czy przydarzyło wam się spełnienie modlitwy?
Autor |
Wiadomość |
nacka1997
|
 czy przydarzyło wam się spełnienie modlitwy?
Ja jestem człowiekiem nie wierzącym, mimo tego, że jak kiedyś się modliłam to potrafiały mi się spełniać prośby. Mój tato jest (juz teraz) anonimowym alkoholikiem, ale kiedyś pił bezustannie, więc się modliłam o to by przestał. Raz po modlitwie kiedy prosiłam o to, by Bóg(czy tam coś) mu zabrał cały alkohol jaki posiada spadła mu wódka na podłoge. Innym razem modliłam się o to, by tata nie wypił nic, bo poszedł już pić i ja się strasznie modliłam o to by się cofnął, aż z płaczem w oczach to, on jednak wrócił do domu i powiedział, że coś go zatrzymało przed wypiciem piwa. czy was kiedys coś przydarzyło? nie ma niczego innego na czym by mi bardziej zależało jak na wierze w Boga, ale nie potrafie.
ps: to nie wszystkie rzeczy jakie mnie przydarzyły po modlitwie, ale byly dla mnie najbardziej cenne, bo tata to moj największy przyjaciel
|
Śr lis 02, 2011 15:33 |
|
|
|
 |
mareta
|
 Re: czy przydarzyło wam się spełnienie modlitwy?
Tak, wiele razy ,chociaż nie dokładnie tak jak chciałam, ale inaczej, lepiej dla mnie i innych. Pan Bóg nie jest złotą rybką spełniającą nasze życzenia. Dlatego modlimy sie z wiarą. Bądź wola Twoja. Moja ciocia jako osoba dorosła tuż po wojnie przygotowywała się do matury.Bardzo się bała i prosiła wszystkich o modlitwę w intencji zdania matury. Więc wszyscy się modlili. Tuż przed egzaminem ciężko zachorowała tak,że dawano jej niewiele życia. Trzeba było modlić się o zdrowie i ocalenie życia. Wtedy moja babcia powiedziała,że już nigdy, nic na Panu Bogu wymuszać nie będzie
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr lis 02, 2011 17:00 |
|
 |
merkaba
|
Ja jestem człowiekiem nie wierzącym, mimo tego, że jak kiedyś się modliłam to potrafiały mi się spełniać prośby
to jak można nie być wierzącym jak masz dowody na dłoni
|
Śr lis 02, 2011 19:43 |
|
|
|
 |
teles
Dołączył(a): Pn maja 10, 2010 15:37 Posty: 30 Lokalizacja: Warszawa
|
Ja w dzieciństwie wiele miałem spełnionych modlitw, nawet nie pamiętam jakich teraz, ale zadziwiało mnie, że zawsze się dobrze kończyła dana sytuacja nawet jak nie była początkowo po mojej myśli. Obecnie Pan daje wiele łask tych proszonych i nie proszonych. Od choćby wczoraj modliłem się abym nikogo nie skrzywdził wracając do domu i za chwilę w sytuacji obok mnie niemal cudem auta się nie rozbiły (ja ustąpiłem autu zjazd, a za nim wepchał się drugi i omal z naprzeciwka nie wjechał w niego inne auto które zdążyło zatrzymać się tuż przed nim) Wiele razy Pan daje mi słowa z Pisma Świętego, które potrzebne mi są w danej chwili i rozstrzygają jakiś mój wewnętrzny problem. Dziś np. zrobił mi żart i pismo się otworzyło na najbardziej nudnym dla mnie fragmencie Pochodzenie Jezusa z Ew. Mateusza (ja też byłem nudny dla Niego dziś  Kiedyś chciałem dokonać bardzo dochodowej transakcji i wszystko wskazywało że może się udać. Prosiłem Pana o słowo w tej sprawie i odczytywałem Jego wolę abym tego nie robił. Zacząłem buntować się i na własną rękę próbowałem ją dokończyć (chciwość  . Odbiorcą towaru miała być firma z Libii, coś się zaczęło przedłużać a potem zaczęła się tam wiosna ludów i to On miał rację, ochronił mnie przed katastrofą. W skrócie uważam że odpowiedź Najwyższego na naszą modlitwę zależy od: 1. Jego woli 2. Złożonego zaufania w Nim, że chce dla nas dobrze Wiele razy także doświadczałem interwencji, którą rozumiałem jako cudowną, gdzie cudowność widać było w sekwencjach zdarzeń. Jest jeszcze kilka próśb, które czekają u Niego na stole na pozytywne rozpatrzenie jak np. nawrócenia bliskich itp  Ale o to dobijam się nieustannie. Dziś przeczytałem coś w temacie i wklejam: za: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... oween.htmlW wierzeniach pogańskich relacje człowieka z bóstwem miały charakter rzeczowy, mechaniczny, transakcyjny. Starożytni Rzymianie ujmowali to w sformułowaniu „do ut des” („daję, abyś dał”). Człowiek składa bóstwu ofiarę lub wykonuje pewne rytuały, aby niejako zmusić bóstwo do przychylności. W pogaństwie, podobnie jak w magii rozumienie wszelkich praktyk religijnych jest mechaniczne. Tak, jak w świecie materialnym dana przyczyna musi wywołać odpowiadający jej skutek (na przykład podgrzanie wody do 100 °C spowoduje jej wyparowanie), tak ofiara składana bóstwu ma wywołać jego pozytywną reakcję. W wierzeniach pogańskich istnieją istoty duchowe bardziej lub mniej przychylne, czy wręcz wrogie człowiekowi. Jeśli nie da się zmusić danego bożka, ducha czy demona do przychylności, można przynajmniej powstrzymać jego złośliwość albo skierować ją przeciw swoim wrogom. Halloween odwołuje się do staropogańskich praktyk magicznych, mających na celu powstrzymanie negatywnego działania tych złośliwych istot duchowych. Stąd atrybuty mające odstraszyć te istoty (ogień, przerażające oblicza rzeźbione w dyniach, symbolika magiczna). Dla pogan z rozmaitych kręgów kulturowych Halloween czy też nasze swojskie „dziady” nie miały charakteru niewinnej zabawy, ale były wyrazem ich wierzeń religijnych. Chrześcijanie, świętując Wszystkich Świętych, wyrażają swą zupełnie niepogańską wiarę w Boga, który chce przyjaźni z człowiekiem. Relacja człowieka i Boga w chrześcijaństwie nie jest relacją mechaniczną, transakcyjną, ale osobową. Co to znaczy? Relacje osobowe nie podlegają prawom świata fizycznego — nie ma w nich determinizmu, przymusu. Jest wolna wola. Wspólnym mianownikiem Boga i człowieka nie jest transakcja dokonywana między jednym a drugim, ale jest nim bycie osobą. Osoba może pokochać drugą osobę, może ją nienawidzić, może się przyjaźnić, może jej unikać — wszystko zależy od wolnej woli. Uroczystość Wszystkich Świętych przypomina tę podstawową prawdę: w naszej relacji do Boga wszyscy jesteśmy wezwani do przyjaźni z Bogiem! O ile w pogaństwie świętość (sacrum) rozumiana jest jako pewne tabu, jako obszar zastrzeżony dla bóstw, w chrześcijaństwie jest ona propozycją dla wszystkich. Poganin wkraczający na teren sacrum musiał się liczyć z gniewem bóstwa, które zniszczy intruza. Chrześcijanin przyjmujący zaproszenie Boga do sfery sacrum wie, że nie doświadczy Bożego gniewu, ale miłości, która — co jest naturą każdej miłości — zacznie przemieniać go ku dobremu. Nawet patrząc na zwykłą ludzką miłość nietrudno jest zauważyć, jak wydobywa z nas to, co najlepsze: ciepłe uczucia, łagodność, zdolność do poświęceń. Chrześcijański Bóg przypomina nam, że miłość (także ta ludzka) pochodzi od niego i że zdolność człowieka do miłości świadczy o tym, że nie jest tylko mechaniczną zabawką, ale czymś znacznie więcej: jest osobą stworzoną na obraz Boga i wezwaną do przyjaźni z Nim samym.
_________________ http://blog.wiara.pl/teles/
|
Śr lis 02, 2011 23:30 |
|
 |
nacka1997
|
merkaba napisał(a): Ja jestem człowiekiem nie wierzącym, mimo tego, że jak kiedyś się modliłam to potrafiały mi się spełniać prośby
to jak można nie być wierzącym jak masz dowody na dłoni sama tego nie potrafie wyjaśnić. po prostu wiara w boga wydaję mi się być dziecinadą, a to wszystko to przypadek.
|
Cz lis 03, 2011 6:49 |
|
|
|
 |
mareta
|
Nic nie dzieje się przypadkiem.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz lis 03, 2011 7:48 |
|
 |
teles
Dołączył(a): Pn maja 10, 2010 15:37 Posty: 30 Lokalizacja: Warszawa
|
Tia kolejni przypadkowicze... Weź 1000 żarówek i tak je podrzuć że przypadkiem się wkręcą wszystkie w żyrandol o 1000 miejscach na nie... Przykłady przypadków: Przypadek 1. Gdyby nie "przypadkowe" zderzenie Ziemi z księżycem ok. 4mld lat temu Ziemia obracałaby się 3-10 razy wolniej to znaczyło by że w dzień jest 100C a w nocy -50C ciekawe czy życie wtedy by się ukształtowało. Przypadek 2. Ludzie odkryli kilkaset układów planetarnych wokół innych gwiazd, wszystkie odkryte układy są mocno eliptyczne tzn planety raz bardzo się zbliżają do gwiazdy aby potem daleko się oddalić. Nasz układ jak na razie "przypadkowo" jest wyjątkowy, jako jedyny prawie po okręgach krążą planety. Np odchylenie naszej planety od Słońca to tylko 3mln km przy średniej 150 mln odległości od niego. Przypadek 3. Ziemia jako jedyna z bliskich planet posiada magnetosferę http://pl.wikipedia.org/wiki/Magnetosfera która chroni nas od zabójczych dla życia fal Gamma. Przypadek 4. Ziemia jako jedyna posiada wodę w postaci płynnej na powierzchni ze wszystkich odkrytych planet. Z innej beczki: Przypadek 5. Jezus wypełnia przeszło 300 prorctw zawartych w Starym Testamencie: Najważniejsze to: - miejsce urodzenia - sposób nauczania w przypowieściach - uzdrowienia chorych - pojmanie i śmierć jako przestępca - sposób uśmiercenia na krzyżu i przebicie ciała. - sprzedanie za 200 srebrników Więcej tutaj: http://ewangelia.com/Prawdziwe-problemy ... wypelnionePotomek z linii króla Dawida Proroctwo: Oto idą dni, mówi Pan, gdy spełnię dobrą obietnicę, którą wypowiedziałem o domu Izraela i o domu Judy. W owych dniach i w owym czasie sprawię, że prawdziwa latorośl wyrośnie Dawidowi. Będzie wykonywał prawo i sprawiedliwość na ziemi. (Jeremiasz 33,14-15) Wypełnienie: Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawidowego, syna Abrahamowego: [...] a Jesse miał syna Dawida, króla, a Dawid miał z żoną Uriasza syna Salomona, [...]a Jakub miał syna Józefa, męża Marii, z której narodził się Jezus, zwany Chrystusem. (Mateusz 1,1.6.16) Żydzi przywiązywali zawsze wielką wagę do rodowodów i genealogii poszczególnych osób. W pierwszym wieku naszej ery spisy rodowodów przechowywane były w świątyni w Jerozolimie. Została ona jednak zburzona i spalona przez Rzymian w roku 70 n.e., a wraz z nią zaginęły rodowody sięgające czasów króla Dawida. Człowiek urodzony po roku 70 n.e. nie mógł już łatwo udowodnić, że rzeczywiście jest potomkiem Dawida, dlatego proroctwo nie mogło być spełnione po roku 70. Jezus urodził się blisko początku naszej ery, gdy rodowody jeszcze istniały i istniał dowód pochodzenia Józefa z linii króla Dawida. Urodzony w Betlejem Proroctwo: Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych. (Micheasz 5,1) Wypełnienie: I stało się w owe dni, że wyszedł dekret cesarza Augusta, aby spisano cały świat. Pierwszy ten spis odbył się, gdy Kwiryniusz był namiestnikiem Syrii. Szli więc do spisu, każdy do miasta swego. Poszedł też i Józef z Galilei, do miasta Dawidowego, zwanego Betlejem, dlatego że był z domu i z rodu Dawida, aby był spisany wraz z Marią, poślubioną sobie małżonką, która była brzemienna. I gdy tam byli, nadszedł czas, aby porodziła [...] A gdy minęło osiem dni, aby obrzezano dziecię, tedy nadano mu imię Jezus. (Łukasz 2,1-6.21) Mimo iż rodzice Jezusa mieszkali w Nazarecie, wskutek zarządzenia cesarskiego zmuszeni byli udać się do Betlejem, skąd Józef wywodził swój ród. Odnalezione współczesnie starożytne dokumenty potwierdzają, że praktykę tę stosowano wówczas przy spisach ludności. Dzięki temu Jezus urodził się w Betlejem, jak przepowiedziano. Zamieszkały w Kafarnaum (w ziemi Zebulona i Naftalego) Proroctwo: Jak w przeszłości sprowadził Pan hańbę na ziemię Zebulona i na ziemię Naftalego, tak w przyszłości okryje chwałą drogę morską, Zajordanie i okręg pogan. Lud, który chodzi w ciemności, ujrzy światło wielkie, nad mieszkańcami krainy mroków zabłyśnie światłość. (Izajasz 8,23-9,1) Wypełnienie: A gdy Jezus usłyszał, że Jana uwięziono, wycofał się do Galilei i opuściwszy Nazaret, przyszedł i zamieszkał w Kafarnaum, nad morzem, na pograniczu krain Zabulona i Neftalego. (Mateusz 4,12-13) Przemawiający w przypowieściach Proroctwo: Słuchaj, ludu mój, nauki mojej, nakłońcie uszu na słowa ust moich! Do przypowieści otworzę usta moje, opowiem zagadkowe dzieła starodawne. (Psalm 78,1-2) Wypełnienie: To wszystko Jezus mówił do ludu w podobieństwach, a bez podobieństwa nic do nich nie mówił. (Mateusz 13,34) Jezus używał wielu przypowieści (podobieństw), aby poprzez porównanie do codziennych sytuacji i zdarzeń wyjaśnić swoją naukę prostemu ludowi, który go słuchał. Dzięki temu docierał ze swoim głoszeniem do zwykłych ludzi, niewykształconych w Piśmie Świętym, nie umiejących roztrząsać prawd teologicznych. Wjazd do Jerozolimy na ośle Proroctwo: Wesel się bardzo, córko syjońska! Wykrzykuj, córko jeruzalemska! Oto twój król przychodzi do ciebie, sprawiedliwy on i zwycięski, łagodny i jedzie na ośle, na oślęciu, źrebięciu oślicy podjarzemnej. (Zachariasz 9,9) Wypełnienie: Poszli więc i znaleźli oślę uwiązane u wrót, na zewnątrz, przy drodze, i odwiązali je. A niektórzy z tych, co tam stali, mówili do nich: Cóż to czynicie, że odwiązujecie oślę? A oni odpowiedzieli jak im rozkazał Jezus, i tamci pozwolili im odejść. I przyprowadzili oślę do Jezusa, i włożyli na nie szaty swoje, a On usiadł na nim. (Marek 11,3-7) Śmierć: Zdradzony przez przyjaciela Proroctwo: Nawet przyjaciel mój, któremu zaufałem, który jadł mój chleb, podniósł piętę przeciwko mnie. (Psalm 41,10) Wypełnienie: Po tych słowach Jezus, wstrząśnięty do głębi, oświadczył, mówiąc: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, jeden z was mnie wyda [...] to jest ten, któremu ja podam umoczony kawałek chleba. Wziął więc kawałek, umoczył go i podał Judaszowi Iskariocie, synowi Szymona. A zaraz potem wszedł w niego szatan [...] więc, wziąwszy kawałek chleba, wyszedł, a była noc. (Jan 13,21.26.30) Sprzedany za trzydzieści srebrników Proroctwo: I odważyli mi jako zapłatę trzydzieści srebrników. Lecz Pan rzekł do mnie: Wrzuć je do skarbca, tę wysoką cenę, na jaką Mnie oszacowali ! (Zachariasz 11,13-13) Wypełnienie: Wtedy odszedł jeden z dwunastu, którego zwano Judasz Iskariot, do arcykapłanów, i rzekł: Co mi chcecie dać, a ja go wydam ? Oni zaś wypłacili mu trzydzieści srebrników. (Mateusz 26,14-15) Zabity jako przestępca Proroctwo: Dlatego dam mu dział wśród wielkich i z mocarzami będzie dzielił łupy, za to, że ofiarował na śmierć swoją duszę i do przestępców był zaliczony. (Izajasz 53, 12) Wypełnienie: A była godzina trzecia, kiedy go ukrzyżowali. Był też wypisany napis z podaniem jego winy: Król Żydowski. Ukrzyżowali też z nim złoczyńców, jednego po prawicy, a drugiego po lewicy. (Marek 15,25-27) Jezus został skazany na śmierć krzyżową jako przestępca polityczny, rzekomo ogłaszający się królem Izraela i nawołujący do buntu przeciwko cezarowi. Śmierć na krzyżu była wówczas najcięższą i najbardziej hańbiącą karą dla przestępców. Przebicie rąk i nóg Proroctwo: Osaczyła mnie gromada złośników, przebodli ręce i nogi moje. Mogę policzyć wszystkie kości moje; oni przyglądają się, sycą się mym widokiem. (Psalm 22,17-18) Wypełnienie: A gdy przyszli na miejsce, zwane Trupią Czaszką, ukrzyżowali go tam [...] A lud stał i przyglądał się. Przełożeni zaś naśmiewali się, mówiąc: Innych ratował, niechże ratuje samego siebie [...] Szydzili z niego także i żołnierze, podchodząc doń i podając mu ocet. (Łukasz 23, 33.35-36) Do krzyża przybijano skazańca właśnie za ręce i nogi. W czasach powstawania Pism Starego Testamentu praktyka ta nie była znana, gdyż Żydzi nigdy nie stosowali krzyżowania. Rozdzielenie szat i rzucanie losów o suknię Proroctwo: Między siebie dzielą szaty moje, i o suknię moją los rzucają. (Psalm 22,19) Wypełnienie: A gdy żołnierze ukrzyżowali Jezusa, wzięli szaty jego i podzielili na cztery części, każdemu żołnierzowi część, i zwierzchnią suknię. A ta suknia nie była szyta, ale od góry cała tkana. Tedy rzekli jedni do drugich: Nie krajmy jej, rzućmy o nią losy, czyja ma być. (Jan 19,23-24) Napojenie żółcią i octem Proroctwo: Dodali żółci do pokarmu mego, a w pragnieniu moim napoili mnie octem. (Psalm 69,22) Wypełnienie: A gdy przyszli na miejsce, zwane Golgota, co znaczy miejsce Trupiej Czaszki, dali mu do picia wino, zmieszane z żółcią (Mateusz 27,33) Wypełnienie: Potem Jezus, wiedząc, że się już wszystko wykonało, aby się wypełniło Pismo, powiedział: Pragnę. A stało tam naczynie pełne octu; włożywszy więc na pręt hyzopu gąbkę nasiąkniętą octem, podali mu do ust. (Jan 19, 28-29) Nie złamana żadna kość Proroctwo: Strzeże wszystkich kości jego, żadna z nich się nie złamie. (Psalm 34,21) Wypełnienie: Wówczas Żydzi, ponieważ był to dzień Przygotowania, aby ciała nie pozostawały przez sabat na krzyżu, albowiem dzień tego sabatu był uroczysty, prosili Piłata, aby im połamano golenie i zdjęto je. Przyszli więc żołnierze i połamali golenie pierwszemu i drugiemu, którzy byli z nim ukrzyżowani, a gdy podeszli do Jezusa i ujrzeli, że już umarł, nie połamali goleni jego. (Jan 31-34) Połamanie goleni praktykowano w celu przyspieszenia powolnej śmierci krzyżowej. Zastosowano je w przypadku obu ukrzyżowanych z Jezusem przestępców, lecz Jezus umarł już wcześniej i wobec niego nie było to już potrzebne. Przebicie boku Proroctwo: Wtedy spojrzą na Mnie, na tego, którego przebodli, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym. (Zachariasz 12,11) Wypełnienie: Lecz jeden z żołnierzy włócznią przebił bok jego i zaraz wyszła krew i woda. (Jan 19,34) Przebicie włócznią boku praktykowano jako sprawdzenie, czy skazany rzeczywiście już umarł. Pokazanie się krwi i wody nastąpiło przypuszczalnie wskutek wydzielenia się osocza z krwi. Podobne zjawisko obserwowano w przeprowadzonych w dzisiejszych czasach eksperymentach z przebijaniem boku martwych zwierząt. Zaćmienie się słońca po śmierci Jezusa Proroctwo: W owym dniu, mówi Wszechmogący Pan, sprawię, że słońce zajdzie w południe, i mrokiem okryję ziemię w biały dzień. (Amos 8,9) Wypełnienie: A od szóstej godziny do godziny dziewiątej ciemność zaległa całą ziemię. A około dziewiątej godziny zawołał Jezus donośnym głosem: Eli, Eli, lama sabachtani ! Co znaczy: Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił ? (Mateusz 27,46) Według żydowskiego podziału doby, dzień dzielono na dwanaście godzin, z których pierwsza według dzisiejszego czasu trwała od 6.00 do 7.00. Tak więc godzina szósta odpowiada naszej godzinie dwunastej, czyli południu - tak jak zapowiedziano w księdze proroka Amosa.
_________________ http://blog.wiara.pl/teles/
|
Cz lis 03, 2011 11:56 |
|
 |
BumBleBee
|
U mnie wiele razy modlitwa została wysłuchana. To jest wielka łaska. Bóg jest bardzo łaskawy i jak widać lubi ludziom pomagać. Na przykład modliłem się o pewną dziewczynę, aby była szczęśliwa i dobrze się ułożyło i za niedługo zdołałem zauważyć, że jest dużo szczęśliwsza. To niby błahe, ale piękne. Prosiłem o miłość do ludzi- dostałem ją  Jeśli coś jest zgodne z Wolą Bożą i dobre, to zostanie wysłuchane  Wola Boża=moja wola .
_________________ Życie nie jest niczym innym, jak tylko wiecznym zmaganiem się z sobą samym i nie zakwita inaczej, jak tylko za cenę cierpienia.Dotrzymuj zawsze towarzystwa Panu Jezusowi w Ogrodzie Oliwnym, a On będzie umiał wzmocnić cię w godzinach udręk, które nadejdą
|
Cz lis 03, 2011 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owszem i to całkiem niedawno. Pisałem już o tym, ale powtórzę. Straciłem pracę...modliłem się, ale nie słowami "Panie daj mi pracę", tylko "Panie jeżeli chcesz to daj mi nowa pracę" Minął miesiąc, przeczytałem w internecie ogłoszenie, wziąłem CV i na bezczelniaka wcisnąłem sie do prezesa. Po 15 minutach rozmowy zaprowadził mnie do kadrowej i nakazał wypisac skierowanie na badania wstępne do lekarza Ktos powie, że to przypadek, moja kreatywność itp. Dla mnie to jednak zawsze bedzie efekt wysłuchania modlitwy mojej i całej mojej rodziny. P.S. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie dosyć iż dostałem pracę to na dodatek na o niebo lepszych warunkach od poprzedniej 
|
Cz lis 03, 2011 20:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie nieraz Pan wysłuchał, ale zawsze otrzymywałam wspaniały dar, gdy bezpośrednio powiedziałam Mu - Ja nie daję rady, nie potrafię, a Ty wszystko możesz, i jeśli taka Twoja wola, to spraw. Oddałam Mu swoje życie przed nagłą operacją, gdy anestezjolog odmawiał podania narkozy wobec wysokiego ciśnienia - o mojej chorobie nadciśnieniowej nie miałam pojęcia - to nie tylko ciśnienie spadło, tak, że przeprowadzono operację, ale definitywnie zniknął mój nałóg palacza 
|
Cz lis 03, 2011 20:46 |
|
 |
AquilaSPQR
|
Cytuj: Tia kolejni przypadkowicze... Weź 1000 żarówek i tak je podrzuć że przypadkiem się wkręcą wszystkie w żyrandol o 1000 miejscach na nie... Zaczynam się zastanawiać, czy aby na pewno rozumiesz naukową wersję rozwoju wszechświata, powstania Ziemi i życia na niej. Cytuj: Przykłady przypadków: Przypadek 1. Gdyby nie "przypadkowe" zderzenie Ziemi z księżycem ok. 4mld lat temu Ziemia obracałaby się 3-10 razy wolniej to znaczyło by że w dzień jest 100C a w nocy -50C ciekawe czy życie wtedy by się ukształtowało. Przypadek 2. Ludzie odkryli kilkaset układów planetarnych wokół innych gwiazd, wszystkie odkryte układy są mocno eliptyczne tzn planety raz bardzo się zbliżają do gwiazdy aby potem daleko się oddalić. Nasz układ jak na razie "przypadkowo" jest wyjątkowy, jako jedyny prawie po okręgach krążą planety. Np odchylenie naszej planety od Słońca to tylko 3mln km przy średniej 150 mln odległości od niego. Przypadek 3. Ziemia jako jedyna z bliskich planet posiada magnetosferę http://pl.wikipedia.org/wiki/Magnetosfera która chroni nas od zabójczych dla życia fal Gamma. Przypadek 4. Ziemia jako jedyna posiada wodę w postaci płynnej na powierzchni ze wszystkich odkrytych planet. Bzdury. To nie są żadne "przypadki". A przynajmniej nie w takim rozumieniu w jakim usilnie starasz się je przedstawić. Porównanie wykazujące błędy Twojego rozumowania: Niedźwiedź polarny ma organizm idealnie przystosowane do życia w niskich temperaturach. I wiecie co? On naprawdę żyje w bardzo niskich temperaturach! Przypadek? (w podtekście - ktoś zatem musiał go stworzyć)Błąd. To nie przypadek, że niedźwiedź polarny żyje akurat w zimnych rejonach globu. To, że taki a nie inny jest ten niedźwiedź jest wynikiem tego polarnego rejonu. Gdyby nie było rejonów polarnych, nie byłoby niedźwiedzi polarnych. Proste. Dlaczego zatem istnieją te wszystkie "przypadki" o jakich mówisz? Nie dlatego, że Bóg stworzył dla nas "idealną planetę". Po prostu planeta ta powstała. Ma takie a nie inne warunki na swojej powierzchni. W kosmosie takich planet jest pełno, a my właśnie uczymy się je odkrywać. Do tej pory o nich nie słyszałeś, bo są one zbyt trudne do odkrycia (mała wielkość i odpowiednia odległość od macierzystej gwiazdy). Ale z czasem odkryjemy ich setki, a może i tysiące. Wtedy "wyjątkowość naszej Ziemi" stanie się czymś powszechnym, tak jak powszechne stało się już to, że istnieje wiele rozmaitych planet poza naszym układem słonecznym. I tak samo jak niedźwiedzie polarne, my (ludzie i inne stworzenia) jesteśmy na tej planecie tylko dlatego, że ma ona odpowiednie warunki. Równie dobrze Ziemia mogła być taka jak Mars - a wtedy nie byłoby zwierząt, ludzi i Jahwe. Zastąpiłby go pewnie jakiś Mzimu ludu planety X, która miała nieco więcej szczęścia bo była troszkę bliżej swojej gwiazdy. Cytuj: Z innej beczki: Przypadek 5. Jezus wypełnia przeszło 300 prorctw zawartych w Starym Testamencie: Najważniejsze to: - miejsce urodzenia - sposób nauczania w przypowieściach - uzdrowienia chorych - pojmanie i śmierć jako przestępca - sposób uśmiercenia na krzyżu i przebicie ciała. - sprzedanie za 200 srebrników Tia. No wiesz, gdybym napisał książkę, w której chciałbym przedstawić siebie jako Mesjasza, to jestem pewien, że i ja wypełniłbym w niej wszystkie "300" proroctw a i moje "cuda" przebiłyby nawet te samego Jezusa  No ale po kolei: Cytuj: Potomek z linii króla Dawida Mhm, a inny rodowód nowotestamentowy nawet udowadnia, że to potomek samego Adama. W jaki sposób możesz potwierdzić ten rodowód? Udowodnij go, a jeśli nie możesz, musisz wycofać swoje słowa. A poza tym, zgodnie z wersją nowotestamentową, Jezus nie był prawdziwym synem Józefa. Więc choćby i Józef był z linii Dawida, to Jezus już nie może nim być Cytuj: Mimo iż rodzice Jezusa mieszkali w Nazarecie, wskutek zarządzenia cesarskiego zmuszeni byli udać się do Betlejem, skąd Józef wywodził swój ród. Odnalezione współczesnie starożytne dokumenty potwierdzają, że praktykę tę stosowano wówczas przy spisach ludności. Dzięki temu Jezus urodził się w Betlejem, jak przepowiedziano. No właśnie... ten fragment jest jednym z najbardziej naiwnych a mimo to jak widać są ludzie, którzy podchodzą do niego bezkrytycznie. Rzymianie nie wymagali podczas żadnych spisów, aby ktokolwiek łaził do miasta z którego wywodził się jego ród - to zmyślone kłamstwo. Naiwne jest też posądzanie Rzymian o to, że podczas jakiegokolwiek spisu wymagali, aby dany człowiek szedł z całą rodzinądo miejsca, w którym żył jego żyjący przed kilkuset laty przodek. No i dlaczego akurat Dawid, a nie jakiś przodek żyjący 100 lat temu w Nazarecie? To proste - aby tylko w momencie narodzin umieścić Maryję w Betlejem. Cała historia z "cudownym urodzeniem" została zmyślona, aby tylko "proroctwo się wypełniło". Jezus urodził się najprawdopodobniej w Nazarecie, i dlatego jego biografia musiała zostać odpowiednio "poprawiona". Niestety twórcy ewangelii nie dogadali się w tej kwestii (a może to Duch Święty się pomylił) i zawarli dwie różne wersje narodzin Jezusa. Wszyscy ciągle powtarzają ten fragment ze spisem - czyżby wersja z rzezią niewiniątek i ucieczką do Egiptu stała się niemodna? I tak to jest już z tymi wszystkimi "proroctwami" - zostały wymyślone przez ewangelistów, aby dopasować Jezusa do wizerunku mesjasza. Cytuj: Przemawiający w przypowieściach To faktycznie bardzo wymagający warunek. Też mogę wymyślić jakąś przypowieść na poczekaniu. Cytuj: Wjazd do Jerozolimy na ośle Jak w przypadku cudownych narodzin w Betlejem. Cytuj: Sprzedany za trzydzieści srebrników A tę zmyśloną historyjkę dyskwalifikuje to, że ewangeliści nie mieli prawa wiedzieć co mówił i co miał niby dostać rzekomy zdrajca. Byli przy tej rozmowie i ją słyszeli?  No i czy naprawdę mamy wierzyć, że ktokolwiek musiał zdradzać Jezusa i go wskazywać, skoro ponoć był sławnym prorokiem i ludzie go znali z tego jak dyskutował z "uczonymi w Piśmie"? Cytuj: Przebicie rąk i nóg Proroctwo: Osaczyła mnie gromada złośników, przebodli ręce i nogi moje. Mogę policzyć wszystkie kości moje; oni przyglądają się, sycą się mym widokiem. (Psalm 22,17-18) Wypełnienie: A gdy przyszli na miejsce, zwane Trupią Czaszką, ukrzyżowali go tam [...] A lud stał i przyglądał się. Przełożeni zaś naśmiewali się, mówiąc: Innych ratował, niechże ratuje samego siebie [...] Szydzili z niego także i żołnierze, podchodząc doń i podając mu ocet. (Łukasz 23, 33.35-36) Do krzyża przybijano skazańca właśnie za ręce i nogi. W czasach powstawania Pism Starego Testamentu praktyka ta nie była znana, gdyż Żydzi nigdy nie stosowali krzyżowania. I zapewne dlatego nie ma w tym psalmie niczego o tym, że ktoś komuś "przebódł ręce i nogi". To uporczywe błędne tłumaczenie powielane tylko dlatego, że jest na rękę chrześcijanom. Cytuj: Rozdzielenie szat i rzucanie losów o suknię
Napojenie żółcią i octem
Nie złamana żadna kość
Przebicie boku Jak w przypadku Betlejem. Jaką mamy mieć pewność, że tak było naprawdę, a że nie jest to wymysł ewangelistów? Pamiętajmy, że żaden autor nie był świadkiem tych wydarzeń jak i zostały one spisane wieeeeele lat po tym wydarzeniu, gdy już powszechne było przekonanie, że Jezus to mesjasz  Cytuj: Zaćmienie się słońca po śmierci Jezusa Zaćmienia Słońca nie dzieją się w czasie pełni Księżyca, a tak (o ile się nie mylę) było w czasie Paschy. Cytuj: Ktos powie, że to przypadek, moja kreatywność itp. Dla mnie to jednak zawsze bedzie efekt wysłuchania modlitwy mojej i całej mojej rodziny. No widzisz - i to jest właśnie wyjaśnienie spełniania się modlitwy. "Spełnienie modlitwy" to nic innego jak uznanie, że dany przypadek nie był wcale przypadkiem. Innymi słowy - skoro stało się tak, jak chciałem, to znaczy się, że modlitwa ma moc. A jeśli nie stało się tak, no to wcale nie oznacza, że modlitwa nie ma mocy, tylko po prostu z jakiegoś ważniejszego powodu Bóg mnie nie wysłuchał A najlepsze jest to, że możecie sami przeprowadzić fantastyczny eksperyment. Po prostu przez pół roku módlcie się o podobne łaski do jakiegoś wymyślonego bóstwa, albo nawet powtarzajcie sobie "Moja ulubiona zabawko z dzieciństwa, proszę - spraw abym..." i tak dalej. Gwarantuję, że sporo z tych próśb się spełni 
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
Cz lis 03, 2011 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AquilaSPQR napisał(a): teles napisał(a): Mimo iż rodzice Jezusa mieszkali w Nazarecie, wskutek zarządzenia cesarskiego zmuszeni byli udać się do Betlejem, skąd Józef wywodził swój ród. Odnalezione współczesnie starożytne dokumenty potwierdzają, że praktykę tę stosowano wówczas przy spisach ludności. Dzięki temu Jezus urodził się w Betlejem, jak przepowiedziano. No właśnie... ten fragment jest jednym z najbardziej naiwnych a mimo to jak widać są ludzie, którzy podchodzą do niego bezkrytycznie. Rzymianie nie wymagali podczas żadnych spisów, aby ktokolwiek łaził do miasta z którego wywodził się jego ród - to zmyślone kłamstwo. Naiwne jest też posądzanie Rzymian o to, że podczas jakiegokolwiek spisu wymagali, aby dany człowiek szedł z całą rodzinądo miejsca, w którym żył jego żyjący przed kilkuset laty przodek. No i dlaczego akurat Dawid, a nie jakiś przodek żyjący 100 lat temu w Nazarecie? To proste - aby tylko w momencie narodzin umieścić Maryję w Betlejem. Cała historia z "cudownym urodzeniem" została zmyślona, aby tylko "proroctwo się wypełniło". Jezus urodził się najprawdopodobniej w Nazarecie, i dlatego jego biografia musiała zostać odpowiednio "poprawiona". Niestety twórcy ewangelii nie dogadali się w tej kwestii (a może to Duch Święty się pomylił) i zawarli dwie różne wersje narodzin Jezusa. Wszyscy ciągle powtarzają ten fragment ze spisem - czyżby wersja z rzezią niewiniątek i ucieczką do Egiptu stała się niemodna? I tak to jest już z tymi wszystkimi "proroctwami" - zostały wymyślone przez ewangelistów, aby dopasować Jezusa do wizerunku mesjasza. Brawo, Aquila, wypunktowałeś te naiwne i bezrefleksyjne wierzenia jak się patrzy. Dodam tylko, że spis powszechny za Kwiryniusza odbył się w 6 wieku n.e. i było to już po śmierci Heroda. Tak więc cały początek Ewangelii Łukasza jest z punktu widzenia opisywanych tam faktów tyle wart co makulatura, na której to wydrukowano.
|
Cz lis 03, 2011 23:24 |
|
 |
kontolu
|
Alus napisał(a): Mnie nieraz Pan wysłuchał, ale zawsze otrzymywałam wspaniały dar, gdy bezpośrednio powiedziałam Mu - Ja nie daję rady, nie potrafię, a Ty wszystko możesz, i jeśli taka Twoja wola, to spraw. Oddałam Mu swoje życie przed nagłą operacją, gdy anestezjolog odmawiał podania narkozy wobec wysokiego ciśnienia - o mojej chorobie nadciśnieniowej nie miałam pojęcia - to nie tylko ciśnienie spadło, tak, że przeprowadzono operację, ale definitywnie zniknął mój nałóg palacza  Zamiast samej się modlić, trzeba było tylko zamówić u księdza mszę św. to uniknęłabyś całej operacji, a tak to tylko spadło ci ciśnienie.
|
Pt lis 04, 2011 3:15 |
|
 |
kontolu
|
Ps. Ten paskudny nawyk palenia ci przeminął ze strachu jak dowiedziałaś się, że masz wysokie ciśnienie tak twierdzi lekarz.
|
Pt lis 04, 2011 3:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Brawo Aquila, wypunkowałeś te naiwne i bezrefleksyjne wierzenia jak sie patrzy Dowodząc prawdopodobnie - niewiele zatem trzeba, aby sprawić wam satysfakcje A z "dowodem" w rodzaju "prawdopodobnie" nawet nie chce się polemizować.
|
Pt lis 04, 2011 17:18 |
|
|
|