Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 3:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Kto bardziej szkodzi religii i Kościołowi? 

Prawica/skrajna prawica, reżim religii i tradycji 47%  47%  [ 9 ]
Lewica/liberałowie, antyklerykałowie 32%  32%  [ 6 ]
Nikt powyżej 5%  5%  [ 1 ]
Jedni i drudzy 11%  11%  [ 2 ]
Nie mam zdania / Trudno powiedzieć 5%  5%  [ 1 ]
Liczba głosów : 19

Autor Wiadomość

Post Kto bardziej szkodzi religii i Kościołowi?
Witam. Nie pamiętam czasów komunizmu, ale wiem, że wtedy więcej ludzi uważało się za wierzących, wierzących praktykujących i głęboko wierzących niż dziś. Moim zdaniem jest to spowodowane tym, że człowiek jest przekorny. W czasach komunizmu wiara nie była mile widziana, a wręcz walczono z nią. Natomiast dziś do władzy chce się dorwać skrajna prawica, która chce z religii i z katolickiego stylu życia (z tradycji) uczynić niemalże przymus. Pamiętam, że za IV RP nawet teletubisia ścigano za rzekomy homoseksualizm. A nawet w dzisiejszych czasach Kościół domaga się wyrzucenia pana Adama "Nergala" Darskiego z TVP tylko za to, że nie jest on katolikiem.

Dobrym przykładem jest ateizm w Czechach. Czesi, z tego co mi wiadomo, odwrócili się od Kościoła, bo katolicyzm był religią dynastii Habsburgów, której nienawidzili, a która rządziła ówczesnymi Czechami. Skutek jest taki, że do tej pory większość Czechów nie wyznaje katolicyzmu i w ogóle żadnej religii.

Moim zdaniem dla religii, Kościoła i katolickiego stylu życia lepiej będzie, gdy religia będzie wyborem a nie przymusem ze strony władz świeckich oraz będzie równość i brak dyskryminacji wyznawców innych religii, innych wyznań chrześcijańskich, światopoglądów i ludzi o innej orientacji seksualnej, bo kto będzie chciał należeć do grupy (katolików), która wychodzi na prześladowców słabszych (mniejszości), a kto nie będzie chciał stanąć w obronie prześladowanych? Jeśli będzie można żyć w Polsce, jak się chce, to znaczy, że również po katolicku, więc nie macie powodu prześladować mniejszości tylko za to, że domagają się swoich praw.

Na koniec cytaty
Cytuj:
"Religii bardziej szkodzi bigoteria niż obojętność." Ralph Waldo Emerson (1803-1882)

Cytuj:
"Nie znam nikogo, kto by odszedł od Kościoła pod wpływem lektury Marksa czy Lenina. Natomiast znam takich, którzy to uczynili po rozmowie ze swoim proboszczem" ks. Tischner

Cytuj:
"Tu przyznaję ci rację że przymus rodzi odwrotne skutki, pamiętam w poprzednim systemie kościoły były pełne, kler nie wpieprzał się do polityki i nikt nie wciskał religii na siłę" (wypowiedź z pewnego forum)

Pytania
Co o tym sądzicie? Czym Waszym zdaniem mam rację? Religia i tradycja powinni być wyborem czy przymusem ze strony władz świeckich?

Cz wrz 29, 2011 11:39
Post Re: Kto bardziej szkodzi religii i Kościołowi?
Daniel86 napisał(a):
Dobrym przykładem jest ateizm w Czechach. Czesi, z tego co mi wiadomo, odwrócili się od Kościoła, bo katolicyzm był religią dynastii Habsburgów, której nienawidzili, a która rządziła ówczesnymi Czechami. Skutek jest taki, że do tej pory większość Czechów nie wyznaje katolicyzmu i w ogóle żadnej religii.

Raczej nie są dobrym przykładem, przynajmniej dla Tw teorii...
Dziś już Habsburgowie w Czechach nie rządzą, więc Czesi mogliby "na przekór"laickiej władzy wracać do Kościoła, a jakoś tego powrotu nie widać.
Daniel86 napisał(a):
Religia i tradycja powinni być wyborem czy przymusem ze strony władz świeckich?

W czym dokładniej ten przymus wiary się wg Ciebie wyraża?

Cz wrz 29, 2011 12:22

Moja odpowiedź brzmi: letni Katolicy. A tacy to są wszędzie.

Cz wrz 29, 2011 12:37

liberalizm - majstersztyk zniszczenia Kościoła

Cz wrz 29, 2011 13:37

agvis napisał(a):
Moja odpowiedź brzmi: letni Katolicy. A tacy to są wszędzie.

Bardziej chyba tacy nadgorliwi, którzy wszędzie wokół widzą Diabła, demony, Masonów, spiski antykościelne... którzy, przesiąknięci strachem i złoscią walczą ze wszystkim co inne.

Cz wrz 29, 2011 13:44

MARIEL napisał(a):
Raczej nie są dobrym przykładem, przynajmniej dla Tw teorii...
Dziś już Habsburgowie w Czechach nie rządzą, więc Czesi mogliby "na przekór"laickiej władzy wracać do Kościoła, a jakoś tego powrotu nie widać.

Nie masz racji, bo laicka władza nie narzuca ateizmu, a wrecz przeciwnie, daje w wolną rękię w sprawach religii. Katolikiem na złość władzy to można być, ale jeśli ta władza to komuniści lub talibowie, czyli ludzie, którzy nie chcą dać wolnej ręki w sprawach religii. To właśnie próbuję powiedzieć, że dla religii jest lepiej, gdy jest wyborem a nie przymusem ze strony władz świeckich.

MARIEL napisał(a):
W czym dokładniej ten przymus wiary się wg Ciebie wyraża?

Jawnego przymusu wiary nie ma, ale jeśli nie będzie się katolikiem, to nie będzie się zdaniem Kościoła miało prawa do występów w TVP, jak w przypadku pana Darskiego. Kościół lub prawica też mogą sobie wychować wiernych na nietolerancyjnych ludzi, więc będzie można być ateistą, wyznawcą innej religii lub gejem, ale co z tego, jeśli będzie trzeba to ukrywać przed światem, by np. nie mieć problemów ze znalezieniem pracy.

noOne napisał(a):
liberalizm - majstersztyk zniszczenia Kościoła

No właśnie próbuję Ci wyjaśnić, że ludzie są przekorni, więc liberalizm jest dobry dla religii. W liberalnym sytemie nie ma walki z religią, ale też ta religia nie jest siłą narzucana. Więc przeciwko czemu się tu buntować?

Cz wrz 29, 2011 14:21

młody jeszcze jesteś:) czytaj zatem ;)
http://tradycjonalizm.blog.onet.pl/Libe ... 21680135,n
i moze tu http://www.przymierzezmaryja.pl/Grzechy ... 134,a.html

Cz wrz 29, 2011 14:32

Co za oszołomy :D

W drugim linku doczytałem tylko do przymierze z Maryją - wystarczy.

Czy w tym przymierzu z Maryja chodzi o Maryję z Lichenia, tą z plastiku z odkręcaną głową?

Cz wrz 29, 2011 14:59

Gdy czytam - w zasadzie nie czytam, przejrzałam jedynie - podawane przez Ciebie strony "dzieckonmp" to czasem zastanawiam sie czy jej atorami nie są aby wilki przebrane za owce.
Tyle tam wrogości, niechęci do ludzi, pychy, arogancji, siania strachu - wszystko niemal co przeczy Ewangelii.

Cz wrz 29, 2011 15:12
zbanowany na stałe

Najbardziej religii i Kościołowi wg mnie szkodzi sam Kościół, czyli jego przedstawiciele. Rozmaite afery seksualne, finansowe, antysemityzm, nietolerancja czy straszenie piekłem. Wszystko to sprawia, że Kościół traci swój autorytet, a w konsekwencji i wiernych. Ja osobiście, coraz mniej widzę w nim uczniów Jezusa żyjących Ewangelią.
Także to, że KK stara się ingerować w każdą sferę życia nie służy mu dobrze, to, że zamiast etyki czy filozofii w świeckich szkołach uczy się religii, to że uprawia się politykę z ambon, wg mnie to wszystko obraca się przeciw religii katolickiej w Polsce. Moim skromnym zdaniem, jeżeli KK skoncentrowałby się na głoszeniu Ewangelii i dawaniu przykładu życia tą Ewangelią, wtedy najprędzej zjedna sobie przychylność i trafi do ludzkich serc. Ewangelią i pokorą, nie chciwością i butą. "Dobre owoce" obronią się same.

Ostatnio edytowano Cz wrz 29, 2011 15:25 przez gargamel, łącznie edytowano 1 raz

Cz wrz 29, 2011 15:21

viewtopic.php?f=27&t=28681&p=628515#p628515 - Przyczyny dechrystianizacji i laicyzacji Zachodu

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz wrz 29, 2011 15:23
Daniel86 napisał(a):
Jawnego przymusu wiary nie ma, ale jeśli nie będzie się katolikiem, to nie będzie się zdaniem Kościoła miało prawa do występów w TVP, jak w przypadku pana Darskiego. Kościół lub prawica też mogą sobie wychować wiernych na nietolerancyjnych ludzi, więc będzie można być ateistą, wyznawcą innej religii lub gejem, ale co z tego, jeśli będzie trzeba to ukrywać przed światem, by np. nie mieć problemów ze znalezieniem pracy.

Kościół może sobie mieć zdanie na różne tematy, a nawet powinien je mieć, ale co ma piernik do wiatraka? Piszesz o przymusie ze strony władz świeckich ale chyba ich nie identyfikujesz z Kościołem, bo tak skaczesz z jednego na drugie, jakby były jednym ciałem...Bywało już w naszej historii, że prawica była u władzy, czy skutkowało to represjami, o jakich piszesz?Czy komuś odmówiono pracy ze względu na orientację seksualną?

Cz wrz 29, 2011 15:24

Nie otwierałam drugiego linka, noOne, bo pierwszy jest po prostu OKROPNY.
Umieram ze wstydu, gdy czytam coś takiego!
Mam znajomych wśród żydów, niektórzy całkiem dobrze znają polski-spaliłabym sie ze wstydu, gdyby znalezli u mnie podobny tekst. Nie chcę by chrześcijaństwo było kojarzone z antysemityzmem, bo nic wspólnego z nim nie ma.

Cz wrz 29, 2011 15:34
zbanowany na stałe

Błogosławieni cisi, czystego serca i pokój czyniący. Niech każdy chrześcijanin o tym pamięta. A duchowni dodatkowo jeszcze powinni na sutannach/habitach wydziergać sobie te słowa:

Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący.
(1Kor 13:1)

Cz wrz 29, 2011 15:50

MARIEL napisał(a):
Bywało już w naszej historii, że prawica była u władzy, czy skutkowało to represjami, o jakich piszesz?Czy komuś odmówiono pracy ze względu na orientację seksualną?

Ale jeszcze nie było tak, by prawica miała niczym nieskrępowaną władzę przez np. 100 lat. Takie rzeczy jak demokracja, wolność słowa i opozycja chronią świat przed zbytnim radykalizmem, czy to w prawo czy w lewo. Jeśli ktoś jest przeciwnikiem demokracji, to ją doceni, gdy jej nie będzie, ale nawet w demokracji dochodzi od czasu do czasu do homofobicznych incydentów. Np. Pan Giertych chciał wyrzucać ze szkół homoseksualnych nauczycieli i twierdził, że jeden z teletubisiów jest gejem.

Parafrazując Inwokację Adama Mickiewicza:
"Demokracjo! (...)! ty jesteś jak zdrowie;
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił."

Cz wrz 29, 2011 17:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona