W Trójcy jedyny prawdziwy?
Autor |
Wiadomość |
Użyszkodnik
|
 W Trójcy jedyny prawdziwy?
Na wstępie zaznaczam, że szukałem, ale nie znalazłem
Ostatnio w czasie przysięgi usłyszałem słowa
Cytuj: Tak mi dopomóż Bóg W Trójcy jedyny prawdziwy...
i zacząłem się nad nimi ponownie zastanawiać. Co mam przez nie rozumieć?
Zazwyczaj Bóg mówi się na Boga Ojca. Czy mam rozumieć, że Bóg Ojciec jest prawdziwy, a Jezus i Duch Św. nie są prawdziwi?
Pozdrawiam
|
Pn cze 04, 2007 21:53 |
|
|
|
 |
KamiZelka
|
Cytuj: Tak mi dopomóż Bóg W Trójcy jedyny prawdziwy...
Problem najprawdopodobniej wynika z niezrozumienia, przez autora modlitwy, istoty trójpostaciowości Boga. Nic nad czym warto by się dłużej zastanawiać.
_________________ www.napoziomie.pl
|
Pn cze 04, 2007 22:17 |
|
 |
snafu
|
Akt wiary
Wierzę w Ciebie, Boże żywy, W Trójcy jedyny, prawdziwy. Wierzę, coś objawił, Boże. Twe słowo mylić nie może.
Tak jak w powyższym przypadku pomiędzy wyrazami jedyny i prawdziwy powinien być przecinek. Wówczas sens jest taki: Bóg jest równocześnie i prawdziwy i trójjedyny. Wszystko się zgadza.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Wt cze 05, 2007 12:06 |
|
|
|
 |
Użyszkodnik
|
Mi chodzi akurat o przysięgę małżeńską... A ze sposobu wymawiania wyrazów wynika jasno, że jest tam 'jedyny prawdziwy' a nie 'jedyny, prawdziwy' (przed prawdziwy nie ma pauzy, charakterystycznej przy 'wymowie przecinków'). Jednak może to wynikać ze złej wymowy 
|
Wt cze 05, 2007 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie w przysiędze małżeńskiej masz te słowa?
przysięga małżeńska napisał(a): Ja ..........., biorę Ciebie ................. za żonę (męża) i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy święci.
|
Wt cze 05, 2007 14:00 |
|
|
|
 |
snafu
|
Użyszkodnik napisał(a): A ze sposobu wymawiania wyrazów wynika jasno, że jest tam 'jedyny prawdziwy' a nie 'jedyny, prawdziwy' (przed prawdziwy nie ma pauzy, charakterystycznej przy 'wymowie przecinków'). Jednak może to wynikać ze złej wymowy 
Zazwyczaj jest tak, że tekstów uczy się "na blachę" tak aby były wszystkie słowa i interpunkcja gdzieś po drodze ginie. Szczególnie jak się człowiek stresuje, a ślub raczej jest wydarzeniem stresującym.
W każdym razie przecinek powinien być. Inaczej nie ma to większego sensu. Należałoby sprawdzić oryginał w formie pisanej.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Wt cze 05, 2007 14:08 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Ostatnio w jakimś filmie mówili "Tak mi dopomóż Bóg, w Trójcy jedyny prawdziwy" - na ślubie 
|
Wt cze 05, 2007 14:08 |
|
 |
Kamyk
|
Bóg w Trójcy Jedyny jest Bogiem Prawdziwym  Jedyny i Prawdziwy odnoszą się równorzędnie do Boga Trójjedynego 
|
Wt cze 05, 2007 15:49 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
 Re: W Trójcy jedyny prawdziwy?
Kamyk napisał(a): Bóg w Trójcy Jedyny jest Bogiem Prawdziwym  Jedyny i Prawdziwy odnoszą się równorzędnie do Boga Trójjedynego  Kompletnie do mnie nie przemawia to tłumaczenie. Kod: Wierzę w Ciebie, Boże żywy, W Trójcy jedyny, prawdziwy. Przede wszystkim ktoś tu się zwraca do Boga, w domyśle będzie to Bóg Ojciec. Gdyby to był zwrot w stronę Jezusa albo DŚ, byłoby czarno na białym Jezusie albo Duchu Święty. Wniosek ten wysnuwam na podstawie treści innych modlitw, gdzie bez skrupułów modlący zwracają się do Jezusa, DŚ, Maryi i innych postaci. Z tego co się orientuję w Trójcy są trzy byty. Czyli bezsens polega na deklarowaniu prawdziwości jednego, jedynego bytu wbrew nazwie ( Trójca) nawet. No chyba że ktoś będzie mi wmawiał że owa "prawdziwość" w treści modlitwy odnosi się do całej Trójcy?
Wt sty 25, 2011 9:29 |
|
 |
Elbrus
|
Geonides napisał(a): Z tego co się orientuję w Trójcy są trzy byty. Czyli bezsens polega na deklarowaniu prawdziwości jednego, jedynego bytu wbrew nazwie (Trójca) nawet. Nie do końca tak jest jak piszesz: viewtopic.php?f=46&t=19795 (Równość hipostaz Trójcy). Geonides napisał(a): No chyba że ktoś będzie mi wmawiał że owa "prawdziwość" w treści modlitwy odnosi się do całej Trójcy? Ty się nie odnoś do tego, jak to jest rozumiane przez modlących się wiernych, bo to może nie mieć zbytniego związku z wiarą Kościoła. Zawsze lepiej sprawdzać ze wzorcem.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt sty 25, 2011 12:17 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Użyszkodnik Ty się nie zastanawiaj tylko poczytaj NT bo masz takie braki teologiczne jak szczerbaty dziadek w uzębieniu .
_________________ 1 KOR 13
|
Wt sty 25, 2011 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Metanoia - bez urazy, ale nie pierwszy raz widze twój "przyjemny" post w stosuknu do kogoś, więc jeśli jesteś takim wybitnym teologiem i znawcą Pisma Świętego to zamiast szydzić, racz podzielić się tą wiedzą z kolegami mniej oczytanymi i szukającymi odpowiedzi na trudne pytania, bo po to jest to forum, prawda? Nawet jeśli te pytania wydają się dla ciebie prostackie (zresztą nie tyczy się to tylko ciebie - prawdziwie katolicka postawa).
|
Wt sty 25, 2011 15:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
KamiZelka napisał(a): Cytuj: Tak mi dopomóż Bóg W Trójcy jedyny prawdziwy... Problem najprawdopodobniej wynika z niezrozumienia, przez autora modlitwy, istoty trójpostaciowości Boga. Nic nad czym warto by się dłużej zastanawiać. Bóg jest w Trzech Osobach a nie w trzech postaciach.
|
Wt sty 25, 2011 18:33 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Katolicyzm , to nie jest niańczenie obiboków duchowych . Odpowiedź jest prosta i nie chce mi się pisac o banałach . Niebo zdobywają gwałtownicy i chciwcy na prawde . Wygodni i nie myślący samodzielnie nie nadają się na katolików .
_________________ 1 KOR 13
|
Wt sty 25, 2011 21:28 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Elbrus napisał(a): Ty się nie odnoś do tego, jak to jest rozumiane przez modlących się wiernych, bo to może nie mieć zbytniego związku z wiarą Kościoła. Zawsze lepiej sprawdzać ze wzorcem. Dokonałem swoistej gimnastyki umysłowej (inna sprawa sensownej czy nie) i przyjrzałem się tej zalinkowanemu zagadnieniu równości bytów Trójcy. Wygląda na to, że autor słów pieśni/modlitwy w swym ekstatycznie religijnym uniesieniu popełnił bluźniercze faux pas  No cóż, zdarza się 
Cz sty 27, 2011 18:04 |
|
|
|