Dlaczego Bóg sam sobie przeczy?
Autor |
Wiadomość |
zephyr7
|
 Dlaczego Bóg sam sobie przeczy?
Chciałbym zapytać, jak możemy oprzeć wiarę na Biblii, jeśli znajdujemy w niej wiele sprzeczności:
"Kto doznaje pokusy, niech nie mówi, że Bóg go kusi. Bóg bowiem ani nie podlega pokusie ku złemu, ani też nikogo nie kusi." (Jakub 1:13) "A po tych wydarzeniach Bóg wystawił Abrahama na próbę" (Rodz. 22:1)
"Nie okażę wam oblicza surowego,bo miłosierny jestem - wyrocznia Pana - nie będę pałał gniewem na wieki. " (Jeremiasz 3:12) "...Albowiem rozpaliliście ogień mojego gniewu -będzie on płonął na wieki." (Jeremiasz 17:4)
"widziałem Boga twarzą w twarz i ocaliłem życie" (Rodz. 32:30) "Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył" (Jan 1,18)
i wiele innych...
Bóg zachowuje się trochę, jak kot Schroedingera....
|
Pn lut 06, 2012 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego Bóg sam sobie przeczy?
zephyr7 napisał(a): "Nie okażę wam oblicza surowego,bo miłosierny jestem - wyrocznia Pana - nie będę pałał gniewem na wieki. " (Jeremiasz 3:12) "...Albowiem rozpaliliście ogień mojego gniewu -będzie on płonął na wieki." (Jeremiasz 17:4)
No nie będzie pałał na wieki, a jak te wieki miną, np.cztery albo pięć, to znów będzie pałał zephyr7 napisał(a): widziałem Boga twarzą w twarz i ocaliłem życie" (Rodz. 32:30) Wyraził takie przekonanie, ale mogło się mu tylko wydawać, że widział. A poważnie, to zaraz ci zamkną ten temat, bo o sprzecznościach w Biblii jest w dziale Biblia nie raz 
|
Pn lut 06, 2012 19:41 |
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lut 06, 2012 20:52 |
|
|
|
 |
jazzmina1
|
Aby mając oczy nie widzieli,mając uszy nie słyszeli! Tajemnica zakryta od wieków i objawiona- zawarta jest w Biblii. Dlatego trzeba myśleć szukając gdyż pokornym łaskę daje Pan Bóg a pysznym się przeciwstawia.
|
Wt lut 07, 2012 12:52 |
|
 |
tanie_wino
|
To nie Bóg sobie przeczy tylko ludzie, którzy pisali te historie. Zaplątali się w zeznaniach 
_________________ pajacyk.pl
|
Wt lut 07, 2012 13:22 |
|
|
|
 |
RED
|
tanie_wino napisał(a): To nie Bóg sobie przeczy tylko ludzie, którzy pisali te historie. Zaplątali się w zeznaniach  To nie byly zeznania tylko zmyslone bzdury.Opowiadajac takie brednie przedstawiali siebie jako znajacych zamiary,mysli i slowa Boga ktorego spotkali niby na ziemi.Chcieli byc poprostu wazni i przyciagnac uwage na siebie.
|
Wt lut 07, 2012 13:35 |
|
 |
tanie_wino
|
co Ty nie powiesz
_________________ pajacyk.pl
|
Wt lut 07, 2012 13:41 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
RED napisał(a): Chcieli byc poprostu wazni i przyciagnac uwage na siebie. Dokładnie. Przemysł muzyczny jeszcze nie istaniał, nie było TV ani internetu. Zatem jedyną mozliwoscia aby zostać kims w rodzaju Gwiazdy Rocka i mieć swoich fanów to byc prorokiem albo podawać się za syna boga 
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Wt lut 07, 2012 13:46 |
|
 |
narsisus
|
Cytuj: To nie Bóg sobie przeczy tylko ludzie, którzy pisali te historie. Zaplątali się w zeznaniach I ludzie na takich zaplątanych zeznaniach zbudowali dogmaty wiary, które ingerują w każdą sferę życia. I jak oddzielić ziarno od plew? Co jest prawdą a co wymysłem?
|
Wt lut 21, 2012 22:39 |
|
 |
noOne
|
ta "każda sfera życia" jest od Boga i winna być dla Boga
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr lut 22, 2012 9:48 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
A jak mają się do tego dogmaty i nauki kościołów, będące ludzkimi interpretacjami, czyli zbiorem domysłów i wymysłów?
|
Śr lut 22, 2012 10:05 |
|
 |
noOne
|
to nie są ludzkie wymysły, tylko Boże Prawo na podstawie Objawienia
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr lut 22, 2012 10:31 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Czyli domysły. Najpierw jedni ludzie, jak potrafili, napisali pewne księgi, potem inni, jak potrafili, dokonali ich wyboru a teraz jeszcze inni interpretują ten wybrany kanon - jak potrafią.
|
Śr lut 22, 2012 11:09 |
|
 |
noOne
|
masz wolny wybór - wierzysz albo nie..
|
Śr lut 22, 2012 12:04 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
noOne napisał(a): to nie są ludzkie wymysły, tylko Boże Prawo na podstawie Objawienia W pełni się z Tobą zgadzam @noOne. A już absolutnie bylibyśmy jednomyślni, gdybyś był łaskaw poprzedzić swoje stanowcze sformułowanie, jakże trudnym do zaakceptowania przez prawowiernych ~primo-tertio-teistów - "szatanistyczno-grzecznościwym" wstępem; Uważam, że/a/Wierzę że "to nie są ludzkie wymysły (...). Ponadto - przyjacielu drogi - nie ma potrzeby, abyś termin "prawo" pisał z wielkiej litery. Zapewne przyznasz sam, iż w niepomiernie zbożnych intencjach, nieco z purytańskim stosunkiem do reguł gramatyki języka polskiego - przesadziłeś. Licząc na obopólne porozumienie - pozostaję z Bożym błogosławieństwem i poważaniem.
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Śr lut 22, 2012 12:42 |
|
|
|