Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 4:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Wiara w Boga? To ma sens! 
Autor Wiadomość

Post Wiara w Boga? To ma sens!
Dzieje Jezusa zostały spisane na długo po Jego śmierci . Kolejnych pareset lat później zebrało się kilku ważnych ludzi, którzy wybrali kilka spośród wielu ksiąg i uznali je za natchnione przez Ducha Świętego. Skąd wiedzieli że to akurat te? Żeby to wiedzieć, sami musieli byc pod natchnieniem Ducha Świętego. A Skąd wiadomo, że to wszystko jest prawdą? Bo oni tak mówili! I katolicy im wierzą :)

Protestanci są jeszcze lepsi. Nie wierzą w tradycję Kościoła Katolickiego. Negują to, że papież jest następca św. Piotra. Nie wierzą w wyjątkowość Maryi. Uznają naukę KK za herezję. Uważają, że dawni hierarchowie kościoła byli przeważnie źli i kierowali się własnymi korzyściami. Założycieli i późniejszych hierarchów Kościoła Katolickiego uznają za ludzi niegodnych zaufania. A mimo to wierzą w natchniony charakter Biblii, nadany przez... hierarchów tegoż znienawidzonego kościoła.

To ma sens!

Wt lut 21, 2012 23:24

Post Re: Wiara w Boga? To ma sens!
viewtopic.php?f=27&t=23010 - Błędne koło Biblii
viewtopic.php?f=1&t=30520&p=650552#p650552 - Nieomylność Biblii

viewtopic.php?f=27&t=27858&p=588928#p588928 - Ufać ludziom, a może tylko Bogu?
//kanon, Tradycja

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Wt lut 21, 2012 23:39 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Wt lut 21, 2012 23:33

Ciekawe spostrzeżenie, choć sądzę że oparte na uproszczeniach. Naprawdę uważasz że Ty pierwszy zauważasz pewne sprzeczności?

Wt lut 21, 2012 23:38

Wcale tak nie myślę, choć jeszcze się nie spotkałem z taką argumentacją jak moja, stąd ten post. To co wkleił kolega wyżej to są inne tematy.
Pisząc sprzeczności masz pewnie na myśli protestantów :). A te sprzeczności są tylko dodatkiem do dania głównego, opisanego w pierwszym akapicie. Wierzycie ludziom na słowo, którzy uznali że te a nie inne księgi są natchnione i że oni wybierając te księgi sami byli pod mocą Ducha Świętego( bo niby jak inaczej mogliby wiedzieć które są natchnione a które nie). Dosyć ryzykownie, biorąc pod uwagę,że Ci ludzie ogłaszając natchniony charakter Biblii zyskali ogromną władzę nad wiernymi. Czyli mieli w tym interes.

Wt lut 21, 2012 23:42

Wiara w Boga to *trochę* co innego niż wiara w to, co powiedział ten czy ów autorytet religijny. Nie bardzo więc rozumiem związek tematu z treścią.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 22, 2012 8:54

Ale to autorytety religijne wymyśliły( czy uznały), że Jezus był Bogiem, że Bóg jest w trzech osobach i wszystko inne, w co teraz wierzysz. Wierzysz w to, że Jezus jest Bogiem czy nie?

Śr lut 22, 2012 10:46

Wiara w Boga niekoniecznie musi mieć taką postać, jaką ja przyjmuję. Może nawet nie być związana z żadną religią. Nie ma znaczenia, że ktoś to "wymyślił" (czy "odkrył"), trudno chyba, żebym ja sam wszystko "wymyśliwał" i odkrywał. Ważne jest to, na ile coś jest dla mnie przekonujące.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 22, 2012 10:49

Narsisus napisał(a):
Pisząc sprzeczności masz pewnie na myśli protestantów

Nie, przecież pisałeś i o Katolikach i o Protestantach.

Cytuj:
Wierzycie ludziom na słowo, którzy uznali że te a nie inne księgi są natchnione i że oni wybierając te księgi sami byli pod mocą Ducha Świętego( bo niby jak inaczej mogliby wiedzieć które są natchnione a które nie).

Całe nasze życie to wiara komuś na słowo. Pytanie czy jest to wiarygodne słowo, a nie czy jest to dobre czy złe wierzyć na słowo. Dla nas widocznie jest wiarygodne. Może po prostu żywa wiara to nie skupianie się na błędach hierarchii, ale życie słowem. A czy to słowo jest wiarygodne? Można to badać, można też się samemu przekonać.

Śr lut 22, 2012 12:03
narsisus napisał(a):
Dzieje Jezusa zostały spisane na długo po Jego śmierci . Kolejnych pareset lat później zebrało się kilku ważnych ludzi, którzy wybrali kilka spośród wielu ksiąg i uznali je za natchnione przez Ducha Świętego. Skąd wiedzieli że to akurat te? Żeby to wiedzieć, sami musieli byc pod natchnieniem Ducha Świętego. A Skąd wiadomo, że to wszystko jest prawdą? Bo oni tak mówili! I katolicy im wierzą Protestanci są jeszcze lepsi. Nie wierzą w tradycję Kościoła Katolickiego. Negują to, że papież jest następca św. Piotra. Nie wierzą w wyjątkowość Maryi. Uznają naukę KK za herezję. Uważają, że dawni hierarchowie kościoła byli przeważnie źli i kierowali się własnymi korzyściami. Założycieli i późniejszych hierarchów Kościoła Katolickiego uznają za ludzi niegodnych zaufania. A mimo to wierzą w natchniony charakter Biblii, nadany przez... hierarchów tegoż znienawidzonego kościoła. To ma sens!

Temat taki nijaki i tak naprawdę o niczym i o wszystkim. Wszedzie w kadej dziedzinie są rózne autorytety na które się powołujemy, i do kazdej relgi można to na siłę podczepić. Kościół nie został wymyślony przez ludzi, a Bóg go stworzył i powołał. I tu jest kwestia czy się wierzy w Boga w trzech osobach czy nie. To nie jest tak że po ukrzyżowaniu Jezusa i wniebowstąpieniu, Bóg na 2tys. lat zostawił swój KOściół i ludzi. Bóg jest cały czas obecny w Kościele i tak jak przemawiał do ludzi przed Chrystusem za pośrednictwem proroków tak i dziś Bóg do nas przemawia. Inną kwestią jest że Bóg na swoich przedstawicili tu na zimi wybrał ludzi, kapłanów, którzy też są tylko ludzmi i też są słabi, grzeszni i omylni. Ale Bóg to wie, zna nas na wylot i wie że i kapłani będą atakowani przez szatana. Nie chodzi tu o wiarę kapłanom, że jedne PIsma wybrali a inne nie, a o wiarę w Boga, bo to on stworzył KOściół i wszystko co Bóg chciał żeby ludzie poznali, co z woli Boga miało być czczone a co Bóg dopuścił żeby było ukryte, takie właśnie jest. Bo żadne słowo które Bóg chce ludziom przekazać nie może być zafałszowane jeżeli pochodzi od Boga i wolą Boga było aby ludzie go usłyszeli. Kościół popełnił i popełnia wiele błedów, jest to nawet przepowiedziane w Ks. Objawienia, ale co Bóg chciał aby było białe, będzie białe na wieki, a co czarne będzie czarne.

Śr lut 22, 2012 19:29

Ale ktoś Ci o tym Bogu musiał powiedzieć, nie? O tym ze Bóg istnieje nie dowiedziałeś się od niego samego. Nie przyszedł do Ciebie i nie przedstawił się. To ludzie wymyślili( ustalili) Trójcę Świętą, tak jak i wszystkie inne atrybuty Boga.
Jeżeli nie wierzysz kapłanom, którzy wybierali księgi do Nowego testamentu( uznajesz ze mogli się mylić), to skąd wiesz, że Twój Bóg jest choć trochę podobny do Boga, o jakim mowa w tych księgach? Może Bóg jest zupełnie inny?

Wierzysz na słowo ludziom, którzy uznali, że to co jest napisane w Biblii jest najprawdziwszą prawdą. I nie dociekasz skąd oni mogli mieć taką pewność. Oczywiście Bóg ich natchnął. Przecież to takie proste.

Śr lut 22, 2012 21:33

Ja bym może nie uwierzył na słowo, ale kiedy doświadczam Bożej obecności i widzę że świat i ludzie są tacy jak opisuje Biblia, wszystko mi się zgadza w teorii i praktyce - nie mam podstaw by to negować. Co nie znaczy że nigdy nie mam wątpliwości, ale póki co jakoś za każdym razem są one rozwiewane i śpię spokojnie ;)

Śr lut 22, 2012 22:45

narsisus napisał(a):
Jeżeli nie wierzysz kapłanom, którzy wybierali księgi do Nowego testamentu( uznajesz ze mogli się mylić), to skąd wiesz, że Twój Bóg jest choć trochę podobny do Boga, o jakim mowa w tych księgach? Może Bóg jest zupełnie inny?

A kto ci powiedział, że nie wierzę? Nie mam żadnego "swojego Boga". "Zupełnie inny" - tzn. jaki, na przykład? Mówimy o Bycie najdoskonalszym, wszechwiedzącym, wszechmocnym itp. Nie ma specjalnie wielkiego wyboru opcji co do tego, "jaki" mógłby być.

Cytuj:
Wierzysz na słowo ludziom, którzy uznali, że to co jest napisane w Biblii jest najprawdziwszą prawdą. I nie dociekasz skąd oni mogli mieć taką pewność.

Skąd wiesz, że wierzę na słowo? Skąd wiesz, że nie dociekam? :shock:

Cz lut 23, 2012 8:31
Czy wierzycie w kazde slowo, w kazda mysl, w kazdy zapis? Przeciez biblia to nic innego dla mnie bog to slowo pisane wiara w boga powinna byc wyborem a nie obowiazkiem.

Pn mar 12, 2012 10:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]