Wszyscy wierzący wystawiają Boga na próbę.
Autor |
Wiadomość |
jarura
|
 Wszyscy wierzący wystawiają Boga na próbę.
Mówi się, że nie wolno wystawiać Pana Boga na próbę. Dokładnie to brzmiało tak: "nie będziesz wystawiał na próbę pana boga swego"
A tymczasem wszystkie osoby wierzące wystawiają Pana Boga na próbę i to niemal codziennie. Takim wystawianiem na próbę jest modlitwa. Przykładowo modlitwa o uzdrowienie chorej osoby, jest poddaniem Boga próbie. Albo ją uzdrowi albo nie.
Niespełnienie przez Boga naszej prośby modlitewnej jest niepodołaniem próby, którą przed nim postawiliśmy! Natomiast spełnienie prośby modlitewnej jest podołaniem tej próby.
Fakt faktem prośba to nic innego jak wystawienie Boga na próbę, na próbę polegającą na "spełni czy nie spełni"
Wobec tego pytanie: 1. czy powinniśmy się modlić i poddawać Boga próbom ? 2. jeżel modlitwa nie jest wystawianiem Boga na próbę, to co jest wystawianiem Boga na próbę?
|
Pn wrz 05, 2011 22:39 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Wszyscy wierzący wystawiają Boga na próbę.
Mylisz dwie rzeczy. To czy poddajemy Boga próbie to kwestia naszych intencji i oczekiwań. Jeśli intencją jest to o co prosimy, to wszystko jest ok. Natomiast jeśli intencją jest sprawdzenie Boga czy spełni naszą prośbę, np jako dowód jego istnienia, to jest wystawianie na próbę.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn wrz 05, 2011 23:02 |
|
 |
RED
|
Czy nazwiemy to modlitwa,prosba czy wystawieniem Boga na probe to i tak nie pomoze.
|
Wt wrz 06, 2011 5:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pan Bóg pomaga nam niezwykle dyskretnie. Dopierp po śmierci dowiemy się, w których momentach naszego życia niósł nas na plecach i które 'zbiegi okoliczności' nimi nie były. Dowiemy się też, dlaczego nie spełnil próśb, które wydawały się nam tak nam potrzebne. Znam przypadek człowieka, który w młodości myślał o życiu zakonnym. Ukończył studia, ożenil się. Podczas porodu zmarła mu żona i dziecko. Poszedł do zakonu a na stoliku w celi stała fotografia żony. Zachował pogodę ducha i uznał, że Bóg wybrał mu inną drogę.
|
Wt wrz 06, 2011 6:52 |
|
 |
RED
|
Egoistyczne zachowanie ze strony Boga ktory obdarowal nas podobno wolna wola.
|
Wt wrz 06, 2011 7:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
RED. Jeśli dowiem się, że moje cierpienie miało związek z grzechami moich przodków i to ich uwolniło od potępienia to nie nazwę Boga egoistą. Stawanie na równym poziomie z Bogiem jest nierozważne z mojej strony. Widzę mniej niż Bóg. Jestem nikim w perspektywie wszechświata i żyję krótko tu na ziemi. Prosimy: Panie oddal ode mnie ten ból, ale jeśli to potrzebne to niech Twoja wola się stanie. Sprawcami cierpienia jesteśmy często my sami. Niezawinione cierpienie pozostaje bez odpowiedzi o sens. Poprzez bunt cierpimy nadal, ale nie zyskujemy łask, nie pomagamy tym, którzy być może błagalnym wzrokiem wypatrują naszej zgody. Dla jednych to postawa infantylna, dla innych mądrość życiowa. Kiedy umarła moja ateistyczna ciocia nie zdążywszy przyjąć sakramentów to wiele osób mi opowiadało, że śniła się im (jakieś to pocieszenie mimo, że intelekt odrzuca tę formę wiedzy) niezwykle smutna i jakby zagubiona. Miałam też wówczas najdziwniejszy sen mojego życia, który skonsultowałam z księdzem. Odpowiedział mi tylko: prosi o modlitwę.
|
Wt wrz 06, 2011 8:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Commander_1 napisał(a): Liza: "sen-mara, Bóg-wiara". Jak mawiali starożytni. To prawda i dopuszczam przekaz podświadomości na tych samych prawach. Tęsknota za kochaną osobą wymyka się jednak racjonalizacji. Chcę wierzyć, że kiedyś się jeszcze spotkamy. Prosząc o zdrowie nie chcemy wystawiać Boga na próbę. Myślimy raczej o sobie i innych. Cierpienie najbliższych jest także naszym bólem. Jezus uzdrawiając ludzi pozwalał im dalej cieszyć się zdrowiem, mamy więc przekaz, że możemy prosić. Kołaczcie...
|
Wt wrz 06, 2011 9:21 |
|
 |
piok333
|
jarura napisał(a): Takim wystawianiem na próbę jest modlitwa. Niektóre modlitwy rzeczywiście mogą być próbą wystawienia Boga na próbę. Mogą być także szantażem wobec Niego. Ciekawe, jak Bóg postrzega takie "modlitwy"?
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Wt wrz 06, 2011 12:26 |
|
 |
piok333
|
Commander_1 napisał(a): Wierzący nie mogą tak myśleć, oni muszą wierzyć, że Bóg istnieje. Hm... a kto ich zmusi...?
|
Wt wrz 06, 2011 13:24 |
|
 |
piok333
|
... tudzież uwierzyć na siłę 
|
Wt wrz 06, 2011 14:24 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Liza napisał(a): Jeśli dowiem się, że moje cierpienie miało związek z grzechami moich przodków i to ich uwolniło od potępienia to nie nazwę Boga egoistą. W ST jest coś na temat kary za grzechy przodków przez siedem pokoleń lub jakoś tak. Wie ktoś może, czy KK uznaje dziś coś takiego?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt wrz 06, 2011 15:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Liza napisał(a): Jeśli dowiem się, że moje cierpienie miało związek z grzechami moich przodków i to ich uwolniło od potępienia to nie nazwę Boga egoistą. W ST jest coś na temat kary za grzechy przodków przez siedem pokoleń lub jakoś tak. Wie ktoś może, czy KK uznaje dziś coś takiego? W książkach mających zezwolenie władz kościelnych tak wyczytałam. Jedni drugich brzemiona noście...chyba nie jest to wykluczone. Mamy do tego pozostałości grzechów będące cierpieniem. Przechodzi to czasem z pokolenia na pokolenie. Nam musi wystarczyć informacja, że Bóg dopuszcza cierpienie niezawinione. I należy je przyjąć. Tylko Niebo zna odpowiedź.
|
Wt wrz 06, 2011 16:04 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Soul33 napisał(a): W ST jest coś na temat kary za grzechy przodków przez siedem pokoleń lub jakoś tak. Wie ktoś może, czy KK uznaje dziś coś takiego? Jak by uznawał to jakaś niekonsekwencja by była, bo gdzie tu wolna wola zainteresowanego. Nie każdy pewnie zechce bez pytania cierpieć za grzechy pradziadka, którego na oczy nie widział.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt wrz 06, 2011 16:34 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Liza napisał(a): W książkach mających zezwolenie władz kościelnych tak wyczytałam. Jedni drugich brzemiona noście...chyba nie jest to wykluczone. Mamy do tego pozostałości grzechów będące cierpieniem. Przechodzi to czasem z pokolenia na pokolenie.
Cierpienie przechodzące z pokolenia na pokolenie nie musi być niczym nadprzyrodzonym. Jeśli jednak ma być dokładnie siedem pokoleń, musi być to coś, co jest prawem Bożym. Jednak Bóg miał być sprawiedliwy. A nie da się na to tak spojrzeć. Zatem mam wątpliwości, czy takie jest aktualne stanowisko KK.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt wrz 06, 2011 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziś mówi się o tajemnicy cierpienia niezawinionego. Nie wypowiadam się w imieniu UNK.
|
Wt wrz 06, 2011 19:07 |
|
|
|