Autor |
Wiadomość |
s_seed
|
 Zwątpienie
Czy Was, jako osoby wierzące, dopada zwątpienie w istnienie Boga? [patrz: regulamin - zasady pisowni slownictwa religijnego - pedziwiatr]. Czy nie jest wam trudno wierzyć w coś, czego nigdy nie widzieliście i nie macie wielu niepodważalnych dowodów na jego istnienie? Czemu akurat, według Was, wasza wiara jest jedyną prawdziwą?
|
Pn gru 22, 2008 22:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1. Indoktrynacja
2. Odpowiednie interpretowanie Biblii służące za dowód
3. Myślenie życzeniowe
Wg mnie tyle.
|
Pn gru 22, 2008 22:24 |
|
 |
s_seed
|
@Eandil:
Co rozumiesz przez 'myślenie życzeniowe'?
Odpowiednie interpretowanie 'Biblii' jest marnym argumentem - wiele innych religii korzysta z tej księgi, jednak każda interpretuje ją nieco inaczej. Indoktrynacja nie jest dowodem na istnienie Boga...
|
Pn gru 22, 2008 22:33 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
 Re: Zwątpienie
s_seed napisał(a): Czy Was, jako osoby wierzące, dopada zwątpienie w istnienie Boga? [patrz: regulamin - zasady pisowni slownictwa religijnego - pedziwiatr]. Czy nie jest wam trudno wierzyć w coś, czego nigdy nie widzieliście i nie macie wielu niepodważalnych dowodów na jego istnienie? Czemu akurat, według Was, wasza wiara jest jedyną prawdziwą?
Czasami tak , dzieje się to wtedy gdy nazbiera nam się grzechów tzn. Człowiek żyjący w grzechu i fałszu wątpi w istnienie Boga ,niejako automatycznie się od niego oddala, jednak wracając na drogę sprawiedliwości i prawdy odczówa sie wewnetrzną obecnosć Boga jest się nie tylko wierzącym ale pewnym jego istnienia.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn gru 22, 2008 22:36 |
|
 |
lotos
|
Zwątpienie to rzecz naturalna gdyż istnienie tzw. boga jest tak prawdopodobnie jak elfy czy ogry... gdyby od maleńkości wpajano ze ów stworzenia gdzies tam istnieją i opierano sie na tym co ktos kiedyś widział i opisał niewykluczone ze wierzyli by w to jak nie i wyznawali ... jeżeli ktos wierzy z pewnością opierając sie na domysłach znajdzie dowody, ale radziłabym podejść do tego w sposób racjonalny i otworzyć oczy ...
|
Pn gru 22, 2008 22:45 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
lotos napisał(a): Zwątpienie to rzecz naturalna gdyż istnienie tzw. boga jest tak prawdopodobnie jak elfy czy ogry... gdyby od maleńkości wpajano ze ów stworzenia gdzies tam istnieją i opierano sie na tym co ktos kiedyś widział i opisał niewykluczone ze wierzyli by w to jak nie i wyznawali ... jeżeli ktos wierzy z pewnością opierając sie na domysłach znajdzie dowody, ale radziłabym podejść do tego w sposób racjonalny i otworzyć oczy ...
Niekoniecznie jak elfy . Stwórca jest jedną z dwóch alternatyw jeśli chodzi o stworzenie wszechświata. Drugą alternatywą jest to że wszechświat powstał sam z niczego. Niestety ateisci nie mają na to żadnych nawet słabych argumentów więc swój światopogląd opierają na ślepej wierze. Ateisci wierzą w cud przy którym wiara w elfy i ogry to betka.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn gru 22, 2008 22:53 |
|
 |
Atei_
|
Cytuj: Stwórca jest jedną z dwóch alternatyw
A o tych kolejnych wciąż zapominasz, czy tylko ich unikasz bo tak wygodniej?
_________________ Nie ma dowodu na istnienie Boga, nie ma też dowodu na jego nieistnienie. Wszystko sprowadza się do kwestii wiary, lub braku wiary.
|
Pn gru 22, 2008 23:38 |
|
 |
No
|
to drugie
|
Pn gru 22, 2008 23:52 |
|
 |
Seweryn
|
Atei_ napisał(a): Cytuj: Stwórca jest jedną z dwóch alternatyw A o tych kolejnych wciąż zapominasz, czy tylko ich unikasz bo tak wygodniej?
O których mówisz?
|
Wt gru 23, 2008 0:21 |
|
 |
Seweryn
|
Atei nie ma innych alternatyw . Jeśli podasz jakąkolwiek to musisz przedstawić jej przyczynę i tak w nieskończoność dlatego pierwsza przyczyna musiała powstać sama z niczego , oczywiście według wiary ateistów. Dobrze wytłumaczył to kiedyś danbog
|
Wt gru 23, 2008 0:29 |
|
 |
Adiw92
|
Czasem dopada zwątpienie  ale przypomniam sobie wtedy uczucie którego nie da sie opisac.. czyli ta obecność Boga.. ateista tego nie pojmie ale wierzący (zwłaszcza czystego sumienia) raczej odczuwa to na własnej skorze;)
|
Wt gru 23, 2008 1:07 |
|
 |
jumik
|
Zwątpienie dotyka zarówno wierzących jak i niewierzących. Śmiem twierdzić nawet, że każdego wierzącego i każdego niewierzącego. Świetnie o tym pisał Joseph Ratzinger w książce "Wprowadzenie w chrześcijaństwo" - polecam.
_________________ Piotr Milewski
|
Wt gru 23, 2008 9:41 |
|
 |
s_seed
|
@Seweryn:
Ateiści tak samo mogą wierzyć w cud, jak i osoby wierzące, tylko udowadniają to sobie inaczej. Z resztą nie tylko ateista, każda religia mże inaczej zinterpretować pochodzenie danego cudu 
|
Wt gru 23, 2008 11:24 |
|
 |
lotos
|
"Niestety ateisci nie mają na to żadnych nawet słabych argumentów więc swój światopogląd opierają na ślepej wierze. Ateisci wierzą w cud przy którym wiara w elfy i ogry to betka."
Od kiedy ateiści wierzą w cuda, ja myślałam ze to specjalność wierzacych ...
A moze wierzący mają jakies dowody na istnienie boga hę... Opieracie sie na księdzę która niby zawiera jego słowo spisane przez ludzi... to dlaczego ten bóg sam jej nie napisał i nie zrzucił z góry jezeli naprawde istnieje...
|
Wt gru 23, 2008 11:27 |
|
 |
Atei_
|
Cytuj: Atei nie ma innych alternatyw . Jeśli podasz jakąkolwiek to musisz przedstawić jej przyczynę i tak w nieskończoność dlatego pierwsza przyczyna musiała powstać sama z niczego , oczywiście według wiary ateistów. Dobrze wytłumaczył to kiedyś danbog Przeczytaj jeszcze raz to: Cytuj: Inne możliwości są. Choćby nawet to: odwieczne istnienie energii która sobie co jakiś czas tworzy losowy wszechświat. Jeśli istnienie Boga, jako nieskończonego potencjału energii jest możliwe, to tak samo istnienie skończonego potencjału energii jest możliwe (teoretycznie). Nie ma tylko białego i czarnego koloru, pomiędzy nimi jest cała masa kolorów pośrednich.
_________________ Nie ma dowodu na istnienie Boga, nie ma też dowodu na jego nieistnienie. Wszystko sprowadza się do kwestii wiary, lub braku wiary.
|
Wt gru 23, 2008 11:58 |
|
|