Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła (jak grzech, cierpienie)! I objawiłaby się, gdyby stworzenia nie wykorzystały źle daru wolnej woli.

http://www.gotquestions.org/Polski/Gdyby-Bog-wiedzial.html

Zgroza!

Hańba!

Niezwykle heretyckie, perfidne bluźnierstwa z tej strony:

Cytuj:
Zatem, skoro Bóg wiedział, że szatan się mu sprzeciwi i zostanie wyrzucony z nieba i że Adam z Ewą zgrzeszą, a mimo to ich stworzył, to musi to oznaczać, że częścią Bożego suwerennego planu od początku stworzenia był upadek ludzkości. Żadna inna odpowiedź nie miałaby sensu, biorąc pod uwagę wszystko to, co udało się nam do tej pory ustalić.

Cytuj:
1) Bunt szatana i upadek ludzkości były przewidziane i zaplanowane przez Boga
2) Ci, którzy staną się ludem Bożym, są wybrani i przeznaczeni do tego przez Boga
3) Ukrzyżowanie Chrystusa, jako odkupienie Bożego ludu, zostało przewidziane i zaplanowane przez Boga

Cytuj:
Jedyny wniosek, jaki możemy wysnuć na podstawie wcześniejszych przemyśleń jest taki, że celem Bożym było stworzenie świata, w którym jego chwała będzie w pełni objawiona. Chwała Boża jest nadrzędnym celem całego aktu stworzenia. W rzeczywistości, jest to nadrzędny cel wszystkiego co czyni. Wszechświat został stworzony, aby ukazać Bożą chwałę (Psalm 19.1), a gniew Boży został objawiony względem tych, którzy nie chcą oddawać Bogu chwały (Rzymian 1.23). Nasz grzech oddziela nas od Bożej chwały (Rzymian 3.23), a w nowym niebie i w nowej ziemi, chwała Boża będzie źródłem światłości (Księga Objawienia 21.23). Chwała Boża objawia się, gdy jego cechy są w pełni ukazane, a historia odkupienia jest jej częścią.

Gdyby nie zaistniał grzech, to chwała Pana byłaby pełna zarówno co do jakości, jak i ilości - a tak może być tylko do ilości, bo niepokalania stworzenie nigdy nie odzyska.

Konieczny jest może nawet i dogmat mówiący o tym, że grzech nie był częścią pierwotnego planu Bożego. Precz z głupimi herezjami, które są jak pryskanie cuchnącym kałem w Miłość! Ta herezja może i najokropniejsza jest, bo mówi, że Bóg nie jest bez grzechu, że nie jest Miłością, że chciał istnienia zła...

Takie poglądy to jak wynaturzenie, dewiacja duchowa... Hańba! Jak można było znieważyć Pana? Po co to było? Jakiż wstrętny był czyn Lucyfera...

Jeżeli istnieją takie tezy, którzy zaprzeczają w tak fałszywy sposób Dobroci Boga, to jak się dziwić złu - mógłby ktoś powiedzieć.

Kto jest wspanialszy: niestworzony i wszechmogący Bóg, który nie może trudzić się i cierpieć z własnej natury, czy też nawrócony ciężki grzesznik, który ponosi okrutne męczeństwo i praktykuje wyniszczającą ascezę? Nie róbmy bożka z tego, czego istnienie jest uwarunkowane grzechem. Bóg jest jeden, On nie chciał i nie planował grzechu! Czy sprzedałbyś kochanego brata na wieczne potępienie za aureolę męczeństwa dla kogoś innego, czy też raczej wolałbyś, aby każda osoba, którą stworzył Bóg, została na wieki zbawiona i nawet nie zgrzeszyła ani razu?

Chcę pojednania wszystkich w jednym, Świętym Kościele Katolickim.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pt gru 30, 2011 12:56
Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
niewazny12 napisał(a):
Precz z głupimi herezjami, które są jak pryskanie cuchnącym kałem w Miłość!

Człowieku, poważnie? To się nazywa niestosowny styl wyrażania się...

Pt gru 30, 2011 15:07
MIXer napisał(a):
niewazny12 napisał(a):
Precz z głupimi herezjami, które są jak pryskanie cuchnącym kałem w Miłość!

Człowieku, poważnie? To się nazywa niestosowny styl wyrażania się...

Powiedzmy, że nieważny12 ma taki trochę... awangardowy styl i nie bądźmy bardziej purytańscy od naszych świętych :-D

Pt gru 30, 2011 15:57
Może ma dziś gorszy dzień, niż mamy.

Pt gru 30, 2011 16:22

Nie mam twojej erudycji Nieważny, ale wydaje mi się, że zgodnie z zasadą wyłączonego środka musisz opowiedzieć się albo za boską wszechmocą albo za brakiem odpowiedzialności za grzech. Nie jest to co prawda konieczne, ale pożądane, bo brniesz w rejony mistycyzmu, w których nic już nie ma sensu i nic tłumaczyć nie trzeba. Skończysz owinięty przestrzenią i schowany pod horyzontem zdarzeń w kompletnym oderwaniu intelektualnym od reszty ludzi.

Pt gru 30, 2011 17:59
DeVroo napisał(a):
Skończysz owinięty przestrzenią i schowany pod horyzontem zdarzeń w kompletnym oderwaniu intelektualnym od reszty ludzi.

Da radę.
Też mam dobre zdanie o jego inteligencji, ale bez przesady...każdy z nas jest w stanie odnaleźć wokół siebie ludzi, którzy nadają na tej samej częstotliwości.
DeVroo napisał(a):
wydaje mi się, że zgodnie z zasadą wyłączonego środka musisz opowiedzieć się albo za boską wszechmocą albo za brakiem odpowiedzialności za grzech

Myślę, że nieważny12 ma to już za sobą.

Pt gru 30, 2011 18:47

DeVroo napisał(a):
albo za boską wszechmocą albo za brakiem odpowiedzialności za grzech

czy to aby nie jest fałszywa alternatywa...? :-|

Pt gru 30, 2011 21:52
piok333 napisał(a):
DeVroo napisał(a):
albo za boską wszechmocą albo za brakiem odpowiedzialności za grzech

czy to aby nie jest fałszywa alternatywa...? :-|

.. i dlaczego założono, że ma tu obowiązywać zasada wyłączonego środka.

So gru 31, 2011 12:12

Przeciwko protestantyzmowi:

http://www.youtube.com/watch?v=3R3F7UoYMPU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=GatXdL4XUhI

Po prostu nie zgadzam się z absurdalnym twierdzeniem, ze istnienie grzechu (czy jakiegokolwiek innego zła) było częścią pierwotnego planu Bożego.

Można wręcz ganić tych, którzy mówią, ze gdyby nie było grzechu, to Pan nie mógłby pokazać nam, jak bardzo nas kocha. Grzechu miało nie być, grzech był zaprzepaszczeniem planu niepokalanego stworzenia. Grzech został dopuszczony, gdyż stworzenia otrzymały wolną wolę i prawo wyboru między dobrem i złem. Pan pragnął, by nikt nie zgrzeszył. Nie chciał czyjegokolwiek potępienia. Już sam fakt naszego stworzenia jest niewyobrażalnym cudem.
Mając do wyboru niepokalane stworzenie (wszyscy mówią panu "tak") i stworzenie z heroizmem i grzechem czy potępionymi trzeba wybrać to pierwsze - niepokalane. Cierpienie nie powinno być nieodłącznym elementem życia ludzkiego - stało się tak na skutek grzechu, a nie z winy Boga.

Tak samo, jak Bóg jest jeden i jest w trzech osobach, tak samo też wolą Bożą nie było, aby w jego stworzeniu pojawiły się grzech i zło. To są najgłówniejsze treści wiary. Teoamalizm (Pan nie potrzebował zła, aby w pełni objawić swą chwałę). My tak podziwiamy męczenników, ale o wiele większy podziw należy się trójcy Świętej! Trójca Święta jest najpotężniejsza i najszczęśliwsza bez przezwyciężania jakiejkolwiek pokusy (Bóg po prostu jej nie podlega, więc tym bardziej nie może chcieć grzechu).

Jeżeli cierpimy, to niech żadne cierpienie nie będzie nadaremne! Daremne cierpienie to "zwycięstwo grzechu". Chcę, żeby każdy umierał i żył w łasce uświęcającej, nie popełniał jakiegokolwiek grzechu, podobał się Stwórcy jak najbardziej, pełnił tylko Jego wolę. Wszyscy mogliby być nawet bardziej święci na wieki ode mnie i cieszyć się większymi rozkoszami!

Długi cytat ze strony zbyt tradycjonalistycznej (tekst z 1924 r.)

Cytuj:
Zważmy po wtóre, że z dwóch sposobów, jakimi człowiek mógł odbyć swą próbę życiową, tj. drogą szczęścia doczesnego bez żadnej przymieszki cierpienia, oraz drogą walki i cierpienia, i pierwszy sposób miał swoje korzyści, lecz drugi także. Pierwszy miał nie tylko tę korzyść, że zwalniał człowieka od cierpień doczesnych, ale też tę inną, że w takich warunkach najprawdopodobniej daleko więcej ludzi doszłoby do zbawienia (a może nawet nikt by nie upadł, A TO JEST NAJWAŻNIEJSZE!). Droga walk i cierpień ma znów tę korzyść, że daje pole do wyższego uświątobliwienia się; jest to bowiem prawdą psychologiczną, że czynność woli, powstającej mężnie przeciwko trudnościom, jest daleko intensywniejszą, a wskutek tego cnota, tj. dobry nałóg, rodzący się z tych czynów, wyrabia się daleko potężniej. Dalej, na tej drodze ciernistej pobudki do cnoty są daleko czystsze. W pierwszym bowiem wypadku spełnienie obowiązku zawsze, lub przynajmniej bardzo często, byłoby połączone z przyjemnością, przeciwnie zaś w drugim wypadku; tu zatem pobudka cnoty bywa nierównie czystsza, bo się odnosi do samego obowiązku. Po trzecie, ta droga cierpienia daje sposobność rozkwitu rozmaitym cnotom, które by miejsca nie miały, gdyby złego nie było, jak np. pokuta, dobrowolne ubóstwo, umartwienie, miłosierdzie, cierpliwość posunięta aż do heroizmu męczeństwa. Przypomnijcie sobie, Panowie, ten wzniosły szereg cnót, które Chrystus nazywa błogosławieństwami, niemal wszystkie do tej właśnie kategorii cnót należą. – Nareszcie dla tych, którzy zbawienia na tej drodze dostąpią, będzie ono daleko cenniejsze i droższe, jako to, co się zdobyło trudem i walką wśród niebezpieczeństw, a co się łatwo utracić mogło. Tak więc i ta druga droga miała swoje znaczne korzyści. (zwróć uwagę!) – Pan Bóg wybrał dla ludzi drogę pierwszą, póki człowiek nie był zła na świat wprowadził; po upadku zaś Pan Bóg nie powrócił już człowiekowi drogi pierwszej, ale obrał dlań drugą drogę, bo ta nie tylko jest lepszą dla tych, którzy będą zbawieni, lecz nadto jest chwalebniejszą dla Pana Boga. Droga bowiem cierpienia daje nie tylko pole dla objawienia się Jego mądrości, dobroci itp. doskonałości, które jaśniały w pierwotnej szczęśliwości człowieka, ale także Jego miłosierdzia, które sobie upodobało w dźwiganiu nędzy i w naprawie zła.

Zresztą droga walki i cierpienia najbardziej odpowiada dziełu Odkupienia; skoro bowiem Syn Boży miał przyjść na świat nie tylko jako Głowa rodzaju ludzkiego, ale także jako Odkupiciel, mający naprawić grzech i jego skutki, wypadało, aby to Odkupienie miało charakter bolesnego zadośćuczynienia, aby było połączone z cierpieniem i upokorzeniem; skoro zaś Syn Boży przyszedł w tym charakterze, tym bardziej godziło się, aby ci wszyscy, którzy mieli przez Chrystusa odzyskać synostwo Boże, byli prowadzeni tą samą drogą, którą On szedł, tj. drogą krzyża.

http://www.ultramontes.pl/dogma_gratiae_6.htm

Niestety, potępionym nic nie przywróci zbawienia. Niech nikt nie będzie potępiony na wieki! Czy Bóg chciał grzechu lub wiecznego potępienia chociaż jednej Osoby - NIE! Nawet jakby pełna apokastaza istniała, to i tak świat bez najmniejszego grzechu byłby lepszy, bo nie byłoby w nim zniewagi Pana, wszyscy byliby niepokalani (nie mieliby winy, tak Jak Maryja). Popatrz na flagę Polski - biały prostokąt jest na niej umieszczony nad czerwonym, chociaż oba są tej samej wielkości, różnią się tylko kolorem. Zdaje się to sugerować, iż Pan wyżej cenił niepokalaność niż cnoty pogrzechowe, bo ona byłaby lepsza dla całego stworzenia. Mówienie, że przez grzech stworzenie stało się lepsze, łatwo wiedzie do teorii o apokastazie (heretyckich) - wykluczających możliwość wiecznego potępienia (które niechaj nie spotka już nikogo więcej!)

Nasze cierpienia może wyrównają pierwotnie zamierzoną ilość chwały w stworzeniu, ale jakości niepokalaności absolutnej (niebędącej skutkiem odkupienia) czy nawet wiecznego zbawienia wszystkim nie przywrócą. Smutne to, ale prawdziwe, że istnieje wieczne potępienie i szczerze nie chcę, aby kogokolwiek ono spotkało. Istnienie cierpienia i grzechu nie było konieczne dla stworzenia, by w pełni poznać Miłość. Zaś w Bogu nie ma i nigdy nie będzie grzechu, zła! Bez grzechu stworzenie byłoby najwierniejszym obrazem Boga, jaki mógł istnieć.

Paradoks "felix culpa" jest zjawiskiem "lokalnym", a nie "globalnym". Szkoda, że Lucyfer zagarnął zmazę i nie będzie go w Niebie. wolałbym, żeby przeszedł próbę bez winy.

Załączniki:
Komentarz: Ta figura dla mnie symbolizuje nadnaturalne połączenie wszystkich stworzeń - najprostsza, foremna, raczej niewyobrażalna bryła czterowymiarowa. Teraz jest czerwony tesserakt, bo niektórzy zgrzeszyli i zostały potępione na wieki. W tesserakcie każdy punkt nie jest połączony z każdym, a w pentachoronie - tak (nawiązanie do jedności wszystkich osób w Niebie, gdyby nikt nie zgrzeszył, tak niektórzy będą potępieni).
fynfcel.JPG
fynfcel.JPG [ 48 KiB | Przeglądane 6399 razy ]
Komentarz: Moja symbolika Flagi Polski. Nie chcę obrażać uczuć narodowych. Flaga nasza zasymbolizowała dla mnie głęboką treść filozoficzną i teologiczną. To bardzo prosty symbol. Bezgrzeszność stworzenia czy nawet brak potępienia jakiejkolwiek osoby byłby cenniejszy niż ogrom męczenników! Biel jest nad czerwienią, więc niepokalaność byłaby lepsza dla stworzenia niż zaistnienie zła i grzechu.
Flaga.JPG
Flaga.JPG [ 8.92 KiB | Przeglądane 6399 razy ]

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
So gru 31, 2011 20:35
niewazny12 napisał(a):
Tak samo, jak Bóg jest jeden i jest w trzech osobach, tak samo też wolą Bożą nie było, aby w jego stworzeniu pojawiły się grzech i zło. To są najgłówniejsze treści wiary. Teoamalizm (Pan nie potrzebował zła, aby w pełni objawić swą chwałę). My tak podziwiamy męczenników, ale o wiele większy podziw należy się trójcy Świętej! Trójca Święta jest najpotężniejsza i najszczęśliwsza bez przezwyciężania jakiejkolwiek pokusy (Bóg po prostu jej nie podlega, więc tym bardziej nie może chcieć grzechu).

Pan nie potrzebował zła, aby w pełni objawić swą chwałę.
To jasne. Ale Bóg potrafi z każdego zła wyprowadzić dobro..Więc skoro mleko już się rozlało, to cieszmy się tym, że potrafi objawić Swą chwałę również w męczennikach, ale nie tylko, także w każdym kto przyjmuje cierpienie i, z Jego łaski, dołącza do cierpień Chrystusa.
Cieszmy się z tego, co mamy...co będziemy mieć.
Być może rzeczywiście jest tak, że człowiek jakoś tak naturalnie przypisuje większą wartość cnotom, które musi zdobywać, doskonalić w mozole i trudzie...co jest niewłaściwe, bo wystarczy powołać się na Niepokalaną Maryję i fakt, jaką Ona ma wartość w oczach Boga, nie tylko ze względu na jej matkowanie Jezusowi,
ale również na jej niepokalaność.
niewazny12 napisał(a):
Jeżeli cierpimy, to niech żadne cierpienie nie będzie nadaremne! Daremne cierpienie to "zwycięstwo grzechu". Chcę, żeby każdy umierał i żył w łasce uświęcającej, nie popełniał jakiegokolwiek grzechu, podobał się Stwórcy jak najbardziej, pełnił tylko Jego wolę.

ja też chcę :)

N sty 01, 2012 14:34

Niestety, niektórzy uważają, że chwała Boża byłaby mniejsza, gdyby zła nie było, co jest przeobrzydliwą herezją. Przykłady kłamstw protestanckich:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Infralapsarianizm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Supralapsarianizm
Słuszny jest antylapsarianizm, alapsarianizm mówiący, że pierwotny plan Boży nie zakładał istnienia jakiegoklwiek grzechu i zła (wółczas stworzenie byłoby najlepsze z możliwych, a więc chwała Boża byłaby także największa z możliwych - amakulacjonizm (prawidłowe twierdzenie, iż jakakolwiek zmaza w dziele stworzenia była przeciwna woli Pana i zepsuła jago dzieło)).

Tak więc Pan nie dopuścił upadku aniołów czy pierwszych ludzi po to, by wyprowadzić z niego większe dobro. Tylko uszanował wolną wolę stworzeń, która popełniła grzech i ponosui jego konsekwencje. To brak jakiegokolwiek grzechu byłby największym dobrem możliwym do uzyskania w dziele stworzenia.

Moje teorie: Lucyferowi było łatwiej nie upaść niż Adamowi i Ewie, nawet wtedy, gdyby nie było kusiciela w raju, a jednak upadł. Próba aniołów nie była trudna. Była niewyobrażalnie łatwa. Bóg nie dał żadnych pokus, cierpień aniołom. Chciał tylko, żeby dobrowolnie okazali mu posłuszeństwo. Nie wiem, czy nie było w tym idei, że największą godnością dla stworzenia jest móc grzeszyć, a nie grzeszyć. Ale sam fakt potencjalnej możliwośći popełnienia grzechu i niepopełnienia go stanowi dla stworzenia nieopisaną zasługę, jest niezwykłym aktem miłości. Nie poptrzeba do tego cierpień czy pokus, wystarczy sama możliwość. Dzięki temu dobrzy aniołowie uzyskali wspaniałą zasługę. Wolą Pana było, żeby żaden z nich nie upadł. Prokreacja odbywałaby się dzięki wolnej woli obydwu małżonków na rozkaz Pana z godziwym zjednoczeniem duchowym i cielesnym małżonków, co byłoby dla nich źródłem wielkiej zasługi, gdyż dobrowolnie (nie z przymusu) wypełnili rozkaz Pana.

Śr sty 04, 2012 8:45
niewazny12 napisał(a):
Prokreacja odbywałaby się dzięki wolnej woli obydwu małżonków na rozkaz Pana z godziwym zjednoczeniem duchowym i cielesnym małżonków, co byłoby dla nich źródłem wielkiej zasługi, gdyż dobrowolnie (nie z przymusu) wypełnili rozkaz Pana.

Zakładam, że w sposób przemyślany użyłeś tego zwrotu.
Dla mnie on, przynajmniej na pierwszy rzut oka, jest bardzo niezręczny w użyciu do opisu relacji człowiek- Bóg...ale może to dlatego, że nie widzę głebszego znaczenia.
Myślę, że ja użyłabym sformułowania wypełnili wolę Pana
i prokreacja odbywałaby się nie na rozkaz, ale w wyniku rozpoznania woli Pana...no nie wiem, przypuszczam, że Tw horyzonty mogą być rozleglejsze i mój wzrok tam po prostu nie sięga...
Po prostu nie widzę zasadnośći użycia w tym wypadku słowa, które się niedobrze kojarzy :?

Śr sty 04, 2012 11:15

niewazny12 napisał(a):
NPrzykłady kłamstw protestanckich:

Podane przez głosiciela kłamstw katolickich...
Zaden prawdziwości swych twierdzeń nie jest w stanie udowodnić, ale wyzywają się od kłamców

Ach dzieci, dzieci...

Śr sty 04, 2012 11:50

Gdyby nie było grzechu, to nie istniałaby żądza seksualna, która jest przyczyną tylu grzechów i cierpień. Nie istniałoby zło, więc pożądania też by nie było.

Ludzie byliby nadzy i to nie wywoływałoby jakichkolwiek doznań płciowych. Prokreacja wydaje mi się wówczas czymś niezwykle uroczystym. Rodzina stanowiłaby doskonałą, wspaniałą ikonę Trójcy Świętej. Bez przewidzianego istnienia dziecka nie istnieliby mąż i żona, a bez istnienia żony mąż i dziecko. Wolna wola byłaby konieczna do dokonania prokreacji. Niektórzy byliby bezżenni, ale to dlatego, że liczba osób stworzonych musi być ograniczona. Człowiek miałby tylko jednego współmałżonka w całym życiu, tak jak jedną rodzoną matkę. Bezżenni nie cierpieliby z tego powodu. Więź między małzonkami byłaby szczególna, ale pozbawiona nieczystości i uwarunkowana planem powołania potomstwa do istnienia.

Cz sty 05, 2012 11:53

Cytuj:
gdyby stworzenia nie wykorzystały źle daru wolnej woli.

Niestety te stworzenia były,zresztą są do dzisiaj, bardzo niedoskonałe.Jeżeli właściciel pojazdu wie,że jego autko ma dziurawy bak,to nawet po zatankowaniu do pełna nie dojedzie do CELU,wymagającego max. ilości paliwa i nie powinien go w połowie drogi rozwalać za pomocą młota :-D

Cz sty 05, 2012 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Następna strona