Hipoteza pośmiertnego wyboru
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Hipoteza pośmiertnego wyboru
Święci piszą, że w momencie śmierci szatan przypuszcza największy atak. Może jest tak, że człowiek będzie miał do wyboru piekło albo niebo. Piekło może pokazać się bardzo atrakcyjne jako nieskrępowana możliwość uprawiania grzechów, seksu, orgii. A Niebo to pewien trud stanięcia w prawdzie oraz czyśćca i brak możliwości grzeszenia.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lut 29, 2016 19:20 |
|
|
|
 |
Robek
|
 Re: Hipoteza pośmiertnego wyboru
Andy72 napisał(a): Święci piszą, że w momencie śmierci szatan przypuszcza największy atak. Może jest tak, że człowiek będzie miał do wyboru piekło albo niebo. Piekło może pokazać się bardzo atrakcyjne jako nieskrępowana możliwość uprawiania grzechów, seksu, orgii. A Niebo to pewien trud stanięcia w prawdzie oraz czyśćca i brak możliwości grzeszenia. W tej sytuacji prawie wszyscy wybiorą piekło  będą orgie będzie zabawa, imprezy Komu by tam sie chciało podejmować jakiś trud stawania w jakiejś tam prawdzie, jak tu na dole jest impreza 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn lut 29, 2016 19:28 |
|
 |
Andy72
|
No i właśnie problem. Ale ja wybieram Niebo!
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lut 29, 2016 19:33 |
|
|
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): No i właśnie problem. Ale ja wybieram Niebo! A co ty byś robił w tym Niebie?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn lut 29, 2016 19:45 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Nie ma pośmiertnego wyboru. Przynajmniej w teologii Kościoła rzymsko-katolickiego. Do Boga, albo przeciwko Niemu można zwrócić się w ostatniej chwili przed śmiercią. Cytuj: 14. [Orzekamy] też, że jeśli szczerze pokutujący umarliby w miłości Boga, zanim godnymi owocami pokuty zadośćuczyniliby za winy i zaniedbania, ich dusze po śmierci zostają oczyszczone karami czyśćcowymi. W łagodzeniu tego rodzaju kar dopomaga im wstawiennictwo żywych wiernych, mianowicie ofiary Mszy świętych, modlitwy i jałmużny oraz inne dzieła pobożności, które zgodnie z postanowieniami Kościoła wierni zwykli podejmować za innych wiernych. 15. Dusze zaś tych, którzy po przyjęciu chrztu nie splamili się w ogóle żadnym grzechem, oraz te, które splamiwszy się grzechem zostały tak oczyszczone jak powiedziano wyżej, w swych ciałach bądź wyzute z nich, zostają wkrótce przyjęte do nieba i oglądają wyraźnie Boga troistego i jednego takim, jakim On jest, jednakże w zależności od różnicy w zasługach, jedni doskonalej od drugich.
16. Dusze zaś umierających w uczynkowym grzechu śmiertelnym lub tylko w pierworodnym, wkrótce zstępują do piekła, gdzie jednak podlegają nierównym karom. Dekret dla Greków, Sobór Florencki 1439
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lut 29, 2016 19:46 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Czyli trzeba być po spowiedzi. Dobrze że mam 9 pierwszych piątków miesiąca.
|
Pn lut 29, 2016 19:48 |
|
 |
Robek
|
medieval_man napisał(a): Nie ma pośmiertnego wyboru. Przynajmniej w teologii Kościoła rzymsko-katolickiego. Do Boga, albo przeciwko Niemu można zwrócić się w ostatniej chwili przed śmiercią.
Jakaś część ludzi będzie miała wybór. Bo jeśli kogoś wyślą do czyśćca, i później po jakimś czasie jak już sie tam oczyści, czy co tam innego zrobi, i będzie gotowy żeby udać sie do Nieba, to przecież w ostatniej chwili może zrezygnować z tego Nieba i wybrać piekło, w tej sytuacji nikt go na siłe do nieba nie wciągnie.
|
Pn lut 29, 2016 19:54 |
|
 |
Andy72
|
Z czyśćca droga jest tylko do Nieba, na szczęście
|
Pn lut 29, 2016 19:57 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Z czyśćca droga jest tylko do Nieba, na szczęście To przecież po opuszczeniu czyśćca, ludzie będą mieli świadomość, będą w stanie myśleć, i będą mogli sobie wybrać gdzie chcą iść, do Nieba, czy może jednak gdzie indziej 
|
Pn lut 29, 2016 20:05 |
|
 |
Andy72
|
Wybór następuje przed czyśćcem, dlaczego mieli by nie chcieć iść do Nieba, gdy będą już oczyszczeni?
|
Pn lut 29, 2016 20:06 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Wybór następuje przed czyśćcem, dlaczego mieli by nie chcieć iść do Nieba, gdy będą już oczyszczeni? To ty byś chciał na siłe ludzi do Nieba wysyłać? Chyba każdy ma prawo wyboru?
|
Pn lut 29, 2016 20:13 |
|
 |
Andy72
|
Tylko po co idiota maiłby wybrać piekło?
|
Pn lut 29, 2016 20:15 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Tylko po co idiota maiłby wybrać piekło? Ludzie są różni, każdy ma prawo wybrać, co chce.
|
Pn lut 29, 2016 20:19 |
|
 |
Andy72
|
To jak wybierze piekło to będzie miał smażenie, będzie milion razy żałował ale będzie za późno
|
Pn lut 29, 2016 20:21 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): To jak wybierze piekło to będzie miał smażenie, będzie milion razy żałował ale będzie za późno Może tak sie zdarzyć 
|
Pn lut 29, 2016 20:26 |
|
|
|