Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 10:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Najstarszy zabytek chrześcijański 
Autor Wiadomość

Post Najstarszy zabytek chrześcijański
Trafiłem na stronę która donosi że w Jerozolimie odkryty został najstarszy zabytek chrześcijański.
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w_je ... --1-d.html

CYT.

"Pięć ossuariów ma wyryte napisy lub symbole. Na jednym z nich zauważono grecką inskrypcję "MARA" (według prof. Tabora to żeńska forma aramejskiego słowa "pan" lub "władca"). Na innym ossuarium jest jakiś nieczytelny grecki napis, być może to imię z początkiem liter "Jo". A na kolejnych ossuariach znajduje się wspomniana na wstępie czteroliniowa grecka inskrypcja oraz rysunki, w tym obraz ryby z człowiekiem w pysku.

Tyle niepewna, co i tajemnicza jest treść inskrypcji, na jednym z ossuariów. Tajemnicza i niepewna, wszak trudna do odczytania. W każdym razie, zdaniem uczonych, napis brzmi: "O boski Jehowo, powstań, powstań" lub "Boski Jehowa zabiera do Świętego Miejsca", albo też "Boski Jehowa wskrzesza ze zmarłych". Profesor Tabor uważa, iż jest to albo prośba do Boga, aby wskrzesił zmarłego z tego ossuarium lub, co bardziej prawdopodobne biorąc pod uwagę rysunek z ossuarium obok - wyrażenie wiary w zmartwychwstanie."

Czyżby przyszedł czas na zrewidowanie swych poglądów i twierdzeń?
Co o tym myślicie?

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Cz mar 08, 2012 23:28

Post Re: Najstarszy zabytek chrześcijański
Cytuj:
Czyżby przyszedł czas na zrewidowanie swych poglądów i twierdzeń?

A dlaczego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 09, 2012 8:05
Yyyy... chyba na razie ejszcze nic nie wiadomo?
Nic prawie nie można odczytac, ale im się wydaje, że tam napisane jest to i to.
A co mielibyśmy rewidować?

Pt mar 09, 2012 8:15

Ja też nie do końca co mamy rewidować, ale rzuca się w oko słowo "Jehowa". A teraz pytanie, czy jest to odczytanie fonetyczne, czy jedynie zgodne z przekonaniami autora, oraz czego miałoby to dowodzić. Inna sprawa że to tylko przypuszczenie jaki jest temat tego wątku.

So mar 10, 2012 12:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]