Czy będąc niewierzącym żyłbyś inaczej?
Autor |
Wiadomość |
gadkaszmatka
|
 Czy będąc niewierzącym żyłbyś inaczej?
“Co w twoim życiu robisz inaczej, niż robiłbyś jako niewierzący?” bl. Kardynal Newman
i ja dodam : Czy będąc niewierzącym, żyłbyś inaczej?
|
Wt lut 01, 2011 19:38 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
 Re: Czy będąc niewierzącym żyłbyś inaczej?
pytanie jak dla mnie bez sensu
_________________ 1 KOR 13
|
Wt lut 01, 2011 20:24 |
|
 |
gadkaszmatka
|
Nie jest bez sensu, przy glebokim przemysleniu to pytanie Kardynala zawiera w sobie caly rachunek sumienia. Bo jego pytanie zawiera w sobie 'czy zyje tak, ze po moich uczynkach (a nie slowach) ludzie moga mnie odroznic od przecietnej osoby niewierzacej? I nie chodzi tu o chodzenie do Kosciola.
A moje pytanie nawiazywalo raczej do tego, co gdzies kiedys uslyszalam, ze gdyby nie bylo przykazan, 'to zaczalbym krasc i zabijac', oraz do tego- czy jestesmy dobrymi ludzmi sami z siebie (przez rodzicow itd), czy tylko przez wiare?
|
Wt lut 01, 2011 20:30 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
nadal uważam , ze pytanie jest totalnie bez sensu
_________________ 1 KOR 13
|
Wt lut 01, 2011 20:32 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Wychodzi na to, ze jednak sens ma. Poruszylo Cie! Na poczatku bylo bez sensu, teraz juz uwazasz, ze jest totalnie bez sensu. Zdanie, jak widac po glebokim zastanowieniu, zmieniles. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt lut 01, 2011 20:52 |
|
|
|
 |
gadkaszmatka
|
Znalazlam je na pewnym forum. Kobieta napisala, ze w pewnym momencie zycia spotkala sie z tym pytaniem i byla w szoku. Praktykujaca katoliczka, mezatka, ale doszla do wniosku, ze stosujac NPR niczym sie nie roznila od niewierzacych stosujacych antykoncepcje. Od tego czasu calkowicie powierzyla sie Bogu i 'otwarla na zycie'. Zaznaczam, ze nie chce tworzyc kolejnego watku o antykoncepcji, tylko moze bardziej ogolnie o radykalizmie chrzescijanskim. Mozna tak naprawde 'plynac pod prad'? To jest takie modne ostatnio zdanie w srodowiskach chrzescijanskich... po czym poznac, ze ktos 'plynie pod prad'?
Pytanie Kardynala jest zacytowane doslownie. Jest syntaktycznie i semantycznie poprawne. Ale kryje sie w nim radykalizm. Moze dlatego nie chcesz go rozumiec...
|
Wt lut 01, 2011 20:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja uważam, że to bardzo ciekawe pytanie. Tylko że wymaga osobistej refleksji. Myślę, że bez Boga byłbym bardziej impulsywny. Większość bojów, jakie toczę w moim życiu z Bogiem, to boje o jakieś tam moje racje, moje prawa. Często w modlitwie jest obecny taki wątek, nie wiem, czy umiem to dobrze opisać... Bywa tak, że w pierwszym odruchu myślę "nie pomogę," czy też "nie wybaczę." Bo "niby dlaczego" i "z jakiej racji." Czy ja wiem? Jakoś tak to bym sformułował. A potem przychodzi refleksja, Bóg skłania mnie do pokory, całkowicie wbrew właśnie tym moim impulsom. I w końcu zdobywam się na jakieś przebaczenie, czasem własne przeprosiny, jakieś zadośćuczynienie, jakąś pomoc - to w różnych sferach życia się dzieje. I jest bardzo wyraźne. Nawet do tego stopnia, że czasem oczami wywracam. Bo klękając do modlitwy już się spodziewam, czego On będzie oczekiwał. A ja przecież tak bardzo nie chcę i mam tyle argumentów na swoje racje... Albo wręcz przeciwnie, zaskakuje mnie: "no tego przecież nie można ode mnie w tej sytuacji wymagać." Ale wymaga. I nawet nie miewam po czymś takim lepszego samopoczucia.  Nie wiem, czy to akurat po mnie widać. Może i nie, bo to bardzo relatywna sprawa. Może i tak jestem draniem. Ale wiem, i bardzo głęboko to czuję, że bez Niego byłbym jeszcze większym.
|
Wt lut 01, 2011 21:57 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
To chyba możliwe, że ktoś w żadnym wypadku nie jest w stanie wyobrazić sobie siebie jako niewierzącego. Zastanawiam się tylko, czy wtedy wiara nadal jest decyzją i wyborem, czy też już wewnętrznym przymusem.
Osobiście staram się zawsze rozumieć, dlaczego coś jest dobre lub złe. Nie przyjmuję poglądów "bo tak" (albo "bo taka jest oficjalna interpretacja słów Pisma w dniu dzisiejszym"). Zatem - pomijając niemożliwy do określenia wpływ wiary na rozwój człowieka - nie sądzę, aby fakt czy wierzę, czy nie, miał wyraźny wpływ na to, co dziś robię.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lut 01, 2011 22:34 |
|
 |
naturalwoman
|
gadkaszmatka napisał(a): A moje pytanie nawiazywalo raczej do tego, co gdzies kiedys uslyszalam, ze gdyby nie bylo przykazan, 'to zaczalbym krasc i zabijac' Kiedy byłam newierząca, nie kradłam, nie zabijałam, dobrze mi się żyło - byłam spostrzegana jako osoba dobra raczej. W zasadzie niespecjalnie znałam przykazania. One w naszej kulturze są tak oczywiste, że stanowią pewne ramy w których znajdują się normy prawne czy po prostu normy dobrego życia między ludźmi. Ale.... ale.... przecież nie o uczynki chodzi w naszej wierze. Bóg nie przychodzi do człowieka z obietnicą, że będzie robić dobre uczynki, tylko z obietnicą, że będzie szczęśliwy. I o tym pisze Liam - jak wiara wpływa na zmianę serca. Oczywiście, że teraz żyję inaczej. Nie z powodu tego, że robię coś innego (choć robię), ale z powodu tego, że pomimo faktu, że nieraz jest bardzo ciężko, czuję się szczęsliwa. Jest łatwiej dźwigać codzienność. Więc odpowiadając na postawione pytanie - żyłabym o 180 stopni inaczej. Wiara to cud ukryty w sercu przez pryzmat którego zmienia się wszystko - spojrzenie na siebie. Na innych. Na trudności. Na to, co przeraża. Na to, co zbyt trudne. Na to, co cieszy. Na to, co martwi. Na to, czego się pragnie, o czym się marzy, do czego się dąży.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
Wt lut 01, 2011 23:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Metanoia - dla ciebie chyba wszystko jest bez sensu. Normalne pytanie, prosto zadane i prosta odpowiedź. Co do mnie to napewno bym troche sobie pozwalał w poszczególnych sprawach. Aktualnie wiem, że Bóg na mnie patrzy i pewne kwestie staram sie załatwiać tak jakby on sobie tego życzył. Gybym był niewierzący napewno załatwiał bym je po swojemu, czyli zapewne często grzeszył.
|
Wt lut 01, 2011 23:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo dobre pytanie - skłania do refleksji, czy wiara = etyka, czy to jednak coś znacznie więcej.
|
Śr lut 02, 2011 11:36 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Owszem, dobre pytanie i dające do myślenia, chyba właśnie o to chodzi.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr lut 02, 2011 12:20 |
|
 |
gadkaszmatka
|
I jest to w pewnym sensie pytanie bardzo intymne...
Kojarzy mi sie taki fragment z Biblii, w ktorym jest napisane cos w stylu: 'czynicie dobrze, aby i wam dobrze czyniono, ale i bezboznicy tez tak czynia....' Jesli cos pomylilam, poprawcie mnie.
|
Śr lut 02, 2011 12:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pewnie mój stosunek do ludzi by się zmienił.Sens życia też raczej.
|
Śr lut 02, 2011 12:39 |
|
 |
Elbrus
|
gadkaszmatka napisał(a): Kojarzy mi sie taki fragment z Biblii, w ktorym jest napisane cos w stylu: 'czynicie dobrze, aby i wam dobrze czyniono, ale i bezboznicy tez tak czynia....' Jesli cos pomylilam, poprawcie mnie. Sens jest zachowany: Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. (Mt 5:46-48) A w innym miejscu: Nie troszczcie się więc zbytnio i nie mówcie: co będziemy jeść? co będziemy pić? czym będziemy się przyodziewać? Bo o to wszystko poganie zabiegają. Przecież Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. Starajcie się naprzód o królestwo /Boga/ i o Jego Sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane. Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6:31-34)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lut 02, 2011 13:17 |
|
|
|