Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 22:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 bojkot PepsiCo. wielka afera 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post bojkot PepsiCo. wielka afera
Co o tym sądzicie?

PepsiCo., mimo licznych protestów i stanowiska akcjonariuszy, zamierza wypuścić na rynek napój ze słodzikiem wykorzystującym komórki abortowanych dzieci.

mocne źródła;

http://info.wiara.pl/doc/1097999.Bojkot ... ow-PepsiCo

http://gosc.pl/doc/1097999.Bojkot-produktow-PepsiCo

http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x5 ... w-pepsico/

Pn mar 12, 2012 21:08

Post Re: bojkot PepsiCo. wielka afera
frater napisał(a):
Co o tym sądzicie?

PepsiCo., mimo licznych protestów i stanowiska akcjonariuszy, zamierza wypuścić na rynek napój ze słodzikiem wykorzystującym komórki abortowanych dzieci.

mocne źródła;

http://info.wiara.pl/doc/1097999.Bojkot ... ow-PepsiCo

http://gosc.pl/doc/1097999.Bojkot-produktow-PepsiCo

http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x5 ... w-pepsico/

to ja jeszcze zalinkuję:

http://info.wiara.pl/komentarze/pokaz/267573

sprawa nie jest prosta z etycznego punktu widzenia
a już na pewno nie oczywista

przy eksperymentach naukowych, opracowywaniu leków i szczepionek
oraz testowaniu produktów spożywczych korzysta się z chodowli tkankowych (in vitro)
które poczatek biorą od tkanek pobranych od zmarłych i jest to praktyka stosowana od lat
i nie budząca żadnych kontrowersji

takich linni komórkowych z których twarzy się chorowle tkankowe jest wiele
tutaj chodzi o linię komórek pochodzącą z poronionego/abortowanego płodu
(nie ma co do tego jasności)

gdyby chodziło o płód poroniony w sposób naturalny
nie rodziło by to żadnych kontrowersji

a tak dylemat jest
a rozstrzygnięcie go wcale nie jest tak oczywiste
jakby mogło się autorom tych alarmistycznych artykułów
opatrzonych tytułem mającym cechy manipulacji
wydawać

Pn mar 12, 2012 21:58
Moderator

frater, mam propozycję nie do odrzucenia. Czytaj uważnie, co linkujesz, ok? :-)

Mam też podobną propozycję dla dziennikarzy Gościa niedzielnego. Poza tym róbcie mały research przed publikacją.

Przede wszystkim nie będziemy pili w Pepsi fragmentów płodów :D W przeciwieństwie do tego, co osobom nieznającym się na rzeczy może sugerować zacytowana wypowiedź: "Wykorzystywanie linii ludzkich komórek z nerki dziecka zabitego w aborcji jako wzmacniaczy smakowych w napojach z pewnością nie jest rutynową działalnością biznesową”.

Linię tych komórek wykorzystano w badaniach nad rozwojem tzw. wzmacniaczy smakowych.

Kwestia druga: W 1970 roku stworzono komórkę HEK293 z ludzkiego embrionu, która jest obecnie wykorzystywana w laboratoriach biochemicznych na całym świecie. (źródło)

Przykład inny:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HeLa

I większy artykuł z Focusa
http://www.focus.pl/nauka/zobacz/publik ... 0-mln-ton/

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn mar 12, 2012 22:31

Całe szczęście, że ja i tak nie piję tego shitu ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt mar 13, 2012 8:37

Soul33 napisał(a):
frater, mam propozycję nie do odrzucenia. Czytaj uważnie, co linkujesz, ok? :-)

Mam też podobną propozycję dla dziennikarzy Gościa niedzielnego. Poza tym róbcie mały research przed publikacją.

Przede wszystkim nie będziemy pili w Pepsi fragmentów płodów :D W przeciwieństwie do tego, co osobom nieznającym się na rzeczy może sugerować zacytowana wypowiedź: "Wykorzystywanie linii ludzkich komórek z nerki dziecka zabitego w aborcji jako wzmacniaczy smakowych w napojach z pewnością nie jest rutynową działalnością biznesową”.

Linię tych komórek wykorzystano w badaniach nad rozwojem tzw. wzmacniaczy smakowych.

Kwestia druga: W 1970 roku stworzono komórkę HEK293 z ludzkiego embrionu, która jest obecnie wykorzystywana w laboratoriach biochemicznych na całym świecie. (źródło)

Przykład inny:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HeLa

I większy artykuł z Focusa
http://www.focus.pl/nauka/zobacz/publik ... 0-mln-ton/

ja też nie zalinkowałam tego co chciałam - właściwy link tutaj
(zalinkowałam omyłkowo komentarze pod tym artykułem)
teraz własciwy link:

http://info.wiara.pl/doc/1099292.Kontro ... tu-PepsiCo

a stwierdzenie
""Wykorzystywanie linii ludzkich komórek z nerki dziecka zabitego w aborcji jako wzmacniaczy smakowych w napojach z pewnością nie jest rutynową działalnością biznesową”.

jest przykładem albo zupełne nieznajomości tematu (mam nadzieję, że to tylko to)
albo świadomym wprowadzaniem w błąd czytających

jest taka tendencja - "obrzydzić aborcję"

- pokazać porozrywane na kawałki płody
(najlepiej takie pochodzące z aborcji w 5 miesiącu ciaży
- to robi dopiero wrażenie!)

- pokazać budzące strach narzędzia chirurgiczne
(tak jakby podobnych nie uzywano przy operacjach ginekologicznych)

- napisać, że spożywamy produkty z abortowanych płodów
lub uzywamy kremów z takim składnikiem
(gwarantowany odruch wymiotny!)

ten alarm własnie wpisuje się w tą tendencję

*(ponieważ po takich postach przeważnie pojawia się zaraz ktoś kto oskarża mnie o to, że jestem zwolenniczką aborcji wyjaśniam, że aborcja jest ogromnym złem i nie miałam i nie mam co do tego żadnych wątpliwosci)

Ostatnio edytowano Wt mar 13, 2012 13:29 przez jesienna, łącznie edytowano 1 raz

Wt mar 13, 2012 13:25

jesienna napisał(a):

Bardzo słuszna. Zresztą podobno wszyscy jesteśmy przecież przeciwni aborcji - co najwyżej niektórzy sprzeciwiają się jedynie jej delegalizacji, a i to tylko dlatego, że wg nich tak właśnie zmniejsza się liczbę aborcji. Czyż nie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt mar 13, 2012 13:28

Ale cel nie uświęca środków.

Wt mar 13, 2012 13:41

Johnny99 napisał(a):
jesienna napisał(a):

Bardzo słuszna. Zresztą podobno wszyscy jesteśmy przecież przeciwni aborcji - co najwyżej niektórzy sprzeciwiają się jedynie jej delegalizacji, a i to tylko dlatego, że wg nich tak właśnie zmniejsza się liczbę aborcji. Czyż nie?

aborcja nie dlatego jest złem, że jest "brzydka" i "nieestetyczna"
takie "obrzydzanie po prostu to odwraca uwagę od sedna sprawy
i moim zdaniem szkodzi sprawie

Wt mar 13, 2012 14:09
Swietnia naprawde pieknie to dlaczego dla niewierzacych pokazuje sie straszne oblicze ogni piekielnych?A w przypadku aborcji sie odwraca od sedna sprawy.brak slow

Wt mar 13, 2012 14:13

Ten bojkot nie żadnego sensu. Zgadzam się ze szkodliwością aspartamu, który jest słodzikiem rakotwórczym, szukajcie filmu obecnie raz na jakiś czas emitowany na PLANETE pt. 'trucizna nasza powszednia'. Reklama jest teraz tak intensywna, politycy tak skorumpowani a my zwykli szarzy obywatele tak łatwowierni i naiwni, że nic z tym nie możemy zrobić. Jesteśmy jak durne ogłupiałe stado powoli z pokolenia na pokolenie wysyłani na naturalną rzeź chemicznej eutanazji. Jeśli tak dalej pójdzie to aborcja stanie się powszechną i potrzebną praktyką, choćby ze względu na usuwanie embrionów uszkodzonych przez tzw. chemię. Aspartam, glutaminian sodu czy w końcu w najbardziej powszechny wokół nas plastik jest ogromnie szkodliwy w aspekcie kilku pokoleń. Za kilkadziesiąt lat USA i UE się wyludnią. Dzięki psychopatycznemu dążeniu do maksymalnego zysku korporacji. O to chodzi Elicie. Elita czyli obecny system władzy globalnej nie potrzebuje aż tylu ludzi na Ziemi. Taka jest niestety okrutna i smutna obecna prawda. Jesteśmy pionkami, zwierzętami w obecnej globalistycznej grze. Obawiam się najgorszego, tego, że obecna elita rządząca naszym światem utraciła kontrolę i mamy globalną anarchię gdzie służby specjalne różnych opcji naparzają się niemiłosiernie pod przykrywką fasad demokracji handlują narkotykami, dopalaczami i bronią. Czy oni tego nie widzą że największą zbrodnią jest nie tyle niszczenie embrionów a NISZCZENIE PLEMNIKÓW I JAJECZEK JESZCZE PRZED ZAPŁODNIENIEM!!! TO NAJWIĘKSZA ZBRODNIA LUDZKOŚCI!!! Cała reszta to tylko rezultat.

Śr mar 14, 2012 22:10
Soul33 napisał(a):
W przeciwieństwie do tego, co osobom nieznającym się na rzeczy może sugerować zacytowana wypowiedź: "Wykorzystywanie linii ludzkich komórek z nerki dziecka zabitego w aborcji jako wzmacniaczy smakowych w napojach z pewnością nie jest rutynową działalnością biznesową”.

No tak, jest różnica...to dlaczego nadal czuję niesmak... :?
nie wiem co o tym myśleć tak do końca, ale odczuwam ulgę jak Johnny,
że nie piję tego shitu.

Pn mar 26, 2012 18:49
Moderator

Rozumiem, że można czuć niesmak. Zresztą ja w ogóle nie lubię Pepsi, tak na marginesie :) Chciałem głównie wskazać na pewne błędy w artykule, bo były one dość poważne. Zresztą nawet Gość Niedzielny się do nich przyznał (co jest godne uznania, zresztą). Była ciekawa rozmowa w komentarzach. Jo_tka sporo się udzielała.
http://gosc.pl/komentarze/pokaz/267207

Wygląda na to, że dawno nikt już nie pamięta, dlaczego dokonano aborcji płodu, z którego wzięła się owa komórka. Zatem gdyby unikać produktów, które mają związek z badaniami wykorzystującymi tę linię komórkową, to trzeba by się zastanowić nad unikaniem komputerów PC, ponieważ opierają się one na rozwiązaniach firmy IBM, która na zlecenie rządu III Rzeszy brała udział w spisie powszechnym ludności Niemiec, który został wykorzystany w holokauście oraz opracowała technologie używane w zarządzaniu obozami koncentracyjnymi. Większość dokumentów IBM z tamtego okresu została jednak zniszczona, więc dokładnej pewności w tych kwestiach mieć nie można.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn mar 26, 2012 20:23
frater napisał(a):
Co o tym sądzicie?

Czyli zakamuflowany kanibalizm

Ja i tan nie pijam tego świństwa

Wt mar 27, 2012 15:53

Kanibalizm? :o

Jeżeli to jest kanibalizm, to ogrzewanie domu piecem węglowym jest kremacją górników, którzy zginęli przy jego wydobyciu. Ba - teoretycznie w węglu mogą być jakieś mikrofragmenty ich ciał, a w Pepsi nie uświadczysz komórki embrionu.

Może doczytaj, co pojawiło się pod tym inicjującym postem fratera, to zrozumiesz, o co chodzi.

Wt mar 27, 2012 16:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]