Autor |
Wiadomość |
aremac
|
 Obietnica Boża
Czy istnieją jakieś fakty z Biblii w których Bóg wypełnia daną obietnice pewnej osobie, a gdy ta osoba zawodzii wraca stan poprzedni, jednak Bóg kolejny raz urzeczywistnia tą obietnice?
|
Pt kwi 22, 2016 9:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Obietnica Boża
Prawdopodobnie Bóg działa do skutku zamierzonego i nawet zawodzenia są niejako wpisane w Plan Boży. Nie może być inaczej bo Bóg wszystko wie. No skoro Bóg jest Miłością to nie interesuje Go zawodzenie człowieka ale jego dobro. Osobiście uważam ,że Bóg jako Dobry Ojciec i tak swoją obietnicę wypełni - nie w taki to w inny sposób. No cóż. Klasycznym przykładem wypełnionej obietnicy Był Abraham - tylko ten nie zawiódł. Maryja - Matka Jezusa też nie zawiodła. To są Herosi wiary. Mamy takie postacie, które zawiodły a obietnica Boża się zrealizowała: 1. Salomon. 2. Król Dawid. 3. Święty Piotr 4. W pewnym sensie Jonasz, Mojżesz .
|
Pt kwi 22, 2016 10:17 |
|
 |
aremac
|
Zrealizowała się ponownie?( mówie o tych czterech osobach które wymieniłeś)
|
Pt kwi 22, 2016 10:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): No cóż. Klasycznym przykładem wypełnionej obietnicy Był Abraham - tylko ten nie zawiódł. W pewnym sensie także zawiódł. Zwątpił. Dowodem Izmael . Hominibus napisał(a): Maryja - Matka Jezusa też nie zawiodła. Zgubiła syna  Zorientowała się dopiero na pierwszym postoju karawany. Nie ma ludzi, którzy nie błądzą.
|
Pt kwi 22, 2016 10:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aremac napisał(a): Zrealizowała się ponownie?( mówie o tych czterech osobach które wymieniłeś) Moze będzie latwiej, gdy napiszesz cos więcej.
|
Pt kwi 22, 2016 10:30 |
|
|
|
 |
aremac
|
tak jak w temacie, czy instnieje jakaś postać biblijna której Bóg daje obietnice, wypełnia ją , następnie ta postać nie wypełnia woli Bożej czy też wystąpiła przeciwko Bóg lub tez po prostu zwątpiła, , Bóg jednak okazuje sie być wiernym i ponownie wypełnia obietnice. rozumiesz?
|
Pt kwi 22, 2016 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aremac napisał(a): tak jak w temacie, czy instnieje jakaś postać biblijna której Bóg daje obietnice, wypełnia ją , następnie ta postać nie wypełnia woli Bożej czy też wystąpiła przeciwko Bóg lub tez po prostu zwątpiła, , Bóg jednak okazuje sie być wiernym i ponownie wypełnia obietnice. rozumiesz? Cała historia narodu żydowskiego w ST jest taka. Co do jednostek, to najsłynniejsze jest zaparcie się Piotra, którego po zmartwychwstaniu Jezus przywrócił do funkcji apostoła. Abraham i obietnica syna tez dobrym przykładem. Nie znasz tych postaci? Zadanie domowe za ciebie robimy? 
|
Pt kwi 22, 2016 10:44 |
|
 |
aremac
|
postacie znam ale dokładną historie raczej nie ;p a jak myślcie jaki jest cel dania obietnic przez Boga choćby żydom?
|
Pt kwi 22, 2016 10:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
By : 1. Ukazać miłość do danej osoby 2. Zawstydzić innych 3. Dać nadzieję innym 3. Ukazać swoją potęgę i moc czyli by się objawiła Chwała Boża.
|
Pt kwi 22, 2016 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aremac napisał(a): postacie znam ale dokładną historie raczej nie ;p To nie są długie lektury. A zadanie domowe lepiej robic samemu - cos się wtedy z tego wynosi.
|
Pt kwi 22, 2016 11:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): Prawdopodobnie Bóg działa do skutku zamierzonego i nawet zawodzenia są niejako wpisane w Plan Boży. Nie może być inaczej bo Bóg wszystko wie. No skoro Bóg jest Miłością to nie interesuje Go zawodzenie człowieka ale jego dobro. Osobiście uważam ,że Bóg jako Dobry Ojciec i tak swoją obietnicę wypełni - nie w taki to w inny sposób. No cóż. Klasycznym przykładem wypełnionej obietnicy Był Abraham - tylko ten nie zawiódł. Maryja - Matka Jezusa też nie zawiodła. To są Herosi wiary. Mamy takie postacie, które zawiodły a obietnica Boża się zrealizowała: 1. Salomon. 2. Król Dawid. 3. Święty Piotr 4. W pewnym sensie Jonasz, Mojżesz . Z tym Mojżeszem to przypomniało mi się co mówił Ksiądz Pawlukiewicz. ,,Morze Czerwone przed Mojżeszem a z tyłu Egipcjanie. A Bóg pyta się Mojżesza - Mojżesz masz jakieś pomysły? "
|
Pt kwi 22, 2016 12:40 |
|
 |
aremac
|
słuchajcie - cud ! jak dla mnie przynajmniej, byłem dzis na spotkaniu odnowy w Duchu świętym 2 raz w życiu w tej wspólnocie, cudem pojawił się ksiądz bo go z reguły tam nie ma i mówił właśnie o przymierzu, o narodzie żydowskim, o proroctwie, mam odpowiedz na to co oczekiwałem PRZYPADEK  ?? w życiu Jezu, dziękuje ....
|
Pt kwi 22, 2016 20:42 |
|
 |
Robek
|
aremac napisał(a): słuchajcie - cud ! jak dla mnie przynajmniej, byłem dzis na spotkaniu odnowy w Duchu świętym 2 raz w życiu w tej wspólnocie, cudem pojawił się ksiądz bo go z reguły tam nie ma i mówił właśnie o przymierzu, o narodzie żydowskim, o proroctwie, mam odpowiedz na to co oczekiwałem PRZYPADEK  ?? w życiu Jezu, dziękuje .... Wczoraj była promocja, napoje były o kilka groszy tańsze niż zwykle, a mi tak sie chciało pić! PRZYPADEK  ?? w życiu Jezu, dziękuje ....
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 27, 2016 21:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek powinienes sie pierw zastanowic-dowiedziec jaka byla przyczyna obnizki? Czy mieli za duzo i nie schodzily te napoje, czy tez moze stwierdzili jakas wade produktu i chcieli jak najszybciej pozbyc sie dowodow rzeczowych?
|
Śr kwi 27, 2016 21:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Robek po prostu kpi sobie z @aremac i z wierzących.
|
Śr kwi 27, 2016 22:03 |
|
|
|