Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Skąd mam wiedzieć na modlitwie czy to odpowiedź od Jezusa? 
Autor Wiadomość
Post Skąd mam wiedzieć na modlitwie czy to odpowiedź od Jezusa?
Ten temat nurtuje mnie od dziecka, ja na modlitwie jakoś nigdy słów Boga nie słyszałam ani żadnej odpowiedzi. Ostatnio temat powrócił, bo mam pewien dylemat z którym się borykam i modliłam się w kaplicy przed Tabernakulum pytając Jezusa co ma czynić w tej sytuacji przedstawiając sytuację i moje odczucia. Nagle w mojej głowie pojawiło się jedno zdanie znikąd - jakby dokładna odpowiedź na moje pytanie......Jest jedno ALE - to zdanie jest wprawdzie dobrym rozwiązaniem dla mojej sytuacji ale jednocześnie nie jest zgodne, że tak się wyrażę ze szczegółowymi przepisami KK w tej kwestii... Skąd mam wiedzieć, że dostałam odpowiedź od Jezusa a nie od jakiegoś złego ducha a może to sam mój umysł stworzył odpowiedź a może Jezus patrzy na każdą sytuację indywidualnie? Nie wiem co ma myśleć. HELP.

So cze 16, 2012 16:40
Post Re: Skąd mam wiedzieć na modlitwie czy to odpowiedź od Jezus
Jeśli Duch Święty podsuwa jakąś myśl, na pewno nie jest ona niezgodna z nauką Kościoła. Nauczanie Kościoła to kryterium, wedle którego można badać, czy dane myśli są dobre, czy złe.

So cze 16, 2012 18:02
ikm napisał(a):
(...) jakby dokładna odpowiedź na moje pytanie......Jest jedno ALE - to zdanie jest wprawdzie dobrym rozwiązaniem dla mojej sytuacji ale jednocześnie nie jest zgodne, że tak się wyrażę ze szczegółowymi przepisami KK w tej kwestii... Skąd mam wiedzieć, że dostałam odpowiedź od Jezusa a nie od jakiegoś złego ducha

Z posta widać, że zgodnie z nauką KK nie jest to odpowiedź od Jezusa ;) . Wszystko co nie jest zgodne z nauką katolicką to pochodzi od złego ducha- tak chyba KK naucza?

So cze 16, 2012 18:09
MIXer napisał(a):
Jeśli Duch Święty podsuwa jakąś myśl, na pewno nie jest ona niezgodna z nauką Kościoła. .

Zgadza się.
Nawet Duch Święty musi podporządkować się papieżowi.
W przeciwnym razie czeka go ekskomunika.

So cze 16, 2012 19:09

Ikm
W taki sposób można uprawiać zwykłą gdybologię. Nawet z podaniem konkretów dalej byłoby ciężko ocenić sytuacje, a tak to właściwie nikt z nas nie powinien nic pisać. O czym jest mowa? O jakichś przepisach, a nie o nauce Kościoła. Mogą one dotyczyć zarówno ważnych spraw bezpośrednio powiązanych z moralnością, a mogą dotyczyć porządku administracyjnego, tworu zupełnie ludzkiego.
Nie zachęcam do łamania żadnych przepisów, ale nie są one tożsame z np z Dekalogiem. Natomiast warto się tym co Kościół mówi sugerować. Niektórzy jak Martyna92 z góry to podważają, ale tym gorzej dla nich, bo o ile katolik ma jakiś punkt odniesienia to "wolni" od katolickich przepisów nie mają żadnego, a własne zdanie to chyba za mało... Łatwo jest siać swoją propagandę, ale nic w zamian nie proponować.

So cze 16, 2012 20:12
WIST napisał(a):
Ikm
W taki sposób można uprawiać zwykłą gdybologię. Nawet z podaniem konkretów dalej byłoby ciężko ocenić sytuacje, a tak to właściwie nikt z nas nie powinien nic pisać. O czym jest mowa? O jakichś przepisach, a nie o nauce Kościoła. Mogą one dotyczyć zarówno ważnych spraw bezpośrednio powiązanych z moralnością, a mogą dotyczyć porządku administracyjnego, tworu zupełnie ludzkiego.

Dotyczy to sytuacji w małżeństwie.

So cze 16, 2012 21:33
Ale WIST ma rację, może i trudno tak gdybać, chyba się nie dowiem co to było - odpowiedź czy nie.
Mam więc inne pytanie - czy Wy dostajecie na modlitwie odpowiedzi i w jaki sposób, w jakim czasie....

So cze 16, 2012 21:37

Post Skąd mam wiedzieć na modlitwie czy to odpowiedź od Jezusa?
viewtopic.php?p=631563#p631563 - Interpretowanie Bożego głosu, a własne myśli

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So cze 16, 2012 23:38

Martyna92 napisał(a):
MIXer napisał(a):
Jeśli Duch Święty podsuwa jakąś myśl, na pewno nie jest ona niezgodna z nauką Kościoła. .

Zgadza się.
Nawet Duch Święty musi podporządkować się papieżowi.
W przeciwnym razie czeka go ekskomunika.

Duch Święty, jako Osoba Trójcy Świętej jest ponad papieżem. To papież powinien być Jemu podporządkowany.

Mi na modlitwie przychodzą w myśli pewne zdania (odpowiedzi na zadane do Boga przeze mnie pytania). Nie wiem czy są one myślami pochodzącymi od Boga, czy nie. Wiem jednak, że są zgodne z tym o czym uczy Kościół.

N cze 17, 2012 9:40
Iwona19 napisał(a):
Mi na modlitwie przychodzą w myśli pewne zdania (odpowiedzi na zadane do Boga przeze mnie pytania). Nie wiem czy są one myślami pochodzącymi od Boga, czy nie. Wiem jednak, że są zgodne z tym o czym uczy Kościół.

To tylko rozproszenia umysłu, mysli pojawiaja się i znikają...
Chcesz skupic sie na modlitwie a tu nagle orientujesz się że w głowie masz wszystko poza modlitwą więc ponownie na nią kierujesz umysł, skupiasz się, modlisz i znów myśli zmieniają tor a po chwili spostrzegasz, ze zamiast modlic się rozmyslasz o sprawach dnia codziennego czy innych...

Myślę, że należy nauczyc się medytacji, skupienia a dzięki temu uspokoić umysł, przerwać bieg myśli by z czasem trwać nieporuszonym w modlitwie.

N cze 17, 2012 12:22

Martyna92 napisał(a):
Iwona19 napisał(a):

To tylko rozproszenia umysłu, mysli pojawiaja się i znikają...
Chcesz skupic sie na modlitwie a tu nagle orientujesz się że w głowie masz wszystko poza modlitwą więc ponownie na nią kierujesz umysł, skupiasz się, modlisz i znów myśli zmieniają tor a po chwili spostrzegasz, ze zamiast modlic się rozmyslasz o sprawach dnia codziennego czy innych...

Ale to jeszcze nie to. Ja wiem kiedy moje myśli podczas modlitwy zmierzają do spraw codziennych. Ja po prostu pytam na modlitwie np. o to co w danej sytuacji czynić, jaką zachować podstawę i proszę Pana o jakąś "wskazówkę" albo pomóc. Często gdzieś w głębi mnie samej pojawia się odpowiedź.

N cze 17, 2012 12:40
Iwona19 napisał(a):
Ale to jeszcze nie to. Ja wiem kiedy moje myśli podczas modlitwy zmierzają do spraw codziennych. Ja po prostu pytam na modlitwie np. o to co w danej sytuacji czynić, jaką zachować podstawę i proszę Pana o jakąś "wskazówkę" albo pomóc. Często gdzieś w głębi mnie samej pojawia się odpowiedź.

A Czy szukanie wskazówki to nie jest rozmyślanie o sprawach dnia codziennego? Jest.

Robisz wszystko tylko nie trwasz w modlitwie która wg. mnie powinna byc ufnym trwaniem w danej chwili, bez wybiegania myślami w przyszłość czy przeszłość, w jej trakcie najważniejszy powinien być ON i doświadczanie JEGO obecności a nie moje oczekiwania czy watpliwości wobec spraw codziennych i pragnienie uzyskania wskazówki.

Do celów o których piszesz niektórzy używają Tarota. I też pojawia się odpowiedź.

N cze 17, 2012 12:59

Ale zapominasz, że w intencjach dnia codziennego również można się modlić.

Nie porównuj Tarota do takiej modlitwy.

N cze 17, 2012 13:04
A czym rózni sia taka modlitwa od stawiania Tarota albo zapalanie świeczek w intencji (tzw. magia swiec) od modlitwy w jakies intencji.

Ja modlitwe inaczej pojmuję - jako chwile zapomnienia o sobie i swoich oczekiwaniach i otwarcie się na Boga(bycie tu i teraz, w skupieniu, bez żadnych myśli, rozważań, nawet takich na temat Boga itp).

N cze 17, 2012 13:14

Modlitwa musi być ze skupieniem i oczywiście Bóg najważniejszy. Dobrze to określiłaś, jako otwarcie się na Boga. Jeżeli chodzi o rozważania na tematy o Bogu to ja niemal ciągle to robię (nawet sny mam religijne). Ale gdy przychodzi czas np. na modlitwę wieczorną to mogę ją ofiarować w intencji jakiejś chorej osoby czy jakiegoś problemu. Zresztą każdy modli się na swój sposób. Najważniejsze by modlitwa była szczera, wyrażała wiarę i była przepełniona miłością do Boga.

N cze 17, 2012 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona