Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Apokalipsa 
Autor Wiadomość

Post Apokalipsa
wierzycie ,że to się wydarzy w najbliższej przyszłości ,bo ja tak ,pewne wydarzenia na świecie i specyficzność czasów w których żyjemy ,to są dla mnie znaki ,że w najbliższych czasach za 10 20 lat będzie apokalipsa ,wierzycie w to :?:

Śr maja 09, 2012 10:45

Post Re: Apokalipsa
Od dawna już wstrzymuję się od twierdzeń że niedługo nastąpi apokalipsa, bo znaki to zapowiadają. Ale jakie znaki? Warto się zastanowić nad tym czy dziś faktycznie dzieją się rzeczy które są owymi znakami. A skąd niby to wiemy? Kto z nas pamięta czasy II wojny światowej, nie wspominając już o tej I wś, czy wcześniejszych okresach epidemii, wojen, rewolucji... Skąd w wielu ludziach przekonanie że właśnie dziś jest tak wyjątkowo? Każde czasy są wyjątkowe i specyficzne. I osobiście uważam że ludzie dawniej, oczywiście w zależności od regionu mieli więcej powodów aby twierdzić że koniec jest bliski. A Pismo mówi jasno, nikt nie wie kiedy, nikt się nawet nie będzie spodziewać. Można zadać sobie pytanie, czy gdyby św. Jan wiedział co ludzie zrobią z jego Apokalipsą, w ogóle by ją spisał? Pytanie nie tyle wymaga odpowiedzi, ale refleksji, co my sobie ciągle wmawiamy, wyobrażamy i kreujemy w głowie, a co jest tak naprawdę ważne. Nie brakuje proroków, którzy przeżyli swoje daty końca świata.

Śr maja 09, 2012 11:46

DrzewoMalinowe napisał(a):
wierzycie w to?

Nie.

Uwentułalnie mogę się zgodzić z tezą, że apokalipsa to trwa od momentu wygnania pewnej niegrzecznej parki z Raju... :)

Śr maja 09, 2012 11:48
Zobacz profil WWW

Jeśli ktoś jest katolikiem i wierzy w uznane przez Kościół Katolicki objawienia to myślę że powinien zastanowić się nad objawieniami św. Faustyny, w których jest konkretnie powiedziane że orędzie Bożego Miłosierdzia ma przygotować świat na ostateczne przyjście Jezusa Chrystusa. Oczywiście nikt nie zna dnia ani godziny.

Śr maja 09, 2012 12:47

czasy w których żyjemy ... itd., itp – czyli ruchu charyzmatyczne, które więcej mają wspólnego ze świadkami Jehowy, mormonami i adwentystami niż z chrześcijaństwem z „pnia tradycyjnego”.
Inaczej można powiedzieć, że każda herezja jest do przyjęcia jeśli tylko się ją w odpowiedni sposób poda.
Wśród katolików dużo jest osób, a nawet całych wspólnot, które w to wierzą. Są również księża, którzy epatują tą ideologią, jak i hierarchowie zamiatający problem pod dywan.

Śr maja 09, 2012 13:47

A co mają owe ruchy charyzmatyczne do Apokalipsy i Paruzji?

Śr maja 09, 2012 14:12

Cytuj:
A co mają owe ruchy charyzmatyczne do Apokalipsy i Paruzji?

Mają ideologię milenarystyczną ( millenistyczną )
np. nie podają konkretnej daty, ale przedział czasowy, do którego trzeba się przygotować samemu, lub przygotować i wykształcić młode pokolenie, które przyjmie Jezusa tu na ziemi i będzie z nim współrządzić w 1000-letnim panowaniu

Śr maja 09, 2012 14:33

Pytam bo sam mam sporo do czynienia z katolickimi charyzmatykami, ale nie za często słyszę o Apokalipsie, a już w ogóle o jej bliskim nadejściu. Wydaje mi się zatem że nie każdy charyzmatyk prezentuje takie same poglądy. Są radykałowie, ale są też po prsotu charyzmatycy, posługujący różnymi darami Ducha Świętego.

Śr maja 09, 2012 14:40

baardzo wiele "znaków czasu" na to wskazuje,
i bardzo często i gęsto jest ten temat poruszany u mistyków ostatniego stulecia co najmniej,
ponadto następcą Papieża Benedykta będzie "fałszywy prorok" który zwiedzie wielu,
Ostrzeżenie, Wielki Ucisk i powtórne przyjście Pana Naszego Jezusa :)
cieszmy się bo Król jest blisko :)

Śr maja 09, 2012 15:08
Ludzie żyjący obecnie na ziemi, są ostatnim pokoleniem, które doczeka Nowego Raju. Na świecie jest już antychryst, a w Watykanie organizowany jest spisek na Benedykta, mający na celu wynieśenie fałszywego proroka który zwiedzie wielu ludzi. Obecne spychanie Kościoła Katolickiego na świecie, Europie, a także obecnie w Polsce, jest odgórnie zaplanowanym działaniem, to nie są przypadkowe działania i przypadkowe słowa z ust nawet premiera Tuska. W niedługim czasie Rosja i Chiny przejmą Europe, a prawdziwy Kościoł będzie prześladowany. W tych czasach ostatecznych Bóg wyleje nad światem swoje miłosierdzie, podczas Ostrzeżenia, kiedy każdy człowiek pozna że Bóg jest, pozna wagę swoich grzechów, będzie musiał zdecydować czy chce otworzyć swe serce czy nie. Miliardy się nawróci, ale nie wszyscy, dlatego Pan Jezus prosi nas o modlitwy za tych którzy po Ostrzeżeniu nie będą chcieli przyjać miłosierdzia Boga.

Śr maja 09, 2012 15:35
To powiedzcie mi.
Wpłacać składki na III filar czy juz sobie odpuscić :D

noOne napisał(a):
cieszmy się bo Król jest blisko :)

Na Twoim miejscu bym się bał.
Po tym jak ośmieszasz Jezusa na tym forum może byc w złym humorze gdy Cie zobaczy.

Śr maja 09, 2012 15:49

quas tylko komu to powiedzieć ? jak z tym dotrzeć do ludzi ?
jak wszyscy prawie zajęci są strzyżeniem trawnika koło domu..

Cytuj:
Na Twoim miejscu bym się bał.
Po tym jak ośmieszasz Jezusa na tym forum może byc w złym humorze gdy Cie zobaczy.

ja czuję radość, nie obawy,
a Ty ?

Śr maja 09, 2012 15:49
noOne napisał(a):
ja czuję radość, nie obawy,
a Ty ?

Ciesze się, że nie jestem katolikiem, bo musiałbym takie pierdoły głosic na lewo prawo :D

Śr maja 09, 2012 15:53

Kiedy "ten czas" przyjdzie tego nikt nie wie to może być za 100, 200 lat

Śr maja 09, 2012 18:48

quas ,wierze w to co piszesz ,naprawde

Śr maja 09, 2012 20:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona