodnie z przykazaniami i głoszonymi przez samych siebie naukami gdyż wiedzą że....Boga nie ma   . Wejdź sobie na topic - dowody na nieistnienie Boga i przejrzyj kilka ostatnich podstron. Masz jeszcze młody otwarty umysł więc obiektywnie ocenisz co jest prawdą.Heh...    Ilu księży znasz vandee?
 Skąd wiesz, że księża żyją - tak ja wyżej napisałeś?    Ilu - w takim razie - księży żyje nie zgodnie... jakieś dane?    Na jakiej podstawie twierdzisz, że wiedzą, iż Boga nie ma?    Bardzo bym prosiła o jakieś konkrety, a nie rzucanie sloganami.  _________________
 Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.

| 

| Śr mar 09, 2005 16:38 | 

| 

|  | 

| Venerator 
   | to dziwne oO.. mnie na religii w szkole uczą że ksiadz powinien zyc tylko z tym co jest mu niezbedne do zycia oO 

| 

| Śr mar 09, 2005 20:01 | 

| 

|  | 

| Agniulka 
   | Venerator napisał(a): to dziwne oO.. mnie na religii w szkole uczą że ksiadz powinien zyc tylko z tym co jest mu niezbedne do zycia oOHmmm... I mówią że to jest prawda wiary ?  _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

| 

| Śr mar 09, 2005 20:46 | 

| 

|  | 

| pilaster 
   | vandee napisał(a): Moja rada - wystrzegaj się ludzi którzy twierdzą. że znają "jedyne prawdy".Piszesz, jak rozumiem, o sobie, Vandee? Medico, cura te ipsum._________________
 Brothers, what we do in life, echoes in eternity

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

| 

| Śr mar 09, 2005 21:00 | 

| 

|  | 

| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Rada...Venerator napisał(a): Witam! jestem młodym człowiekiem, który nie za bardzo wie co chce robić w życiu... Czy uważacie że Wiara pomoże mi w odnalezieniu mojej ścieżki?To naturalne, że w Twoim wieku nie wie się, co chce się robić w życiu. Dobrze, że się nad tym zastanawiasz i szukasz.
 Czy wiara może pomóc?... Wielu ludziom pomogła, inni ją odrzucili, bo nie spełniła ich oczekiwań.
 Postaraj się dążyć do niej samodzielnie, słuchaj innych ludzi tylko jako rad, a nie wytycznych. Nie traktuj ludzi zaangażowanych w organizacje związane z wiarą jako wzory do naśladowania. Pamiętaj, że to tylko "urzędnicy", którzy wykonują swoją pracę. Szukaj dla siebie wzorów i przykładów, ale bądź krytyczny. Oceniaj ludzi według owoców ich pracy, a nie stanowiska i przynależności do organizacji. Miej własne zdanie. Rozwijaj swoje spojrzenie na świat. Nie bój się wykraczać poza granice wytyczone przez normy i tradycje. Bądź w zgodzie ze swoim sumieniem.
 Wiara może pomóc ci znaleźć drogę w życiu, ale niech to będzie twoja własna wiara, a nie narzucone schematy myślenia czy mechaniczne powtarzanie praktyk. Organizacje religijne mogą na początku pomóc w dojściu do wiary, ale na nich ta droga sie nie kończy. Reszta zależy od ciebie.

| 

| Śr mar 09, 2005 22:04 | 

| 

|  |