Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Nie widzę sensu w wierze
co robić? najchętniej bym wolał aby mnie nie było. To niesprawiedliwe, jedni dostają łaskę wiary a inni nie, a potem jeszcze po śmierci rozlicza się z tego.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lip 10, 2012 9:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nie widzę sensu w wierze
Nie wiesz co to jest wiara! Wiara jest to przekonanie, że przedmiot wiary istnieje, pomimo niemożności poznania tego. Najważniejsza wiara, to wiara będąca fundamentem religii, czyli wiara w to, co jest przyczyną i źródłem powstania świata materialnego, ponieważ ta wiara pozwala dopiero określić cel ludzkiego życia. Chrześcijanie mają dobrze, bo wierzą , że świat stworzył Pan Bóg i tu na tym świecie nikt nie jest w stanie odebrać im celu życia, którym jest żywot wieczny z Bogiem w niebie. Gorzej jest z mamoniarzami, bo oni wierzą, że świat sam z niczego, a w takiej sytuacji jedynym logicznym celem życia jest mamona, którą łatwo stracić i wtedy życie staję się bezcelowe, a to oznacza tutu, szprycka, albo sznórek i tragiczny finał. Ja zalecałbym Ci intensywne zastanawianie się nad tym, skąd się wziął świat i rozpocząć sprawiedliwe życie. Po pewnym czasie powinny pojawić się efekty.
|
Wt lip 10, 2012 10:04 |
|
 |
Iwona19
|
Mam pytanie Andy72. Czy zawsze byłeś niewierzący?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Wt lip 10, 2012 10:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): co robić? najchętniej bym wolał aby mnie nie było. To niesprawiedliwe, jedni dostają łaskę wiary a inni nie, a potem jeszcze po śmierci rozlicza się z tego. Pan Jezus powiedział:To nie wyście mnie wybrali, to ja was wybrałem. Ta wypowiedź dotyczy wybranych do posługi kapłańskiej i zakonnej. Oczywiście wiara jest ŁASKĄ, ale można starać się, aby tę Łaskę otrzymać. Jeśli piszesz:"a potem jeszcze po śmierci rozlicza się z tego", to jest szansa na to, że Ty również tę Łaskę otrzymasz.
|
Wt lip 10, 2012 10:12 |
|
 |
Andy72
|
Od paru miesięcy wiara zupełnie zanikła.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lip 10, 2012 10:13 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Andy72 napisał(a): To niesprawiedliwe, jedni dostają łaskę wiary a inni nie, a potem jeszcze po śmierci rozlicza się z tego. Nie rozlicza się z tego, co było niezawinione albo niezależne od woli. Cytuj: Od paru miesięcy wiara zupełnie zanikła. Tzn. co konkretnie zanikło?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 10, 2012 10:16 |
|
 |
Andy72
|
Zanikła chęć życia, najchętniej bym chciał nicości
|
Wt lip 10, 2012 10:20 |
|
 |
Iwona19
|
Gita wybacz, ale trochę cię nie rozumiem. gita napisał(a): Pan Jezus powiedział:To nie wyście mnie wybrali, to ja was wybrałem. Ta wypowiedź dotyczy wybranych do posługi kapłańskiej i zakonnej.
Ale jak rozpoznać, że jest się powołanym przez Boga?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Wt lip 10, 2012 10:22 |
|
 |
Iwona19
|
Andy72 napisał(a): Zanikła chęć życia, najchętniej bym chciał nicości A czy istniała jakaś rzecz (lub wydarzenie), przez które taki stan się u ciebie narodził?
|
Wt lip 10, 2012 10:24 |
|
 |
Andy72
|
Kiedyś miałem nadzieję spotkać miłość, ale okazało się że nie ma szans.
|
Wt lip 10, 2012 10:25 |
|
 |
Iwona19
|
I to spowodowało upadek wiary w tobie?
Nie trać nadziei, może spotkasz jeszcze tą miłość. Przecież życie toczy się dalej.
|
Wt lip 10, 2012 10:28 |
|
 |
Johnny99
|
Andy72 napisał(a): Zanikła chęć życia, najchętniej bym chciał nicości No to nazywajmy rzeczy po imieniu. A długo to już tak trwa?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 10, 2012 10:30 |
|
 |
Andy72
|
Około 10 lat temu straciłem sens życia, potem zbuntowałem się przeciw Bogu, zachorowałem na schizofrenię. Leki powodują że nie mam urojeń, ale nie ma chęci życia.
|
Wt lip 10, 2012 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli chcesz walczyć o swoją wiarę to poszukaj opieki osoby duchownej, która Cię będzie w tym wspierać. Userzy nie mają kompetencji profesjonalistów na tym forum.
|
Wt lip 10, 2012 10:46 |
|
 |
Iwona19
|
A może również brak ci kogoś, z kim byś mógł porozmawiać?
|
Wt lip 10, 2012 10:46 |
|
|
|