czy zabijanie w grach komputerowych to grzech ?
Autor |
Wiadomość |
noah44
|
 czy zabijanie w grach komputerowych to grzech ?
Chcę się was spytać czy zabijanie w czasie gier komputerowych to grzech łamiący przykazanie "nie zabijaj". A jak w grze kradniemy w czyichś mieszkaniach zbierając punkty to też łamanie przykazania "nie kradnij" ?
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
So lis 06, 2010 9:03 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: czy zabijanie w grach komputerowych to grzech ?
noah44 napisał(a): czy zabijanie w czasie gier komputerowych to grzech łamiący przykazanie "nie zabijaj". A czy boty w grze są twoimi bliźnimi?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lis 06, 2010 10:46 |
|
 |
Selgrado
|
Może już się zatraca zdolność rozróżniania świata rzeczywistego od wirtualnego?!
_________________ [KMI ...] ------------.
|
So lis 06, 2010 11:41 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
może to byc grzech jeżeli zabijajac lub okradając kogoś w grze myslisz o swoim wrogu lub planujesz i uczysz się jak okradac ludzi, chodzi o przenoszenie reala do gry i na odwrót satysfakcja, radośc i podniecenie podczas wirtualnych zabójstw i kradzierzy jest grzechem
_________________ 1 KOR 13
|
So lis 06, 2010 12:47 |
|
 |
ziele_force
|
A bycie Bogiem w grze to grzech?
|
So lis 06, 2010 12:52 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
i w ogóle nie polecam gier z przemocą poniewaz powoduja regres duchowy i uczą agresji a takze odrywają od swiata realnego
wiekszośc gier jest wybitnie nudna i mało inteligentna
za przejście gry nie dostaniesz od nikogo nagrody ani pieniędzy a do tego zmarnujesz mnóstwo czasu, który możesz przeznaczyc na nauke, prace, pomoc innym, rekreacje i wypoczynek aktywny, modlitwe, lekture Biblii czy też książek i gazet religijnych i innych gry nie daja radości tylko relacje, więzi i więzy z ludźmi a przedewszystkim relacja z Bogiem
Bycie Bogiem może być grzechem w zależności od Twojego podejścia do owej roli w grze
_________________ 1 KOR 13
|
So lis 06, 2010 12:54 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Szkoda, ze w Biblii nie ma nic dotyczacego tego zapytania. Jest natomiast o niewolnictwie. Moze to tak, ze Biblia byla wylacznie dla naszych przodkow? Watpie by Jezus nie znal gier komputerowych i nie wiedzial o prawnym zniesieniu niewolnictwa w naszych czasach. Zastanowcie sie i dajcie odpowiedz. Czekam niecierpliwie. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
So lis 06, 2010 13:14 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Metanoia napisał(a): może to byc grzech jeżeli zabijajac lub okradając kogoś w grze myslisz o swoim wrogu lub planujesz i uczysz się jak okradac ludzi satysfakcja, radośc i podniecenie podczas wirtualnych zabójstw i kradzierzy jest grzechem Że co? (jakoś nie przyszedł mi do głowy inny komentarz  ) Cytuj: wiekszośc gier jest wybitnie nudna i mało inteligentna (...) gry powoduja regres duchowy i uczą agresji Cholera! Ja dopiero od kilku lat nie mam ochoty na żadne gry... a gdybym o tym wiedział te 15 lat temu... mógłbym być dziś już taki mądry, spokojny i uduchowiony...  Do autora wątku: czy granie w gry zmieniło Twoje podejście do zabijania ludzi? Czy jak sobie pograsz, to zaczynasz planować zabójstwo sąsiada, który Cię irytuje? Wyluzuj  Poza tym w przyszłym roku wychodzi Diablo 3. Będziesz mógł zabijać hordy demonów w imię dobra! Czyż to nie uduchawiające? 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So lis 06, 2010 13:18 |
|
 |
Lot Orła
|
Równie dobrze mógłbyś spytać, czy aktor odgrywający złego bohatera jest naprawdę zły.
Ile Ty masz lat?
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
So lis 06, 2010 14:45 |
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Poza tym w przyszłym roku wychodzi Diablo 3. Starcraft II miało wyjść w 2006 r. i doszło do niewielkiego bo 4-letniego poślizgu. ziele_force napisał(a): A bycie Bogiem w grze to grzech? Black&white? Moim zdaniem zależy to od tego, czy dobrze będziesz traktował swoich wyznawców, czy będziesz używał swoich mocy w dobrej wierze itd. Jeśli będziesz dobrym bogiem (bo ich jest wielu), to chyba nie ma problemu.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lis 06, 2010 15:26 |
|
 |
arcana85
|
Elbrus napisał(a): ziele_force napisał(a): A bycie Bogiem w grze to grzech? Black&white? Moim zdaniem zależy to od tego, czy dobrze będziesz traktował swoich wyznawców, czy będziesz używał swoich mocy w dobrej wierze itd. Jeśli będziesz dobrym bogiem (bo ich jest wielu), to chyba nie ma problemu. Ostatni przeszedłem 'dwójkę'  Bardzo miła i przyjemna gierka. Byłem oczywiście dobrym Bogiem  Co innego np. CS - pół biedy jak grasz antyterrorystami i zwalczasz "zło"  Ale jak grasz terrorystami, podkładasz bomby i zabijasz panów policjantów to juz chyba niemoralne 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So lis 06, 2010 17:43 |
|
 |
zephyr7
|
A mnie się wydaje, że tak. Nie powiecie mi, że oddawanie się takiej rozrywce jest zdrowe i normalne (uwaga, brutalne): http://www.swotti.com/tmp/swotti/cacheZ ... m%2031.jpghttp://www.democracyinaction.org/dia/or ... %20axe.jpghttp://media.moddb.com/images/mods/1/6/5188/51119.jpgMyślę jednak, że to zależy od kilku rzeczy (jak w życiu): 1) Zabijanie nie może być celem i istotą gry 2) Zabijanie nie powinno być realistyczne (im mniej realistyczne, tym lepiej) 3) Zabijanie nie może wywoływać przyjemności 4) fabuła gry powinna raczej skupiać się na obronie przed kimś/czymś, niż na atakowaniu czegoś (co innego obrona przed atakiem mutantów, a co innego celowe atakowanie ludzi, np. w manhunt) 5) im mniejsza skala, tym bliżej grzechu - ścieranie się wrogich armii w Ages of Empire na pewno nie jest grzechem, natomiast strzelanie z premedytacją niewinnej ofierze (np. w fallout 3) już chyba jest krótko mówiąc, istnieje różnica między strzelaniem do tygrysów w Tomb Raider, a odrywania głów dzieciom w niektórych grach fpp. Dlatego wydaje mi się, że zabijanie w grach może być jak najbardziej grzechem. I często jest.
|
So lis 06, 2010 18:30 |
|
 |
noah44
|
Lot Orła napisał(a): Równie dobrze mógłbyś spytać, czy aktor odgrywający złego bohatera jest naprawdę zły.
Ile Ty masz lat? no ale to jest coś więcej niż rola. To jest zabijanie " w głowie". Skoro grzechem jest fantazjowanie że uprawiamy seks z czyjąś żoną a wtedy w rzeczywistości dzieje się jeszcze mniej niż w grze bo nic nie widać. Cytuj: A czy boty w grze są twoimi bliźnimi? Ale w grze są pokazani bardziej realnie niż nasze fantazje w myślach które nawet Jezus nazwał popełnianiem grzechu w sercu. Cytuj: Może już się zatraca zdolność rozróżniania świata rzeczywistego od wirtualnego?! A co dzieje się w rzeczywistości kiedy tylko myślę i pożądam rzecz mojego bliźniego np. samochód. Nic. Wszystko też się rozgrywa wirtualnie, w myślach i to grzech.
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
Ostatnio edytowano So lis 06, 2010 20:41 przez noah44, łącznie edytowano 1 raz
|
So lis 06, 2010 20:24 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Albo mniej niż rola.
Poza tym, czy nie dostrzegasz różnicy między zabijaniem w grze, a fantazjowaniem nt. dokonania zabójstwa?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So lis 06, 2010 20:38 |
|
 |
Hedylypta
|
noah44 napisał(a): Ale w grze są pokazani bardziej realnie niż nasze fantazje w myślach które nawet Jezus nazwał popełnianiem grzechu w sercu.
Chrześcijaństwo rządzi się dziwnym kultem zwanym poczucie winy. Ten psychiczny masochizm nie wróży niczego dobrego. Być może jest to jeden z poważniejszych problemów każdego gorliwego katolika. Chrzescijańskie pojmowanie sumienia jest przerażające. pzdr
_________________ Najsmutniejszą chwilą w nauce jest śmierć pięknej hipotezy, zamordowanej przez obrzydliwe fakty. (T.H.)
|
So lis 06, 2010 20:44 |
|
|
|