Myślę że tema ciekawy zarówno dla wierzących i niewierzących. Wierzący w wszystkim co, go otacza stara się odnaleźć Boga Ojca stworzyciela porządku i ładu, miłości.
Niewierzący z nauki, pojęć, z dowodów, poglądów kreują swoją wiarę, może i nie tylko z tego ale ułamek swoich potrzeb można tu zaspokoić;)
WODATa zwykła woda, bezbarwna, bezwonna i pozbawiona smaku, a jednak żadna żywa istota nie mogłaby się bez niej obyć. Rośliny, zwierzęta i ludzie składają się w większości z wody (woda stanowi około dwie trzecie masy naszego ciała). Właściwości wody okazują się doskonale współgrać z potrzebami różnych form życia na Ziemi.
Czy właściwości wody, mówią że jest zwykła? :Woda charakteryzuje się wysoką temperaturą wrzenia i niską temperaturą zamarzania. Pozwala nam funkcjonować w środowisku o znacznych wahaniach temperatury, zapewniając zachowanie stałej temperatury ciała na poziomie około 37 stopni Celsjusza.
Woda jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem. Ta właściwość czyni z wody doskonały środek transportu wewnątrzustrojowego, dzięki któremu tysiące związków chemicznych, substancji mineralnych i składników pokarmowych dostaje się do najmniejszych naczyń krwionośnych i komórek naszego ciała.
Woda jest obojętna pod względem chemicznym. Nie wpływa na skład przenoszonych przez siebie substancji, dlatego substancje odżywcze, środki lecznicze i związki mineralne mogą być łatwo wchłaniane i wykorzystywane przez nasz organizm.
Dzięki procesowi dyfuzji prostej woda przedostaje się do wyższych części roślin wbrew sile ciążenia, dostarczając życiodajne soki i składniki odżywcze na szczyty nawet najwyższych drzew.
Woda zamarza zwykle w górnych partiach zbiorników wodnych, a warstwa lodu unosi się na wodzie, dzięki czemu ryby są w stanie przetrwać zimę.
Dziewięćdziesiąt siedem procent wody na Ziemi znajduje się w oceanach. Jest to woda słona, istnieje jednak system jej oczyszczania i dystrybucji, co zapewnia warunki do życia na naszej planecie. Woda oceaniczna unosi się w górę w procesie parowania i oddzielona od soli gromadzi się w formie chmur. Te są z łatwością przemieszczane przez wiatr i pozwalają na rozprowadzanie wody nad lądem w celu zaspokojenia potrzeb roślin, zwierząt i ludzi. Opisany system oczyszczania i dystrybucji umożliwia ponowne wykorzystanie wody i zapewnia warunki do życia na naszej planecie.
Wodna inteligencjaMasaru Emoto japoński naukowiec, który skoncentrował się na badaniu właściwości wody, na jej możliwościach w magazynowaniu i przekazywaniu ludzkich emocji. Odkrył jak niesamowicie ludzka myśl może wpływać na wodę ile emocji może zmagazynować.
Czy woda bez zamiany właściwości chemicznych może stać się trująca, lecznicza, żywa lub martwa?
Czy woda płynąc w naszych kranach jest tą samą wodą która występuje naturalnie w górskich i dzikich potokach?
Te i inne pytania próbują rozszyfrować naukowcy którzy natrafili na fenomen wody.
Ludzka myśl ma potężną energię, ja się skupię na Miłości. Na miłości i wszystkim co pozytywne czyli tego, co uczy sam Bóg. Przykład z wodą pokazuje jak pozytywne uczucia wpływają na zwykłą (może nie zwykłą) wodę. Pozytywne emocje i słowa sprawiają, że cząsteczki przyjmują piękne, foremne kształty, a złe słowa - kształty nieregularne, brzydkie, nieestetyczne:
„Kocham Cię” - pozytywne uczucia kształtuję strukturę wody w wzór, przejaw piękna i doskonałości, porządku i harmonii

„Zabiję cię” - wszystko co złe, jest chaotyczne, nie mające spójnej struktury, ludzie często czują się pogubieni, nieszczęśliwi, przerażeni, nie opamiętani,
Emocje zdają odbijać się w wodzie, widać to na tych dwóch przykładach. Od zarania dziejów u miliardów ludzi na całym świecie napotykamy przeświadczenie, że Bóg istnieje, ludzie dochodzą do takiego wniosku na podstawie osobistego, subiektywnego kontaktu z Bogiem. Ja zawsze uważałem że Bóg stworzył porządek i ład co obrazuje pierwsze zdjęcie, natomiast wszystko co negatywne i chaotyczne odnajdziemy w zdjęciu poniżej.
Jan Paweł II "Bez Boga wszystko się wywraca do góry nogami" Bez Boga nie ma porządku. Często pamiętam jak mówiono że gdzieś "panuje chaos i zniszczenie" brak ładu, strach, przerażenie.
Dusze które grzeszyły trafiają na potępienie, dlaczego? ponieważ już nie mogą się opamiętać, samo piekło czym one jest? jakby jednym wielki nieładem, gdzie niema Boga.
Woda na bardzo duże znaczenie w chrześcijaństwie, wierze, w poczęciu:"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego." Jan 3:5
„Woda poi i oczyszcza”
„Krew, woda”
„Nasze doczesne życie zaczyna się od czerpania ożywczych substancji z krwi i "wody" naszej matki”
„podobnie nasze życie duchowe może rozwijać się tylko dlatego, że tam, na Golgocie, popłynęły dla nas strumienie krwi i wody”
„"O Krwi i Wodo..." - przecież sam Pan Jezus polecił św. Faustynie, byśmy odwoływali się do tych ożywczych zdrojów, gdy prosimy Boga o miłosierdzie. O to miłosierdzie, które starożytni Izraelici nazwali wymownym słowem: rachamim, "łono matki", miejsce, w którym zaczyna się życie i w którym maleńki człowiek po raz pierwszy doświadcza miłości.”
Wracając do nas samych, tradycji które od lat powstawały:Jeśli przypomnieć na tle tych odkryć, że człowiek jest dosłownie 30-sto procentowym roztworem wodnym, nagle wielu ludzi ogarnia zastanowienie: jak słowa, których używam, by opisać siebie, wpływają na moje zdrowie?
I choć naukowcy dopatrują się przyczyn nowotworów w mutacjach DNA, to jednak nowotwór - podobnie, jak ludzie - w 70% składa się z wody! Czy to nie daje do myślenia?
Czy nasze tradycje, które dziś z poczuciem wyższości nazywamy zabobonami, nie mogą kryć w sobie pewnej prawdy - prawdy o wodzie i jej niezwykłych właściwościach?
-woda święcona w kościele, którą ksiądz kropi, by błogosławić wiernych.
-modlitwy, które kiedyś odmawiała cała rodzina przed każdym posiłkiem.
-czy zwykły toast? gdzie gospodarz mówi "wypijmy za zdrowie"
Być może nasi przodkowie doskonale wiedzieli, co robią.
Sam pamiętam, zanim wróciłem do wiary, byłem bardzo negatywnie nastawiony do świata, czułem się źle, opuszczony właśnie w tedy uaktywniło się we mnie kilka chorób, które mnie trapią do dziś? Najgorszy jednak był stan wewnętrznego chaosu, braku harmonii. Takie stany miewają ludzie którzy odsunęli się od Boga (oczywiście nie wszyscy) ale Ci pogrążeni i zniewoleni używkami, Bożkami, medytacjami którzy dla swoich teorii opadają na same dno. Zwróciłem jeszcze uwagę na oddziaływanie dźwięków na strukturę wody:Beethoven:

Heavy metal:
To,co łączy i wszystko co pozytywne niech nabierze nowego znaczenia w życiu każdego z nas, może co poniektórzy odnajdą w tym Boży plan i zmienią swoje nastawienie do świata. Choćby dla własnego szczęścia, szczęścia bliskich i bliźnich Dwa linki do filmików:Ze świata Geometrii:
http://swietageometria.info/filmy/138-the-water-plMasaru Emoto:
http://www.youtube.com/watch?v=JEmKaV6c ... creen&NR=1