Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wierzący na świecie i w Polsce - badanie 2008 
Autor Wiadomość

Post Wierzący na świecie i w Polsce - badanie 2008
Jak wiadomo, na świecie ubywa wierzących, przybywa niewierzących. Wierzą głównie starsze osoby. Jak się okazuje, nie jest to fenomen tylko Polski. Poniżej wyniki obszernego badania liczby wierzących w poszczególnych krajach.
http://www.norc.org/PDFs/Beliefs_about_God_Report.pdf

1) Ateizm / mocno wierzący
Nie wierzę w Boga:
Wschodnie Niemcy: 52%
Czechy: 40%
Francja: 23%
Irlandia: 5%
Polska: 3%
USA: 3%

Nie mam wątpliwości, że Bóg istnieje:
Japonia 4%
Wschodnie Niemcy: 8%
Szwecja: 10%
Dania: 13%
Polska: 62%
Izrael: 66%
Chile: 80%

2) Trwałość przekonań
Nie wierzę i nigdy nie wierzyłem(-am):
Wschodnie Niemcy 59%
Czechy 51%
Szwecja 32%
Polska 2%

Wierzę i zawsze wierzyłem(-am)
Wschodnie Niemcy 13%
Czechy 20%
Japonia 25%
Polska 80%
USA 81%
Chile 88%

3) Zmiany w wierze

Gdzie przybyło najwięcej ateistów / ubyło najwięcej ateistów 1998-2008:
Czechy +18%
Łotwa +9%
Wielka Brytania +8%
Polska +1%
Niemcy wschodnie / Zachodnie, Izrael, Japonia -2%
Rosja -12%

Gdzie przybyło najwięcej silnie wierzących / ubyło najwięcej silnie wierzących 1998-2008:
Izrael, Rosja, +7%
Polska -6%
Czechy -7%
Hiszpania -7%
Portugalia -9%
Austria -11%

Dynamika przekonań: różnice między nawróceniami a tymi, którzy utracili wiarę:
Rosja +16%
Łotwa +12%
Polska -2%
Wielka Brytania -10%
Norwegia -11%
Francja -11%
Australia -12%
Hiszpania -12%

4) Struktura wieku silnie wierzących
Oprócz Izraela, w każdym z badanych krajów wierzący dominują w przedziale wiekowym >68 lat i jest ich znacznie mniej wśród młodszych. W Irlandii, Włoszech, Polsce, Portugalii, Hiszpanii różnica między wierzącymi powyżej 68 roku a poniżej 28 lat jest największa i wynosi więcej niż 30 punktów procentowych.
Polska:
48% <28 lat
58% <38 lat
63% <48 lat
66% <58 lat
66% <68 lat
79% >68 lat

Pn maja 21, 2012 9:12

Post Re: Wierzący na świecie i w Polsce - badanie 2008
A o czym chciałbyś w tym wątku rozmawiać?

A propos NRD - czytałem kiedyś reportaż o pracy kapelanów szpitalnych w NRD. Z ich wypowiedzi wynika, że właściwie w większości przypadków trudno tam mówić o "ateizmie" w sensie ścisłym: ci ludzie są nie tyle ateistami, czyli świadomie odrzucają Boga, co nigdy w ogóle nie mieli styczności z wiarą, religią itp. Pojęcia typu "Bóg", "wierzyć w Boga" są dla nich zupełnie nieokreślone, nie rozumieją ich nawet na najbardziej podstawowym poziomie. Jajko się, oczywiście, ze mną nie zgodzi, ale moim zdaniem takich ludzi trudno nazywać "ateistami" i takie ich traktowanie zawyża statystyki.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 21, 2012 9:27
to takie coś jest chyba gorsze od ateizmu...i to kto? ...potomkowie krzyżaków, ale upadek ;-)

Pn maja 21, 2012 9:38

Moją intencją była rozmowa na temat wyników tych badań - czy tak samo interpretujesz czy inaczej, czy badanie ok czy nie itp.

Widzę, że zamiast tego jak bumerang wraca Twoja definicja ateizmu. Wychodzisz z założenia, że nie można być ateistą, jeżeli nie wie się, co to wiara. Co to zmienia? Czytałem pewnego socjologa, który pisał wręcz coś odwrotnego: ateista to właśnie ktoś, kto jest poza dyskusją o wierze. Jeżeli ktoś wierzył / był wystawiony na opcję wiary to jest najwyżej niewierzący, a nie ateista. Ateiści to właśnie NRD, ZSRR itp.

To na prawdę bez znaczenia. Respondenci w tym badaniu nie byli proszeni o zdefiniowanie się jako ateiści / teiści / agnostycy / deiści, tylko mieli odpowiedzieć na proste pytanie: wierzę w Boga / nie wierzę w Boga i podobne.

Pn maja 21, 2012 9:39

mkb napisał(a):
to takie coś jest chyba gorsze od ateizmu...

Dlaczego?

muzzy napisał(a):
Moją intencją była rozmowa na temat wyników tych badań - czy tak samo interpretujesz czy inaczej, czy badanie ok czy nie itp.

A jak ty je interpretujesz? Sami autorzy raportu są raczej powściągliwi i dalecy od wyciągania jednoznacznych wniosków (s. 6).

Cytuj:
Czytałem pewnego socjologa, który pisał wręcz coś odwrotnego: ateista to właśnie ktoś, kto jest poza dyskusją o wierze. Jeżeli ktoś wierzył / był wystawiony na opcję wiary to jest najwyżej niewierzący, a nie ateista. Ateiści to właśnie NRD, ZSRR itp.

Nigdy tutaj nie słyszałem, by ateistę definiowano jako kogoś, kto jest "poza dyskusją o wierze". Czy więc np. ty też nie jesteś ateistą, bo nie jesteś poza "dyskusją o wierze"? A np. Richard Dawkins? Moim zdaniem o wiele trafniej byłoby używać tych określeń właśnie w przeciwnym znaczeniu.

Cytuj:
Respondenci w tym badaniu nie byli proszeni o zdefiniowanie się

Większość ludzi raczej nie potrafi się jasno definiować. Obecnie w Europie niewiara w Boga jest modna, więc ci będący "poza dyskusją o wierze" odpowiedzą raczej, że nie wierzą w Boga, niż, jak być może byłoby jeszcze 100 lat temu, że są np. agnostykami (takie samookreślenie wymaga głębszej refleksji).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 21, 2012 10:03

Najważniejsze, że Frytka weszła na dobrą drogę. Kto wie, może wkrótce ramię w ramię z Cejrowskim poprowadzą jakiś program katolicki.

Pn maja 21, 2012 13:21

Johnny99 napisał(a):
A jak ty je interpretujesz? Sami autorzy raportu są raczej powściągliwi i dalecy od wyciągania jednoznacznych wniosków (s. 6).

Moja interpretacja jest prosta:
Wiara odchodzi do lamusa.

Cytuj:
Nigdy tutaj nie słyszałem, by ateistę definiowano jako kogoś, kto jest "poza dyskusją o wierze". Czy więc np. ty też nie jesteś ateistą, bo nie jesteś poza "dyskusją o wierze"? A np. Richard Dawkins? Moim zdaniem o wiele trafniej byłoby używać tych określeń właśnie w przeciwnym znaczeniu.

Moim zdaniem etykietowanie nie ma wpływu na stan faktyczny. Ważne tylko, żebyśmy posługiwali się takimi samymi definicjami, bo w przeciwnym wypadku będzie trudno nam się porozumieć. Ja uważam się za ateistę, ktoś inny powie "agnostyk", jeszcze inny "niewierzący" albo "agnostyk ateista", dla mnie to bez znaczenia.

Cytuj:
Większość ludzi raczej nie potrafi się jasno definiować. Obecnie w Europie niewiara w Boga jest modna, więc ci będący "poza dyskusją o wierze" odpowiedzą raczej, że nie wierzą w Boga, niż, jak być może byłoby jeszcze 100 lat temu, że są np. agnostykami (takie samookreślenie wymaga głębszej refleksji).

No właśnie. Jak wyżej pisałem, etykieta nie ma znaczenia dla stanu faktycznego.

Pn maja 21, 2012 13:34

muzzy napisał(a):
Wiara odchodzi do lamusa.

Aha. No to moja jest zasadniczo zgodna z interpretacją autorów raportu.

Pn maja 21, 2012 14:07

Johnny99 napisał(a):
Jajko się, oczywiście, ze mną nie zgodzi, ale moim zdaniem takich ludzi trudno nazywać "ateistami" i takie ich traktowanie zawyża statystyki.

Oczywiście, gdyż przyjmuję inną definicję ateisty niż Ty. Ogólniejszą. Dla mnie ateista to ktoś kto nie wierzy w bogów. I nie jest ważne czy wierzył i przestał czy też próbowano go zachęcić do wierzenia, ale nie skorzystał czy też w ogóle o bogach nie słyszał. Nie wierzy i tyle.

Pn maja 21, 2012 14:17

Jajko napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Jajko się, oczywiście, ze mną nie zgodzi, ale moim zdaniem takich ludzi trudno nazywać "ateistami" i takie ich traktowanie zawyża statystyki.

Oczywiście, gdyż przyjmuję inną definicję ateisty niż Ty. Ogólniejszą. Dla mnie ateista to ktoś kto nie wierzy w bogów. I nie jest ważne czy wierzył i przestał czy też próbowano go zachęcić do wierzenia, ale nie skorzystał czy też w ogóle o bogach nie słyszał. Nie wierzy i tyle.

Mi się taka definicja podoba, bo jest prosta.

Pn maja 21, 2012 14:32

Ale niewygodna ;) I to bardzo. ZApytaj Johnnego to Ci powie :D

Pn maja 21, 2012 14:34

No, niewygodna, bo całkowicie niepraktyczna, skoro robi ateistów nawet z noworodków.

Pn maja 21, 2012 14:39

Cóż, lepiej noworodka pokropić wodą i zaliczyć do katolików, prawda?

Pn maja 21, 2012 14:40

Tak samo dobrze, jak zrobić z niego ateistę.

Pn maja 21, 2012 14:41

Cóż, robi się właśnie tak jak napisałem, a FAKTEM JEST, że noworodki nie wierzą w bogów.

Pn maja 21, 2012 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona