Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Poznaj Słowo Boże! 
Autor Wiadomość

Post Poznaj Słowo Boże!
Dlaczego należy poznawać Biblię?
Bóg ma dla ludzkości naprawdę dobra nowinę.
Przedstawia ja na kartach Biblii. Ta Księga to właściwie list od naszego kochającego niebiańskiego Ojca.
Zobacz:
(Jeremiasza 29:11) „‚Bo dobrze znam zamysły, które zamyślam wobec was — brzmi wypowiedź Jehowy — zamysły co do pokoju, a nie co do nieszczęścia, by wam zapewnić przyszłość i nadzieję".
Czego dotyczy dobra nowina?
Ludzie potrzebują dobrego rządu. Żaden człowieczy władca nie zdołał ich uwpolnić od przemocy, niesprawiedliwości, chorób ani śmierci.
Dobra nowina to wieść o tym, że Bóg da ludziom rząd, który wyeliminuje przyczyny wszelkich cierpień.
Zobacz:
(Daniela 2:44) „A za dni tych królów Bóg nieba ustanowi królestwo, które nigdy nie zostanie obrócone wniwecz. I to królestwo nie przejdzie na żaden inny lud. Zmiażdży ono wszystkie owe królestwa i położy im kres, lecz samo będzie trwać po czasy niezmierzone";
Pozdrawiam

N sty 02, 2011 6:09

Post Re: Poznaj Słowo Boże!
"Nieznajomosc Pisma Swietego jest nieznajomoscia Chrystusa" [sw. Hieronim]

N sty 02, 2011 11:00
Zobacz profil WWW

Tak, brak obcowanie ze słowem bożym to istotnie problem dziś. Brak poczucia że warto, że trzeba. Innym jednak problemem jest kto je głosi. Więc jakiego wyznania jesteś Miłujący prawdę? I co chcesz głosić? Bo z Twojej wypowiedzi zrozumiałem jedynie że Bóg ustanowi bezpieczne i sprawiedliwe królestwo, co jest truizmem dla wielu i albo już w to wierzą, albo nie za bardzo ich to przekonuje.

Pn sty 03, 2011 0:20

WIST napisał(a):
Innym jednak problemem jest kto je głosi. Więc jakiego wyznania jesteś Miłujący prawdę? I co chcesz głosić? Bo z Twojej wypowiedzi zrozumiałem jedynie że Bóg ustanowi bezpieczne i sprawiedliwe królestwo

Jestem Świadkiem Jehowy.
Co do Królestwa Bożego, to wszyscy opierający swą wiarę na Biblii znają modlitwę:
Macie więc modlić się w ten sposób:
„‚Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię.
Niech przyjdzie twoje królestwo. Niech się dzieje twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi. Daj nam dzisiaj naszego chleba na ten dzień;
 i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczyliśmy winnym wobec nas.
I nie wystawiaj nas na pokusę, ale nas wyzwól od niegodziwca’.
"
Królestwo więc przyjdzie i będzie w miejsce dzisiejszych państw, grup etnicznych, będzie ono jedno.
To zapowiedziane zostalo przez Jehowę w proroctwie Daniela:
(Daniela 2:44) „A za dni tych królów Bóg nieba ustanowi królestwo, które nigdy nie zostanie obrócone wniwecz. I to królestwo nie przejdzie na żaden inny lud. Zmiażdży ono wszystkie owe królestwa i położy im kres, lecz samo będzie trwać po czasy niezmierzone";
To Królestwo to rząd w niebie. Ono już panuje, jednak pośród swych wrogów.
O tym informuje Biblia.
Pozdrawiam

Pn sty 03, 2011 5:13

Biblia jest fundamentem wiary chrzescijanskiej, szkoda tylko ze niektore religie odchodza od tego fundamentu odchodza i wprowadzaja wlasne ``udoskonalenia `` ktore falszuja i zniechecaja wiernych do poznawania prawdy w Jezusie Chrystusie....

Pn sty 03, 2011 8:47

Znajomość Słowa Bożego, ba, życie Słowem Bożym to podstawa każdego chrześcijanina. Jak możesz znać Boga nie znając jego słów? Poza tym idąc za 2. listem do Tymoteusza 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany."
Słowo Boże daje nam siłę aby przezwyciężać słabości, sprawia że Bóg przez nie do nas mówi i nasz kształtuje. My możemy poznawać go na nowy sposób. Zagłębiać choć część jego nieskończonej natury. Dlatego nigdy nie zrozumiem jak można nie czytać Biblii będąc chrześcijaninem:)

Miłujący prawdę z całym szacunkiem, ale to nie jest miejsce do głoszenia zwiedzonych prawd ŚJ i tobie polecam SAMODZIELNE studium Pisma, bez poradników (czyt sterowników) Strażnicy:)

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pn sty 03, 2011 17:57

Świadkowie Jehowy często zmieniają swoje interpretacje dotyczące poszczególnych tekstów Biblii.
Dlatego warto poznawać słowo Boże, ale za zdrową nauką.

Pn sty 03, 2011 18:28
Zobacz profil WWW

Biblia to nie jedyna księga, której "wyznawcy" twierdzą, iż jest natchniona. Dlaczego wybraliście akurat tę?

A ŚJ są zabawni, podpierają wiarygodność Biblii cytatami z tejże księgi, to tak jakby uwierzyć w przygody Kaczora Donalda - przecież mogę zacytować wiele jego historyjek

Ostatnio edytowano Pn sty 03, 2011 18:36 przez rybeczka, łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 03, 2011 18:32

Miłujący prawde napisał(a):
To Królestwo to rząd w niebie. Ono już panuje, jednak pośród swych wrogów.
Królestwo jest rządem w niebie; Królestwo już panuje; panuje wśród swoich wrogów.
Czy to znaczy, że w niebie znajdują się wrogowie Królestwa?
O tym informuje Biblia.
Tak, pewnie, tylko żadnych argumentów z Biblii o tym zapewniających nie przytoczyłeś.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Pn sty 03, 2011 18:37 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 03, 2011 18:35

Ponieważ zawiera niezmienną od kilku tysięcy lat prawdę. Jeżeli chodzi o czysto literalne "dowody" to warto przestudiować proroctwa dotyczące choćby Jezusa. To co napisane jest w Biblii sprawdza się również w moim życiu. Obietnice Boże co do wierzących, ale również obraz świata tam zawarty jest spójny z tym co widzę i przeżywam:)

Cytuj:
O tym informuje Biblia.
Tak, pewnie, tylko żadnych argumentów z Biblii o tym zapewniających nie przytoczyłeś
.

Uważaj, zaraz ci pewnie przytoczy totalnie zmixowane powyrywane z kontekstu cytaty:)

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pn sty 03, 2011 18:36

@tuti
Wyznawcy pewnej religii wysadzają się do dzisiaj w powietrze. Wiesz, że zamachowcy na WTC byli np. studentami w Niemczech? (Można łatwo wyczytać w ang. wikipedii)
Pomyśl jakią oni muszą mieć pewność co do swoiej księgi.

Pn sty 03, 2011 18:59

Ale ja w to wcale nie wątpię. Za czasów królowej Isebel, kapłani jej bóstwa też byli pewni, że to po ich modlitwie spadnie deszcz. Nic się jednak nie stało. Przyszedł Eliasz i Bóg zesłał deszcz, a Isabel ze złości zabiła kapłanów.
Różnica polega na tej właśnie "mocy". Ich Bóg jest gdzieś daleko a oni skuszeni nagrodą raju wysadzają się w powietrze. Nasz Bóg jest Bogiem cudów, który uczestniczy w każdej minucie naszego życia.

Pn sty 03, 2011 19:13
Moderator

Dlaczego należy poznawać Biblię?
Bóg ma dla ludzkości naprawdę dobra nowinę.
Przedstawia ja na kartach Biblii. Ta Księga to właściwie list od naszego kochającego niebiańskiego Ojca.
(...)

Taaak...
Bóg napisał sam Biblię i przesłał ją do nas faksem.
Napisał słowo po słowie, napisał dobra nowinę i zawarł ją na kartach Biblii.

Bibliolatria

ps.
Oczywiście, powinnismy czytać Pismo święte i je poznawać, ale nie powinnismy traktować go jak kolejnego bożka

A Dobra Nowina wcale nie dotyczy jakiegoś urojonego rządu, który wyeliminuje przyczyny wszelkich cierpień
Dobra Nowina została zawarta już przy zwiastowaniu Maryi: Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus
Jezus - czyli Bóg zbawia
To jest cała Dobra Nowina.
Bóg przyszedł na świat, by nas pojednać z Bogiem.
Tylko tyle i aż tyle.

Pn sty 03, 2011 20:08
Zobacz profil WWW

Kto czyta Biblie temu Bóg da złotego mercedesa . Ja juz mam , nówka sztuka nie smigana .

Pn sty 03, 2011 21:18

Metanoia napisał(a):
Kto czyta Biblie temu Bóg da złotego mercedesa . Ja juz mam , nówka sztuka nie smigana .

...................................
rozumiem ze jest to....szatanski dowcip ??

Wt sty 04, 2011 9:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona