Zobaczyli w kosmosie Boga?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Zobaczyli w kosmosie Boga?
Wg gen Hermaszewskiego, polskiego astronauty, większość rosyjskich kosmonautów ateistów ("95%") nawróciła się w kosmosie. Rosjanie musieli milczeć z powodów oczywistych ale amerykanie nie byli już tak powściągliwi. Miałem przemożne wrażenie, że była tam siła wspanialsza niż ktokolwiek z nas; że był tam Bóg; że tam rzeczywiście miał miejsce początek" - powiedział Frank Borman, który podczas jednej z misji skierował w kierunku znajdującej się na Ziemi bazy następujące słowa pochodzące z Księgi Rodzaju: "Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię". "Spojrzeć na ten rodzaj stworzenia i nie uwierzyć w Boga to według mnie rzecz niemożliwa" John Glenn"Poczułem moc Boga. Poczułem to w sposób, jakiego nie czułem nigdy wcześniej" James IrwinWięcej w artykule W kosmosie wszyscy się nawracają. Dlaczego?
|
Wt kwi 24, 2012 21:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zobaczyli w kosmosie Boga?
To nie był Bóg, tylko bogini Nuit, Pani Niebios i Nieskończonej Przestrzeni; bogini rozszerzajacego się w nieskończoność kosmosu...
|
Wt kwi 24, 2012 21:41 |
|
 |
WIST
|
O ile tak faktycznie było, to ciekawe. Może wpływ na to miało niecodzienne doświadczenie, w jakim kosmonauci mieli szczęście uczestniczyć. Potrzeba było czegoś co skłoni do refleksji, a za refleksją idzie poszukiwanie i doświadczenie. Podobnie jak w sytuacjach stresowych ludzie zwracają się z wiarą do Boga, np polski Pilot Witold Urbanowicz, czy amerykański Scott O'Grady, którzy w w relacji ze swoich przeżyć wojennych pisali też co nieco o odczuciach duchowych, tak i w sytuacjach względnie bezpiecznych, ale refleksyjnych, zdolni są do zainteresowaniem się kwestią Boga. I może to był sposób Pana Boga, aby zwrócić na siebie ich uwagę.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt kwi 24, 2012 23:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja myślę, że to ten widok zapierający dech w piersiach  Przeważnie w wysokich górach ludzie również mają poczucie bycia bliżej Absolutu. To połączenie piękna i potęgi daje taki piorunujący efekt... o ile większy musi być w kosmosie.
|
Śr kwi 25, 2012 6:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ludzie! A to co tu widzicie (czy widzicie?), to piękno stworzenia, to wszystko co nas otacza, to nic wam nie mówi? Wystarczy trochę się potrudzić w sprawach potrzebnych do życia i już się to wszystko zauważa. Tylko chamstwo i egoizm odbiera zdolność widzenia wspaniałości stworzenia! Materialiści widzą tylko kasę, seks i pałają zemstą.
|
Śr kwi 25, 2012 8:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): Tylko chamstwo i egoizm odbiera zdolność widzenia wspaniałości stworzenia!
Zgadza się, chamstwo i prostactwo uniemożliwiają dostrzeżenie piękna świata. Nie zgodzę się jednak z tym, że niewierzący(bo to zdaje się dla Ciebie to synonim dla materialistów) tego piękna nie widzą.
|
Śr kwi 25, 2012 8:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Zgadza się, chamstwo i prostactwo uniemożliwiają dostrzeżenie piękna świata. Nie zgodzę się jednak z tym, że niewierzący(bo to zdaje się dla Ciebie to synonim dla materialistów) tego piękna nie widzą. Oj Mariel, przecież to jest takie proste, zastanów się tylko i poobserwuj świat. Dajesz się zwodzić pozorom. Pamiętasz przysłowie niedźwiedzie? Ono ma zastosowanie we wszystkich dziedzinach życia, nie tylko w poznawaniu przyjaciół.
|
Śr kwi 25, 2012 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właśnie Maluczki obserwuję, widzę takiego niewierzącego, który zachwyca się pięknem natury, ale nie widzi w tym pięknie ręki Boga. O co chodzi z tym niedźwiedziem?
|
Śr kwi 25, 2012 11:31 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
MARIEL napisał(a): To połączenie piękna i potęgi daje taki piorunujący efekt... Dobrze ujęte. Dokładnie o to chodzi. Kiedyś takie wycieczki, czy raczej na początku loty suborbitalne, aby zobaczyć Ziemię z kosmosu, będą dostępne dla zwykłego śmiertelnika. Niewykluczone, że już niektórzy z nas się załapią http://fc03.devian...Grandma_by_Chase_SC2.jpg
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 25, 2012 12:19 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Materialiści widzą tylko kasę, seks i pałają zemstą. Jak chodzę obecnie do lasu i spojrzę na boże istoty, to wszędzie widzę SEKS 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Śr kwi 25, 2012 13:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: Materialiści widzą tylko kasę, seks i pałają zemstą. Jak chodzę obecnie do lasu i spojrzę na boże istoty, to wszędzie widzę SEKS  Wiosna, ach, wiosna! 
|
Śr kwi 25, 2012 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to już wiemy, jaki jest najlepszy sposób na nawrócenie ateisty – trzeba go wystrzelić w kosmos! Kościół powinien w końcu zrobić coś pożytecznego i zacząć organizować wycieczki na orbitę dla zatwardziałych ateuszy. 
|
Śr kwi 25, 2012 14:55 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: No to już wiemy, jaki jest najlepszy sposób na nawrócenie ateisty – trzeba go wystrzelić w kosmos! Zgłaszam się na ochotnika,ale z możliwością powrotu 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Śr kwi 25, 2012 15:16 |
|
 |
tanie_wino
|
Ja to nawet dałbym się wstrzelić do czarnej dziury, bez możliwości powrotu. Na zasadzie - raz się żyje, co będzie to będzie 
_________________ pajacyk.pl
|
Śr kwi 25, 2012 15:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Ja to nawet dałbym się wstrzelić do czarnej dziury, bez możliwości powrotu. Na zasadzie - raz się żyje, co będzie to będzie  No to wlejmy dżepa do czarnej dziury i będzie uciecha.
|
Śr kwi 25, 2012 16:16 |
|
|
|