CZy P.Jezus musial byc zrodzony?
Autor |
Wiadomość |
Joabea32
|
 CZy P.Jezus musial byc zrodzony?
KIlka dni temu zastanawiałam się dlaczego syn P.Boga musiał byc zrodzony ? Jezeli P.Bog stworzył Adama i Ewe, byli to przeciez ludzie stworzeni przez Boga ,musieli miec kod DNA to dlaczego tak samo nie stworzyl syna tylko syn musial zostac zrodzony?
|
N lis 27, 2011 20:57 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: CZy P.Jezus musial byc zrodzony?
Czy pytanie to wynika z takiego cichego oczekiwania że samo narodzenie Pana Jezusa powinno być swojego rodzaju cudem, który musiałby zostać odebrany jako coś niezwykłego?
Wydaje mi się że Jezus jako w pełni człowiek miał też zupełnie ludzkie życie, od narodzenia, aż po śmierć. Taki był plan Boga. A co do Adama i Ewy to jeśli wyobrażasz sobie stworzenie, jako pstryknięcie palcem gdzie Bog nagle stwarza mężczyznę i następnie kobietę to Kościół tak nie naucza. Pojawienie się człowieka na naszej planecie to domena nauki. Zgodnie z tymi samymi zasadami narodził się Jezus.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lis 27, 2011 23:23 |
|
 |
beldex
|
Adam nie został zrodzony więc to nie te same zasady. Jezus, miał byc we wzsystkim podobny do innych ludzi oprócz ozcywiście grzechu, więc musiał być normalnie urodzony, czyli już jako noworodek odczuwać niedogodności właściwe wszystkim noworodkom np. zimno, strach. Tak wynika z Biblii.
|
Pn lis 28, 2011 13:40 |
|
|
|
 |
Joabea32
|
Wist..no w Biblii jest napisane,ze 6 dniaP.Bog stworzył Adama i Ewe wiec owszem tak to sobie wyobrazam,ze mogłby stworzyc człowieka pstryknieciem palca....natomiast rzeczywiscie no P.Jezus zrodzony mogł odczuwacwszytko to co odczuwają noworodki natomiast Adam i Ewa no zostali juz stworzeni jako dorosłe osobniki tak to sobie przytnajmniej wyobrazam,ale byli podobno rowniez ludzmi ...
|
Pn lis 28, 2011 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joabea32 napisał(a): Wist..no w Biblii jest napisane,ze 6 dniaP.Bog stworzył Adama i Ewe wiec owszem tak to sobie wyobrazam,ze mogłby stworzyc człowieka pstryknieciem palca....natomiast rzeczywiscie no P.Jezus zrodzony mogł odczuwacwszytko to co odczuwają noworodki natomiast Adam i Ewa no zostali juz stworzeni jako dorosłe osobniki tak to sobie przytnajmniej wyobrazam,ale byli podobno rowniez ludzmi ... W Biblii też pisze, że jeden dzień u Boga jest jak 1000 lat, a 1000 lat jak jeden dzień.
|
Pn lis 28, 2011 16:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież całą Ks Rdz to metafora!!! Nie wierzysz chyba, że Pan Bóg LITERALNIE stworzył świat w 7 dni i 2 ludzi....
|
Pn lis 28, 2011 16:26 |
|
 |
Ofir
|
Adam i Ewa zostali w pewnym momencie stworzeni przez Boga i wcześniej ich nie było. Pan Jezus istniał od zawsze i nie był nigdy stworzony a sam był stwórcą.
"Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało." Jan1:1-3
i dalej:
"A Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy" Jan 1:14
Pan Jezus nie był stworzony - istniał zawsze w postaci Bożej. Jako człowiek narodził się po to by objawic nam Bożą Wolę. Niejako zniżył się w swej wielkiej miłości do naszego ludzkiego, upadłego poziomu:
"On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. List do Filipian 2:6-8
Tak więc Pan Jezus nie mógł zostać stworzonym jak Adam czy Ewa bo istniał od zwasze. Mógł jedynie wcielić się w ludzką postać dzięki zrodzeniu z kobiety ludzkiej. Oczywiście Maria nie jest więc Matką Boską bo Bóg nie ma matki a jest jedynie matką człowieka Jezusa czyli zrodziła Jego ludzką naturę ale nie Boską!
|
Pn lis 28, 2011 16:53 |
|
 |
mir100
|
oczywiście że musiał bo Jezus przybrał ludzką postać o żeby być człowiekiem trzeba sie urodzić .Jezus był tak że przykładem że rodzimy sie i umieramy i zmartywstaniemy
|
Pn lis 28, 2011 19:31 |
|
 |
Joabea32
|
Margaret_ka napisał(a): Przecież całą Ks Rdz to metafora!!! Nie wierzysz chyba, że Pan Bóg LITERALNIE stworzył świat w 7 dni i 2 ludzi.... nie nie wierze, uwazam to za cos w rodzaju legendy, ale jako,ze Bog jest wszechmogący byłoby to mozliwe...
|
Pn lis 28, 2011 23:02 |
|
 |
WIST
|
Joabea32 napisał(a): Wist..no w Biblii jest napisane,ze 6 dniaP.Bog stworzył Adama i Ewe wiec owszem tak to sobie wyobrazam,ze mogłby stworzyc człowieka pstryknieciem palca....natomiast rzeczywiscie no P.Jezus zrodzony mogł odczuwacwszytko to co odczuwają noworodki natomiast Adam i Ewa no zostali juz stworzeni jako dorosłe osobniki tak to sobie przytnajmniej wyobrazam,ale byli podobno rowniez ludzmi ... Owszem, jest napisane. Pytanie tylko co rozumiemy z tego tekstu. I jasne że mógłby, ale czy Ty tak uważasz, czy tylko przyjmujesz taką opcję jako możliwą? Cóż, pytanie nie tyle traci sens, co jest zbyt mało precyzyjne. Pytasz Katolika, czy może rozumiejących wszystko dosłownie chrześcijan?
WIST
|
Pn lis 28, 2011 23:26 |
|
 |
beldex
|
Wist, to katolicy nie biorą doslownie słów Jezusa: to jest cialo moje?
|
Wt lis 29, 2011 8:10 |
|
 |
WIST
|
Nie mówimy o ostatniej wieczerzy. I nie napisałem że wszystko jest przenośnią.
WIST
|
Wt lis 29, 2011 13:55 |
|
 |
Acro
|
A jak się rozpoznaje, co jest przenośnią a co należy brać dosłownie? Są jakieś znaczniki w Biblii oznaczające "uwaga! to już nie bajeczki! teraz jest na serio!"? Przy okazji - te ludobójstwa ze ST to faktycznie dzieło Boga, czy akurat jakaś alegoria nie wiadomo czego?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt lis 29, 2011 16:16 |
|
 |
WIST
|
Ile można na ten temat dyskutować? Ciekaw jestem ile osób już zadało to pytanie? Albo ile razy jeszcze będą tego typu offtopy. Nie mam potrzeby w tym temacie zastanawiać się czy księga Rodzaju powinna być rozumiana dosłownie. Jeśli autor jednak uważa inaczej, to obawiam się że nie mamy wspólnej platformy do rozmowy. Odpowiedz zależy od wyznawanych poglądów. A jeśli ktoś chce poznać jak najlepiej czytać Biblię to odsyłam do katolickich stron i książek.
WIST
|
Wt lis 29, 2011 17:15 |
|
 |
Acro
|
Myślałem, że to jest właśnie katolicka strona, ale może się myliłem...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr lis 30, 2011 0:00 |
|
|
|