|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego nie wierzę
Eureka! ....odkryłeś coś co "oświeceni" od wieków oferują jako wyzwolenie 
|
Śr wrz 21, 2011 8:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
o_Onufry napisał(a): Alus napisał(a): Eureka! ....odkryłeś coś co "oświeceni" od wieków oferują jako wyzwolenie  To na co czekasz? Wyzwalaj się z tego religijnego obłędu jako i ja się wyzwolilem i miliony innych. Albowiem jak podaje Pismo zwane Świętym, Wszystko bowiem, co się czyni niezgodnie z przekonaniem, jest grzechem. (List do Rzymian) Natomiast każdy ma postępować tak, jak mu Pan wyznaczył, zgodnie z tym, do czego Bóg go powołał. (List do Koryntian) Widocznie taka Jego wola. Czyż nie? Grzechem jest zatem każde postępowanie wbrew sumieniu (chociażby dlatego, ze jeśli ktoś postępuje wbrew sumieniu nawet w obiektywnie nieistotnej sprawie, to uczy się sumienie zagłuszać - a to jest bardzo groźne) - dlatego też sumienia nie gwałcę. Odkryłeś zatem do czego powołał Cię Pan - jeśli istnieje który Żąda jeszcze abym mu oddawał hołd ...i kasę.....
|
Śr wrz 21, 2011 9:00 |
|
 |
Thurs
|
Onufry po prostu przejrzał obłudę kościoła i jego tradycji. 
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Śr wrz 21, 2011 10:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): Onufry po prostu przejrzał obłudę kościoła i jego tradycji.  A którego kościoła?
|
Śr wrz 21, 2011 11:23 |
|
 |
Thurs
|
Biorąc pod uwagę to, że Onufry posługuje się polskim to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że z Kościoła Katolickiego. 
|
Śr wrz 21, 2011 11:32 |
|
|
|
 |
merkaba
|
w islamie nie wierzą w Jahwe ale w Allaha ta są 2 rożne osoby a budda to nawet Bogiem nie był
Jean Alcader: Islam nie jest nową religią
Islam wywodzi się z sekty, herezji judeo-chrześcijańskiej pierwszych wieków - ebionitów (z greckiego) lub nazarejczyków (z hebrajskiego) lub jeszcze inaczej judeonazarejczyków. Sama nazwa nie jest tu istotna, wiadomo, że dotyczy tej samej sekty. Ebionici (nazarejczycy) uważali się z jednej strony za żydów, gdyż dokładnie przejęli ich tradycje, lecz w rzeczywistości nimi nie byli, ponieważ uznawali Jezusa jako proroka, którego żydzi odrzucili. Z drugiej strony uważali się również za chrześcijan, gdyż uznawali Jezusa za proroka, niestety nie mogli nimi być, ponieważ odrzucali Jego bóstwo. Św. Hieronim w korespondencji ze św. Augustynem napisał: „Uważają się za żydów i chrześcijan, ale w rzeczywistości nie są ani jednymi ani drugimi”. Trzeba podkreślić, że w Koranie bardzo często jest mowa o nazarejczykach jako o przyjaciołach i przodkach muzułmanów, co m.in. wskazuje, że islam wywodzi się właśnie z tej sekty. Czy możemy zatem powiedzieć, że islam wywodzi się z sekty, która przekształciła się w religię? Dokładnie tak. Powiedziałbym, że od początku była to pseudoreligia, gdyż każda sekta jest taką pseudoreligią, która odstępuje od doktryny danej religii.
|
Śr wrz 21, 2011 13:03 |
|
 |
Thurs
|
Alleluja!
|
Śr wrz 21, 2011 13:30 |
|
 |
WIST
|
Dział Żyć wiarą ma inne przeznaczenie, dlatego przeniosłem.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr wrz 21, 2011 15:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
o_Onufry napisał(a): Toż to ten ewangeliczny „Wielki Babilon, matka wszetecznic i obrzydliwości ziemi. (...) Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające. Bo grzechy jego narosły aż do nieba i Bóg przywołał na pamięć jego niesprawiedliwe uczynki" ? (Ap 18. 4).
Prorocy biblijni Nierządnicą i wszetecznicą nazywali miasta, w których uprawiano bałwochwalstwo, czyli "nierząd" z pogańskimi bożkami. Dla Jana taką Nierządnicą był Rzym.  , wówczas siedlisko moralnej rozpusty. A z jakiej Ty, drogi bracie, Biblii korzystasz?
|
Śr wrz 21, 2011 15:14 |
|
 |
TomMR
|
Aha a ty o_Onufry poczułeś nagle wielką potrzebę oświecenia i wyzwolenia wierzących z ich błędów Proszę cię bez względu na to jaki był czy jest Rzym nic to nie zmienia w kwestii wiary czy Boga. Uogólniasz strasznie przynależenie do kościoła ma na celu pomóc w zbawieniu.Spotkałem kilku naprawdę świetnych księży i taka osoba może naprawdę wiele ułatwić w relacji z Bogiem. Śmieszne jest takie przekazywanie "prawdy"
_________________ "Siła bez sprawiedliwości to przemoc. Sprawiedliwość bez siły to nieudolność sosai Masutatsu Oyama
|
Cz wrz 22, 2011 9:17 |
|
 |
Thurs
|
Wiesz, dla innych równie śmieszne jest przekazywanie prawdy o trójcy świętej i sposoby tłumaczenia tego dogmatu.
|
Cz wrz 22, 2011 10:22 |
|
 |
TomMR
|
Ja tam nic nie widzę śmiesznego tym dogmacie. Poglądy może sobie mieć jakie mu się podobają Tylko śmieszna jest sama idea przekazywania tego wierzącym ja chętnie podyskutuję z ateistami tylko nie może się to odbywać na zasadzie oświecania głupiego katolika. Bo w tym wypadku głupcem okazuje się ktoś inny
Proszę nie bawić się w niesienie przed narody kaganka oświaty
_________________ "Siła bez sprawiedliwości to przemoc. Sprawiedliwość bez siły to nieudolność sosai Masutatsu Oyama
|
Cz wrz 22, 2011 12:23 |
|
 |
Thurs
|
http://www.glogowczyk.malach.org/scholast.htmPoczytaj sobie o scholastyce. Cytuj: Ślepe powoływanie się na autorytet nie sprzyja rozwojowi nauki, prowadzi do utrwalenia w niej błędów. Rozmowa o nauce w charakterze zgodności z dogmatami wiary.  Cytuj: "ile aniołów zmieści się na główce szpilki" To bezsensowne. Tego się nie bierze na poważnie.
|
Cz wrz 22, 2011 12:56 |
|
 |
TomMR
|
o_Onufry napisał(a): TomMR Cytuj: Spotkałem kilku naprawdę świetnych księży i taka osoba może naprawdę wiele ułatwić w relacji z Bogiem. Ja też... ale tylko kilku. A ilu ogółem znasz księży tysiące? Zazwyczaj ludzie oceniają całą zbiorowość na podstawie pojedynczych niezbyt chwalebnych przypadków.
|
Cz wrz 22, 2011 18:07 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|