Potrzebni nam są tacy ludzie!
Autor |
Wiadomość |
Boldemor
|
 Potrzebni nam są tacy ludzie!
Zainspirowany wypowiedzią Ks.Piotra Glasa postanowiłem zamieścić jeden z jego wykładów na forum. Polecam obejrzeć wszystkie! https://www.youtube.com/watch?v=j5yqcs5vDfw
|
So sty 05, 2013 17:17 |
|
|
|
 |
jesienna
|
 Re: Potrzebni nam są tacy ludzie!
Mam takie zastrzeżenie, że ksiądz wykazuje się kompletnie nieodpowiedzialnością. Wiadomo jakie ludzie cierpiący psychicznie mają opory z korzystaniem z pomocy psychiatry czy braniem leków. I wielu cierpiących na zaburzenia psychicznie nie trafiają do psychiatry i są tragedie. Konkretnie mówi. - psychiatrzy stawiają błędne diagnozy - diagnoza psychiatryczna przekreśla człowieka "dostaniesz diagnozę schizofrenia będziesz skończony" - straszy lekami psychiatrycznymi "dadzą Ci leki, ktory zrobią z Ciebie zombi"
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
N sty 06, 2013 13:16 |
|
 |
jesienna
|
Z innego wykładu: "proszki cię zabiją" (o lekach psychotropowych).
Mam taki, paskudny być może zwyczaj, że szukam co możnaby skrytykować i trudniej mi pisać o pozytywach.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
N sty 06, 2013 14:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna Naprawde on tam cos takiego mówi? Nie miałem czasu tego przejrzeć, ale wierze ci na słowo. Skoro jest tak jak piszesz....to jest to wysoce nieodpowiedzialne i kompletnie ....(tu pewne określenie wskazujace na stan umysłu).... zachowanie. Tak to niestety bywa wśród tych "medialnych" egzorcystów. Może to jakies szpanerstwo bedące efektem niepohamowanego parcia na szkło? Takie "parcie" jest szkodliwe tak dla słuchaczy jak i dla samego "głosiciela", gdyz moze dostać "zaparcia" 
|
N sty 06, 2013 14:19 |
|
 |
jesienna
|
humalog napisał(a): jesienna Naprawde on tam cos takiego mówi? Nie miałem czasu tego przejrzeć, ale wierze ci na słowo. Skoro jest tak jak piszesz....to jest to wysoce nieodpowiedzialne i kompletnie ....(tu pewne określenie wskazujace na stan umysłu).... zachowanie. Tak to niestety bywa wśród tych "medialnych" egzorcystów. Może to jakies szpanerstwo bedące efektem niepohamowanego parcia na szkło? Takie "parcie" jest szkodliwe tak dla słuchaczy jak i dla samego "głosiciela", gdyz moze dostać "zaparcia"  Tak dokładnie mówi. słuchałam ponownie, żeby dokładnie zacytować. Ale w innym wykładzie wydaje się, że sam sobie przeczy. - cytat "Psychiatrzy i psychoterapeuci to cudowni, zaangażowani ludzie.."
|
N sty 06, 2013 14:39 |
|
|
|
 |
weronika21
|
Ja z kolei mam zastrzeżenia do pierwszego zdania "jesiennej", gdyż na początku podsumowała, a to czyni się na końcu we wnioskach. Subiektywnie oceniła ks. Piotra czego dowodem jest druga wypowiedź -"Mam taki, paskudny być może zwyczaj, że szukam co możnaby skrytykować i trudniej mi pisać o pozytywach." Kierowana swoimi pobudkami nie powinna oceniać. Druga sprawa "Wiadomo jakie ludzie cierpiący psychicznie mają opory z korzystaniem z pomocy psychiatry czy braniem leków. (Nie koniecznie i jednoznacznie) na jakiej podstawie to stwierdzasz? sondaży? (choroba psychiczna jest zaburzeniem prawidłowego funkcjonowania pracy mózgu oraz komórek nerwowych, a nie stanem zachowawczym towarzyszącym przez małą jednostkę czasu bądź urazem z przeszłości doprowadzającym do późniejszych tragedii. Mało jest wypadków osób z zaburzeniami psychicznymi które, doprowadzają się do tragedii, gdyż to nie jest zamierzone). "I wielu cierpiących na zaburzenia psychicznie nie trafiają do psychiatry i są tragedie. "- tragedie zdarzają się nie tylko chorym psychicznie ale również zdrowym ludziom nie panującym nad daną sytuacją bądź będącymi pod wpływem różnych substancji zaburzających pracę fizyczną oraz koordynacji ruchu, a także pracę mózgu. Po trzecie. Cała wypowiedź "humologa" nie powinna mieć miejsca, ponieważ jest kierowana inną wypowiedzią."Skoro jest tak jak piszesz....to jest to wysoce nieodpowiedzialne i kompletnie ....(tu pewne określenie wskazujące na stan umysłu).... zachowanie." Autor nie zainteresował się wykładem po czym podsumował ks. Piotra "Tak to niestety bywa wśród tych "medialnych" egzorcystów. Może to jakies szpanerstwo będące efektem niepohamowanego parcia na szkło?" Takie "parcie" jest szkodliwe tak dla słuchaczy jak i dla samego "głosiciela", gdyz moze dostać "zaparcia" Tego typu oceny nie będę nawet komentować, ponieważ nie niesie za sobą kompletnie nic. Moim zdaniem wykład jest godny wysłuchania i zastosowania przekazów Księdza do własnego życia.
|
N sty 06, 2013 19:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Moim zdaniem wykład jest godny wysłuchania i zastosowania przekazów Księdza do własnego życia. Tego typu wypowiedzi także nie niosą ze soba NIC...gdyz sa tylko prywatnym osobistym zdaniem. Dlatego tez komentować jej także nie bedę...
|
N sty 06, 2013 21:33 |
|
 |
weronika21
|
To jakiś absurd! Do humalog:
Co to jest Forum? Forum to wymiana informacji i poglądów(własnego zdania) między osobami o podobnych zainteresowaniach.
Przede wszystkim polecam w końcu zaznajomić się z choćby jednym wykładem księdza i dopiero wtedy podejmować dyskusję.
|
N sty 06, 2013 22:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak absurd....ale z Twojej strony.
Tak jak piszesz to forum dyskusyjne i służace do wymiany poglądów. Jesienna przedstawiła cytaty z wykładów i nie mam żadnych podstaw by oskarżać ja o pisanie nieprawdy. Tak wiec wymienilismy sie z jesienna pogladami. Po czym nagle wskoczyła weronika i zaczęła snuć swoje wnioski o niestosownosci mojej wypowiedzi......rzeczywiście - Absurd!
P.S. Z tych wykładów kiedys przesłuchałem jeden.....dalej nie dałem rady bo zbyt nudne to było jak dla mnie.
|
N sty 06, 2013 23:09 |
|
 |
jesienna
|
weronika21 napisał(a): Ja z kolei mam zastrzeżenia do pierwszego zdania "jesiennej", gdyż na początku podsumowała, a to czyni się na końcu we wnioskach. Subiektywnie oceniła ks. Piotra czego dowodem jest druga wypowiedź -"Mam taki, paskudny być może zwyczaj, że szukam co możnaby skrytykować i trudniej mi pisać o pozytywach." Kierowana swoimi pobudkami nie powinna oceniać. Druga sprawa "Wiadomo jakie ludzie cierpiący psychicznie mają opory z korzystaniem z pomocy psychiatry czy braniem leków. (Nie koniecznie i jednoznacznie) na jakiej podstawie to stwierdzasz? sondaży? (choroba psychiczna jest zaburzeniem prawidłowego funkcjonowania pracy mózgu oraz komórek nerwowych, a nie stanem zachowawczym towarzyszącym przez małą jednostkę czasu bądź urazem z przeszłości doprowadzającym do późniejszych tragedii. Mało jest wypadków osób z zaburzeniami psychicznymi które, doprowadzają się do tragedii, gdyż to nie jest zamierzone). "I wielu cierpiących na zaburzenia psychicznie nie trafiają do psychiatry i są tragedie. "- tragedie zdarzają się nie tylko chorym psychicznie ale również zdrowym ludziom nie panującym nad daną sytuacją bądź będącymi pod wpływem różnych substancji zaburzających pracę fizyczną oraz koordynacji ruchu, a także pracę mózgu. Po trzecie. Cała wypowiedź "humologa" nie powinna mieć miejsca, ponieważ jest kierowana inną wypowiedzią."Skoro jest tak jak piszesz....to jest to wysoce nieodpowiedzialne i kompletnie ....(tu pewne określenie wskazujące na stan umysłu).... zachowanie." Autor nie zainteresował się wykładem po czym podsumował ks. Piotra "Tak to niestety bywa wśród tych "medialnych" egzorcystów. Może to jakies szpanerstwo będące efektem niepohamowanego parcia na szkło?" Takie "parcie" jest szkodliwe tak dla słuchaczy jak i dla samego "głosiciela", gdyz moze dostać "zaparcia" Tego typu oceny nie będę nawet komentować, ponieważ nie niesie za sobą kompletnie nic. Moim zdaniem wykład jest godny wysłuchania i zastosowania przekazów Księdza do własnego życia. Subiektywnie?? Powiedział to co powiedział i to było nieodpowiedzialne. Nie chciałam oceniać księdza Piotra tylko jego zachowanie. Co do oporów sprawa jest oczywista. Aż dziwne, że masz wątpliwości. (ale są i na ten temat robione badania statystyczne). Sama odpowiedz sobie na pytanie czy nie masz nic przeciwko temu żeby kolega ze studiów, pracy itp. zobaczyl Cię jak rejestrujesz się u psychiatry lub znalazł w książce, którą mu pozyczyłaś receptę na psychotropy wystawioną przez psychiatrę na Twoje nazwisko. I jak? - jeżeli się wstydzisz, to sam wstyd chociażby sam wstyd rodzi opór. A nawet gdyby było tak, że wiekszość nie ma oporów przed wizytą u psychiatry czy leczeniem psychiatrycznym to po wykładzie będą je mieli. Myslisz, że jak ktoś uslyszy (i uwierzy), że jak lekarz mu postawi diagnozę to będzie "skreślony" - to nie będzie unikal lekarza? A jak ktoś usłyszy, że leki zrobią z niego "zombi" nie będzie miał oporów z ich braniem? Co do ostatniego - zupełnie nie wiem jak się to ma do tematu. Że co? Ludzier psychicznie chrzy nie powinni się leczyć bo i tak czy się leczą czy nie tragedie mogą się im przytrafić? Nie mam pojęcia jak to rozumiesz. Co do ks. Piotra - bardzo pozytywnie ogólnie oceniam to co zobaczyłam na youtube (dwa wykłady), na tle innych egzorcystów wypada naprawdę bardzo pozytywnie, dziękuję za linka Natomiast zarzut, że wykazał się nieodpowiedzialnością podtrzymuję.
|
Pn sty 07, 2013 14:56 |
|
 |
Login2
|
Obejrzałem i muszę powiedzieć, że to chyba pierwszy raz jak słyszę księdza który mówiłby w taki sposób. Zdecydowanie mogę wyczuć w tym człowieku, że jest to ktoś kto zna Jezusa i żyje Nim. Spodziewałem się usłyszeć raczej jakichś smętnych wywodów, które i tak na nikogo nie wpłyną, a tu takie zaskoczenie. Ten człowiek należy do Jezusa zdecydowanie.
|
Pn sty 07, 2013 18:22 |
|
 |
kropeczka_ns
|
no to ja trochę zawodowo. Nieleczona depresja bywa w dużym odsetku śmiertelna, bo może prowadzić do samobójstwa. Skuteczne leczenie depresji powoduje powrót chorej osoby do normalnego funkcjonowania i życia. Osoby z depresją nie zawsze zdają sobie sprawę że maja depresję, i że można im pomóc. Zamykają się w swojej izolacji, smutku i czują się coraz gorzej. Ale i tak to częściej oni szukają pomocy lekarza. Dużo gorzej ma się sprawa z osobami które mają objawy wytwórcze, jak naprzykład w schizofrenii. Są to zwykle ludzie młodzi, bo tak zaczyna się choroba. Oni nie zdają sobie sprawy, że to urojenia czy omamy, są przekonani że naparwdę za rogiem czai się mafia która ich prześladuje, że głosy które każą im zrobić krzywdę sobie lub komuś istnieją naparwdę. Takie osoby mogą być niebezpieczne dla siebie i innych a zwykle nie pójdą się leczyć, bo nie mają świadomości choroby. Pomocy szukają zrozpaczone rodziny. A tymczasem skutecznie leczona schizofrenia może dać wiele lat bezobjawowych, znam kobietę która 30 lat była bez objawów, urodziła dzieci, pracowała, zupełnie normalnie funkcjonowała .Jeżeli ktoś opowiada chorym na psychozy typu schzofrenia że nie powinni się leczyć, to może sam potrzebuje leczenia. jak ja nie lubię jak ktoś się bierze za coś o czym nie ma zielonego pojęcia.......
_________________ Ania
|
Wt sty 08, 2013 9:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Oni nie zdają sobie sprawy, że to urojenia czy omamy, są przekonani że naparwdę za rogiem czai się mafia która ich prześladuje, że głosy które każą im zrobić krzywdę sobie lub komuś istnieją naparwdę. Takie osoby mogą być niebezpieczne dla siebie i innych a zwykle nie pójdą się leczyć, bo nie mają świadomości choroby. To mi przypomina film "Piekny umysł" o Johnie Nash'u laureacie nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii i doskonałym matematyku. Chociaz podobno jego choroba (bodajże schizofrenia paranoidalna) miała nieco inny przebieg niz ten ukazany na filmie. To jednak osoba tego człowieka jest świadectwem, ze pomoc psychiatry jest w chorobie bezwzględnie konieczna.... Gdyby Nash ( i jego najbliżsi) słuchał takich tekstów jak te które przytoczyła jesienna, a które wylęgły się w głowie egzorcysty.....to zamiast Nobla miałby "Jobla".
|
Wt sty 08, 2013 10:03 |
|
 |
Login2
|
kropeczka_ns Cytuj: A była tam kobieta, która od osiemnastu lat miała ducha niemocy: była pochylona i w żaden sposób nie mogła się wyprostować. Gdy Jezus ją zobaczył, przywołał ją i rzekł do niej: Niewiasto, jesteś wolna od swej niemocy. Włożył na nią ręce, a natychmiast wyprostowała się i chwaliła Boga. Co byś pomyślała jakbyś zobaczyła taką kobietę teraz? Że ma ducha nieczystego? Szczerze wątpię. Przecież nasza medycyna nie uznaje rzeczywistości duchowej jako przyczynę schorzeń fizycznych. Zapewne powiedziałabyś takiemu Jezusowi, że bierze się za coś o czym nie ma pojęcia. Ale jednak Biblia nie mówi, że tą kobietę należało poddać leczeniu bo miała schorzenie kręgosłupa, ale jej problemem był demon który ją dręczył. Należało go wyrzucić. Tego na studiach medycznych nie uczą pewnie i nawet nie przyjmują takiej możliwości. A teraz wyobraź sobie, że przychodzi taki zniewolony człowiek dzisiaj do lekarza. Co się dzieje następnie. Dostaje masę psychotropów i tyle. Medycyna nie może sobie pozwolić, aby rozłożyć bezradnie ręce i powiedzieć "nie umiem, nie potrafię" bo jakby to wyglądało. Diagnozę zawsze jakąś trzeba postawić, choćby była nie trafiona. Osobiście uważam, że większość takich schorzeń psychicznym jak schizofrenia, depresja i inne psychiczne ma swoje podłoże duchowe i przyczyną nie jest gen ten, czy tamten, ale grzech który z czasem narasta do tego stopnia, że dana osoba jest pod wpływem złego ducha. Na zakończenie dodam, że nie mam nic przeciwko medycynie i każdego zachęcam aby chodził do lekarza. Ale chciałbym zwrócić uwagę na to, że najpierw lekarzem jest Bóg, a potem ludzie. Świat świecki usunął Boga ze swojego życia, tym samym całą rzeczywistość duchową i na to chciałem zwrócić uwagę, wszak jesteśmy ludźmi którzy wierzą Bogu mam nadzieję. Kiedy taki psychiatra spotyka się z pacjentem który słyszy głosy, mam omamy, to co zrobi? Przybije pieczątkę "schizofrenia" i sprawa załatwiona. Rozpoczynamy leczenie farmakologiczne. Nie mogąc znaleźć przyczyny takiego stanu ludzie dali mu nazwę, bo trzeba sklasyfikować jakoś te jego zaburzenia. I powymyślano nazwy chorób żeby chociaż mieć poczucie, że wie się z czym ma się do czynienia. Uważam że tak jest w przypadku schizofrenii i większości depresji. Dla mnie to nic innego jak osoby dręczone przez złe duchy. Tak właśnie czytam o tej schizofrenii na wiki i się okazuje, że medycyna nie ma najmniejszego pojęcia czym ta choroba jest wywołana. Raczej zgadywanka typu a może to geny, a może wirus jaki? Zgaduj zgadula. "Wyniki badań wskazują na to, że w patogenezie tego zaburzenia mają znaczenie czynniki genetyczne, wczesne warunki środowiskowe, procesy socjologiczne i neurobiologiczne. Aktualne badania psychiatryczne są skoncentrowane na neurobiologii, lecz nie udało się odnaleźć konkretnej przyczyny organicznej. Fuller Torrey wystąpił z hipotezą że schizofrenia jest powiązana z infekcją wirusową przebytą przez pacjenta w pierwszych miesiącach życia"
|
Wt sty 08, 2013 16:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): kropeczka_ns Cytuj: A była tam kobieta, która od osiemnastu lat miała ducha niemocy: była pochylona i w żaden sposób nie mogła się wyprostować. Gdy Jezus ją zobaczył, przywołał ją i rzekł do niej: Niewiasto, jesteś wolna od swej niemocy. Włożył na nią ręce, a natychmiast wyprostowała się i chwaliła Boga. Co byś pomyślała jakbyś zobaczyła taką kobietę teraz? Że ma ducha nieczystego? Szczerze wątpię. Przecież nasza medycyna nie uznaje rzeczywistości duchowej jako przyczynę schorzeń fizycznych. Zapewne powiedziałabyś takiemu Jezusowi, że bierze się za coś o czym nie ma pojęcia. Ale jednak Biblia nie mówi, że tą kobietę należało poddać leczeniu bo miała schorzenie kręgosłupa, ale jej problemem był demon który ją dręczył. Należało go wyrzucić. Tego na studiach medycznych nie uczą pewnie i nawet nie przyjmują takiej możliwości. A teraz wyobraź sobie, że przychodzi taki zniewolony człowiek dzisiaj do lekarza. Co się dzieje następnie. Dostaje masę psychotropów i tyle. Medycyna nie może sobie pozwolić, aby rozłożyć bezradnie ręce i powiedzieć "nie umiem, nie potrafię" bo jakby to wyglądało. Diagnozę zawsze jakąś trzeba postawić, choćby była nie trafiona. Osobiście uważam, że większość takich schorzeń psychicznym jak schizofrenia, depresja i inne psychiczne ma swoje podłoże duchowe i przyczyną nie jest gen ten, czy tamten, ale grzech który z czasem narasta do tego stopnia, że dana osoba jest pod wpływem złego ducha. Na zakończenie dodam, że nie mam nic przeciwko medycynie i każdego zachęcam aby chodził do lekarza. Ale chciałbym zwrócić uwagę na to, że najpierw lekarzem jest Bóg, a potem ludzie. Świat świecki usunął Boga ze swojego życia, tym samym całą rzeczywistość duchową i na to chciałem zwrócić uwagę, wszak jesteśmy ludźmi którzy wierzą Bogu mam nadzieję. Kiedy taki psychiatra spotyka się z pacjentem który słyszy głosy, mam omamy, to co zrobi? Przybije pieczątkę "schizofrenia" i sprawa załatwiona. Rozpoczynamy leczenie farmakologiczne. Nie mogąc znaleźć przyczyny takiego stanu ludzie dali mu nazwę, bo trzeba sklasyfikować jakoś te jego zaburzenia. I powymyślano nazwy chorób żeby chociaż mieć poczucie, że wie się z czym ma się do czynienia. Uważam że tak jest w przypadku schizofrenii i większości depresji. Dla mnie to nic innego jak osoby dręczone przez złe duchy. Tak właśnie czytam o tej schizofrenii na wiki i się okazuje, że medycyna nie ma najmniejszego pojęcia czym ta choroba jest wywołana. Raczej zgadywanka typu a może to geny, a może wirus jaki? Zgaduj zgadula. "Wyniki badań wskazują na to, że w patogenezie tego zaburzenia mają znaczenie czynniki genetyczne, wczesne warunki środowiskowe, procesy socjologiczne i neurobiologiczne. Aktualne badania psychiatryczne są skoncentrowane na neurobiologii, lecz nie udało się odnaleźć konkretnej przyczyny organicznej. Fuller Torrey wystąpił z hipotezą że schizofrenia jest powiązana z infekcją wirusową przebytą przez pacjenta w pierwszych miesiącach życia" Zgadzam się w stu procentach z Twoją wypowiedzią. Odważyłabym się nawet , nazwać to - " nieświadomym" zabijaniem ludzi którego podłożem jest brak wiedzy i obrona przed bezsilnością medyczną
|
Wt sty 08, 2013 16:29 |
|
|
|