Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Tęsknota za Bogiem 
Autor Wiadomość

Post Tęsknota za Bogiem
Odczuwam ogromną tęsknotę za Bogiem, co moge na to poradzić ? może jakaś modlitwa?

Wt lis 22, 2011 18:37
Post Re: Tęsknota za Bogiem
Z całą pewnością-modlitwa.
Chociaż na początku można mieć wrażenie, że to gadanie do ściany...tak było w moim przypadku.
Dlatego wychodziłam na spacer z psem; łatwiej mi było rzucać słowa w wolną przestrzeń, ale tak było ze mną, ktoś inny gdzie indziej może odnaleźć swoją przestrzeń do rozmowy z Bogiem.

Wt lis 22, 2011 18:47

a jak sie modliłaś?

Wt lis 22, 2011 19:09
Na początku-tylko swoimi słowami.
Większości modlitw nie pamiętałam...no może poza Zdrowaś Maryjo...Ojcze Nasz..:)
Czasem słowa układały się rytmicznie w coś na kształt piosenki, takie pójście na żywioł,
w sumie to trochę wstydzę się o tym pisać ;) ale z mojej strony też była ta tęsknota,
o której piszesz i było mi wszystko jedno, czy to, co robię kogoś śmieszy, a może nawet jest żałosne.

Wt lis 22, 2011 20:04

Zdarza Ci się czytać np Pismo Święte?

Wt lis 22, 2011 21:03

Czy ta tęsknota za Bogiem jest taką samą tęsknotą co tęsknota do człowieka, którego się kocha?

Śr lis 23, 2011 3:25
No właśnie, aremac, Vacarius zadał(a) dobre pytanie.

Śr lis 23, 2011 7:33

nie wiem czy kocham Boga na pewno bardzo bym chciał go kochać, pismo święte czytam sporadycznie lecz i w nim niczego nie znajduje. Czuje że jestem na skraju załamania, chyba mam depresje tak bardzo potrzebuje bliskośći Boga POMOCY HELP ;(

Cz lis 24, 2011 14:14

aremac napisał(a):
nie wiem czy kocham Boga na pewno bardzo bym chciał go kochać, pismo święte czytam sporadycznie lecz i w nim niczego nie znajduje. Czuje że jestem na skraju załamania, chyba mam depresje tak bardzo potrzebuje bliskośći Boga POMOCY HELP ;(

Z przykroscia musze Ci powiedziec ze nie wiem ile czasu spedzisz na modlitwach to i tak Bog Ci nie pomoze bo jeszcze nikomu nie pomogl. A jezeli dalej sie ludzisz ta mysla ze tak nie jest to spojrz na ten swiat ile krzywdy sie dzieje ile cierpien dotyka niewinnych ludzi, wezmy np.susze w Afryce,trzesienia ziemi w Japonii lub morderstwa w Norwegii, Zydzi w czasie 2 wojny swiatowej i wiele innych przypadkow, nikt z tych ludzi nie otrzymal pomocy od Boga a nie wspomne juz o Milosci.Tez kiedys bylem w podobnej sytuacji jak Ty,modlilem sie miesiacami i bylo jeszcze gorzej.Radze Ci z wlasnego doswiadczenia nie licz na pomoc od Boga lub innych swietych to nic nie da.Musisz sama wziasc sie w garsc i pokazac ze nie majac pomocy od Niego staniesz sama znowu na nogi i nie poddasz sie.Im wiecej bedziesz liczyc na pomoc i milosierdzie boze tym gorzej bedzie z Twoja psychika jesli chcesz sie przekonac ze mam racje poczytaj na watku "Sw.Rity" lub "Bog nie jet miloscia" a zobaczysz ze nie ma na co liczyc.Ludzie zalamuja sie calkowicie nie czujac bozej molosci i pomocy o ktora sie modla.Glowa do gory i do przodu!!!

Cz lis 24, 2011 17:03
aremac napisał(a):

Szukanie Boga (tęsknota) to początek drogi. Ukrył się i chce być odkryty oraz bezwarunkowo zaakceptowany. Istnieje jednak niebezpieczeństwo na tej drodze. Człowiek czasem chce Boga zaangażować do wykonania za siebie zadań życiowych. Buduje wówczas fundament wiary nie na zawierzeniu a na słowach Jezusa: kołaczcie, a będzie...Taki błąd popełnił RED i dawno mu o tym napisałam. W przypadku depresji jest szczególnie łatwo o zmianę punktu odniesienia: nie Bóg, ale ja....jestem taki słaby.
Módl się, nie zniechęcaj, sprawdź stan zdrowia psychicznego, dużo czytaj, ale fundament życia oprzyj na zaufaniu Bogu. Wiara w Boga uzdalnia nas do rozwiązywania trudnych zadań życiowych i daje siłę do walki z przeciwnościami losu.

Pt lis 25, 2011 9:37

Pocztaj sobie psalmy na początek:) tam są przepiękne modlitwy, szczególnie ps 139 czy 63.

Pt lis 25, 2011 10:04

Ja proponuję 137

Cytuj:
(1) Nad rzekami Babilonu - tam myśmy siedzieli i płakali, kiedyśmy wspominali Syjon. (2) Na topolach tamtej krainy zawiesiliśmy nasze harfy. (3) Bo tam żądali od nas pieśni ci, którzy nas uprowadzili, pieśni radości ci, którzy nas uciskali: Zaśpiewajcie nam jakąś z pieśni syjońskich! (4) Jakże możemy śpiewać pieśń Pańską w obcej krainie? (5) Jeruzalem, jeśli zapomnę o tobie, niech uschnie moja prawica! (6) Niech język mi przyschnie do podniebienia, jeśli nie będę pamiętał o tobie, jeśli nie postawię Jeruzalem ponad największą moją radość. (7) Przypomnij, Panie, synom Edomu, dzień Jeruzalem, kiedy oni mówili: Burzcie, burzcie - aż do jej fundamentów! (8) Córo Babilonu, niszczycielko, szczęśliwy, kto ci odpłaci za zło, jakie nam wyrządziłaś! (9) Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije o skałę twoje dzieci.

oraz 109

Cytuj:
(1) Kierownikowi chóru. Dawidowy. Psalm. Nie milcz, o Boże, którego wychwalam, (2) bo rozwarli na mnie usta niecne i podstępne. Mówili ze mną językiem kłamliwym, (3) osaczyli mnie nienawistnymi słowami i bez przyczyny mnie napastowali. (4) Oskarżali mnie w zamian za miłość moją; a ja się modliłem. (5) Odpłacili mi złem za dobre i nienawiścią za moją miłość. (6) Pobudź przeciwko niemu grzesznika, niech stanie po prawicy jego oskarżyciel! (7) Gdy go sądzić będą, niech wyjdzie jako przestępca, niech prośba jego stanie się winą. (8) Niech dni jego będą nieliczne, a urząd jego niech przejmie kto inny! (9) Niechaj jego synowie będą sierotami, a jego żona niech zostanie wdową! (10) Niech jego dzieci wciąż się tułają i żebrzą, i niech zostaną wygnane z rumowisk! (11) Niechaj lichwiarz czyha na całą jego posiadłość, a obcy niech rozdrapią owoc jego pracy! (12) Niech nikt nie okaże mu życzliwości, niech nikt się nie zlituje nad jego dziećmi! (13) Niech jego potomstwo ulegnie zatracie; niech w drugim pokoleniu zaginie ich imię! (14) Niech Pan zapamięta winę jego ojców, niech grzech jego matki nie będzie zgładzony! (15) Niech zawsze stoją przed Panem i niech On wykorzeni z ziemi pamięć o nim, (16) za to, że nie pomyślał, by okazać życzliwość, lecz prześladował biedaka i nieszczęśliwego, i w sercu strapionego śmiertelnie. (17) Miłował złorzeczenie: niech się nań obróci; w błogosławieństwie nie miał upodobania: niech od niego odstąpi! (18) Niech się odzieje przekleństwem jak szatą; niech ono przeniknie jak woda do jego wnętrzności i jak oliwa [wejdzie] w jego kości! (19) Niech mu będzie jak odzienie, które go okrywa, i pas, którym stale się opina. (20) Taką niech mają zapłatę od Pana moi oskarżyciele, którzy przeciw mnie mówią złe rzeczy. (21) Lecz Ty, Panie, mój Panie, ujmij się za mną przez wzgląd na Twoje imię; wybaw mnie, bo łaskawa jest Twoja dobroć. (22) Bo jestem nędzny i nieszczęśliwy, a serce jest we mnie zranione. (23) Niknę jak cień, co się nachyla, strząsają mnie jak szarańczę. (24) Kolana mi się chwieją od postu i ciało moje schnie bez tłuszczu. (25) Dla tamtych stałem się urągowiskiem; widząc mnie potrząsają głowami. (26) Dopomóż mi, Panie, mój Boże; ocal mnie w swej łaskawości, (27) aby poznali, że to Twoja ręka, żeś Ty, o Panie, tego dokonał. (28) Niech oni złorzeczą, ale Ty błogosław! Niech się zawstydzą powstający na mnie, Twój sługa zaś niechaj się cieszy! (29) Niech moi oskarżyciele odzieją się hańbą, niech się wstydem okryją jak płaszczem! (30) Chcę wielce dziękować Panu swoimi ustami i chwalić Go w pośrodku tłumów; (31) bo stanął po prawicy biednego, aby go wybawić od sądzących jego życie.

Zaiste piękne modlitwy.

Pt lis 25, 2011 10:15

Liza napisał(a):
aremac napisał(a):

Szukanie Boga (tęsknota) to początek drogi. Ukrył się i chce być odkryty oraz bezwarunkowo zaakceptowany. Istnieje jednak niebezpieczeństwo na tej drodze. Człowiek czasem chce Boga zaangażować do wykonania za siebie zadań życiowych. Buduje wówczas fundament wiary nie na zawierzeniu a na słowach Jezusa: kołaczcie, a będzie...Taki błąd popełnił RED i dawno mu o tym napisałam. W przypadku depresji jest szczególnie łatwo o zmianę punktu odniesienia: nie Bóg, ale ja....jestem taki słaby.
Módl się, nie zniechęcaj, sprawdź stan zdrowia psychicznego, dużo czytaj, ale fundament życia oprzyj na zaufaniu Bogu. Wiara w Boga uzdalnia nas do rozwiązywania trudnych zadań życiowych i daje siłę do walki z przeciwnościami losu.

Pozyjemy i zobaczymy jak sprawa bedzie sie toczyc i czy szukanie Boga na dobre wyjdzie?

Pozdrawiam
RED

Pt lis 25, 2011 11:28
czasowo zablokowany

aremac napisał(a):
Odczuwam ogromną tęsknotę za Bogiem, co moge na to poradzić ? może jakaś modlitwa?

Jak mozna odczowac tesknate za czyms/kims kogo/czego nigdy sie nie poznalo/doznalo?

Pt lis 25, 2011 16:13
tomek92pl napisał(a):
Jak mozna odczowac tesknate za czyms/kims kogo/czego nigdy sie nie poznalo/doznalo?

A jak myślisz? Pytanie powinno zostać zawężone do : tęsknota za Kimś. Jak można tęsknić za miłością wychowując się w warunkach bez miłości? A człowiek tęskni...

Pt lis 25, 2011 17:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona