|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Antychryst z Jana (apostoła) kontra Antychryst Jana od Obj.
Autor |
Wiadomość |
kuba99
|
 Antychryst z Jana (apostoła) kontra Antychryst Jana od Obj.
O co chodzi? Otóż słowo "Antychryst" w całej Biblii zostało wykorzystane tylko przez Jana Apostoła i to nie w stosunku do konkretnej osoby, lecz raczej w stosunku do postaw ludzkich: Dzieci, jest już ostatnia godzina, i tak, jak słyszeliście, Antychryst nadchodzi, bo oto teraz właśnie pojawiło się wielu Antychrystów; stąd poznajemy, że już jest ostatnia godzina. Któż zaś jest kłamcą, jeśli nie ten, kto zaprzecza, że Jezus jest Mesjaszem? Ten właśnie jest Antychrystem, który nie uznaje Ojca i Syna. (1 List Jana 2:22, Biblia Tysiąclecia) Każdy zaś duch, który nie uznaje Jezusa, nie jest z Boga; i to jest duch Antychrysta, który - jak słyszeliście - nadchodzi i już teraz przebywa na świecie. (1 List Jana 4:3, Biblia Tysiąclecia) (7) Wielu bowiem pojawiło się na świecie zwodzicieli, którzy nie uznają, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele ludzkim. Taki jest zwodzicielem i Antychrystem.
Natomiast podobno (wg National Geographic) w Apokalipsie też spotykamy się z Antychrystem i jest on konkretną, a do tego ważną oraz złą osobą. Jednak próżno szukać słowa Antychryst w Apokalipsie. Ciekawy jestem co o tym sądzicie.
Druga rzecz , która mnie ciekawi to pochodzenie terminu antychryst. Otóż anty z greki oznacza nie tylko przeciwny, lecz także zamiast. W związku z tym jestem ciekaw, jak po hebrajsku jest antychryst i czy hebrajski odpowiednik członu anty oznacza tylko "przeciwny", czy może też oznacza "zamiast", jak w grece. Brzmi to nieco głupio, ale może słowo antychryst nie ma wyłącznie negatywnego wydźwięku.
|
N kwi 10, 2011 15:52 |
|
|
|
 |
Login2
|
 Re: Antychryst z Jana (apostoła) kontra Antychryst Jana od O
Ja bym trzymał się ściśle Biblii i tego co jest tam napisane. W objawieniu Jana mowa o fałszywym proroku.
Nie rozumiem o jakim pozytywnym wydźwięku słowa antychryst mówisz. Jeśli anty oznacza także zamiast, to mamy, "zamiast Chrystusa". Czyli kogoś kto próbuje się pod niego podszyć/zająć jego miejsce. Mało to pozytywne.
|
N kwi 10, 2011 20:18 |
|
 |
kuba99
|
Login2 napisał(a): Ja bym trzymał się ściśle Biblii i tego co jest tam napisane. W objawieniu Jana mowa o fałszywym proroku.
Nie rozumiem o jakim pozytywnym wydźwięku słowa antychryst mówisz. Jeśli anty oznacza także zamiast, to mamy, "zamiast Chrystusa". Czyli kogoś kto próbuje się pod niego podszyć/zająć jego miejsce. Mało to pozytywne. Wiesz miałem na myśli fakt, iż zamiast może oznaczać, iż zastępuje Go. Jezus, jak wiemy w chwili obecnej "siedzi po prawicy Ojca" czyli nie ma go. Określenie więc Antychryst mogłoby paradoksalnie określać Ducha Świętego, owego Pocieszyciela, który "zamiast Chrystusa" sprawuje niejako jego funkcje. Skoro mowa jest w objawieniu o fałszywym proroku, stawienie znaku = między antychrystem a fałszywym prorokiem byłoby przedwczesne. Mimo, iż określenie antychryst występuje tylko w Janie jest dosyć popularne w określaniu osób "niewygodnych". Myśle, że właśnie greckie znaczenie słowa anti - zamiast pełni tu kluczową rolę. Moja ciekawość dotyczy jednak właśnie Ewangelii wg Jana. Stąd pytanie moje do znawców Biblii, w jakim języku spisany był oryginał Ewangelii wg Jana i czy słowo Antychryst jest dokładnym przekładem na grekę, czy też jest li tylko weną tłumacza.
|
N kwi 10, 2011 21:41 |
|
|
|
 |
teko5
|
Mogę podpowiedzieć, że w żydowskim tłumaczeniu NT 1L Jana 18W brzmi,, Dzieci, to Ostatnia Godzina. Słyszeliście, że nadchodzi Anty-Mesjasz w istocie juz pojawiło się wielu anty-Mesjaszów...." odnośnik do Ew Mat.24R 4W,, .....Baczcie, żeby was kto nie zwiódł. 5W Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiac: Jam jest Chrystus i wielu z wiodą" Napisane jest,że Jezus jest Słowem, które ciałem się stalo, więc należy zwrócic uwagę na anty-Słowo. Wszystkie wywody (słowa), które nie wypowiedzial Jezus( interpretacje, czy komentarze ludzkie) mogą być anty-Mesjaszami, które prowadzą do zwiedzeń. Człowieka zradza i oczyszcza dając prawidłowy wzrost. jedynie Słowo Boga.Co do obecności Jezusa Ew.Mat 28R 20W,,....A oto jestem z wami po wszystkie dniaz do skończenia świata" Jezus jako Słowo objawione przez Ducha Św. do końca świata. Pozdrawiam Teresa
_________________ Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".
|
Pn kwi 11, 2011 0:02 |
|
 |
teko5
|
Co do Ducha Świetego, nigdy bym nie śmiała pomyśleć w taki sposób. Ew. J 12R40W ,, Zaślepił ich oczy, I zatwardił serce ich, Aby nie widzieli oczami swymi, I nie rozumieli sercem swym itd. 2Kor.4R 4W W których bóg tego świata zaslepił umysly niewierzących, aby im nie zaświeciło śiwtlo ewangelii..." Duch tego swiata jest duchem zwodniczym i zawsze przeciwnym Duchowi Św, ktory jedynie jest duchem Prawdy Pozdrowienia Teresa
_________________ Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".
|
Pn kwi 11, 2011 0:56 |
|
|
|
 |
kuba99
|
teko5 napisał(a): Co do Ducha Świetego, nigdy bym nie śmiała pomyśleć w taki sposób. Ew. J 12R40W ,, Zaślepił ich oczy, I zatwardił serce ich, Aby nie widzieli oczami swymi, I nie rozumieli sercem swym itd. 2Kor.4R 4W W których bóg tego świata zaslepił umysly niewierzących, aby im nie zaświeciło śiwtlo ewangelii..." Duch tego swiata jest duchem zwodniczym i zawsze przeciwnym Duchowi Św, ktory jedynie jest duchem Prawdy Pozdrowienia Teresa Ale mimo wszystko słowo antychryst ma ukryte znaczenie "zamiast Chrystusa", co można interpretować, iż pod nieobecność Chrystusa na Ziemi to antychryst duch święty swoisty pocieszyciel pełni jego rolę. Wielu mówi "Jezus żyje" jednak jest to pusty frazes, gdyż nie ma go między nami, zmartwychstał i został wzbudzony i siedzi po prawicy Ojca. Zatem tak żyje, ale nie między nami, lecz jest z Bogiem. Jedynym niewidzialnym znakiem jego bytowania wśród nas jest właśnie Duch czyli moim zdaniem antychryst. Gdzie anty nie znaczy przeciwny lecz właśnie zamiast, swoiste p.o.
|
Śr kwi 13, 2011 9:48 |
|
 |
teko5
|
Antychryst w żadnym wypadku nie może być porównywany do Ducha świętego. Tak samo Mesjasz z Anty- Mesjaszem. Owszem, Antychryst jest zamiast Chrystusa dla tych wszystkich, którzy nie przyjmują Jezusa Chrystusa, a są pod opieką fałszywych mesjaszy i fałszywych proroków. Ew. Mat 24R 24W.Do nich należą ci z Ew. Mat. 7R 22W,,W owym dniu wielu mi powie: Panie ,Panie czyż nie prorokowaliśmy w imieniu Twoim i w imieniu twoim nie wypędzalismy demonów, i w imieniu twoim nie czyniliśmy wielu cudów. 23W A wtedy im powiem: Nigdy was nie znałem." Dzieci Boga, są zrodzone i prowadzone z Ducha Świetego,(świety to oddzielony od nieprawości) który pociesza, objawia Słowo i Wole Boga. Pozdrowienia Teresa
|
Śr kwi 13, 2011 21:27 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|