| Autor |
Wiadomość |
|
MissR
|
 Szybkie czytanie a wiara
Witajcie! Mam pytanie. Znalazłam gdzieś w internecie plakat o bałwochwalstwie. Jako jeden z jego przejawów były tam wymienione "kursy szybkiego nauczania". Ja uczestniczę od jakiegoś czasu w kursie szybkiego czytania i tzw. "szkoły pamięci" (kurs efektywnego uczenia się) i nie umiem zrozumieć, dlaczego miałoby to być grzechem... No bo faktycznie, przy szybkim czytaniu zmienia się sposób czytania (nie "czyta się w głowie") za pomocą różnych ćwiczeń (np. czyta się wyrazy wystukując dany rytm, żeby skupić mózg na czymś innym niż czytaniu), ale moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z transem czy czymś tego typu! I stąd moja wątpliwość - czy osoba układająca pakat po prostu wykazała się swego rodzaju niekompetencją czy to coś złego? 
|
| N mar 27, 2011 18:44 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
 Re: Szybkie czytanie a wiara
MissR napisał(a): Znalazłam gdzieś w internecie plakat o bałwochwalstwie. (...) I stąd moja wątpliwość - czy osoba układająca pakat po prostu wykazała się swego rodzaju niekompetencją czy to coś złego?  viewtopic.php?f=46&t=27169 - Paranoja okultyzmu
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N mar 27, 2011 19:08 |
|
 |
|
MissR
|
Dziękuję, przeczytałam temat, ale dalej nie jestem przekonana, czy można "wrzucić do jednego worka" szybkie czytanie, efektywne uczenie się i OOBE. A może ktoś już miał z tym styczność?
|
| N mar 27, 2011 20:39 |
|
|
|
 |
|
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
To w czym uczestniczysz jest złe.
_________________ 1 KOR 13
|
| N mar 27, 2011 21:03 |
|
 |
|
MissR
|
Wybaczcie dociekliwość, ale dlaczego?
|
| N mar 27, 2011 21:11 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
MissR napisał(a): Wybaczcie dociekliwość, ale dlaczego? OOBE
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N mar 27, 2011 21:14 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Szybkie czytanie i w ogóle czytanie jest dobre.
Z wiarą ma to tyle coś wspólnego, że ktoś, kto szybko czyta, szybciej pozna i Pismo Święte i Katechizm Kościoła Katolickiego oraz Kodeks Kanoniczny. Oczywiście, jeśli zechce sięgnąć właśnie po te lektury.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| N mar 27, 2011 21:18 |
|
 |
|
MissR
|
Ale ja nie widzę absolutnie żadnego związku z OOBE! Ja przecież nie chcę "wychodzić z ciała", tylko szybciej czytać. Jeśli chodzi o ćwiczenia o których mówiłam, to mają one związek z fonetyzacją ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Fonetyzacja), reszta to poszerzające pole widzenia i przyspieszające normalne czytanie. Co do zapamiętywania, to uczę się różnych łańcuszków (zapamiętywanie metodą skojarzeń) i rysowania map myśli ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Mapa_my%C5%9Bli). Nie umiem doszukać się w tym znamion OOBE.
|
| N mar 27, 2011 21:27 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Ludzie, którzy boją się szybkiego czytania, prawdopodobnie sami czytają powoli i boją się, by nie zostali w tyle. Dlatego walczą wszelkimi środkami, jakie wymyślą, z rozwijaniem technik szybkiego czytania. Oczywiste, że szybkie czytanie nie ma nic wspólnego z OOBE.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| N mar 27, 2011 21:29 |
|
 |
|
Acro
|
Szybciej czytasz - więcej przeczytasz. Więcej przeczytasz - więcej wiesz Więcej wiesz - mniej wierzysz. Ergo - szybkie czytanie dla wary jest niebezpieczne! 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N mar 27, 2011 21:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pomyśl, po co ci to szybkie czytanie? Poezja, czyli piękno unika pośpiechu. Zastanów co/kto cię tak goni, że biegniesz...do utraty tchu? Co ci zagwarantuje szybkie czytanie? Ile na tym zyskasz a ile stracisz?
Tak dodajac do tematu Pozdrawiam
|
| N mar 27, 2011 21:34 |
|
 |
|
MissR
|
No cóż, na pewno pomoże mi szybko wyszukać informacje w długich tekstach, przebrnąć przez długie lektury... A książkami "dla przyjemności" - jasne, że można się "rozkoszować", tyle, że jest na to ciut więcej czasu (przynajmniej mam nadzieję że będzie). ;D
|
| N mar 27, 2011 21:38 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Acro napisał(a): Szybciej czytasz - więcej przeczytasz. Więcej przeczytasz - więcej wiesz Więcej wiesz - mniej wierzysz. Ergo - szybkie czytanie dla wary jest niebezpieczne!  Acro wiem, że żartujesz Jednak dla tych, którzy nie znają się na żartach i dla młodych ludzi dodam, że przeczytałem w życiu kilka tysięcy książek. I im więcej ich przeczytałem, tym bardziej byłem pewny, że Bóg istnieje i że Jest Jaki Jest, że Jest JAHWE. Oczywiście, nie ilość książek sprawiła, że jestem pewny tego, co wiem, lecz modlitwa i medytacja. Książki tylko pozwoliły mi ominąć jakieś totalne manowce głupoty ludzkiej, przez które trudno się przebić bez wiedzy, jeśli się na nie trafi. I jeszcze cytat Mistrza: "Trochę wiedzy oddala od Boga; wiele wiedzy przybliża do Niego" - Blaise PascalMaria - Magdalena ma pełną rację, że do czytania poezji, czy rozważań filozoficznych i mistycznych szybkie czytanie nie jest dobrą techniką. Są teksty, które trzeba nie tyle czytać, co kontemplować. Przy okazji pozdrawiam serdecznie Mario Magdaleno 
|
| N mar 27, 2011 21:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dobro - spokój, ład, porządek Zło - pośpiech, bezład chaos Dobro - miłość, wiara, nadzieja Zło - nienawiść, brak wiary i nadziei. Nie pokładaj zbytniej ufności we własne mozliwosci. Jesteś czlowiekiem nie maszyną. Ciesz się tym faktem. Nie pozwól, by taką cię utworzono.
|
| N mar 27, 2011 21:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I ja ciebie serdecznie pozdrawiam Mały_kwiatku
|
| N mar 27, 2011 21:52 |
|