Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Wszechobecność pentagramu 
Autor Wiadomość

Post Wszechobecność pentagramu
Witam. Ostatnio trafiłem na wpis na jakimś blogu, że niby w godle Polski są 2 pentagramy. Zastanowiłem się nad tym i doszedłem do wniosku, że nie mogą to być pentagramy, bo moim zdaniem w pentagramie linie między przeciwległymi wierzchołkami są proste a nie załamane. Więc doszedłem do wniosku, że z godłem Polski to nieprawda. Ale jest wiele innych symboli z gwiazdami, które spełniają moje wymogi bycia pentagramem. Dla jasności - pentagram to nie tylko gwiazda skierowana wierzchołkiem do dołu. Wierzchołek może być też skierowany do góry. Pentagram to nie tylko symbol satanistyczny, ale także symbol okultystycznej masonerii.

Gdodło Polski
Te gwiazdy nie spełniają moim zdaniem wymogów bycia pentagramem.

Inne symbole
flaga UE
flaga USA
flaga esperanto

Wielu flagach i symbolach narodowych są pentagramy. Nie tylko w tych wyżej wymienionych.

Pytania:
1. Czy rzeczywiście są to pentagramy?
2. Jeśli tak, co to oznacza?
3. Czy to znaczy, że światem rządzi naprawdę masoneria?
4. Czy należy wystrzegać się każdej gwiazdy? Przecież w symbolice, internecie i kreskówkach dla dzieci jest pełno takich gwiazd, a pentagram może powodować opętanie i jest propagowaniem zła.
5. Czy powinienem zrezygnować z propagowania esperanta?

So wrz 04, 2010 11:49

Post Re: Wszechobecność pentagramu
Co do flag, jak dla mnie to zwykłe symbole gwiazd, nie pentagramy.
Trzeba wziąć pod uwagę, że w różnych okresach pentagram znaczył co innego. I nie można stwierdzić, że pentagram może spowodować opętanie... sam symbol nic nie powoduje, jeśli masz do niego odpowiednie podejście.

Zresztą - pentagram na fladze nie byłby aż tak dziwny, ja spotkałam się z pentagramami w Kościele, na oknach jako witraże. :)

So wrz 04, 2010 13:36
Przpomniał mi się pewien film i taki cytat.
,,Jeżeli obsesyjnie czegoś szukasz, twój mózg przefiltruje rzeczywistość w taki sposób że odnajdziesz to gdziekolwiek.,, :)

So wrz 04, 2010 13:55

Aiveena napisał(a):
Trzeba wziąć pod uwagę, że w różnych okresach pentagram znaczył co innego.

Tak, ale niektóre flagi i symbole postały już wtedy, gdy pentagram miał satanistyczne znaczenie.

A co myślicie o rzekomych pentagramach w godle Polski?

So wrz 04, 2010 14:30

Nie mogę uwierzyć, że pytasz o to na poważnie, ale jeśli tak... No cóż, podobnie jak nie wszystko złoto co się świeci tak nie wszystko pentagram co przypomina gwiazdę. Link <- tak wygląda pentagram. To, co Ty pokazujesz to jedynie jakaś-tam sylwetka, z której możnaby zrobić pentagram, ale wcale nim nie jest. Poza tym pentagram to starożytny symbol, który ma niewiele wspólnego z Szatanem.

So wrz 04, 2010 14:48

Zgadza się. W różnych okresach pentagram znaczył co innego ze względu na swój wygląd, kształt. Wynikało to po prostu z ciemnoty ludzkiej. Znaczenie jego sięga jednak dużo głębiej. Pentagram jest idealnym symbolem tzw. złotego podziału ale to rozmowa na zupełnie inny temat. A co do pentagramu w godle Polski to z jakiego źródła masz takie informacje?

So wrz 04, 2010 14:50

najlepiej się ukryj ..bo samo myślenie o pentagramie to już grzech wielki hahaha

So wrz 04, 2010 15:59
czasowo zablokowany

Nie sa to pentagramy. Pentagram jest w kręgu, nie ejst tez wypelniony jak te ktore pokazales i jego linie krzyzuja sie. Tak jak ten :
http://i654.photobucket.com/albums/uu27 ... tagram.png
W linku u gory jest podany pentagram. Pentagram wierzcholkiem skierowanym w dol jest nazywany "odwroconym" pentagramem co jest bledem. Pentagram wierzcholkiem skierowanym w dol jest pierwotnym "pentagramem" potem odwrocono go wierzcholkiem w gore.

Dla jasnosci, zeby wytlumaczyc ze pentagram nie jest "satanistycznym znakiem" wyjasnie co on symbolizuje.
Wierzcholki pentagramow symbolizuja zywioly, ziemie, woda, powietrze i ogien. Ostatni, sierkowany w dol (w dzisiejszych czasach zwanym "odwroconym pentagramie) symbolizuje Ducha. Pentagram ten oznacza przewage żywiołów nad duchem, czyli swiata materialnego, ziemi, a ogolnie Kosmosu. Czyli tu i teraz, gdzie zyjemy, porządek tego wrzechswiata, kosmosu, jego reguly, ograniczenia etc. Pentagram z wierzcholkiem skierowanym ku gorze, symbolizuje przewage ducha nad swiatem materialnym, kosmosem, czyli przebostwienie, uwolnienie sie od wiezow tego swiata, wolnosc.

So wrz 04, 2010 16:18

tomek92pl napisał(a):
Dla jasnosci, zeby wytlumaczyc ze pentagram nie jest "satanistycznym znakiem" wyjasnie co on symbolizuje.
Wierzcholki pentagramow symbolizuja zywioly, ziemie, woda, powietrze i ogien. Ostatni, sierkowany w dol (w dzisiejszych czasach zwanym "odwroconym pentagramie) symbolizuje Ducha. Pentagram ten oznacza przewage żywiołów nad duchem, czyli swiata materialnego, ziemi, a ogolnie Kosmosu. Czyli tu i teraz, gdzie zyjemy, porządek tego wrzechswiata, kosmosu, jego reguly, ograniczenia etc. Pentagram z wierzcholkiem skierowanym ku gorze, symbolizuje przewage ducha nad swiatem materialnym, kosmosem, czyli przebostwienie, uwolnienie sie od wiezow tego swiata, wolnosc.

Tak właśnie tłumaczona była symbolika pentagramu w czasach największych zabobonów i ciemnoty.

So wrz 04, 2010 16:40
czasowo zablokowany

lukaszo napisał(a):
Tak właśnie tłumaczona była symbolika pentagramu w czasach największych zabobonów i ciemnoty.
A teraz przez osoby stykających się z nim w codziennych praktykach.
A jak według ciebie jest teraz tłumaczona jego symbolika? Ze "to satanizm! Diabeł wcielony!" Tak? Nom to to własnie mógłbyś nazwać ciemnotą, jeśli mówi się o czymś o czym się .... nic nie wie.

So wrz 04, 2010 16:53

Żeby nie było niejasności: symbolem satanistycznym jest pentagram odwrócony. Ten o którym mówimy jest zazwyczaj symbolem ochronnym (dla "magów" i okultystów).

So wrz 04, 2010 20:08

Do tomek92pl: Czytaj posty ze zrozumieniem. Kilka postów wyżej objaśniałem sens pentagramu, który sięga głębiej niż to było przyjmowane w różnych dziejach ludzkości.

So wrz 04, 2010 20:25

tomek92pl napisał(a):
Nie sa to pentagramy. Pentagram jest w kręgu, nie ejst tez wypelniony jak te ktore pokazales i jego linie krzyzuja sie.
Czyli znak na fladze Maroka nie jest pentagramem?
wikipedia napisał(a):
Flaga Maroka to ciemnoczerwony prostokąt o proporcjach 2:3
z zieloną gwiazdą Salomona (pentagramem) umieszczoną pośrodku flagi.
(...)
Według oficjalnej definicji gwiazda Salomona (znana także jako "pieczęć Salomona")
powinna mieć "przeplatane" ramiona ale spotykane są także flagi z pełnymi, nieprzeplatanymi ramiona gwiazd.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So wrz 04, 2010 20:26

Jest, tylko nieco zniekształconym.

So wrz 04, 2010 20:41
zbanowany na stałe

Przypomnieliscie mi sprawe flagi polskiej. Za jej olanie grozi dosc powazny wyrok. A gdyby tak siusiac stojac na glowie? Przeciez wtedy olewamy flage Monaco. Czy waszym zdaniem podobne tlumaczenie jest godne do polecenia przestepcom? :)

So wrz 04, 2010 22:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona